19 Aralık 2018 Çarşamba

PANCARLI KISIR

Pancarlı Kısır Tarifi
Pancarlı Kısır Nasıl Yapılır
Pancarlı Bulgur Salatası Tarifi
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı köftelik ince bulgur 
  • 2-3 adet kırmızı pancar 
  • 4-5 adet taze soğan
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet limonun suyu 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Kırmızı pancarlar iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • İrice parçalara bölünüp, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Başka bir kaba köftelik ince bulgur konulur.
  • Pancarlar bir kenara ayrılıp, pancarları haşladığımız sıcak su bulgurun üzerini geçecek kadar dökülür.
  • Üstü kapakla kapatılarak bulgurun şişmesi sağlanır.
  • Olabildiğince küçük küpler halinde doğranan pancarlar, taze soğan, maydanoz ve dereotu karıştırılır.
  • Tüm malzemeler bulgurla karıştırılıp, yağı, tuzu ve limon suyu da eklenerek servis edilir.

17 Aralık 2018 Pazartesi

KURU CACIK

Cacık Tarifi
Kuru Cacık Tarifi
Kuru Cacık Nasıl Yapılır
Balık Krakerli Cacık Tarifi
Malzemeler:
  • 1 küçük paket balık kraker
  • 5-6 adet aynı boyda salatalık
  • 5-6 yemek kaşığı süzme yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Bir tutam dereotu
  • Tuz
Yapılışı:
  • Salatalıkların üste gelecek kısmından bıçakla derince bir parça çıkartılır.
  • İçi çay kaşığı yardımıyla iyice oyulur.
  • Süzme yoğurda tuz eklenip, çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir.
  • Ezilmiş sarımsaklar, ince kıyılmış dereotu ve salatalığın oyulan kısmı rendelenerek yoğurda iyice karıştırılır.
  • Yoğurtlu karışım salatalıkların oyduğumuz kısımlarına kaşıkla doldurulur.
  • Balık krakerler yumuşamaması için yemekten hemen önce yoğurdun üzerine gelişigüzel batırılarak servis edilir.



14 Aralık 2018 Cuma

ŞAMPANYA PASTASI

Doğum Günü Pastası
Şeker Hamurlu Pastalar
Dom Perignon Pastası
Şampanya Pastası





13 Aralık 2018 Perşembe

PATATES MANTISI

Patates Mantısı Tarifi
Patates Çanağı Tarifi
Yoğurtlu Patates Salatası
Patates Mantısı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı mayonez 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Kırmızı pul biber 
  • Nane 
  • Tuz 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu
Yapılışı:
  • Patatesler iyice yıkanıp, haşlanır.
  • Sıcakken kabukları soyulan patatesler, patates ezici veya çatalla hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilip, tuz eklenir.
  • Ezilen patateslere istenirse çok ince kıyılmış dereotu, maydanoz, kırmızı pul biber eklenip, karıştırılır.
  • Patates püresinden küçük mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, elimizle çanak şekli verilir.
  • Kenarları dereotu veya maydanozla süslenerek, servis tabağına alınır.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, yoğurt  ve mayonez karıştırılır.
  • Ezilen sarımsaklar ve biraz da tuz eklenerek patates çanaklarının içine doldurulur.
  • Zeytinyağında bir çay kaşığı domates salçası veya kırmızı biber, nane yakmadan çevrilip, servis edileceğinde patates çanaklarının üzerine dökülür.

10 Aralık 2018 Pazartesi

PAZI SARMASI

Pazı sarması tarifi
Pazı sarması nasıl yapılır
Zeytinyağlı pazı sarması tarifi
Malzemeler:
  • 1 adet irice demet pazı
  • 2 su bardağı dolmalık pirinç
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 5 yemek kaşığı domates püresi
  • 2 adet kuru soğan 
  • 1 demet dereotu
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Pirinç ayıklanıp, sıcak su içinde bekletilir.
  • Zeytinyağı konulan tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Süzülen pirinçlere, tuz, baharatlar ve ince kıyılmış dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Pazı yapraklarının sarmaya uygun olanları ayrılıp, yıkanır.
  • Yapraklar saplarından tutularak kaynar su dolu tencereye batırılıp erimemesi için hemen çıkartılarak süzgeç üzerine alınır.
  • Süzülen yaprakların sapları ve ortadaki sert kısımları bıçakla kesilip çıkartılır.
  • Yaprakların iki ucu birleştirilerek iç malzemesi konulup, sarılır.
  • Yapraklar çok büyükse ikiye bölünerek sarılır.
  • Kesilen saplar tencerenin altına bir sıra konulup, üzerine sarılan pazılar düzgünce sıralanır.
  • Pazıların üzerine uygun bir tabak kapatılıp, tabağın üzerini bir iki parmak geçecek kadar su konulur.
  • Zeytinyağı, bir iki kaşık domates püresi ve tuz da eklenerek 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Servis tabağına alınan pazı sarmaları tercihen yanında yoğurtla ılık olarak servis edilir.

8 Aralık 2018 Cumartesi

PİLELİ BÖREK

Pileli Börek Tarifi
Pileli Börek Nasıl Yapılır
Hazır Yufka Börekleri
Malzemeler: 

  • 4 adet hazır yufka 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 300 gram tulum loru veya beyaz peynir 

Yapılışı:
  • Yoğurt, zeytinyağı ve yumurtalar bir kabın içinde çırpılır.
  • Lor ve ince kıyılmış maydanoz başka bir kap da karıştırılır.
  • Yufkalardan biri tezgahın üzerine yayılır.
  • Yufkanın üzerine yoğurtlu karışım fırça yardımı ile her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • Hazırlanan iç malzemesi de üzerine yayılır.
  • Yufkanın bir kenarından ittirip büzerek ortaya kadar getirilir.
  • Diğer kenar da aynı şekilde büzülerek ortaya kadar getirilir. 
  • Büzgülerini bozmadan dikkatli bir şekilde alınıp, yağlanmış fırın kabına yerleştirilir.
  • Diğer yufkalara da önce yoğurtlu karışım sonra da lorlu karışım yayılarak hazırlanır. 
  • Fırın kabına yan yana dizilip, bıçakla dilimlenir.
  • Kalan sos böreğin üzerine yayılıp, önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

5 Aralık 2018 Çarşamba

ERİŞTELİ YEŞİL MERCİMEK ÇORBASI

Yeşil mercimekli erişte çorbası tarifi
Erişteli yeşil mercimek çorbası tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek 
  • 1 su bardağı erişte 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • 1 yemek kaşığı dolusu un 
  • 2 su bardağı süt 
  • 8 su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Kırmızı biber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek yıkanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün yeşil mercimek üzerini geçecek kadar suyla haşlanıp, kalan kara suyu süzülür.
  • Derin bir tencerede zeytinyağında ince kıyılmış veya rendelenmiş kuru soğan pembeleştirilir.
  • Un da eklenerek rengi biraz koyulaşana kadar kavrulur.
  • Su eklenerek un açılır.
  • Haşlanmış mercimek, erişte ve tuzu da eklenip pişirilir.
  • Süt de eklenip, karıştırılarak ocaktan alınır.
  • Kırmızı toz biber biraz zeytinyağında yakmadan çevrilip, çorbanın üzerine dökülür.
  • Kuru nane de eklenip, sıcak servis edilir.

3 Aralık 2018 Pazartesi

KREMALI MANTARLI TAVUK

Kremalı Tavuk Tarifi
Limon Soslu Kremalı Mantarlı Tavuk Tarifi
Limon Soslu Kremalı Mantarlı Tavuk Nasıl Yapılır
Mantarlı Tavuk Tarifi
Malzemeler:
  • 600 gram tavuk göğsü (kişi başı 100 gram) 
  • 400 gram mantar 
  • 3 yemek kaşığı limon suyu 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 200 ml süt kreması 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Tavuk göğüsleri ince uzun şeritler halinde kesilir.
  • Zeytinyağlı tavaya azar azar eklenerek iyice kızartılır.
  • Mantarlar irice doğranarak tavuk göğüslerine eklenir.
  • Suyunu çekene kadar kavrulup, pişirilir.
  • Sıcak su, limon suyu ve süt kreması eklenip, karıştırılır.
  • Ocaktan almaya yakın yemeğe sütün içinde ezilen un da eklenir.
  • Bir iki taşım daha kısık ateşte kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek ılık servis edilir.

30 Kasım 2018 Cuma

SEMİZOTLU FELLAH KÖFTESİ

Semizotlu Fellah Köftesi Tarifi
Fellah Köftesi Tarifi
Semizotlu Fellah Köftesi Nasıl Yapılır
Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su 
Haşlamak için; 
  • 3 litre sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 5 diş sarımsak 
  • 2 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Üzerine: 
  • 1 demet semizotunun taze yaprakları
  • Yarım kilogram süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlenip kabarması için üzeri örtülerek bekletilir.
  • Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, kimyon, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su eklenip özleşene kadar iyice yoğurulur. 
  • Kurumaması için üzeri örtülür.
  • Hamurdan minik minik parçalar alınıp yuvarlanıp, serçe parmağımızla bastırılarak çukurlar oluşturulur.
  • Yapışmaması için tek sıra hafif unlanmış tepside biriktirilir. 
  • Üç litre suya bir tatlı kaşığı kadar tuz konulan yayvan tabanlı bir tencereye atılan köfteler, yirmi yirmi beş dakika kadar haşlanır.
  • Ayrı bir tencerede salçalı, sarımsaklı sosu hazırlanıp, haşlama suyundan da iki su bardağı kadar konulup karıştırılır.
  • Kevgirle alınan köfteler sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır. 
  • Semizotları iyice yıkanıp, taze yaprakları ayrıldıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir.
  • Süzme yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuzu eklenerek, bir çay bardağı kadar suyla hiç pütür kalmayıncaya kadar çırpılır.
  • Semizotu yaprakları yoğurtla karıştırılır.
  • Servis tabaklarına semizotlu yoğurt yayılıp, orta kısmı çukurlaştırılır.
  • Orta kısıma sosa bulanmış köfteler sıcakken dökülüp, servis edilir.

27 Kasım 2018 Salı

MUZLU MAGNOLİA PUDİNG

Magnolia Puding Tarifi
Muzlu Magnolia Puding Tarifi
Muzlu Puding Tarifi
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 2 yemek kaşığı dolusu un 
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 paket yulaflı bisküvi 
  • 4-5 adet muz
Yapılışı: 
  • Un, buğday nişastası ve toz şeker derin bir tencerede karıştırılır.
  • Süt de azar azar eklenerek ve topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirilir.
  • Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince süt kreması eklenip, mikserle çırpılır.
  • Bisküviler mutfak robotundan geçirilerek un haline getirilir.
  • Kaselere bir sıra bisküvi kırıntısı, bir sıra puding ve kenarlardan görünecek şekilde muz dilimleri dizilip, malzemeler bitene kadar sıra sıra devam edilir.
  • En üste puding dökülüp, en az iki üç saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Muzların kararmaması için, pudinglerin üzeri servis saatine yakın muz dilimleri ile süslenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...