18 Ocak 2015 Pazar

KELEBEKLİ GÜLLÜ PASTA

Kelebekli güllü pasta tarifi
Şeker hamurlu pasta nasıl yapılır
Doğum günü pastası tarifi
     Doğum günü tarihini bildiğim eşe dosta zamanım olduğunda yeni yaşlarına tatlı bir başlangıç yapmaları için pasta ve kurabiyeler yapmayı seviyorum.Bu defa biraz zaman darlığından biraz da doğum günü sahibinin de çok sade bir kadın olmasından :) gül ve kelebeklerden oluşan sade bir pasta yaptım.Yurdanur ablacığım doğum günün kutlu olsun; nice mutlu, sağlıklı yıllar diliyorum.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Ganaj:
  • 200 gram süt kreması
  • 240 gram bitter çikolata
  • 1 su bardağı ağartılıp kavrulmuş badem
Kreması:
  • 1 paket Dr. Oetker pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı ganaj
Süsleme:
  • Beyaz, Açık yeşil, Sarı, Pembe renklerde şeker hamuru
  • Gümüş rengi şekerleme
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Kek fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden ganaj hazırlanır.
  • Ganaj için; süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılır.
  • Kaynatmadan ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için; hazır pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan bir çay bardağı eklenerek mikserle çırpılır.
  • Pastanın dışını sıvamak için ganajın bir kısmı ayrılır.
  • Bir su bardağı badem kaynar su içinde bir kaç dakika kaynatılıp, kabukları soyulur.
  • Kabuğu soyulan bademler yağsız tavada kavrulur.
  • Kavrulmuş bademler irice parçalar halinde kırılarak ganajlı kremaya karıştırılır.
  • Soğumuş pandispanya iki kata ayrılır.
  • Pandispanyanın alt katı bir kaç kaşık şekerli süt ile ıslatılıp, bademli ganajlı krema yayılır.
  • İkinci kat pandispanya üzerine yerleştirilir.
  • Pandispanyanın üstü ve yanları badem eklenmemiş ayrılan ganaj ile pürüzsüz bir hale gelinceye kadar sıvanır.
  • Pandispanyanın üzerinde ki ganaj donduktan sonra şeker hamuru merdane ile açılıp, pastanın üzeri kaplanır.
  • Şeker hamurundan yapılan kelebek ve çiçek figürleri yerleştirilir.

17 Ocak 2015 Cumartesi

AYÇİÇEĞİ ÇÖREĞİ

Ayçiçeği çöreği tarifi
Ayçiçeği çöreği nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği çöreği tarifi
     Geçtiğimiz yıl yaptığım ayçiçeği böreği gibi görüntüsü tadının önüne geçen hamur işlerinden birini daha, ayçiçeği çöreğini denedim. Hamurunu poğaça yapmakta kullandığım tariflerden biri ile yapınca, poğaça tadında bir çörek oldu. Karamelize edilmiş kuru soğanlı patatesli iç malzemesi ile yiyenlerin beğendiği, güzel görünüşlü bu çöreğin iç malzemesini siz isterseniz damak zevkinize göre değiştirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 paket Dr.Oetker instant hazır maya 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
İç malzemesi:
  • 2-3 adet orta boy haşlanmış patates 
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Maydanoz 
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörek otu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
  • Çatalla ezilen haşlanmış patatesler ve baharatlar da eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Geniş ve derin bir kaba un elenir.
  • İnstant hazır maya, toz şeker, ılık su ve ılık süt de eklenerek ele yapışmayan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamur iki eşit parçaya ayrılır.
  • Bir parçası pişirme kağıdı üzerinde merdane ile açılır.
  • Soğumuş patatesli iç simit şeklinde etrafına yerleştirilir.
  • İkinci hamur da merdane ile aynı büyüklükte açılıp, üzerine yayılır.
  • Patatesli iç taşmayacak şekilde kenarları elimizle bastırılır.
  • Tam ortada oluşan boşluk bıçakla önce artı şeklinde kesilir.
  • Daha sonra aralar da bıçakla kesilerek sekiz adet kesik atılır.
  • Çok az zeytinyağı ile çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Ortadaki üçgen kesikler ucundan biraz çekilerek tutulup, kenarlara yapıştırılır.
  • Orta kısım tamamen boşaldıktan sonra üçgen parçalara yumurta sarısı sürülüp, çörek otu serpilir.
  • Yağlı kağıt uçlarından tutularak fırın tepsisine alınıp, yarım saat kabarıp mayalanması beklenir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince altındaki pişirme kağıdı alınarak servis edilir.

15 Ocak 2015 Perşembe

KURUTULMUŞ SEBZE YOĞURTLAMASI

Kurutulmuş sebze yoğurtlaması tarifi
Kuru patlıcan biber kavurması tarifi
Kurutmalık patlıcan biber yoğurtlaması nasıl yapılır
     Kışın en soğuk günlerini yaşadığımız; soğuktan pazara bile çıkmak istemediğim şu günlerde yaz sıcaklarında kuruttuğumuz patlıcan, biber, domates ve fasulye kurularını kullanmak için en uygun günlerdeyiz diye düşünüyorum.Kurutmalık sebzeleri kavurduktan sonra üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yaktığınız kırmızı biber ve naneyi dökebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 1 su bardağı biber kurusu 
  • 1 su bardağı patlıcan kurusu 
  • 1 su bardağı domates kurusu 
  • 1 su bardağı fasulye kurusu 
  • 2-3 adet acı biber kurusu 
  • 3 adet kuru soğan 
  • 1 baş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Küçük parçalar halinde kurutulmuş sebzeler, yumuşayana kadar tuzlu suda haşlanır.
  • İrice doğranmış kuru soğanlar ve sarımsaklar birlikte kavrulur, domates salçası eklenir.
  • Haşlanmış kuru sebzelerin süzgeçte suyu süzdürülür.
  • Sebze kuruları ve baharatlar da  eklenerek, yarım saat kadar pişirilir.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt ve yağda yakılmış kırmızı biber, nane dökülür.
  • Eğer vegan iseniz yoğurt yerine sarımsaklı, domatesli sos da dökebilirsiniz.

14 Ocak 2015 Çarşamba

MUZLU RULO MUHALLEBİ

Rulo muhallebi tarifi
Meyveli rulo muhallebi nasıl yapılır
Muzlu muhallebi tarifi
     Muhallebiyi farklı bir şekilde servis etmek isterseniz, pişirdiğiniz muhallebiyi hindistan cevizi yayılmış tepsiye döküp soğuduktan sonra içine muz veya istediğiniz meyveleri ekleyerek daha hafif ve besleyici meyveli bir tatlı yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram süt 
  • 1,5 su bardağı  un 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • 3 adet Anamur muzu 
Yapılışı:
  • Tencereye alınan sütün içine sürekli karıştırılarak un ve şeker eklenip, pişirilir.
  • Ocaktan alınıp biraz soğuyunca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Dikdörtgen bir tepsiye hindistan cevizi bolca serpilip, muhallebi dökülür.
  • Üzeri kaşığın tersiyle düzeltilir.
  • Soğuduktan sonra buzdolabında bir iki saat bekletilir.
  • Muhallebinin uzun kenarı boyunca yan yana soyulmuş muzlar dizilir.
  • Uzun kenar boyunca metal spatula yardımı ile kaldırılarak rulo yapılır.
  • İki parmak kalınlığında kesilip, servis tabağına dizilir.

12 Ocak 2015 Pazartesi

SEBZELİ FISTIKLI NOODLE

Sebzeli kaju fıstıklı noodle nasıl yapılır
Sebzeli noodle tarifi
Çin eriştesi tarifi
     Uzak doğu mutfağından, mutfaklarımıza gelen lezzetlerden Çin eriştesi noodle, soya filizi, soya sosu ve kaju fıstıklarının bir arada kullanıldığı bu yemeği wok tavada yada derin bir tavada hazırlayabilirsiniz.Soya sosu yeterince tuzlu olduğu için sebzeleri kavururken tuz eklemedim ama siz tadına bakıp gerekirse bir miktar tuz ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 200 gram noodle 
  • 1 adet kuru soğan  
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 adet yeşil acı şili biberi 
  • 2 adet mor biber 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 125 gram soya filizi 
  • 1 çay bardağı kaju fıstık 
  • 5 yemek kaşığı soya sosu 

Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranır, sarımsaklar incecik kıyılır.
  • Zeytinyağı konulmuş wok veya derin bir tavada kavrulur.
  • Havuçlar ve renkli biberler de eklenip, biraz diri kalacak şekilde yağda çevrilir.
  • Ocaktan almaya yakın kaju fıstıkları ve soya filizleri eklenir.
  • Başka bir tencerede bol kaynar suda noodle paketinin yarısı haşlanır.
  • Haşlandıktan sonra süzgeçten geçirilip, sebzelerin olduğu wok tavaya eklenir.
  • Soya sosu da dökülerek çevrilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

9 Ocak 2015 Cuma

ÇİKOLATALI CEVİZLİ ÜZÜMLÜ ÇÖREK

Çikolatalı çörek tarifi
Çikolatalı cevizli üzümlü çörek nasıl yapılır
Cevizli üzümlü çörek tarifi
     Çikolatalı, cevizli, üzümlü yada istediğiniz iç malzemelerini ekleyerek daha da zenginleştirebileceğiniz bu kurabiye tadındaki çöreği herkesin seveceğini umuyorum.
Malzemeler:
  • 100 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı süt
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • Yarım paket instant kuru maya 
  • 1 adet yumurta 
  • 2,5 su bardağı un 
İç Malzemesi:
  • 50 gram tereyağı 
  • 160  gram bitter çikolata 
  • 1 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı kuru çekirdeksiz üzüm 

Yapılışı:
  • Süt biraz ısıtıldıktan sonra tereyağ eklenir. 
  • Ilık haldeyken toz şeker de eklenip, karıştırılır.
  • Derin bir kaba un elenir.
  • İnstant maya ve sütlü karışım da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri streçlenip, mutfak havlusu ile sarılarak sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanması beklenir.
  • Hafif unlanmış tezgah üzerinde hamur merdane ile yarım parmak kalınlığında ince uzun açılır.
  • Üzerine benmari usulü eritilmiş çikolata tereyağı ile karıştırılarak yayılır.
  • Ceviz ve üzümlerde yayıldıktan sonra uzun kenarı boyunca rulo yapılır.
  • Rulo yağlı kağıt üzerine alınır.
  • Hamurun iki ucu birleştirilip, simit şekli verilir.
  • Hamurun iç tarafı kesilmeden bırakılıp, dış tarafı iki üç parmak arayla bıçakla kesilir.
  • Kesilen parçaların biri içe biri dışa doğru çevrilir.
  • Yanlara doğru içi biraz açılarak elle şekil verilir.
  • Yağlı kağıt iki ucundan tutularak fırın tepsisine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 30 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkıp, ilk sıcaklığı geçince üzerine pudra şekeri serpilir.

7 Ocak 2015 Çarşamba

MİNELİ PASTA

Mineli pasta tarifi
Mineli pasta nasıl yapılır
Kuş yuvası pasta tarifi
     Yeni yıla uzaklarda girince, geri dönüp hayata adapte olmamız da biraz uzun sürdü.Gittik, geldik derken uzun zaman sonra ilk paylaşımımı hayatımıza geçen sene bu zamanlarda girip, kendine gönlümüzde yer bulan mavi gözlü, mavi kuşumuz Mine'ye doğum günü için adı üstünde mine çiçekleri ile süslediğim bir pasta yaptım.Umutlar nerede büyürse, mucizeler orada çiçek açarmış; seninde hayatında filizlenmesini beklediğin ne varsa, tomurcuklarını tez vakitte görmen dileğiyle, nice mutlu ,sağlıklı yıllara...

28 Aralık 2014 Pazar

NOEL BABALI CUPCAKE

Cupcake tarifi
Şeker hamurlu cupcake tarifi
Noel babalı cupcake nasıl yapılır
Yılbaşı için cupcake tarifi
     Yılın son günlerine yaklaşmışken; acısıyla tatlısıyla geçirdiğimiz yılı dostlarla uğurlayalım, yeni yılı da bir arada kutlayalım diye düşünerek Lezzet Beşlisi grubundaki arkadaşlarımla buluştuk.Bu günün anlam ve önemine uygun olsun diye :) sırtında içi hediyelerle dolu heybesi olan noel baba figürlü cupcakeler yaptım.Heybelere koyduğum şeker hamurundan minik hediye paketlerinin arasına barış, aşk, başarı, bereket, şans ve para şeklinde eklediğim minik paketlerden benim şansıma bereket çıktı :)  Dilerim; 2015 yılı hepimize sağlık, mutluluk ve huzur getirsin.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
İç dolgu malzemesi:
  • 1 poşet Vanilya aromalı Dr.Oetker dolgu kreması
  • 2,5 çay bardağı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı bitter damla çikolata

Üzerine:
  • 2 yemek kaşığı iç dolgu malzemesi
  • 1 su bardağı hindistan cevizi
  • Beyaz, kırmızı, kahverengi ve değişik renkte şeker hamuru 
Yapılışı:
  • Dr. Oetker dolgu kreması ve soğuk süt derin bir kaba dökülerek mikserle iyice çırpılır.
  • Şeker hamurunun cupcake ve hindistan cevizine yapışmasını sağlamak için; dolgu kremasından 2 yemek kaşığı son aşamada kullanılmak üzere ayrılır.
  • Kalan kremanın içine damla çikolata eklenerek, buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya da eklenerek karıştırılır.
  • Kağıt veya silikon cupcake kalıplarına üstlerinden birer parmak boşluk kalacak şekilde hamur doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika pişirilir.
  • Kürdanla piştiği kontrol edilerek fırından çıkartılır.
  • Soğuduktan sonra konik bir şekilde bıçakla içi çıkartılır, koninin ucu kesilip üst kısmı kapak olarak bırakılır.
  • Hazırladığımız dolgu kreması içine doldurulup, kapak kısmı üzerine kapatılır.
  • Hepsi bu şekilde hazırlandıktan sonra, buzdolabında bekletilir.
  • Beyaz şeker hamuru merdane ile açıldıktan sonra cupcakelerin çapında kalıpla kesilir.
  • Ayrılan krema cupcakelerin üzerine çok ince bir kat olarak sürülür.
  • Şeker hamuru cupcakelere yapıştırılıp, üzerine ince bir kat krema sürülür.
  • Cupcakeler hindistan cevizi dökülmüş bir kaba batırılarak beyaz şeker hamuru hindistan cevizi ile kaplanır.
  • Şeker hamurundan noel baba veya istenen şekil verilmiş figürler cupcakelerin üzerine yerleştirilir.

25 Aralık 2014 Perşembe

TAVUK SARMASI

Tavuk sarması tarifi
Sebzeli tavuk sarması nasıl yapılır
Rulo tavuk göğsü tarifi
     Yeni yıl sofralarınızda ana yemek olarak yer alabilecek kadar güzel görünen, yapılışı da gerçekten çok kolay olan tavuk sarma için tavuk göğüslerini hazır dövülmüş olarak alabilir veya iki naylon yada streç film arasında etrafa sıçratmadan, parçalamadan kendiniz inceltebilirsiniz.Göğüsleri yeterince inceltip tavada çevirerek kızarttıktan sonra sofraya sıcak servis etmek için son on, on beş dakikada fırınlayarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet tavuk göğsü 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet kabak 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 4 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kemikleri ve derisi çıkartılmış tavuk göğüsleri iki parçaya ayrılır.
  • Altına ve üstüne streç film yayılan tavuk göğüsleri et dövücü ile vurularak iyice inceltilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuz serpilip bekletilir.
  • Havuç, kabak ve kırmızı biberler ince uzun şeritler halinde doğranır.
  • Önce havuç, kırmızı biberler ve en son da kabak eklenerek çok az zeytinyağı ile tavada sotelenir.
  • İnceltilmiş tavuk göğsünün içine sotelenmiş sebzeler konulup rulo gibi sarılarak, kürdanla sabitlenir. 
  • Hepsi hazırlandıktan sonra zeytinyağı konulmuş kalın tabanlı bir tavada her yönü çevrilerek iyice kızartılır.
  • İstenirse 10 dakika kadar fırınlanıp, sıcak servis edilir.

21 Aralık 2014 Pazar

ÇITIR ÇİÇEK BÖREK

Patatesli börek tarifi
Patatesli çıtır börek nasıl yapılır
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
     Hazır yufka kullanılarak yapılabilecek en kolay böreklerden, çaydanlık kapağı böreği de denilen bu çıtır çıtır börekleri çaydanlık kapağı veya yuvarlak herhangi bir kalıpla keserek yapabilirsiniz. Daha önce paylaştığım zeytinli çaydanlık kapağı böreği tarifimden sonra bu defa sadece patatesli iç kullandım.Kenarları tırtıklı kurabiye kalıbıyla kesip, börekleri çok bastırmadan kapatınca daha çiçek görüntüsünde ve çıtır çıtır oldu.Aralardan çıkan yufka parçalarını da tam bir yufkayı yağladığınız tepsiye yayıp, istediğiniz iç malzemesi ile birlikte yufka kırpıntılarını aralara yayarak kırpık börek denilen börekten yaparak teflon tavada gözleme gibi veya fırında pişirerek değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 2 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • 150 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber  
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulur.
  • Çatal ile ezilip, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek iç hazırlanır.
  • Tereyağ bir kabın içinde kaynatmadan eritilir.
  • Zeytinyağı da eklenerek soğumaya bırakılır.
  • Yufkalardan biri tezgaha yayılıp, üstüne fırçayla yağ sürülür.
  • Diğer yufkalarda birer birer yayılıp, aralarına yağ sürülür.
  • Dört kat halindeki yağlanmış yufkadan kurabiye kalıbı veya çaydanlık kapağı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların ortasına tatlı kaşığı ile patatesli iç malzemesi konulur.
  • Yuvarlaklar yarım daire şeklinde ikiye katlanır.
  • Uç kısımlarından bastırılıp, sabitlenir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında böreklerin üstü kızarana kadar yarım saat pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.

20 Aralık 2014 Cumartesi

ÇELENK SALATA

Yılbaşı salatası tarifi
Yılbaşı çelengi salatası nasıl yapılır
Yeni yıl salatası tarifi
Çelenk salata nasıl yapılır 
     Her zaman yaptığımız roka salatasının malzemelerine bir kaç farklı dokunuşla değişik şekiller vererek yılbaşı sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Geçen yıl yılbaşı sofraları için paylaştığım brokoli ağacı salatasını veya tere, roka, taze ıspanak yaprakları hatta nar taneleri gibi istediğiniz malzemeleri kullanarak yılbaşı sofralarına uygun çelenk şeklinde salatalar yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 demet tere veya roka veya taze ıspanak yaprakları 
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kırmızı biber 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 8-10 adet kiraz domates 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz

Yapılışı:
  • Malzemeler iyice yıkanıp, süzgeçte bekletilerek, kurutulur.
  • Yapraklar servis tabağına çelenk şeklinde yerleştirilir.
  • Üzeri mısır, domates gibi istenen malzemelerle süslenir.
  • Kırmızı biberin çekirdekleri temizlenip, fiyonk şekli verilerek yerleştirilir.
  • Zeytinyağı, limon suyu ve tuz karıştırılıp servis edileceği zaman sos üzerine dökülür.

19 Aralık 2014 Cuma

KURU MEYVELİ KURABİYE

Kuru meyveli kurabiye tarifi
Kuru meyveli kurabiye nasıl yapılır
Kaya kurabiye tarifi
Kuru meyveli kaya kurabiye nasıl yapılır
     Kış günleri için bir bardak çayın veya sütün yanında ikram edilebilecek kuru meyveli kekten esinlenerek yaptığım enerji deposu denilebilecek bu kurabiyelerin içine evde bulunan kuru üzüm, ceviz, antep fıstığı, kuru kayısı gibi istediğiniz malzemelerden ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3,5- 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu tarçın 
  • 1 çay bardağı kuru üzüm 
  • 1 çay bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı kırılmış antep fıstığı
  • 1 çay bardağı kuru kayısı 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar pudra şekeri ile çırpılır.
  • Zeytinyağı, irice kırılmış cevizler, antep fıstıkları, kuru üzüm ve küp küp doğranmış kayısılar da eklenir.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve tarçın da eklenip, ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğurulur.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine şekilsiz parçalar halinde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında, 30 dakika kadar pişirilir.

17 Aralık 2014 Çarşamba

BUĞDAY SALATASI

Buğday salatası tarifi
Buğday salatası nasıl yapılır

       Ana öğün olarak veya salata olarak tüketebileceğiniz buğday salatasını evdeki malzemelerle hemen yapabilmek için, siz de benim gibi buğdayı önceden fazla miktarda haşlayıp, soğuduktan sonra tek kullanımlık poşetler halinde dondurarak gerektiğinde salatalarınızda, çorbalarınızda kullanabilirsiniz.Ben, bu salatayı geçen günlerde yaptığım aşureden fazla özleşmeden dişe gelecek kıvamda ayırdığım bir miktar buğdayı kullanarak yaptım.Bu tür salatalarda ki malzemelerin miktarı ve çeşitliliği biraz da damak zevkine göre belirlendiğinden siz de bu salataya uyacağını düşündüğünüz malzemeleri, istediğiniz miktarda ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı buğday 
  • 2-3 adet havuç 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 4-5 adet taze soğan 
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Maydanoz 
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Buğday ayıklanıp, iyice yıkanır.
  • Bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Süzgece alınıp, soğuk sudan geçirilir.
  • Limon suyu, zeytinyağı ve tuzu eklenir.
  • Kırmızı biberlerin çekirdekli kısımları temizlenip, minik minik doğranır.
  • Havuçlar soyulup, minik minik doğranır.
  • Maydanoz, dereotu ve taze soğanlar da doğranır.
  • Mısır da eklenip, malzemelerin hepsi karıştırılır.

16 Aralık 2014 Salı

KIRMA TAVUK KEBABI

Kırma tavuk kebabı tarifi
Kırma tavuk kebabı nasıl yapılır
Yılbaşı davet yemekleri
     Osmanlı İmparatorluğu döneminde saray mutfağında yapılan yemekleri araştırıp bu konularda kitap yazan, unutulan tarifleri gün yüzüne çıkarıp mutfaklarımızda denememizi sağlayan Yunus Emre Akkor şefimiz bu sene ki blogger toplantımızın davetlileri arasındaydı.O günkü konuşması sırasında verdiği Kırma Tavuk Kebabı tarifini ilk misafir davetimde denedim.Tavuk yemeklerini pek sevmeyenlerin bile çok severek yediği yapılışı çok kolay, lezzeti dediklerine göre mükemmel bu kebabı davetlerinizde hatta yılbaşı sofralarınızda ana yemek olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 1 adet bütün tavuk veya 8 parça kemiksiz derili tavuk budu 
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 10-15 adet arpacık soğanı 
  • 6 adet kurutulmuş kırmızı acı biber  
  • Yarım demet maydanoz
  • 1 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Terbiyesi için:
  • 2 adet rendelenmiş kuru soğan 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Yapılışı:
  • Tavuğun derisi kalacak şekilde kemikleri temizlenir.
  • Tavuk bütün kullanıldıysa 8 parçaya ayrılır.
  • Kuru soğanlar blender ile parçalanıp, tuz eklenir.
  • Tavuk parçaları bu karışım ile ovalanıp, terbiyesi için yarım saat kadar bekletilir.
  • Tereyağı yayvan bir tencereye konulup, yakmadan eritilir.
  • Tavuk parçalarının üzerindeki rendelenmiş soğanlar sıyrılıp, temizlenir.
  • Yağ kızınca tavuk parçalarının derili kısımları alta gelecek şekilde tavaya dizilip, arkalı önlü rengi değişene kadar iyice kızartılır.
  • Ayıklanmış arpacık soğanlar, tuz, kuru acı biberler ve baharatları eklenip pişirilir.
  • En son suyu da eklenerek kısık ateşte yarım saat kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz eklenerek, sıcak servis edilir.

15 Aralık 2014 Pazartesi

ISPANAKLI MİNİ BÖREK

Ispanaklı börek tarifi
Ispanaklı börek nasıl yapılır
Hazır yufkadan börek tarifi
     Sadece iki adet hazır yufka ile yaptığım, minik puf puf poğaça görüntüsündeki bu böreklerin iç malzemesini ben önceden haşlayıp, suyunu sıkarak buzdolabında beklettiğim ıspanaklara lor ekleyerek hazırladım.Siz isterseniz mini böreklerinizi patatesli veya sadece peynirli olarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet yufka 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı süt
İç Malzemesi:

  • 1 kilogram ıspanak 
  • 500 gram lor 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı tuz 
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı
Yapılışı: 

  • Yufkanın biri tezgaha yayılır.
  • Zeytinyağı ve süt karışımı ile her yeri yağlanır.
  • İkinci yufka da üzerine yayılıp, onun da her yeri zeytinyağı süt karışımı ile yağlanır.
  • Yufka önce dörde bölünür.
  • Her parça tekrar sekiz parçaya bölünerek toplamda otuz iki adet parça kesilir.
  • İç malzemesi hazırlanıp, böreklerin içine konulur. 
  • Üçgen parçaların kenarları içe kıvrılıp, biraz gevşek olarak sarılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı biraz yağla inceltilip sürülür, çörek otu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

13 Aralık 2014 Cumartesi

MEYVE SALATASI

Meyve salatası tarifi
Meyve salatası nasıl yapılır
     Akşam yemekleri sonrasında hem hafif bir tatlı, hem de meyve niyetine ikram edebileceğiniz meyve salatası için istediğiniz çeşit ve miktardaki meyvelerden kullanabilir, evde birer ikişer kalmış meyveleri de bu şekilde değerlendirebilirsiniz. Kullandığınız meyveler yeterince olgun ve tatlı değilse, meyve suyuna biraz şeker ekleyebilirsiniz.Ben meyve salatasını yaz meyveleri ile yaptığımda üzerine dondurma koyarak, kış meyveleri ile yaptığımda ise krem şanti koyup meyve sosu dökerek servis ediyorum.
Malzemeler: 
  • 1 adet portakal 
  • 2 adet mandalina 
  • 2 adet elma 
  • 1 adet ayva 
  • 1 adet muz 
  • 1 adet armut 
  • 2 adet erik
  • 1 adet trabzon hurması 
  • 1 küçük salkım üzüm 
  • 1 adet nar 
  • 1 su bardağı meyve suyu
  • 2-3 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
Yapılışı: 
  • Krem şanti poşeti bir kaba dökülür.
  • Soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılıp buzdolabında bekletilir.
  • Derin bir kabın içine önce kabukları soyulmuş portakal ve mandalinalar küp küp doğranır.
  • Diğer bütün meyvelerinde çekirdekleri çıkartılıp, kabukları soyularak küp küp doğranır.
  • Nar ve üzüm tanelenir.
  • Bütün meyveler karıştırılıp, servis edilecek kaplara paylaştırılır.
  • Meyve suyu içine istenirse toz şeker eklenip, meyvelerin üzerine dökülür.
  • Buzdolabında bekletilir.
  • Servis edileceği zaman üzerine krem şanti veya dondurma eklenip, meyve sosu sıkılır.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...