29 Mayıs 2021 Cumartesi

EKMEK BALIĞI

Ekmek Balığı Tarifi 
Ekmek Balığı Nasıl Yapılır
Yumurtalı Ekmek Tarifi
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 8-10 dilim ekmek
  • Karabiber
  • Tuz
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı: 
  • Süt, un ve yumurtalar derin bir kap içinde hiç pütür kalmayıncaya kadar el çırpıcısı veya çatalla çırpılır.
  • Karabiber ve gerekirse çok az tuz eklenir.
  • Tercihen bayat ekmekler bir parmak kalınlığında dilimlendikten sonra yumurtalı karışım içinde bir süre bekletilip, sosu içine çekmesi sağlanır.
  • Tavaya zeytinyağı konulup kızdırıldıktan sonra ekmeklerin iki tarafı da çevrilerek kızartılır.
  • Kağıt havlu üzerine çıkartılıp fazla yağı alındıktan sonra sıcak veya ılık servis edilir.

28 Mayıs 2021 Cuma

EBEGÜMECİ REÇELİ

Ebegümeci Reçeli Tarifi 
Ebegümeci Reçeli Nasıl Yapılır
Çiçek Reçelleri 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı ebegümeci taç yaprağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı limon suyu
  • 1 parça limon tuzu 
Yapılışı:
  • Ebegümecinin dalları, yaprakları ayrıldıktan sonra çiçeklerinin sadece taç yaprakları kopartılır.
  • Yapraklar su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Tencerede su ve toz şeker koyulaşana kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Süzülüp, kurulanmış ebegümeci çiçekleri de eklenir.
  • Ocaktan indirmeye yakın limon tuzu ve limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp, kavanozlara paylaştırılır.

26 Mayıs 2021 Çarşamba

ÇİLEKLİ YEŞİL SALATA

Çilekli Yeşil Salata Tarifi 
Çilekli Yeşil Salata Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 demet roka 
  • 1 demet tere 
  • Bir kaç yaprak kıvırcık marul
  • 8-10 adet çilek
  • 1 çay bardağı ceviz
  • Yarım çay bardağı kuş üzümü
  • 1 adet limonun suyu
  • Zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Yeşilliklerin hepsi yıkanıp, süzülmesi için süzgeçte bekletilir.
  • Elimizle irice parçalanan roka ve terelere, doğranmış çilekler, cevizler ve kuş üzümleri eklenir.
  • Zeytinyağı, tuz ve limon suyu karıştırılarak hazırlanan sos üzerine dökülür.
  • Servis tabağının altına kıvırcık marul yerleştirilip üzerine salata yayıldıktan sonra servis edilir.


22 Mayıs 2021 Cumartesi

PANCARLI HUMUS

Pancarlı Humus Tarifi 
Pancarlı Humus Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut 
  • 1 adet orta boy haşlanmış pancar 
  • Yarım su bardağı tahin 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım limonun suyu 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Haşlanmış nohut, haşlanmış siyah nohut, kuru soğan, kavrulmuş susam, susam, çörekotu, siyah zeytin, taze nane yaprakları, 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Pancarlar soyulup, doğrandıktan sonra haşlanır.
  • Haşlanmış nohutların kabukları ayrıldıktan sonra pancarlarla birlikte mutfak robotunda püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Tahin, limon suyu, zeytinyağı, dövülmüş sarımsaklar da eklenip karıştırılır. 
  • Pürüzsüz bir kıvam alması için gerekirse pancarın haşlama suyundan bir kaç kaşık eklenir.
  • Tabağa alınıp, istenen malzemelerle süslendikten sonra üzerine zeytinyağı gezdirilip servis edilir.


21 Mayıs 2021 Cuma

KEREVİZLİ ARAPSAÇI YEMEĞİ

Kerevizli Arapsaçı Yemeği Tarifi 
Kerevizli Arapsaçı Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 4-5 adet kereviz 
  • Yarım kilogram arapsaçı
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 3-4 adet acı kuru biber
  • 1 çay bardağı domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Arapsaçları yıkanıp, taze dallarıyla birlikte irice doğranır.
  • Kerevizler, havuçlar ve patatesler soyulup, yıkanıp, doğranır.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilip, domates püresi de eklenerek kavrulur.
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, bir kaç parçaya bölünmüş acı kuru biberler, tuz ve sıcak su da eklenerek pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra istenirse karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


18 Mayıs 2021 Salı

SİYAH NOHUT SALATASI

Siyah Nohut Salatası Tarifi 
Siyah Nohut Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı dolusu siyah nohut
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet kornişon turşu
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 adet yeşil biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sirke 
Yapılışı:
  • Nohutlar ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün siyah suyu dökülüp, yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
  • Haşlanmış nohutlar soğuyunca zeytinyağlı, limonlu, sirkeli sosu dökülür.
  • Konserve veya yazdan hazırlanıp dondurulmuş mısırlar eklenir.
  • Taze soğan, kornişon turşu, yeşil ve kırmızı biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu da doğranarak, eklenir.
  • Bütün malzemeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.

15 Mayıs 2021 Cumartesi

NUMBER CAKES (60 YAŞ PASTASI)

Number Cake Tarifi
Number Cake Nasıl Yapılır
Rakam Pasta Tarifi
Cream Tart Tarifi
Malzemeler:
Kek Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Krema Malzemeleri:
  • 1 litre süt 
  • 3 çay bardağı toz şeker 
  • 2 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 çay bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 poşet sade krem şanti (150 gram) 
  • 1 su bardağı soğuk süt
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla koyulaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenir.
  • Un, kakao, kabartma tozu da elenerek mikserle karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir kalıbın alt kısmına pişirme kağıdı yayılır. 
  • Hamur kalıba dökülüp üzeri düzeltildikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık bir saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişen kek biraz soğuyunca servis edilecek tepsiye ters çevrildikten sonra iki kat olacak şekilde bıçakla kesilir.
  • Her rakam için aynı işlemler yapılarak pişirilen kekin üzerine kağıda çizdiğimiz rakam sabitlenip, bıçakla kenarlarından kesilip çıkarılır. 
Kremanın Yapılışı:
  • Krem şanti poşetleri derin bir kabın içinde bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp, muhallebi gibi pişirildikten sonra soğuması için bekletilir.
  • Soğuduktan sonra oda sıcaklığındaki tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Önceden hazırladığımız krem şanti de eklenip, pürüzsüz kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
  • Krema buzdolabına konulup iki üç saat dinlendirilir.
  • Sıkma torbasına parça parça konulan krema kek katları arasına sıkılır.
  • En üst kata da krema sıkılıp üzeri istenen şekilde çikolata, bisküvi, şekerlerle süslenir.



14 Mayıs 2021 Cuma

NESCAFELİ TRUFF

Truff Tarifi
Nescafeli Truff Tarifi 
Nescafeli Truff Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • 2 paket kare bitter çikolata (120 gram)
  • 2 paket sütlü çikolata (120 gram)
  • 2 tatlı kaşığı nescafe 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao, fındık kırıntıları                                                                
Yapılışı:
  • Süt kreması sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları ve nescafe eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizi, kakao veya fındık kırıntılarına bulanıp, kahve yanında servis edilir.
  •            

11 Mayıs 2021 Salı

İRAN PİLAVI

İran Pilavı Tarifi 
İran Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 su bardağı basmati pirinç 
  • 6 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet portakalın kabuğu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • Yarım çay bardağı antep fıstığı 
  • Yarım çay bardağı ağartılmış badem 
  • 1 çay kaşığı safran 
  • Yarım su bardağı su
  • Dereotu 
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Basmati pirinç 6 su bardağı sıcak suyun içinde biraz diri kalacak şekilde 5-6 dakika haşlandıktan sonra süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Portakal kabukları beyaz kısımları olmayacak şekilde ince uzun kesilir.
  • Havuçlar soyulup, kibrit çöpü gibi ince uzun doğranır veya rendelenir.
  • Yarım çay bardağı sıcak su içinde 3 yemek kaşığı toz şeker eritildikten sonra havuç ve portakal kabukları eklenip suyu bitene kadar pişirilir.
  • Safran yarım su bardağı içinde bekletilip, renginin çıkması sağlanır.
  • Kuş üzümleri de sıcak su içinde bekletilir.
  • Büyükçe bir sahan da zeytinyağında kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kuru soğanlara basmati pirinç ve safranlı su eklenip 10 dakika pişirilir.
  • Tarçın ve tuz eklenip bir kez karıştırıldıktan sonra kağıt havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
  • Derince bir kaba streç film serilip, üzerine pişirdiğimiz portakal kabuğu, havuç, ağartılıp kavrulmuş bademler, antep fıstıkları ve kuş üzümleri yayılır.
  • Onun üzerine demlenmiş pilav biraz bastırılarak yayılır.
  • Servis edeceğimiz kaba ters çevrilerek alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu ve karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


10 Mayıs 2021 Pazartesi

KREMALI LİMONLU TAVUK

Kremalı Limonlu Tavuk Tarifi 
Kremalı Tavuk Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 750 gram kemiksiz tavuk göğsü 
  • 2 adet limon
  • Yarım limonun suyu 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan ve sarımsak ince ince kıyılıp, zeytinyağında sotelenip limon dilimleri de eklenerek rengi dönene kadar pişirilir.
  • Tavuk göğüsleri kısık ateş üzerinde zeytinyağı konulmuş tavada bütün olarak çevire çevire kızartılır.
  • Kızaran tavuk göğüslerinin üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, limon dilimleri de eklenerek suyu bitene  kadar pişirilir.
  • Soğanları sotelediğimiz tavaya alınan tavuk göğüslerinin üzerine süt kreması ve limon suyu da eklenip, krema ısınana kadar ocakta çevrilir.
  • Karabiberi, tuzu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek sıcak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...