4 Aralık 2021 Cumartesi

DOLGULU EKMEK

Dolgulu Ekmek Tarifi 
Kaşar Peyniri Dolgulu Ekmek Tarifi 
Dolgulu Ekmek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 adet küçük boy yuvarlak ekmek
  • 300 gram kaşar peyniri 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı  
  • 2 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik 
  • Maydanoz 
Yapılışı:
  • Ekmeğin dip tarafı bütün kalacak şekilde üstü iki parmak kalınlığında enine ve boyuna kareler kesilir. 
  • Kesiklerin içine kaşar peyniri parçaları sokulup, yerleştirilir.
  • Zeytinyağının içine dövülmüş sarımsaklar, ince kıyılmış maydanoz ve baharatlar eklenerek karıştırılır.
  • Fırça yardımıyla kesiklerin içi ve ekmeğin dış kabukları yağlanır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kaşar peynirleri eriyene kadar kızartılır.
  • Fırından çıkınca kalan zeytinyağı da ekmeğin üzerine sürülüp, sıcak servis edilir.

3 Aralık 2021 Cuma

ÇINTARLI (MANTARLI) GALETTE

Çıntarlı Galette Tarifi 
Melkili Galette Tarifi 
Mantarlı Galette Tarifi 
Malzemeler: 
  • 100 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 3,5- 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı domates püresi veya ketçap
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • Yarım kilogram çıntar (melki, kanlıca mantarı)
  • Tuz, Kekik, Karabiber, Kırmızı pul biber, Kimyon 
  • 1 adet kırmızı kuru soğan
  • 1çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri 
  • 1 adet yumurta
  • Susam
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılan tereyağı minik küpler halinde kesilir.
  • Soğuk tereyağı, yoğurt, zeytinyağı, yumurtanın akı, kabartma tozu ve kontrollü olarak azar azar da un eklenerek hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç film ile sarılarak buzdolabında on beş dakika kadar dinlendirilir. 
  • Çıntarlar istenen şekilde doğranıp, baharatları da eklenerek zeytinyağı konulmuş tavada biraz kavrulur. 
  • Buzdolabından çıkartılan hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile açılır.
  • Hamurun üzerine zeytinyağı ile inceltilmiş ketçap veya domates püresi sürülür.
  • Biraz kavrulup soğumuş çıntarlar ve ince doğranmış kırmızı kuru soğan hamurun üzerine istenen şekilde yerleştirilir.
  • Hamurun kenarları içe doğru kapatılıp, yumurta sarısı sürüldükten sonra susam serpilir.
  • Hamur açtığımız kağıtla birlikte fırın tepsisine alınır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrol edilerek yaklaşık 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Kaşar peyniri de üstüne eklenip, eriyince fırından alınıp, sıcak servis edilir.

1 Aralık 2021 Çarşamba

YEŞİL MERCİMEK SALATASI

Yeşil Mercimek Salatası Tarifi 
Yeşil Mercimekli Salata Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 adet havuç 
  • 1 adet kapya biber
  • 1 su bardağı haşlanmış mısır
  • 2-3 adet taze soğan
  • 4-5 adet kornişon turşu
  • Yarım demet maydanoz
  • Yarım demet dereotu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Yeşil mercimek iyice yıkanıp, parçalanmadan biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Kara suyu dökülüp, soğuk sudan geçirildikten sonra süzülür.
  • Zeytinyağı ve limon suyu eklenip karıştırılır.
  • Kapya biber, taze soğan, havuç ve kornişon turşu minik küpler halinde doğranır.
  • Doğranmış maydanoz, dereotu, tuz ve haşlanmış mısır taneleri de eklenerek bütün malzemeler karıştırılıp servis tabağına alınır.


30 Kasım 2021 Salı

SİYAH YUVARLAMA ZEYTİN

Siyah Yuvarlama Zeytin Tarifi 
Siyah Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi
Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi

Malzemeler: 

  • 5 litrelik pet şişe veya cam kavanoz
  • 3 kilogram kadar siyah zeytin         
  • 1 çay bardağı ayçiçek yağı          
  • Yarım çay bardağı sirke                       
  • 1 su bardağı salamuralık kaya tuzu
Yapılışı: 
  • Zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik, çürük, kurtlu olanları ayıklanır.
  • Yıkanıp, süzülen zeytinler tepsi içine yayılan sofra bezinin üstünde iyice kuruması için bekletilir.
  • Beş litrelik pet su şişesinin içine üç dört parmak yüksekliğinde zeytin doldurulup aralarına kaya tuzu konularak, zeytinler bitene kadar doldurulur.
  • Sirke ve sıvıyağ da eklenip, pet şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
  • Mutfakta uygun bir yere yan yatırılıp, iki üç günde bir birkaç defa yuvarlanıp alt üst edilecek şekilde çevrilir.
  • Zeytinlerin olgunluk derecesine göre bir ayla üç ay arasında tuzu eriyip suyunu salana kadar yuvarlanmaya devam edilir.
  • Zeytinler hemen tüketilmeyecekse suyu dökülmeden yenileceği zamana kadar bekletilir.
  • Hemen tüketilecekse pet şişenin kapağı yavaşça açılıp havasının çıkması sağlanır.
  • Zeytinlerin tadına bakılıp yenilecek kıvamdaysa kara suyu dökülüp, yıkandıktan sonra suyu süzülür.
  • Tepsi içine yayılan zeytinler açık havada suyunu iyice çekene kadar kurutulur.
  • Zeytinler pet şişe içerisinde açık kahverengiyken dış havayla temas edince siyah renge dönüyor, tepsiye yayılıp açık havada bekletilip suyunu çektikten sonra buruşuk bir hal alınca servis edilebilir.
  • Kavanoza alınan zeytinlerin üzerine bir su bardağı kadar zeytinyağı dökülüp, dolaba kaldırıldıktan sonra yenileceği kadarı çıkartılır.
 

 

29 Kasım 2021 Pazartesi

ÇEŞMİ NİGAR ÇORBASI

Çeşmi Nigar Çorbası Tarifi 
Çeşmi Nigar Çorbası Nasıl Yapılır 
Terbiyeli Mercimek Çorbası Tarifi   
                                                  
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 1,5 litre su 
  • Tuz 
Terbiyesi için: 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Yarım limonun suyu 
Üzerine: 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
Yapılışı: 
  • Kuru soğan olabildiğince ince doğranıp zeytinyağında pembeleştirilir. 
  • Un eklenip, kokusu çıkana kadar kavrulur. 
  • Yıkanmış mercimekler ve su da eklenerek mercimekler yumuşayana kadar pişirilir. 
  • Süt ve yumurta sarısına limon suyu eklenip, çırpılır. 
  • Ocaktan alınan çorba blenderden geçirilirken bir yandan da yavaş yavaş terbiyesi eklenir. 
  • Tekrar ocağa alınıp tuzu ve gerekirse kıvamı için biraz daha sıcak su eklenip bir iki taşım kaynatılır. 
  • Kaselere paylaştırılan çorbaların üzerine tereyağında çevrilmiş kırmızı pul biber dökülüp sıcak servis edilir.

22 Kasım 2021 Pazartesi

AYVALI KEREVİZ YEMEĞİ

Ayvalı Kereviz Yemeği Tarifi 
Ayvalı Kereviz Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet kereviz 
  • 1 adet ayva 
  • 2 adet havuç 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet portakalın suyu 
  • Yarım limonun suyu
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı su 
  • Tuz 
  • Dereotu
Yapılışı: 
  • Ayva ve kerevizler soyulup doğrandıktan sonra su doldurulmuş derin bir kabın içine yarım limon suyuyla birlikte konulup kararmaması için bekletilir.
  • Zeytinyağında kuru soğan kavrulduktan sonra doğranmış havuçlar, kerevizler, ayva dilimleri ve en son varsa kerevizin taze yeşil yaprakları eklenir.
  • Portakal suyu, su ve tuzu da eklendikten sonra sebzeler yumuşayıncaya kadar kısık ateşte kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu serpilip ılık servis edilir.

8 Kasım 2021 Pazartesi

HANIMAĞA ÇORBASI

Hanımağa Çorbası Tarifi 
Hanımağa Çorbası Nasıl Yapılır

Malzemeler: 

  • 1,5 litre su 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 yemek kaşığı un  
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı nohut 
  • 1 çay bardağı yeşil mercimek 
  • 1 çay bardağı erişte 
  • 1 çay bardağı tel şehriye 
  • Tuz
Üzerine: 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • 2-3 dal maydanoz
Yapılışı:
  • Nohut ve yeşil mercimek bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün ayrı ayrı haşlanır.
  • Zeytinyağında yemeklik doğranmış kuru soğan, un, domates salçası kavrulduktan sonra çorbanın tuzu ve suyu da eklenerek karıştırılır.
  • Haşlanmış nohut, yeşil mercimek, erişte ve tel şehriye de tencereye eklenip, malzemeler parçalanmadan yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz ve tereyağında yakılmış nane de eklenerek, sıcak servis edilir.

6 Kasım 2021 Cumartesi

TAHİNLİ PEKMEZLİ TART KEK

Tahinli Pekmezli Tart Kek Tarifi 
Tahinli Pekmezli Tart Kek Nasıl Yapılır 
Tahinli Pekmez Soslu Kek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı susam 
Sosu: 
  • 3 yemek kaşığı çifte kavrulmuş tahin 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • 1 çay bardağı dövülmüş ceviz 
  • 2 yemek kaşığı susam 
Yapılışı: 
  • Tart kalıbının her yeri tereyağı ile yağlanıp, susam serpilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar toz şekerle karışım beyazlaşıp şeker eriyene kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, mikserin düşük ayarıyla bir kez karıştırılır.
  • Her yeri yağlanıp susam serpilmiş tart kalıbına hamur dökülür.
  • Önceden 175 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek pişirilir.
  • Kalıptan çıkartıldıktan sonra ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • Çukur kısmına pekmez ile karıştırılmış çifte kavrulmuş tahin yayılır.
  • Kenarlarına dövülmüş ceviz ve susam serpilir.
  • Buzdolabında tahinin biraz katılaşması için dinlendirildikten sonra servis edilir.

5 Kasım 2021 Cuma

BUYURDİ

Buyurdi Tarifi 
Buyurdu Tarifi 
Bouyiourdi Tarifi
Malzemeler: 
  • 100 gram sepet peyniri 
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 100 gram tatlı lor 
  • 20 adet kiraz domates 
  • 3 adet yeşil sivri biber 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 5-6 yaprak fesleğen veya biberiye
  • 1 çay kaşığı kekik 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • 150 gram kaşar peyniri
Yapılışı: 
  • Peynirler küp küp doğranır.
  • Domatesler, biberler ve fesleğen yaprakları doğrandıktan sonra peynirlerle karıştırılıp, fırın kabına yayılır.
  • Üstlerine baharatlar ve zeytinyağı dökülüp hepsi karıştırılır.
  • En son kaşar peyniri rendesi de eklendikten sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında peynirler yumuşayıp eriyene kadar tutulur.
  • Fırından çıkartılıp ilk sıcaklığı geçince servis edilir.


2 Kasım 2021 Salı

ELMALI KAYA KURABİYE

Elmalı Kaya Kurabiyesi Tarifi 
Elmalı Kaya Kurabiyesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı 
  • 3,5-4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 3 adet elma
  • 1 tatlı kaşığı tarçın
  • 1 su bardağı ceviz  
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurtalar ve toz şeker krema kıvamı alana kadar çırpılır.
  • Kabartma tozu, tarçın ve azar azar da un eklenerek çok yumuşak bir hamur yoğrulur.
  • Küp küp doğranmış elmalar da eklenip, iyice karıştırılır. 
  • Hamurdan kaşıkla on altı parça alınıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • İrice parçalanmış cevizler kurabiyelerin üstüne batırılıp bastırılarak şekil verilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında üstleri kızarana kadar kontrol edilerek pişirilir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...