12 Aralık 2019 Perşembe

KAPAKTAN KESME

Kapaktan Kesme Tarifi
Kapaktan Kesme Nasıl Yapılır
Puf Böreği Tarifi
Malzemeler: 

  • 3-3,5 su bardağı un 
  • 1,5 çay bardağı ılık su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
İç Malzemesi:
  • 250 gram tatlı lor 
  • Dereotu 
  • Karabiber
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Unun yarısı yoğurma kabına elenir.
  • Ortası havuz gibi açılarak ılık su, tuz ve zeytinyağı eklenir.
  • Kalan un da azar azar eklenerek, ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamur dört bezeye ayrılıp, yuvarlandıktan sonra sofra beziyle üzeri örtülür.
  • Bezeler birer birer alınarak unlanmış tezgahta olabildiğince ince açılır.
  • İç malzemesi konulup kapatıldıktan sonra bakır sahan kapağı ile veya ruletle kesilip kenarlarının açık kalmaması için kontrol edilir.
  • Hazırlanan böreklerin üzerinin kurumaması için hepsi açılıp bitene kadar sofra bezinin altında bekletilir.
  • Kızartma tenceresine yarısını geçecek kadar zeytinyağı konulup, kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağı içine üçer dörder tane börek atılarak arkalı önlü kızartılır.
  • Kızaran börekler kağıt havlu serilmiş tepsi üzerine çıkartılarak, sıcak servis edilir.

10 Aralık 2019 Salı

YOĞURT ÇORBASI

Yoğurt çorbası tarifi
Yoğurt çorbası nasıl yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram süzme yoğurt 
  • 1 çay bardağı pirinç 
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu un 
  • 1,5 litre su
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Süzme yoğurda azar azar soğuk su karıştırılıp çatalla ezilerek kıvamı açılır.
  • Derin bir tencerede yağda un kavrulur.
  • Önce soğuk su sonra da suyla açılmış süzme yoğurt azar azar karıştırılarak eklenir.
  • Kaynayan çorbaya pirinç ve haşlanmış nohut eklenir.
  • Pirinçler parçalanıp, çorba koyu bir kıvam alana kadar kısık ateşte pişirilir.
  • Tuzu eklenir.
  • Sos tenceresinde yağda kırmızı biber yakmadan çevrilir.
  • Çorbanın üzerine yağlı kırmızı biber ve kuru nane dökülür.

7 Aralık 2019 Cumartesi

LOR TATLISI

Lor Tatlısı Tarifi
Lor Tatlısı Nasıl Yapılır
Ayvalık Lor Tatlısı Tarifi
 Malzemeler:
  • Yarım kilogram tatlı lor 
  • 3 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı irmik 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
Şerbeti:
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 5 su bardağı su 
  • 1-2 damla limon suyu 

Yapılışı:
  • Toz şeker ve su karıştırılıp, şerbet kıvamı alana kadar kısık ateş üzerinde kaynatılır.
  • Ocaktan indirmeye yakın bir kaç damla limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynatıldıktan sonra ocaktan alınarak soğumaya bırakılır.
  • Derin bir kabın içine tatlı lor, yumurtalar ve zeytinyağı konulup, çatalla lor pürüzsüz hale gelinceye kadar ezilir.
  • Toz şeker, irmik, un ve kabartma tozu da eklenip, ele yapışan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, elimiz hafif unlanarak şekil verilerek veya sıkma torbasına konulup, tırtıl kurabiye ucu takılarak yağlı kağıt üzerine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartıp  beş dakika kadar sonra sıcak hamura, soğuk şerbet dökülür.
  • Şerbeti döküldükten sonra üzeri tepsiyle kapatılıp, arada kaşıkla üstlerine şerbet dökülerek şerbeti iyice çektirilir. 
  • Buzdolabında bekletilip, tercihen ertesi gün servis edilir.

6 Aralık 2019 Cuma

PATATESLİ AY ÇÖREĞİ

Patatesli Ay Çöreği Tarifi
Patatesli Ay Çöreği Nasıl Yapılır
  
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt                      
  • 1 çay bardağı zeytinyağı     
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-5 adet haşlanmış patates
  • 1-2 adet kuru soğan
  • 250 gram lor
  • 1 demet dereotu 
  • Karabiber
  • Tuz   
Aralara sürmek için:
  • 100 gram tereyağı    
    
Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra püre haline gelene kadar ezilir.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Lor, ince kıyılmış dereotu, karabiber ve tuz da eklenerek hepsi karıştırılıp, iç malzemesi hazırlanır.
  • Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
  • Zeytinyağı ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
  • Her beze tekrar üç parçaya ayrılarak on sekiz adet beze yapılır.
  • Bezeler unlanmış tezgahta tabak büyüklüğünde açılır.
  • Tabak büyüklüğünde açılan her üç bezenin aralarına fırçayla tereyağı sürülerek üst üste konulup bıçakla altı üçgen kesilir.
  • Üçgenlerin geniş tarafına iç malzemesi konulup, sarıldıktan sonra şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine sıralanan çöreklerin üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpildikten sonra yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 

5 Aralık 2019 Perşembe

ÇINTAR KIZARTMASI

Çıntar Kızartması Tarifi
Melki Kızartması Tarifi

Malzemeler: 
  • 1 kilogram çıntar (melki) 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Çıntarların mümkün olduğunca küçükleri seçilip, zedelemeden yıkanıp kurulanır.
  • Sap kısımlarına bakılıp, parmakla bastırıldığında çok yumuşaksa ortadan bıçakla kesilip kurt vs. varsa temizlenir.
  • Çıntarlar büyük boy ise bir kaç parçaya kesilir, küçükse olduğu gibi kullanılır.
  • Tuz eklenmiş un ile her tarafları unlanıp fazla unları silkelenir.
  • Bol zeytinyağı kızdırılmış kızartma tenceresinde kızartıldıktan sonra kağıt havlu üzerine alınır.
  • İstenirse yanında sarımsaklı yoğurt veya dip soslarla servis edilir.




4 Aralık 2019 Çarşamba

KENEVİRLİ KURABİYE

Kenevirli Kurabiye Tarifi
Kenevirli Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet yumurta
  • 250 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri
  • 1 çay bardağı kenevir
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam
  • 1 paket kabartma tozu
  • 5 su bardağı un


Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, zeytinyağı, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Kavrulmuş susam, irice dövülmüş ceviz ve kenevir de eklenir.
  • Azar azar un da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp yuvarlanıp üzerine biraz bastırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.

2 Aralık 2019 Pazartesi

LOR DOLMASI

Lor Dolması Tarifi
Lor Dolması Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 demet pazı yaprağı 
  • 250 gram lor 
  • 1 su bardağı bulgur 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 4-5 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 50 gram tereyağı 

Yapılışı:
  • Pazıların iri yapraklı olanları seçilip, yıkandıktan sonra yapraklar sıcak su dolu bir kabın içine konularak yaprakların yumuşaması sağlanır.
  • Yumuşayan yapraklar süzgece alınır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında kavrulur.
  • Yıkanıp, süzülmüş bulgur da eklenerek biraz da beraber kavrulur.
  • Bulgura sıcak su, karabiber ve tuzu eklenerek suyunu çekene kadar kısık ateşte pişirilip ocaktan alındıktan sonra soğuması için bekletilir.
  • Soğuyan bulgura ince kıyılmış taze soğanlar ve lor eklenerek yoğurulur.
  • Pazı yapraklarının ortasındaki sert kısım bıçakla kesildikten sonra yaprak birleştirilip, lorlu harç konularak irice sarılır.
  • Fırın kabına sıralanan sarmaların üzerine süt ve su karıştırılıp döküldükten sonra tereyağ parçaları konulur.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Tercihen sarımsaklı yoğurt ile sıcak olarak servis edilir.

1 Aralık 2019 Pazar

KAKAOLU ISLAK KEK

Islak Kek Tarifi
Islak Kek Nasıl Yapılır
Kakaolu Islak Kek Tarifi
Çikolata Soslu Kek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı kakao
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine:
  • 1 su bardağı süt
  • 1 paket Dr. Oetker bitter çikolatalı sos 
  • 2 su bardağı süt 
  • Süslemek için çikolata parçaları

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker, karışım beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Süt ve zeytinyağı eklenip, karıştırılır.
  • Elenmiş un, kakao ve kabartma tozu da eklenip, mikserle bir kez daha karıştırılır.
  • Yağlanmış, çok derin olmayan kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Kürdan batırılarak pişip pişmediği kontrol edildikten sonra, fırından çıkartılıp, ilk sıcaklığı geçince servis tabağına ters çevrilerek çıkartılır.
  • Kekin üzerine bir su bardağı ılık süt her yerini ıslatacak şekilde kaşıkla dökülür.
  • Hazır çikolatalı sos ve iki su bardağı süt iyice karıştırılarak muhallebi gibi pişirilip, soğumaya bırakılır.
  • Çikolatalı sosun üzerinin kabuk bağlamaması için soğurken bir kaç defa karıştırılır.
  • Çikolatalı sos kekin üzerine dökülüp, istenirse çikolata parçaları veya hindistan cevizi ile süslenir.
  • Soğuyunca dilimlenip, servis edilir.

30 Kasım 2019 Cumartesi

HAŞHAŞLI BÜKME ÇÖREK

Haşhaşlı Bükme Çörek Tarifi
Haşhaşlı Bükme Çörek Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 4 su bardağı un                  
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz


 Yapılışı:
  • Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
  • Ilık su ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Haşhaş ezmesi, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
  • Her beze unlanmış tezgahta yapışmaması için ara ara unlanarak olabildiğince ince açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaşlı karışım sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezelerin hepsi açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülerek üst üste konulur.
  • Hamur kenarlarından çekiştirilerek biraz daha büyütüldükten sonra bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler her iki tarafından büküldükten sonra yağlanmış tepsiye ortadan başlayarak yerleştirilir.
  • Tepsi doldurulduktan sonra üzeri örtülerek yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 

28 Kasım 2019 Perşembe

PANCARLI GNOCCHİ

Pancarlı Gnocchi Tarifi
Pancarlı Gnocchi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı haşlanmış patates rendesi
  • 1 su bardağı haşlanmış pancar rendesi
  • 100 gram kaşar peyniri rendesi
  • 1 adet yumurta
  • 5 su bardağı kadar un
  • Tuz
Üzerine:
  • 100 gram tereyağı
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 500 gram yoğurt
  • 1 diş sarımsak



Yapılışı:
  • Patates ve pancar ayrı tencerelerde haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Derin bir kap içinde patates, pancar, kaşar peyniri rendesi, tuz ve yumurta karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar azar azar un eklenerek yoğurulur.
  • Hamurdan kopartılan minik parçalar çatalın üzerine konulup, bastırılarak çatalın izi çıkartıldıktan sonra yuvarlanarak şekil verilir.
  • Arada elimiz, hamurdan kopartılan parçalar ve çatal unlanarak hamurun yapışmaması sağlanır.
  • Yuvarlama işlemi bittikten sonra yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Tencerede kaynayan suyun içine atılan hamurlar 15-20 dakika kadar haşlanıp, süzülür.
  • Tencereye tereyağı ve baharatlar konulup hamurlar da içine atılarak biraz çevrilip servis tabağına alınır.
  • Yoğurt çırpılıp dövülmüş sarımsakla karıştırılıp, hamurların üzerine dökülür.
  • Bir yemek kaşığı kadar tereyağı tavada eritilip, kuru nane ile birlikte sos hazırlanıp üzerine dökülür.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...