Şevket-i Bostan Yemeği Tarifi
Zeytinyağlı Şevket-i Bostan Yemeği Tarifi
Malzemeler:
- 1 kilogram akkız otu ( Şevket-i Bostan)
- 1 adet kuru soğan
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı un
- 1 adet limonun suyu
- Tuz
Yapılışı:
- Akkız otunun yenilmeyecek durumdaki yaprakları kopartılıp atıldıktan sonra sirkeli su içinde bir süre bekletilip, iyice yıkanır.
- Taze yaprakları bırakılıp, dikenli yeşil yaprakları tercihen eldivenle sıyrılıp, ayrılır.
- Kahverengi kök kısımları ise bıçakla kazınarak ortadan dikine iki parçaya ayrılarak varsa odunsu kısım çıkarılıp atılır.
- Yapraklar ve kökler hiç toprak kalmayıncaya kadar yıkanır.
- Kazındıktan sonra ortaya çıkan beyaz kökler limonlu su içinde bekletilir.
- Zeytinyağı konulmuş tencerede yemeklik doğranmış soğanlar ve un pembeleşene kadar kavrulur.
- Ayıklanıp, iyice yıkanan kökler yağda biraz çevrildikten sonra üzerini geçecek kadar sıcak su konulur.
- Köklerin iyice pişmesi için, kontrol edilerek ve azaldıkça ara ara sıcak su eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir.