11 Temmuz 2021 Pazar

PAPALİNA TAVA

Papalina Tava Tarifi 
Papalina Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram papalina 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı: 
  • Papalinalar ayıklanıp, yıkandıktan sonra kurulanır.
  • Poşetin içine un, tuz ve papalinalar konulup sallanarak her yerlerinin unlanması sağlanır. 
  • Fazla unları silkelenerek kızdırılmış zeytinyağlı tavada 4-5 dakika kadar kurutmadan kızartılır.
  • Fazla yağının gitmesi için kağıt havlu üzerine alınıp daha sonra sıcak servis edilir.


8 Temmuz 2021 Perşembe

TENCEREDE ISLAK KEK

Tencerede Islak Kek Tarifi 
Tencerede Islak Kek Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 su bardağı süt  
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı, süt, toz şeker ve kakao karıştırılır.
  • Bu karışımdan kek piştikten sonra üzerine dökmek için bir su bardağı ayrılır.
  • Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalar mikserle çırpılır.
  • Yumurtalara zeytinyağlı, kakaolu karışım, kabartma tozu ve dövülmüş cevizler de eklenir.
  • Un da azar azar eklenip, el çırpıcısıyla karıştırılır. 
  • Dibi biraz yağlanıp, unlanmış 28 santim çapında yapışmaz tabanlı bir tencereye hamur dökülür.
  • Tencere kapağında buhar deliği varsa kağıt havlu ile kapatılıp, hava alması engellenir.
  • Kısık ateş üzerine konulan kek tenceresi yaklaşık 50 dakika kadar kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten beş dakika kadar sonra tencereden çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Kekin üzerine ayırdığımız bir su bardağı karışım her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Cevizlerle süslenir.

2 Temmuz 2021 Cuma

SEMİZOTLU KAŞIK SALATASI

Semizotlu Kaşık Salatası Tarifi 
Semizotu Salatası Nasıl Yapılır 
Kaşık Salatası Tarifi  
Malzemeler: 
  • 1 bağ semizotu 
  • 2-3 adet olgun domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Semizotlarının taze dalları ve yaprakları bıçakla ince ince kıyılır.
  • Domatesler, taze soğan, biberler, dereotu ve maydanoz da incecik kıyılır. 
  • Nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu da eklenip sos hazırlanır.
  • Bütün malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra sosu da eklenip, servis edilir.


30 Haziran 2021 Çarşamba

PATLICAN ŞAYAN

Patlıcan Şayan Tarifi 
Patlıcan Şayan Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı irice dövülmüş ceviz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar fırının ızgarasında veya tercihen odun ateşinde közlenir.
  • Kabuklarının içinden kaşık yardımıyla sıyrılıp, alınır.
  • İri parçalar halinde doğranarak, servis tabağına yayılır.
  • Biraz tuz eklenerek dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt ve yoğurdun sulu tarafından alınarak pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırılır.
  • Patlıcanların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır.
  • Sos kabına iki yemek kaşığı zeytinyağı konulup, irice dövülmüş cevizler orta ateşte yakmadan kavrulur.
  • Baharatlarda eklenip, bir iki kere çevrildikten sonra yoğurdun üzerine dökülür.
  • Ilık servis edilir.

28 Haziran 2021 Pazartesi

FINDIKLI KROKAN

Fındıklı Krokan Tarifi 
Fındıklı Krokan Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı fındık 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 damla limon suyu 
Yapılışı: 
  • Yapışmaz tabanlı bir tavaya fındıklar ve toz şeker konulur.
  • Kısık ateşte bir süre tutulduktan sonra erimeye başlayınca karıştırılır.
  • Toz şeker tamamen eridiğinde limon suyu eklenip bir kaç defa daha karıştırılır.
  • Yağlı kağıt üzerine dökülen karışım yayılır.
  • 7-8 dakika soğuması beklendikten sonra bir ucundan kaldırılıp, kağıttan ayrılması sağlanır.
  • Soğuyunca istenen büyüklükte elimizle kırılıp, servis edilir.
  • Hemen tüketilmeyecekse yapış yapış olmaması için ağzı kapalı bir kavanozda saklanır.

26 Haziran 2021 Cumartesi

SUSAMLI RULO POĞAÇA

Susamlı Rulo Poğaça Tarifi 
Susamlı Rulo Poğaça Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağı 
  • Yarım kg tatlı lor 
  • Tuz
  • Dereotu
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Süt, toz şeker ve instant maya karıştırılıp, on dakika kadar bekletilir.
  • Unun yarısı derin bir kaba elenip, mayalı süt eklenir.
  • Tuz ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun mayalanması beklenilmeden altı bezeye ayrılır.
  • Tezgaha biraz un serpilip bezelerden biri, ince uzun açıldıktan sonra her yerine yumuşak tereyağı sürülür.
  • Lorlu, dereotlu karışım yayılıp, tuz ve karabiber serpilir.
  • Üzerine açılmış ikinci beze de yerleştirildikten sonra uzun kenarı boyunca iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir.
  • Kesilen şeritler rulo şeklinde sarılıp, yan çevrildikten sonra elimizle hafifçe bastırılır.
  • Kalan bezelere de aynı işlem yapılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülüp, bolca susam serpilir.
  • Tepsi de yarım saat kadar mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

24 Haziran 2021 Perşembe

SÜT KARAMELLİ PASTA

Süt Karamelli Pasta Tarifi 
Süt Karamelli Pasta Nasıl Yapılır 
Malzemeler:

  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 

Krema Malzemeleri:
  • 1,5 su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 poşet krem şanti
  • 1 su bardağı fındık
  • Yarım su bardağı süt karameli
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve tozşeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Ilık süt ve zeytinyağı da karıştırılıp, çırpılır.
  • Un, nişasta ve kabartma tozu da eklenip, mikserle bir kez karıştırılır.
  • Yağlanıp, unlanmış küçük kek kalıbına dökülüp, önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Kürdanla pişip pişmediği kontrol edilip, soğuması için bekletilir.
  • Kalıptan çıkartılıp, üç kata ayrılır.
  • Kek katlarından biri mutfak robotunda parçalandıktan sonra bir kaç kaşık süt karamelli krema ile karıştırılıp katların kenarına bariyer yapılır.
  • Hazırlanan süt karamelli krema bariyerin arasına doldurulduktan sonra ikinci kat kek konulur.
  • Üstü ve kenarları sade krema ile sıvandıktan sonra spatula ile düzeltilir.
  • Ayrılan süt karameli pastanın üzerine belli aralıklarla dökülüp, fındık ve fındık kırıntıları ile süslenir.
Kremanın Yapılışı: 
  • Nişasta ve un tencerede karıştırılır.
  • Yumurta sarısı ve süt de eklenip sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamı alana kadar pişirilir.
  • Muhallebi soğuyunca krem şanti de eklenip, mikserle çırpılır.
  • Muhallebinin yarısı pastanın arasına sürmek için ayrılıp, süt karameli ve fındık kırıntılarıyla karıştırılır.
  • Krema kıvam alana kadar buzdolabında bekletilir.
Süt Reçelinin Yapılışı:
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
Yapılışı:
  • Taşmaması için çok derin bir tencerede süt ve toz şeker kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca silme çay kaşığı karbonat eklenir.
  • Dibinin tutmamasına ve taşmamasına dikkat edilerek ara ara karıştırılır. 
  • Orta ateş üzerinde bir saat boyunca rengi koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocağın altı kapatılıp, soğuduktan sonra kullanılır.


22 Haziran 2021 Salı

ELMALI AVOKADO SALATASI

Elmalı Avokado Salatası Tarifi 
Elmalı Avokado Salatası Nasıl Yapılır

Malzemeler: 

  • 2 adet avokado 
  • 2 adet kırmızı elma 
  • 2 adet yeşil elma 
  • 2 adet salatalık 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • Yarım demet dereotu
  • 2-3 adet taze soğan 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 

  • Avokadolar ikiye ayrılıp, çekirdeği çıkarıldıktan sonra soyulup küp küp doğranır.
  • Elmalar ve salatalıklar da küp küp doğranır.
  • Taze soğanlar ve dereotu da doğranıp eklenir.
  • Cevizler irice parçalanıp, kuru üzümlerle birlikte salataya eklenir.
  • Zeytinyağı, limon suyu, tuz ve karabiberi de eklenip karıştırıldıktan sonra servis edilir.



17 Haziran 2021 Perşembe

LORLU KAPYA BİBER DOLMASI

Lorlu Kapya Biber Dolması Tarifi 
Lorlu Kapya Biber Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 10-15 adet kapya biber 
  • 250-300 gram tatlı lor 
  • Yarım demet dereotu
  • 10-15 adet ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yaklaşık aynı boylardaki kapya biberler yıkanıp, kurulandıktan sonra zeytinyağı kızdırılmış kapağı kapalı tavada çevrile çevrile parçalanmadan pişirilir.
  • Biberler soğuduktan sonra bir tarafından bıçakla biraz açılıp, çekirdekli kısımları temizlenir.
  • Tatlı lora biraz tuz, biraz karabiber, ince kıyılmış dereotu ve irice dövülmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Lorlu karışım biberleri parçalamadan açılan kesikten biberlerin içine doldurulur.
  • İstenirse içlerine birer yarım ceviz konulup, ince kıyılmış dereotu serpilerek servis edilir.

16 Haziran 2021 Çarşamba

BEZELYELİ ENGİNAR YEMEĞİ

Bezelyeli Enginar Yemeği Tarifi 
Bezelyeli Enginar Yemeği Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • Yarım kilogram ayıklanmış bezelye
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limon 
  • 2 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay kaşığı un
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Derince bir tavada kuru soğanlar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir çay kaşığı dolusu un da eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Sert dış kabukları soyulan enginarların sadece taze göbek kısımları bırakılır.
  • Kararmaması için limonla ovulmuş enginar göbekleri bıçakla dört parçaya bölünür.
  • Ayıklanmış taze bezelyeler, enginarlar, doğranmış havuçlar, sıcak su ve tuzu da eklenerek, kısık ateşte sebzeler yumuşayana kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış dereotu serpilip, sıcak servis edilir.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...