Patatesli Ay Çöreği Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 2 çay bardağı ılık süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 paket instant maya
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 5 su bardağı un
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 4-5 adet haşlanmış patates
- 1-2 adet kuru soğan
- 250 gram lor
- 1 demet dereotu
- Karabiber
- Tuz
- 100 gram tereyağı
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra püre haline gelene kadar ezilir.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
- Lor, ince kıyılmış dereotu, karabiber ve tuz da eklenerek hepsi karıştırılıp, iç malzemesi hazırlanır.
- Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
- Zeytinyağı ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
- Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
- Her beze tekrar üç parçaya ayrılarak on sekiz adet beze yapılır.
- Bezeler unlanmış tezgahta tabak büyüklüğünde açılır.
- Tabak büyüklüğünde açılan her üç bezenin aralarına fırçayla tereyağı sürülerek üst üste konulup bıçakla altı üçgen kesilir.
- Üçgenlerin geniş tarafına iç malzemesi konulup, sarıldıktan sonra şekil verilir.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpildikten sonra yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir.