Gelincik Otu Böreği Tarifi
Gelincik Otlu Börek Tarifi
Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum. Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3 adet yufka
- Yarım kilogram gelincik otu
- 250 gram lor
- 1 adet orta boy soğan
- 1,5 çay bardağı yoğurt
- 1,5 çay bardağı süt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- Susam
Yapılışı:
- Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
- Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
- Kök kısımları yemeğini yapmak için ayrılır.
- Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
- Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile ovulur.
- Suyu süzülen otlara; lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
- Yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
- Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
- Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
- Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır.
- Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
- Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.