22 Eylül 2019 Pazar

TARHANA

Tarhana Tarifi
Muhacir Tarhanası Tarifi
Tarhana Nasıl Yapılır
Toz Tarhana Tarifi
 Malzemeler: 
  • 1 kilogram domates 
  • 1 kilogram kırmızı salçalık biber 
  • 1 kilogram kuru soğan 
  • 2 kilogram suyu süzülmüş yoğurt 
  • 3 kilogram un 
  • Tuz 









Yapılışı:
  • Domatesler ve biberler iyice yıkanıp varsa çürük ve ezilen kısımları ayrılır.
  • Biberlerin çekirdekli kısımları ayıklanır, kuru soğanın kabukları soyulup, küçük parçalar halinde doğranır.
  • Büyük bir tencerenin içinde hepsi karıştırılarak, domatesler tamamen suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Soğuyan karışım süzgeçten geçirilip, suyu tamamen süzülmüş yoğurtla birlikte biraz da tuz eklenerek elenmiş unun içine eklenir.
  • Hiç su eklenmeden ekmek hamuru kıvamında yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzerine ince bir bez örtülerek biraz ekşimesi için bir hafta on gün kadar her gün yoğurularak bekletilir.
  • Hamur kabarmamaya başlayınca küçük parçalara ayrılıp, güneş görmeyen gölge bir yere serilen temiz çarşaf üzerine dizilip, arada ters yüz edilerek kuruması için bekletilir.
  • Çok kurutmadan arada kontrol edilerek elle parçalanabilir kıvama gelince parça parça alınıp, mutfak robotundan geçirilir.
  • Mutfak robotundan çıkanlar elek üzerine alınıp, elle ovulup ufalanarak elekten geçirilir.
  • Tekrar temiz çarşaflar üzerine yayılıp, iyice kuruması için gölge ve havadar bir yerde bir kaç gün bekletilir.
  • İyice kuruduktan sonra bez kese içinde saklanır.
  • Bu ölçülerden üç kilogramdan civarında tarhana çıktı.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...