Bacana tarifi
Bacana nasıl yapılır
Bacina tarifi
Ege bölgesinin unutulmaya yüz tutmuş yemeklerini gelecek kuşaklara da tanıtmak ve gün yüzüne çıkarmak amacıyla bu yıl ilk defa 6-8 Haziran tarihlerinde ''Alaçatı Kaybolan Lezzetler Festivali'' düzenleniyor. Kaybolan lezzetler denilince benim de aklıma çocukluk yıllarımızda anneannemin evde ki malzemelerle yaptığı, sıcak sıcak yediğimiz bacana yemeği geldi. Sanıyorum unutulmuş ki, bu yemekle ilgili internette hiç bir bilgiye rastlayamadım ama ben hatırladığım kadarıyla yazayım unutulmasın istedim.Yemeğin üzerine parça etli, tavuklu, peynirli, domatesli, kıymalı, tarhanalı ve bamyalı olarak yapılan sosların tercihinde damak zevki kadar ekonomik durumda etkenmiş sanıyorum. Aslında bu yemek kıyma soslu yapıldığında dana kıyması kullanılıyor ama biz et yemediğimizden kıymalı sos için, ben bu tarifte soya kıyması kullandım.
Malzemeler:
- 4 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı neneşte (buğday nişastası)
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
- 5 su bardağı su veya tavuk suyu
Yemeğin yapılışı :
- Derin bir tencerede su kaynatılır.
- Un ve nişasta eklenip, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak pişirilir.
- Koyulaşan bulamaç biraz yüksekten servis tabağına dökülür.
- Üzerine tercih edilen sos dökülüp, sıcak olarak servis edilir.
Peynirli sos malzemeleri :
Domatesli sos malzemeleri :
- 1 adet domates
- 1 adet acı sivri biber
- 1 adet küçük kuru soğan
- Maydanoz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Kıymalı sos malzemeleri :
- 100-200 gram kıyma
- 1 adet domates
- 1 adet acı sivri biber
- 1 adet kuru soğan
- Maydanoz
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
Tarhanalı sos malzemeleri :
- 3 yemek kaşığı tarhana
- 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
Peynirli sos yapılışı :
- Peynir ufalanıp, tavada 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı ile kavrulur.
Domatesli sos yapılışı :
- İncecik kıyılan kuru soğan ve sivri biber zeytinyağında çevrilerek pembeleştirilir.
- Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Kıymalı sos yapılışı :
- İncecik kıyılan piyazlık kuru soğan, sivri biber ve kıyma rengi değişene kadar kavrulur.
- Kabuğu soyulup küp doğranmış domatesler de eklenip, suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış maydanoz eklenir.
Tarhanalı sos yapılışı :
- Tavada çok az zeytinyağında tarhana kavrulup yemeğin üzerine dökülür.