7 Haziran 2012 Perşembe

İÇ BAKLA


İç bakla salatası tarifi
İç bakla salatası nasıl yapılır
Taze iç bakla salatası tarifi
     İç bakla, börülce ve enginar; bu bölgede de bizim evde de en sevilen, en fazla tüketilen sebzelerden.İç baklayı fazla derin olmayacak şekilde boydan boya bıçakla çizerek çok çabuk ayıklayabilir, on beş dakika kadar haşlayarak çok kısa sürede hazırlayabilirsiniz. İç baklanın yanında, yeşil kısımları soyulmuş soğan cücüğü, taze soğan veya taze sarımsak yiyebilirsiniz. Bir kilogram iç bakla için iki katı bakla almakta fayda var, çünkü iç baklaların dış kabukları çıkartılınca nerede ise yarı yarıya azalıyor.Yıl boyunca iç bakla yemek isterseniz, ayıklayıp beş dakika haşladığınız baklaların suyunu iyice süzdürüp, soğuduktan sonra buzdolabı poşeti ile derin dondurucuya koyarak her an yemeye hazır halde bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram iç bakla
  • 2-3 litre su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Baklaların dış kabuğu bıçak ile boydan boya fazla derin olmayacak şekilde çizilir.
  • İç baklalar parçalanmadan çıkartılır.
  • Yıkadıktan sonra kaynayan suyun içine atılır.
  • On, on beş dakika kadar biraz diri kalacak şekilde kontrol edilerek pişirilir.
  • Süzgeçte süzdürüldükten sonra yağı ve tuzu eklenip, karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, ılık olarak servis edilir.

İÇ BAKLALI PİLAV

İç baklalı pilav tarifi
Taze iç baklalı pilav nasıl yapılır
Taze iç baklalı bahar pilavı tarifi
     Baklanın zamanı geçti, nerede ise iç bakla da geçmek üzere, henüz biraz daha vakit varken baklalı pilav yada diğer adı ile bahar pilavı tarifi...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı dolusu iç bakla 
  • 1 adet orta boy kurusoğan 
  • 3 su bardağı baldo pirinç 
  • 4,5 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 demet dereotu 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • Tuz 
  • Karabiber 
Yapılışı:
  • Baklaların kabuğu çok derin olmayacak şekilde bıçakla çizilir.
  • Dış kabuklarından çıkartılan baklaların, iç kabukları da çıkartılır.
  • Kurusoğan ince ince doğranıp, zeytinyağında kavrulur.
  • İyice yıkanmış pirinçler, iç baklalar, tuz ve sıcak su eklenir.
  • Suyunu çekmeye yakın ince doğranmış dereotu ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Suyunu çeken pilavın üzerine kağıt havlu konulup, demlendirilir.
  • Üzerine karabiber serpilip, servis edilir.

3 Haziran 2012 Pazar

VASİYET


                                      ... İlerde ki güzel günler
                                                  Beni görmeyecek onlar 
                                                  Bari selam yollasınlar 
                                                  Geberiyorum kederden...

demiş,Nazım Hikmet bir şiirinde... Bari selam yollasınlar diyor ya büyük ozan,bu gün ölüm yıldönümünde binlerce selam olsun.Bence bu ülkenin yetiştirdiği en büyük şair,en büyük vatanseverdi.3 Haziran 1963 de göçtü usta,onun vatan hasreti de bize yürek sızısı olarak kaldı.

Nazım Hikmet'in VASİYET şiiri,

Yoldaşlar, nasip olmazsa görmek o günü, 
Ölürsem kurtuluştan önce yani, 
     alıp götürün 
          Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni.

Hasan beyin vurdurduğu 
      ırgat Osman yatsın bir yanımda. 
Ve çavdarın dibinde toprağa çocuklayıp 
      kırkı çıkmadan ölen şehit Ayşe öbür yanımda.

Traktörlerle türküler geçsin altbaşından mezarlığın, 
Seher aydınlığında taze insan, yanık benzin kokusu, 
     tarlalar orta malı, kanallarda su, 
          ne kuraklık, ne candarma korkusu.

Biz,bu türküleri elbette işitecek değiliz, 
Toprağın altında yatar upuzun, 
     çürür kara dallar gibi ölüler, 
Toprağın altında sağır, kör, dilsiz.

Ama bu türküleri söylemişim ben 
     daha onlar düzülmeden, 
Duymuşum yanık benzin kokusunu 
     traktörlerin resmi bile çizilmeden.

Benim sessiz komşulara gelince, 
     şehit Ayşe'yle ırgat Osman 
çektiler büyük hasreti sağlıklarında 
     belki de farkında bile olmadan.

Yoldaşlar, ölürsem o günden önce yani, 
     öyle gibi de görünüyor
Anadolu'da bir köy mezarlığına gömün beni 
     ve de uyarına gelirse, 
          tepemde bir de çınar olursa 
               taş maş da istemez hani...

                                    Nazım Hikmet Ran

31 Mayıs 2012 Perşembe

BAHAR DALI PASTA

Şeker hamuru ile doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile bahar dallı pasta nasıl yapılır
 Bu gün ilkbaharın son günü, bu pastayı kayınvalidem için nisan ayının ortalarında yapmış, yayınlayamamıştım.Şeker hamurundan pastel tonlarda yaptığım bahar dallı pastanın kekini kakaolu, kremasını da damla çikolatalı yapmıştım.Nice baharlar ve bahar dalları gibi güzel günlerde sağlıkla, mutlulukla yaşaması dileğimle...

29 Mayıs 2012 Salı

BEBEK ENGİNARLI İÇ BAKLA

Bebek enginarlı iç bakla yemeği tarifi
Enginarlı taze iç baklalı yemek nasıl yapılır
     Bebek enginarlar ve iç bakla ikisi bir arada gerçekten dayanılmaz bir lezzet.Çok hafif ve rafine bir yemek ama o kadar kısa bir sezon ki, vakti geçmeden nerede ise her gün başka bir enginar tarifi deneyip mümkün olduğunca bu faydalı sebzelerden yararlanmak gerekir diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 10 adet bebek enginar 
  • Yarım kilogram iç bakla 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 2 adet limon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Enginarların dış yapraklarından bir iki sıra kopartılıp, atılır.
  • Taze sapları ile birlikte iki, üç parçaya bölünür. 
  • Göbek kısımları temizlenip, limonlu unlu suya konulur.
  • İç baklalar bıçakla çizilip, dış kabuğundan çıkartılır.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Un eklenip biraz daha kavrulur.
  • Su, tuz, limon suyu, iç bakla ve enginarlar da eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika yumuşayıncaya kadar pişirilir.

28 Mayıs 2012 Pazartesi

CÜCÜK KAVURMASI

Cücük kavurması tarifi
Soğan cücüğü kavurması nasıl yapılır
Soğan cücüğü kavurması tarifi
Soğan zibeği kavurması tarifi
     Çocukluğumuzda bahçelerde yeşil taze soğanların içinden uzamış cücükler kopartılır ya yemeklerin yanında taze soğan gibi yenilirdi yada yağda kavurup sadece yumurta kırılarak çok az malzeme ile çok lezzetli bir yemek yapılırdı.Sonra ki yıllarda o mevsimde Ege'de olamadığımız için cücük bulamadığımdan uzun süre yemedim sadece bir kez Ankara'da pazarda cücük satıldığını görmüş, hemen almıştım ama o kadar kartlaşmıştı ki sonuç tam bir hüsrandı.Nihayet geçen haftalarda tazesini buldum da yıllar sonra evdekilere de bu yemeği yapıp, tattırabildim :) 
Malzemeler:
  • 2 bağ cücük 
  • 5 - 6 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 adet yumurta 
  • Tuz 
  • Karabiber
Yapılışı:
  • Cücüklerin ucunda ki tohum kısmı kesilip, atılır.
  • Soğan cücükleri bir parmak kalınlığında halka halka doğranır.
  • Zeytinyağı ile yumuşayana kadar kavrulur.
  • Yumurtalar kırılıp, bir iki defa karıştırılarak pişirilir.
  • Tuz ve karabiber eklenip sıcak servis edilir.

27 Mayıs 2012 Pazar

FISTIK EZMESİ

Fıstık ezmesi tarifi
Ev yapımı fıstık ezmesi nasıl yapılır
Şekersiz fıstık ezmesi tarifi
  
Malzemeler:
  • 3 su bardağı çiğ yer fıstığı (kavrulmamış)
  • Yarım su bardağı bal veya pudra şekeri
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
Yapılışı:
  • Yer fıstıklarının kabukları soyulur.
  • Fıstıklar teflon tava içerisinde veya fırında karıştırılarak rengi hafif değişene kadar yakmadan, kavrulur.
  • Blender yardımıyla ister un gibi isterseniz hafif pütürlü kalacak şekilde parçalanır.
  • Bal ve istenirse zeytinyağı da eklenerek istenen kıvamı ve tadı  bulana blender yardımıyla parçalanır.
  • Bal yerine pekmez kullanarak alttaki fotoğraftaki gibi pekmezli fıstık ezmesi de yapabilirsiniz.
  • Hava almayan bir kap içinde bir ay kadar saklanabilir.


18 Mayıs 2012 Cuma

BAHÇIVAN PASTA

Şeker hamuru ile doğum günü pastası tarifi
Şeker hamuru ile doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurundan bahçıvan pastası tarifi
                                                        
     Emeklilik hayatımızın en güzel tarafı renk renk, çeşit çeşit  bir teras dolusu çiçek sanırım. Ve evimizin gönüllü bahçıvanı, elinde hortumu, ayağında terlikleri ile günün her saati çiçeklerin hizmetinde...En çok da Nergis çiçeğinin...İklimden mi, mevsimden mi o kadar güzel çiçekler satılıyor ki, her yerden yeni yeni çiçekler alıp, dönüyoruz. Bizim bahçıvanın da işi gitgide çoğalıyor. Henüz bir duvarı kapatacak kadar begonvil yetiştirmeyi başaramadığından, bu doğum gününde de büyümüş, duvarı sarmış begonvilli bir pasta yaptım. Nice nice yıllarda çiçekler arasında mutluluk ve sağlıkla yaşamanı diliyorum.

17 Mayıs 2012 Perşembe

SARMA İÇİ

Sarma içi tarifi
Sarma içi nasıl yapılır
     Çocukluk yıllarımda, şimdi ki gibi seralarda yetişen sebzeler olmadığından sarma içi bahar, yaz aylarının geldiğinin müjdecisiydi.Taze taze çıkmış asma yaprakları, domatesler, maydanoz, nane, dereotu herkesin kendi bahçesinde yetişirdi.Asma altlarında, havanın serinlediği  akşam üstülerde bahçeler acele yıkanır, tazecik asma yaprakları, maydanoz, nane toplanırdı. Limon yerine koruk suyu konulur, biraz suluca kalacak şekilde  malzemeler karıştırılıp, sarma içi yapılırdı.Komşular, komşu çocukları hep birlikte yenilirdi.Ben hala taze asma yaprakları çıktığında, her sarma içi yaptığımda, o serin yıkanmış bahçelerin kokusunu, neşe içinde annelerinin yanında koşup oynayan çocukların, seslerini duyarım.O güzel insanlar artık çok uzaklarda olsalar da...
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pilavlık bulgur 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası  
  • 3 adet taze soğan 
  • 2 adet orta boy domates 
  • 1 adet limon 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet nane 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Taze asma yaprağı  
Yapılışı:
  • Pilavlık bulgur yıkanıp, süzülür.
  • Tencereye alınan bulgurun üzerine çıkana kadar kaynamış su ve tuz eklenir.
  • Bulgur biraz diri kalacak kadar bir kaç taşım kaynatılır.
  • Süzülen bulgur derin bir kaba alınır.
  • Limon suyu ve zeytinyağı eklenip, domates salçası ezilerek yedirilir.
  • Kabuğu soyulup, küp küp doğranmış domatesler, ince doğranmış maydanoz, dereotu, nane ve taze soğanlar da eklenip, karıştırılır.
  • Taze asma yapraklarının üzerine kaynar su dökülüp, haşlanır, süzgece alınıp süzdürülür.
  • Asma yaprakları ile bohça gibi yapılarak yada kaşıkla alınan bulgurun üzerine asma yaprağı kapatılarak yenilir.

13 Mayıs 2012 Pazar

ANNELER GÜNÜ PASTASI

Şeker hamuru ile anneler günü pastası tarifi
Anneler günü pastası nasıl yapılır
     Geçen sene Babalar Gününde, oğlum ile babasının eski günlere ait bir fotoğrafından pasta yapmıştım. Bu defa da Anneler Günü için, gene çok eski günlere ait bir fotoğrafımızdan, kendime anneler günü pastası yaptım. Aslında pasta bahane, ben asıl o güzel günlerden bir anı kalsın istedim. Fotoğrafta görmesem unutmuşum, o yıllarda oğlum üzerinde ne varsa çıkartıp attığı için, montunu çıkartıp hasta olmasın diye hırkasını, montunu ters giydirip, sırtından iliklerdik. Bir piknik alanında çekilmiş bu fotoğrafta ki, o çocuk ne kadar sarışın, minicikmiş, benim saçlarım ne kadar uzun ve gençmişim :( İnanılır gibi değil ama üzerinden yirmi yıl geçmiş...O minicik, sarışın çocuk artık kucaklara sığmayacak kadar büyük, değişmeyen tek şey o hala bizim minik oğlumuz ve kaç yaşında olursa olsun annesinin yaramaz çocuğu...Tüm annelerin ve kendini anne hissedip, anne sorumluluğu yüklenenlerin Anneler Günü kutlu olsun.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...