Karabaş otu reçeli tarifi
Karabaş otu reçeli nasıl yapılır
Karabaş otu çiçeği reçeli tarifi
Çiçek reçeli nasıl yapılır
Bitki bilimciler tarafından elli mucizevi bitki arasında gösterilen yabani lavanta da denilen karabaş otu;ne kadar kullanılırsa iyi gelir yada yazılanların ne kadarı gerçektir bilinmez ama hakkında o kadar çok olumlu şeyler yazılmış ki...Diğer otlardan farklı olarak kolera hastalığına karşı kullanılması için Sultan Abdülmecit tarafından çıkarılmış fermanı varmış, yani ferman padişahınsa, dağlarda kendi kendine yetişen karabaş otları da bizimdir :) Bu kadar çok faydası olan bir otu mutlaka değerlendirmek gerekir diye düşünerek, önce Karaburun'da yediğim otun uç kısımlarının ve çiçeğinin birlikte kullanıldığı reçelden, daha sonra da sadece ucundaki mor çiçeklerinden reçelini yaptım. Karaburun'da yediğim reçelin kendine has tadı ve kokusu benim damak tadıma çok uymasa da, çiçeklerini teker teker ayıklayarak yaptığım reçelin hem tadı hem de çiçek çiçek görüntüsü bence çok daha güzel oldu.Karabaş otunun diğer kısımlarını ise, mucizevi gücüne inanarak kurutup, bitki çayı olarak demlemek için ayırdım.
Malzemeler:
- 4 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- 1 su bardağı karabaş otunun çiçekleri
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Çiçekler zedelenmeden kopartılıp, yıkanır.
- Tencereye su ve şeker konulup, şeker eriyene kadar orta ateşte kaynatılır.
- Kaynadıktan sonra kısık ateşe alınıp, koyulaşana kadar kaynatılır.
- Reçel koyulaşınca çiçekler de eklenir.
- Limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.