Fellah Köftesi Tarifi
Semizotlu Fellah Köftesi Nasıl Yapılır
Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler:
- 2 su bardağı köftelik bulgur
- 1 su bardağı un
- 1 adet yumurta
- 2 çay kaşığı kimyon
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı tuz
- 2,5 su bardağı kadar sıcak su
- 3 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı domates salçası
- 2 yemek kaşığı biber salçası
- 1 tatlı kaşığı kuru nane
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 5 diş sarımsak
- 2 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
- 1 demet semizotunun taze yaprakları
- Yarım kilogram süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
- Tuz
Yapılışı:
- Köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlenip kabarması için üzeri örtülerek bekletilir.
- Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, kimyon, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
- 2,5 su bardağı kadar sıcak su eklenip özleşene kadar iyice yoğurulur.
- Kurumaması için üzeri örtülür.
- Hamurdan minik minik parçalar alınıp yuvarlanıp, serçe parmağımızla bastırılarak çukurlar oluşturulur.
- Yapışmaması için tek sıra hafif unlanmış tepside biriktirilir.
- Üç litre suya bir tatlı kaşığı kadar tuz konulan yayvan tabanlı bir tencereye atılan köfteler, yirmi yirmi beş dakika kadar haşlanır.
- Ayrı bir tencerede salçalı, sarımsaklı sosu hazırlanıp, haşlama suyundan da iki su bardağı kadar konulup karıştırılır.
- Kevgirle alınan köfteler sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır.
- Semizotları iyice yıkanıp, taze yaprakları ayrıldıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir.
- Süzme yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuzu eklenerek, bir çay bardağı kadar suyla hiç pütür kalmayıncaya kadar çırpılır.
- Semizotu yaprakları yoğurtla karıştırılır.
- Servis tabaklarına semizotlu yoğurt yayılıp, orta kısmı çukurlaştırılır.
- Orta kısıma sosa bulanmış köfteler sıcakken dökülüp, servis edilir.