Kışlık Domates Sosu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- Olgun etli armut domates
 - Kaya tuzu
 - Kullanılmamış kavanoz kapağı
 - Cam kavanoz
 
- İçerisinde fazla su barındırmayan etli armut domateslerden alınır.(Ben 25 kilogramlık 3 kasa domatesten, birazını mutfak için ayırdım biraz da sapı, çürüğü derken fire verdiğini düşünürsek yaklaşık 60 kilogram domatesten 1 litrelik 45 adet kavanoza domates sosu yaptım.)
 - Cam kavanozlar ve hiç kullanılmamış yeni aldığımız kavanoz kapakları bulaşık makinasında yıkanıp, kurutulur.
 - Domatesler bol su ile iyice yıkanır.
 - Domateslerin sap kısımları ve varsa ezilmiş, çürümüş kısımları ayrılıp, atılır.
 - Kabukları incecik soyulup, ortadan ikiye kesilir. (Ben bir kısmının kabuğunu soydum, bir kısmını soymadan yaptım.)
 - Kesilen domatesler elimizle fazla ezmeden sıkılarak çekirdekli kısımları çıkartılır. (Bu su, hemen veya dondurularak daha sonra bulgur pilavı, salata sosu veya domates çorbası yapımında kullanılabilir.)
 - Domatesler isteğe göre küp küp doğranır veya mutfak robotuna alınıp, püre haline getirilir.
 - Ben domates sosunu büyükçe bakır kazan içinde odun ateşinde yaptım ama böyle imkanı olmayanlar kalın tabanlı bir tencerede ocak üzerinde de yapabilir.)
 - Ocak üzerinde yapacaklar için; 10 litrelik tencereye doldurulan domates püresine, 4 yemek kaşığı kaya tuzu eklenir.
 - Orta ateş üzerinde suyunu yarı yarıya çekip, biraz koyulaşana kadar üzerindeki köpükler alınarak kaynatılır.
 - Tencere kaynamaya devam ederken kepçeyle alınan domates püresi temiz kavanozlara üzerinde bir parmak boşluk kalacak şekilde doldurulup, yeni alınmış kavanoz kapakları bekletmeden havlu yardımıyla hemen sıkıca kapatılır.
 - Tezgahın üzerine kalınca bir sofra bezi yayılıp, domates bitene kadar kavanozlara doldurulup, kapağı kapatıldıktan sonra ters çevrilerek yan yana dizilir.
 - Kavanozların üzeri de sofra bezi ile örtülüp, bir gece hiç kıpırdatmadan ters halde bekletilir.
 - Ertesi gün kavanozlar düzeltilip, güneş almayan serin bir dolaba kaldırılır.
 - Bu domates sosu, kapaklar sıkıca iyi kapatıldığı ve hava almadığı sürece bir yıl boyunca kullanılabilir.
 - Ben genellikle çok yer kaplamaması için; bir litrelik kavanozlara yapıp, kavanozu açtıktan sonra kalanını buzdolabında bekletiyorum. Siz isterseniz birer kullanımlık, her defasında yeni kavanoz açacağınız küçük kavanozlara da yapabilirsiniz.
 






oh mis mis zamanı tam :)
YanıtlaSilTam zamanı gerçekten :) Pazarlarda herkes salçalık domates, biber alışverişinde :)
Sil