22 Ağustos 2020 Cumartesi

YAĞLI PİDE

Yağlı Pide Tarifi
Yağlı Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 yemek kaşığı kuru maya
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1,5 su bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • Tuz
İç Malzemesi:
  • 250 gram tuzsuz lor
  • 3-4 adet domates
  • 3-4 adet yeşil sivri biber
  • 4-5 adet taze soğan
  • 1 adet kuru soğan
  • Dereotu
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
Üzerine:
  • Susam


Yapılışı:
  • Un derin bir kaba elenip, ortası havuz gibi açılır.
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su konularak mayalanması için 15 dakika kadar bekletilir.
  • Maya, un ve tuz karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanıp, hamurun iki katına ulaşması beklenir.
  • Zeytinyağı ve karbonat dökülen tepsiye mayalanmış hamur konulup, hamur çürüyene kadar iyice yoğurulur.
  • Hamur elimizle yağlanmış tepsiye yayılır.
  • Kabukları soyulmuş domatesler, çekirdeği çıkarılmış biberler, kuru soğan, taze soğan, maydanoz ve dereotu doğranır.
  • Bu karışıma tuzsuz lor, karabiber ve tuz da eklenip karıştırılarak iç malzemesi hazırlanır. 
  • Domatesli lorlu karışım hamurun kenarlarında boşluk bırakılarak orta kısmına yayılır.
  • Hamurun kenarları elimizle çekiştirilerek uzatılıp, ortada toplanarak üstü kapatılır.
  • Üzerine susam serpilip, bıçakla karelere kesilir.
  • Yarım saat kadar da tepside mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü iyice kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.    


21 Ağustos 2020 Cuma

KAHVE ÇEKİRDEĞİ KURABİYE

Kahve Çekirdeği Kurabiye Tarifi
Kahve Çekirdeği Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı  
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı kakao 
  • 2 tatlı kaşığı nescafe 
  • 1 yemek kaşığı sıcak su 
  • 1 yemek kaşığı Türk kahvesi
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, pudra şekeri ve yumurta karıştırılır.
  • Türk kahvesi, nişasta, kakao, bir yemek kaşığı sıcak suda eritilmiş nescafe ve kabartma tozu eklenir.
  • Un da azar azar eklenerek, yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle minik oval şekiller verilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Çöp şiş veya kürdan ile tam ortasına derin çizgiler çizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.



20 Ağustos 2020 Perşembe

SAKIZLI DONDURMA

Sakızlı Dondurma Tarifi
Dondurma Tarifi
Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı salep 
  • 4-5 parça damla sakızı


Yapılışı: 

  • Salep bir kasenin içinde bir su bardağı soğuk süt ile iyice ezilir.
  • Toz şeker ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek şeker eriyene kadar karıştırılır.
  • Kalan süt derin bir tencereye alınıp kaynatılır.
  • Kaynayan süte salepli şekerli karışım yavaş yavaş akıtılarak ve bu arada topaklanmaması için sürekli karıştırılarak dökülür.
  • Kaşıkla savura savura koyulaşana kadar karıştırılıp pişirilir.
  • Bir iki taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan alınıp, soğumaya bırakılır. 
  • Soğuyunca tercihen metal bir kabın içine alınıp, iyice karıştırıldıktan sonra ağzı streç film ile kapatılıp buzdolabının dondurucu kısmına konulur.
  • On beş yirmi dakikada bir buzluktan çıkartılıp, iyice karıştırıldıktan sonra tekrar buzluğa geri konulur.
  • Dondurma sakız kıvamını alınca servis edilir.

18 Ağustos 2020 Salı

PATLICAN ÇULLAMA

 Patlıcan Çullaması Tarifi

Malzemeler: 

  • 3-4 adet patlıcan
  • 3 adet kuru soğan
  • 2-3 adet domates
  • 2-3 adet yeşil sivri biber
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limonun suyu 
  • Maydanoz
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Patlıcanlar bir kaç yerinden bıçakla delinip, ateş üzerinde veya fırında yumuşayana kadar közlenir.
  • Kaşık yardımıyla içleri çıkartılır.
  • Piyazlık doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında sotelenir.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve doğranmış yeşil sivri biberler de eklenip biraz kavrulur.
  • Kabukları soyulup irice doğranmış domateslerde eklendikten sonra suyunu salıp çekene kadar biraz çevrilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz da eklenir.
  • Limonsuyu, tuz ve istenirse biraz da sirke eklenerek ılık servis edilir.


16 Ağustos 2020 Pazar

KUSKUS SALATASI


Malzemeler:

  • 1 su bardağı kuskus
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 adet minik küp doğranmış kırmızı kapya biber 
  • 1-2 adet minik küp doğranmış havuç  
  • 2-3 adet minik küp doğranmış kornişon turşu 
  • 2-3 adet taze soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kaynayan suyun içine atılan kuskus yumuşayana kadar makarna gibi haşlanıp, süzüldükten sonra soğuk sudan geçirilir. 
  • Kuskusa zeytinyağı, tuz ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kırmızı biber, havuç ve kornişon turşu mümkün olduğunca küçük küçük doğranır.
  • Doğranmış maydanoz da eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılarak servis edilir.

15 Ağustos 2020 Cumartesi

SOĞUK PASTA

Malzemeler:

  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 kahve fincanı süt
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Kakaolu Krema:
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • 2 yemek kaşığı nişasta
  • 1 yemek kaşığı kakao
  • 1 poşet krem şanti 
Beyaz Krema:
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 çay bardağı soğuk süt 
  • 200 ml süt kreması 
Üzerine:
  • 1 paket Dr.Oetker Çikolata Sosu 
  • 2 su bardağı süt
  • Damla çikolata
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı da eklenir.
  • Yarım paket kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş dikdörtgen tepsiye dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirilir.
  • Pişen kek kenarlarından kesilerek streç film serilmiş dikdörtgen silikon kalıba yerleştirilir.
  • Kakaolu krema için, malzemeler karıştırılıp muhallebi gibi pişirilip soğumaya bırakılır.
  • Soğuyunca toz krem şanti eklenerek mikserle çırpıldıktan sonra kekin üzerine dökülüp buzdolabına konulur.
  • Beyaz krema için; krem şanti soğuk süt ile çırpıldıktan sonra süt kreması da eklenerek çırpılmaya devam edilir.
  • Koyulaştıktan sonra kakaolu kremanın üzerine dökülüp, üzeri streç film ile kapatılır.
  • Buzdolabının dondurucu kısmına konulup, iyice dondurulur.
  • Servis edilirken, muhallebi gibi pişirildikten sonra oda sıcaklığına getirilen çikolata sosu üzerine dökülüp damla çikolatalar serpilir.




 

13 Ağustos 2020 Perşembe

LAVANTALI LİMONATA

Lavantalı Limonata Tarifi
Lavantalı Limonata Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 adet limonun suyu 
  • 1 adet limonun kabuğu 
  • 6 su bardağı su 
  • 1-2 yemek kaşığı dolusu kuru lavanta 
  • 1 su bardağı toz şeker  
  • Bol buz
Yapılışı: 
  • Toz şeker, bir su bardağı su ve limon kabuğu rendesi bir tencerede kaynatılıp, içine lavantalar  atıldıktan sonra tencerenin kapağı ve ocağın altı kapatılır.
  • Renk vermesi için bir kaç tane karadut, böğürtlen veya kürdanın ucuyla mor gıda boyası eklenir.
  • Soğuduktan sonra tülbent veya ince bir süzgeçle süzülüp, limon suyu eklenir.
  • Bol buz eklenerek servis edilir. 

28 Temmuz 2020 Salı

VİŞNELİ CHEESECAKE

Vişneli Cheesecake Tarifi
Vişneli Cheesecake Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 paket Eti burçak bisküvi 
  • 100 gram tereyağı 
Kreması: 
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 paket krem şanti 
Üzerine: 
  • Hindistan cevizi 
  • Vişne, Karadut, Yaban mersini, Taze nane yaprakları 

Yapılışı: 
  • Bisküviler mutfak robotunda un haline gelinceye kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı ile karıştırılır.
  • Tabanına yağlı kağıt serilen tart kalıbına bisküvili karışım bastırılarak yayıldıktan sonra buzdolabında bekletilir.
  • Krem şanti haricindeki malzemeler tencerede topaklanmaması için sürekli karıştırılarak muhallebi gibi pişirildikten sonra soğumaya bırakılır. 
  • Soğuduktan sonra krem şanti eklenip, mikserle çırpılır.
  • Buzdolabından çıkartılan bisküvili tabanın üzerine kreması spatula ile yayılıp, her yerini kaplayacak şekilde hindistan cevizi serpilir.
  • Meyveler ve nane yaprakları da istenen şekilde dizilip, buzdolabında 3-4 saat dinlendirildikten sonra servis edilir.

27 Temmuz 2020 Pazartesi

NAR EKŞİLİ SEMİZOTU SALATASI

Semizotu Salatası Tarifi
Semizotu Salatası Nasıl Yapılır
Nar Ekşili Semizotu Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 büyük bağ semizotunun yaprakları 
  • 2-3 adet domates
  • 2 adet salatalık 
  • 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
  • 1 tatlı kaşığı sumak
  • Tuz
Yapılışı:
  • Semizotunun kök kısımları kesilip atıldıktan sonra iyice yıkanıp, sadece yaprakları ayrılır.
  • Domateslerin ve salatalıkların kabukları soyulup, minik minik doğranır.
  • Semizotu yaprakları, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da doğranıp, bütün malzemeler karıştırılır.
  • Zeytinyağı, tuz, sumak ve nar ekşisi de eklenerek bekletmeden servis edilir.

26 Temmuz 2020 Pazar

ŞEFTALİLİ ICE TEA (BUZLU ÇAY)

Ice Tea Tarifi
Şeftalili Ice Tea Nasıl Yapılır
Şeftalili Soğuk Çay Tarifi
Buzlu Çay Tarifi
Malzemeler:
  • 3 yemek kaşığı dolusu çay
  • 1 litre kaynar su
  • 1 adet limonun suyu 
  • 2-3 adet şeftali
  • 5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • Buz 
Yapılışı:

  • Tencerede çekirdekleri çıkartılıp, minik parçalara bölünmüş şeftaliler, toz şeker ve 3 su bardağı su ile önce orta sonra kısık ateşte pişirilir.
  • Biraz soğuyunca ince süzgeçten geçirilip, limon suyu eklenir.
  • Kaynar suyla çay 15 dakika kadar demlendirildikten sonra süzülür.
  • Süzülen çayın içine şeftalili karışım eklenir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabında 3-4 saat dinlendirilip üzerine bol buz eklenerek servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...