22 Mayıs 2020 Cuma

RAMAZAN PİDESİ

Ramazan Pidesi Tarifi
Pide Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 2 tatlı kaşığı kuru maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • Susam 
  • Çörekotu 
Şifa bulamacı: 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1 çay bardağı su 
  • Yarım su bardağı sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı pekmez 
 
Yapılışı:
  • Kuru maya, toz şeker ve yarım su bardağı ılık su iyice karıştırılıp, kabarması için on beş dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun içine kabarmış maya, kalan 1,5 su bardağı ılık su ve tuz da eklenip arada elimiz unlanarak ele yapışan kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülüp, bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur bir iki defa katlanarak yağlanmış fırın tepsisine oval şekil vererek elimizle çok bastırmadan yayılıp, üzerinin kurumaması için nemli bir bezle örtülür.
  • Yarım saat de tepsi mayası için bekletilir. 
  • Bu arada kase içine 2 yemek kaşığı un konulup, suyla pürüzsüz hale gelinceye kadar ezildikten sonra sıcak su ve pekmez eklenip karıştırılarak şifa denilen bulamaç hazırlanır. 
  • Mayalanan hamurun üzerini elimizle ezmeden şifa bulamacı sürülüp, parmak uçlarımızı batırarak kenarlara ve ortaya kare veya baklava dilimi gibi şekil verilir.
  • Susam ve çörekotu da serpilip, on beş dakika daha bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 220 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.

20 Mayıs 2020 Çarşamba

ÇİLEKLİ MİLKSHAKE

Çilekli Milkshake Tarifi
Çilekli Milkshake Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 2 su bardağı soğuk süt 
  • 8-10 adet çilek 
  • 1 tatlı kaşığı bal 
Yapılışı: 
  • Çileklerin yaprakları ve sapları temizlendikten sonra yıkanıp, kurulanır.
  • Blender yardımıyla çilekler ve bal pürüzsüz bir kıvam alana kadar parçalanır.
  • Süt ve istenirse, bir top vanilyalı dondurma da eklenip, karıştırılır.
  • Buzdolabında iyice soğutulup, bardaklara paylaştırıldıktan sonra üzeri çilek parçaları ile süslenerek servis edilir.
  • Kişi sayısına göre malzemeler arttırılabilir. 

19 Mayıs 2020 Salı

ÇİÇEK EKMEK

Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 tatlı kaşığı aktif kuru maya 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 su bardağı ılık su
  • 6-6,5 su bardağı un 
  • 2 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı tuz



Yapılışı: 
  • Kuru maya, toz şeker ve ılık su kaseye konulup, 10-15 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Un derin bir yoğurma kabına elenir.
  • Kasedeki kabaran mayalı karışım ve iki su bardağı su una azar azar eklenir.
  • Tuzu da eklenerek yumuşak hafif ele yapışan bir hamur yoğurulur.
  • Elimiz unlanarak hamur toparlanıp üzeri örtülerek 1 saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Çok az unlanmış tezgahta hamur dokuz bezeye ayrılıp katlanarak şekil verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş veya hafif yağlanmış tepsiye çiçek şeklinde yerleştirilen bezelerin üzeri nemli bir bezle örtülerek yarım saat da tepsi mayası için bekletilir.
  • Ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla veya jiletle çizikler atılıp, çok hafif un elenir.
  • Fırının tabanına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kap konulur.
  • Fırına konulan ekmek önceden ısıtılmış 190 derece fırında yaklaşık yarım saat kadar pişirilir.
  • Fırından çıkan ekmek sofra bezine sarılıp, soğuduktan sonra dilimlenir.

17 Mayıs 2020 Pazar

KANDİL SİMİDİ

Kandil Simidi Tarifi
Kandil Simidi Nasıl Yapılır
Mahlepli Kandil Simidi Tarifi
Malzemeler:
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 Türk kahvesi fincanı yoğurt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 2 yemek kaşığı sirke 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 çay kaşığı mahlep 
  • 1 çay kaşığı tuz  
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 su bardağı un  
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Yumurtanın akı üzerine sürmek için ayrılır.
  • Diğer malzemeler derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, ele yapışmayacak çok yumuşak bir kıvama gelene kadar yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalar düz yuvarlandıktan sonra uçları birleştirilerek simit şekli verilir.
  • Önce çırpılmış yumurta akına daha sonra bol susama batırılıp, pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.

15 Mayıs 2020 Cuma

ISPANAKLI PEYNİRLİ KAPALI PİDE

Kapalı Pide Tarifi
Ispanaklı Peynirli Kapalı Pide Tarifi
 Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
İç malzemesi: 
  • Yarım kilogram ıspanağın yaprakları 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 3-4 adet taze soğan 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • 1 yemek kaşığı tane karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 4-5 dal taze biberiye 
  • 1 yemek kaşığı iri kaya tuzu 


Yapılışı: 
  • Ispanakların yaprakları iyice yıkanıp, kurulanıp, doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince kıyılmış kuru soğan kavrulduktan sonra ıspanak yaprakları da biraz çevrilip tuzu eklenerek suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Soğuyan ıspanak yapraklarının fazla suyu varsa elimizle sıkılır. 
  • Kabukları soyulup sulanmaması için çekirdekleri çıkartılmış domatesler de biraz irice doğranır. 
  • Taze soğanlar doğranır.
  • Kaşar peyniri biraz irice çubuklar halinde doğranıp, tüm iç malzemesi hazırlanıp bekletilir.
  • Un derin bir kaba elenip ortası havuz gibi açılarak ılık süt ve instant maya konulup karıştırılır.
  • Maya kabarınca un ile karıştırılıp, tuzu da eklenir.
  • Ele yapışan kıvamda hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat kadar bekletilir.
  • Mayalanan hamur elimiz unlanarak toparlanır.
  • Yağlı kağıt üzerine alınıp taban kısmı biraz daha kalın kenarları daha ince olacak şekilde hamur elimizle açılır.
  • Hazırlanan iç malzemesi kenarlardan iki üç parmak boşluk kalacak kadar yayılıp, hamur kenarlardan çekiştirilerek üstte açıklık kalmayacak şekilde kapatılır.
  • Kapatıldıktan sonra da hamurun üstüne elimizle hafif hafif bastırılarak tepsi boyutuna gelene kadar genişletilir.
  • Üzerine fırçayla zeytinyağı sürüldükten sonra parçalara ayrılmış biberiyeler ve kaya tuzu serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 50 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince servis edilir.


11 Mayıs 2020 Pazartesi

DOMATES ÇORBASI

Domates Çorbası Tarifi
Domates Çorbası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5-6 adet domates veya 3 su bardağı kışlık rende domates
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 2 yemek kaşığı dolusu un 
  • 5 su bardağı su
  • Yarım çay bardağı süt 
  • Karabiber 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • Kaşar peyniri rendesi 
  • Maydanoz 
Yapılışı: 
  • Domateslerin kabukları soyulup, rendelenir veya kış için hazırlanmış domates soslarından kullanılır.
  • Tencerede tereyağ eritilip, un eklenir.
  • Un kokusu geçene kadar kavrulup, salça da eklenerek biraz kavrulur.
  • Su, tuz ve rendelenmiş domates de eklenip, çorba koyulaşıncaya kadar kaynatılır.
  • Kaselere alınıp, üzerine kaşar peyniri rendesi, karabiber ve istenirse ince kıyılmış maydanoz ile kruton eklenerek servis edilir.

9 Nisan 2020 Perşembe

ÇİKOLATALI DRİP PASTA

Çikolatalı Pasta Tarifi
Çikolatalı Pasta Nasıl Yapılır
Drip Cake Tarifi
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı ılık su  
  • Yarım su bardağı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay  bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya
Islatmak için:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
Ara kreması ve üzerini sıvamak için:
  • 1 paket Dr.Oetker kakaolu pasta kreması
  • 1,5 su bardağı soğuk süt 
  • 2 paket 80 gramlık bitter çikolata 
  • 200 ml süt kreması 
  • 4 adet oreo bisküvi
  • İstediğiniz meyveler ( çilek, ahududu, güvem, taze nane yaprakları)


Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve şeker mikserle beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un ve nişasta elenir.
  • Diğer malzemelerde eklenerek, mikserin düşük ayarı ile çırpılır.
  • Yağlanıp, unlanmış küçük bir kalıba dökülür.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek 30-40 dakika pişirilir.
  • Pandispanya fırından çıkınca tel üzerinde soğumaya bırakılır.
  • Bir gece önceden, süt kreması ocağın üzerinde benmari usulü eritilmiş çikolataya eklenerek iyice karıştırılıp kaynatmadan ocaktan alınarak ganaj hazırlanır.
  • Oda sıcaklığına gelince ağzı kapatılarak buzdolabına konulur.
  • Ganaj buzdolabında bir gece bekletilerek nutella kıvamına getirilir.
  • Kreması için, hazır kakaolu pasta kreması bir kapta soğuk süt ile katılaşana kadar çırpılır.
  • Katılaştıktan sonra nutella kıvamına gelmiş ganajdan da birkaç kaşık eklenerek mikserle çırpılır.
  • Soğumuş pandispanya üç kata ayrılarak her katı şekerli süt ile ıslatılıp, aralara kakaolu pasta kreması yayıldıktan sonra damla çikolata parçaları serpilir.
  • Pandispanyanın üst kısmı da yerleştirilip, üstü ve kenarları kakaolu pasta kreması ile düzgünce sıvanıp, bir saat buzdolabında bekletilir.
  • Ganajdan ayrılan kısım kenarlardan biraz akacak şekilde kakaolu pasta kremasının üzerine yavaş yavaş dökülür.
  • Buzdolabında biraz bekletilip, çikolata donduktan sonra istenen meyveler pastanın üzerine yerleştirilir.



8 Nisan 2020 Çarşamba

MANTARLI TACO

Mantarlı Taco Tarifi
Mantarlı Taco Nasıl Yapılır
Taco Tarifi
Malzemeler: 
  • 6 adet hazır Taco veya Tortilla ekmeği 
  • Yarım kilogram kültür mantarı 
  • 2 adet kuru soğan 
  • 2 adet kapya biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • 2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Maydanoz
  • Kırmızı pul biber 
  • Karabiber
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Mantarlar fırçayla su altında temizlenip, kurulandıktan sonra dilimlenir. 
  • Kuru soğanlar ve biberler doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ezilmiş sarımsak, mantarlar, soğanlar ve biberler sotelendikten sonra doğranmış maydanozlarla karıştırılır. 
  • Kendi yaptığımız tortilla ekmekleri kıvrılıp su bardağı içine konulup sıcak fırında biraz tutularak kıvrılıp şekil alması sağlanır veya hazır taco ekmeği kullanılır.
  • Fırından çıkartılan tacolar servis tabağına alınıp, içlerine mantarlı karışım veya istenen malzemeler doldurulduktan sonra sıcak servis edilir.
  • Hazır taco kullanmak istemezseniz, tortilla ekmeği tarifi için:
    https://nergismevsimi.blogspot.com/2020/03/tortilla-ekmegi.html

3 Nisan 2020 Cuma

SÜTLÜ EKMEK

Sütlü Ekmek Tarifi
Sütlü Ekmek Nasıl Yapılır
İnstant Mayalı Tarifler
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un                             
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı            
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı ılık süt                       
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya      
  • Susam
Yapılışı:
  • Un ve maya derin bir kap içinde karıştırılır.
  • Zeytinyağı ve tuz eklenir.
  • Ilık sütte toz şeker eritilip, eklenir.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülüp, yarım saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Yarım saat sonra hamur tekrar yoğurulup, yağlanıp unlanmış kalıba yerleştirilir.
  • Kalıpta yapmak istemezseniz şekil verip yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yerleştirerek de pişirebilirsiniz.
  • Hamurun üzerine bıçakla fazla derin olmayan çizik atılır.
  • Suya batırılıp çıkartılan fırça ile hamurun üzeri çok az ıslatılıp, susam serpilir.
  • 15 dakika da tepside mayalanması için bırakılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında pişirilir.
  • Fırından çıkınca kalıptan çıkartılıp tel üzerinde soğutulduktan sonra dilimlenir.

1 Nisan 2020 Çarşamba

UN KURABİYESİ

Un Kurabiyesi Tarifi
Un Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1,5 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 2 su bardağı un 
Yapılışı: 
  • Tereyağı kısık ateş üzerinde yakmadan eritilir.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup donması sağlanır. 
  • Tereyağında biriken su ayrılıp, dökülür.
  • Suyu ayrılan tereyağı, pudra şekeri, vanilya ve nişasta karıştırır.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayacak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ince uzun rulolar yuvarlanıp, çatalla uçtan uca çizgiler çekilir.
  • İki üç parmak kalınlığında kesilerek yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında beyaz kalacak şekilde pişirilir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...