Muhacir Tarhanası Tarifi
Tarhana Nasıl Yapılır
Toz Tarhana Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram domates
- 1 kilogram kırmızı salçalık biber
- 1 kilogram kuru soğan
- 2 kilogram suyu süzülmüş yoğurt
- 3 kilogram un
- Tuz
Yapılışı:
- Domatesler ve biberler iyice yıkanıp varsa çürük ve ezilen kısımları ayrılır.
- Biberlerin çekirdekli kısımları ayıklanır, kuru soğanın kabukları soyulup, küçük parçalar halinde doğranır.
- Büyük bir tencerenin içinde hepsi karıştırılarak, domatesler tamamen suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
- Soğuyan karışım süzgeçten geçirilip, suyu tamamen süzülmüş yoğurtla birlikte biraz da tuz eklenerek elenmiş unun içine eklenir.
- Hiç su eklenmeden ekmek hamuru kıvamında yoğurulur.
- Yoğurulan hamurun üzerine ince bir bez örtülerek biraz ekşimesi için bir hafta on gün kadar her gün yoğurularak bekletilir.
- Hamur kabarmamaya başlayınca küçük parçalara ayrılıp, güneş görmeyen gölge bir yere serilen temiz çarşaf üzerine dizilip, arada ters yüz edilerek kuruması için bekletilir.
- Çok kurutmadan arada kontrol edilerek elle parçalanabilir kıvama gelince parça parça alınıp, mutfak robotundan geçirilir.
- Mutfak robotundan çıkanlar elek üzerine alınıp, elle ovulup ufalanarak elekten geçirilir.
- Tekrar temiz çarşaflar üzerine yayılıp, iyice kuruması için gölge ve havadar bir yerde bir kaç gün bekletilir.
- İyice kuruduktan sonra bez kese içinde saklanır.
- Bu ölçülerden üç kilogramdan civarında tarhana çıktı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.