30 Kasım 2018 Cuma

SEMİZOTLU FELLAH KÖFTESİ

Semizotlu Fellah Köftesi Tarifi
Fellah Köftesi Tarifi
Semizotlu Fellah Köftesi Nasıl Yapılır
Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su 
Haşlamak için; 
  • 3 litre sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 5 diş sarımsak 
  • 2 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Üzerine: 
  • 1 demet semizotunun taze yaprakları
  • Yarım kilogram süzme yoğurt
  • 1 diş sarımsak
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlenip kabarması için üzeri örtülerek bekletilir.
  • Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, kimyon, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su eklenip özleşene kadar iyice yoğurulur. 
  • Kurumaması için üzeri örtülür.
  • Hamurdan minik minik parçalar alınıp yuvarlanıp, serçe parmağımızla bastırılarak çukurlar oluşturulur.
  • Yapışmaması için tek sıra hafif unlanmış tepside biriktirilir. 
  • Üç litre suya bir tatlı kaşığı kadar tuz konulan yayvan tabanlı bir tencereye atılan köfteler, yirmi yirmi beş dakika kadar haşlanır.
  • Ayrı bir tencerede salçalı, sarımsaklı sosu hazırlanıp, haşlama suyundan da iki su bardağı kadar konulup karıştırılır.
  • Kevgirle alınan köfteler sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır. 
  • Semizotları iyice yıkanıp, taze yaprakları ayrıldıktan sonra suyunun süzülmesi için bekletilir.
  • Süzme yoğurda dövülmüş sarımsak ve tuzu eklenerek, bir çay bardağı kadar suyla hiç pütür kalmayıncaya kadar çırpılır.
  • Semizotu yaprakları yoğurtla karıştırılır.
  • Servis tabaklarına semizotlu yoğurt yayılıp, orta kısmı çukurlaştırılır.
  • Orta kısıma sosa bulanmış köfteler sıcakken dökülüp, servis edilir.

27 Kasım 2018 Salı

MUZLU MAGNOLİA PUDİNG

Magnolia Puding Tarifi
Muzlu Magnolia Puding Tarifi
Muzlu Puding Tarifi
Malzemeler:
  • 1 litre süt 
  • 2 yemek kaşığı dolusu un 
  • 2 yemek kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 paket yulaflı bisküvi 
  • 4-5 adet muz
Yapılışı: 
  • Un, buğday nişastası ve toz şeker derin bir tencerede karıştırılır.
  • Süt de azar azar eklenerek ve topaklanmaması için sürekli karıştırarak pişirilir.
  • Koyulaşıp muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince süt kreması eklenip, mikserle çırpılır.
  • Bisküviler mutfak robotundan geçirilerek un haline getirilir.
  • Kaselere bir sıra bisküvi kırıntısı, bir sıra puding ve kenarlardan görünecek şekilde muz dilimleri dizilip, malzemeler bitene kadar sıra sıra devam edilir.
  • En üste puding dökülüp, en az iki üç saat, tercihen bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Muzların kararmaması için, pudinglerin üzeri servis saatine yakın muz dilimleri ile süslenir.

26 Kasım 2018 Pazartesi

ÇINTARLI ( MANTARLI ) PİZZA

Çıntarlı Pizza Tarifi
Mantarlı Pizza Tarifi
Melkili Pizza Tarifi

Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Yarım paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
Üzerine:
  • Yarım kilogram çıntar ( melki )
  • 2 adet domates 
  • 2 adet kırmızı biber 
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • 2 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kekik
  • Tuz
  • 250 gram kaşar peyniri 

Yapılışı:
  • Derin bir kabın içine un, instant maya, ılık su, tozşeker, tuz dökülüp karıştırılır.
  • Ilık su azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri kapatılarak dinlenmeye bırakılır.
  • Çıntarlar yıkanıp, varsa kurtlu kısımları temizlendikten sonra doğranır.
  • Kuru soğanlar ve çıntarlar zeytinyağında suyunu çekene kadar kavrulur.
  • Biberler de eklenerek biraz daha çevrilir.
  • Ocaktan almaya yakın tuzu ve baharatları da eklenip, soğumaya bırakılır.
  • Hamur yağlanmış fırın kabına kenarları biraz yükseltilerek yayılır.
  • Zeytinyağı ile inceltilmiş domates salçası hamurun her tarafına sürülür.
  • Soğuyan çıntarlı karışım hamurun üzerine yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp, üzerine kaşar peyniri rendesi yayılarak tekrar fırınlanır.
  • Kaşar peynirleri eriyip, kızarınca kurumadan fırından alınıp, sıcak servis edilir.

24 Kasım 2018 Cumartesi

TARÇINLI UN KURABİYESİ

Tarçınlı un kurabiyesi tarifi
Un kurabiyesi tarifi
Malzemeler: 
  • 250 gram tereyağı 
  • 3 su bardağı un  
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
Üzerine: 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri 
  • 1 yemek kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına pudra şekeri, tarçın ve kabartma tozu eklenip, karıştırılır.
  • Azar azar un da eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp, olabildiğince minik kurabiyeler yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip, önceden 180 derece ısıtılmış fırında yaklaşık 20-25 dakika kadar  kontrol edilerek pişirilir. 
  • İlk sıcaklığı geçen kurabiyeler tarçınlı pudra şekerine iyice bulanıp, servis edilir.

23 Kasım 2018 Cuma

MİDYE ÇÖREK

Midye Çörek Tarifi
Midye Çörek Nasıl Yapılır
İnstant Mayalı Hamurişleri
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket hazır instant maya 
  • 1 paket hamur kabartma tozu 
  • 4,5 - 5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • 250 gram tulum loru
  • Maydanoz
  • Karabiber 





Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulup, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça merdane ile ince açılır.
  • Açılan hamurların aralarına eriyip soğumuş tereyağ sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İnce kıyılmış maydanoz, lor ve karabiber karıştırılıp, iç hazırlanır.
  • Bir tatlı kaşığı kadar iç malzemesi konulup, açılan parçalar yanlardan hafifçe bastırılarak poğaça gibi kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.

22 Kasım 2018 Perşembe

DAĞ ÇİLEĞİ REÇELİ

Dağ çileği reçeli tarifi
Yabani dağ çileği reçeli tarifi
Kocayemiş reçeli tarifi
Davulga reçeli tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram dağ çileği
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1,5 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu

Yapılışı:
  • Dağ çilekleri zedelenmeden dikkatlice yıkanıp, kurumaya bırakılır.
  • Tencerede toz şeker ve su koyulaşıncaya kadar kısık ateşte kaynatılır.
  • Dağ çilekleri de eklenip, hiç karıştırmadan reçel kıvamı alana kadar kaynatılır.
  • Ocaktan almaya yakın limon suyu eklenip, bir iki taşım daha kaynatılarak ocaktan alınır.
  • Hemen yenilmeyecekse sıcakken kavanoza konulup, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

21 Kasım 2018 Çarşamba

MAHLEPLİ ÇEŞNİLİ MİNİ POĞAÇA

Mahlepli poğaça tarifi
Mahlepli çeşnili poğaça nasıl yapılır
Çeşnili poğaça tarifi

Malzemeler:
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 paket Dr. Oetker mahlepli çeşnili kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un 
  • Susam
İç malzemesi: 
  • 200 gram lor
  • Maydanoz
  • Karabiber

Yapılışı:
  • Yumurtaların sarıları üzerine sürmek için ayrılır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ve diğer malzemeler karıştırılarak, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamurun üzeri temiz bir bez ile örtülüp biraz dinlendirilir.
  • Hamurdan küçük parçalar kopartılıp,avuç içinde açılarak lorlu maydanozlu karışımdan konulup, kapatılarak şekil verilir.
  • Ek yerleri alta gelecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Üstlerine ayrılan yumurta sarıları sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

19 Kasım 2018 Pazartesi

DAMPERLİ KAMYON PASTASI

Damperli Kamyon Pastası
Kamyon Pastası
Şeker Hamurlu Pastalar
Doğum Günü Pastaları





17 Kasım 2018 Cumartesi

TAHİNLİ BURGU ÇÖREK

Tahinli burgu çörek tarifi
Tahinli burgu çörek nasıl yapılır
Tahinli çörek tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket instant maya 
  • 100 gram tereyağı 
  • 2 adet yumurta 
  • 6,5-7 su bardağı un
  • 1 su bardağı tahin
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı ceviz

Yapılışı:
  • Ilık su, ılık süt, toz şeker, maya ve bir yemek kaşığı un karıştırılıp, üzeri örtülür.
  • On dakika kadar mayalandırdıktan sonra zeytinyağı, yumurtaların akları ve kalan un da azar azar eklenerek yoğurulup, üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur iki parçaya ayrılıp, yaklaşık otuz santime elli santim büyüklüğünde dikdörtgen olarak merdane ile açılır.
  • Üzerine şekerli tahinli cevizli karışım yayılıp düzeltilir.
  • Hamurun üçte bir kadarı uzun tarafından ortaya katlanır.
  • Diğer tarafı da ortaya katlanıp, iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler iki ucundan tutulup, burulur.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilip, üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar 20 dakika pişirilir.
  • Ayırdığımız ikinci parça hamura da aynı işlemler yapılıp, pişirilir.

15 Kasım 2018 Perşembe

PALAMUT PİLAKİ

Palamut pilaki tarifi
Palamut pilaki nasıl yapılır
Tavada palamut pilaki tarifi
Balık yemekleri
Malzemeler:
  • 1 adet büyük boy halka şeklinde doğranmış palamut balığı
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 2 adet yeşil sivri biber
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet limon
  • Maydanoz
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı:
  • Palamutlar halka halka (takoz) doğranıp, kanlı kısımları temizlenecek şekilde yıkanıp, kağıt havlu ile kurulanır.
  • Zeytinyağı dökülmüş yayvan bir tavada piyazlık doğranmış kuru soğanlar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Doğranmış domates ve biberler de kuru soğanlara eklenir.
  • Tuz ve karabiberde eklenerek domatesler suyunu salana kadar pişirilir.
  • Domatesli sosun yarısı ayrılıp, tavaya halka doğranmış palamutlar dizilir.
  • Palamutların üzerine kalan domatesli sos ve ince limon dilimleri yayılarak, tavanın kapağı kapatılıp kısık ateşte pişirilir.
  • Üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilerek sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...