Şu günler de, Ankara'da ki eşyalarımız koliler halinde, ev bomboş, sanki hiç yaşanmamış gibi, İzmir'de ki ev tadilat halinde, sanki hiç yaşanmayacakmış gibi, biz ise oğlumun öğrenci evin de araf da gibiyiz, şu an sanki hiç bir yere ait değiliz. Bu kargaşa arasında, biricik kardeşimin doğum gününe nihayet rastgeldik. Bizim yıllık izin tarihlerimize denk gelemediği için, yıllarca beraber kutlayamadık. Bu yıl bir arada olunca, bütün bu kargaşaya rağmen, nihayet ona da pasta yapıp, beraber kutlayabildik. Dilerim, hayatta tuttuğu balıklar hep büyük olur ve bir defa da gönlüne göre bir deniz kızı yakalar.
11 Temmuz 2011 Pazartesi
DENİZ KIZI PASTASI
Şu günler de, Ankara'da ki eşyalarımız koliler halinde, ev bomboş, sanki hiç yaşanmamış gibi, İzmir'de ki ev tadilat halinde, sanki hiç yaşanmayacakmış gibi, biz ise oğlumun öğrenci evin de araf da gibiyiz, şu an sanki hiç bir yere ait değiliz. Bu kargaşa arasında, biricik kardeşimin doğum gününe nihayet rastgeldik. Bizim yıllık izin tarihlerimize denk gelemediği için, yıllarca beraber kutlayamadık. Bu yıl bir arada olunca, bütün bu kargaşaya rağmen, nihayet ona da pasta yapıp, beraber kutlayabildik. Dilerim, hayatta tuttuğu balıklar hep büyük olur ve bir defa da gönlüne göre bir deniz kızı yakalar.
23 Haziran 2011 Perşembe
SOYA ETLİ HÜNKAR BEĞENDİ
Soya eti kullanarak yapılabilecek tariflerden biri de, Hünkar Beğendi...Soya eti olunca, Hünkar beğenir miydi bilemiyorum ama közlenmiş patlıcan tek başına bile dayanılmaz ayrı bir lezzet olunca biz beğendik :)
Malzemeler:
- 100 gr soya kuşbaşı eti
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 2 adet domates
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çay kaşığı tuz
- 4 adet közlenmiş patlıcan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1/2 çay bardağı soya sütü
- 1 yemek kaşığı un
- Patlıcanlar ocak üzerinde közlenip,kabukları soyulur.
- Soya etleri sıcak suda, 20 dakika ağzı kapalı tencerede bekletilir.
- Yumuşayınca çıkartılıp,suyu sıkılarak alınır.
- Soya eti,15 dakika zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
- Domates salçası su ile inceltilir.
- Küp küp doğranmış domatesler,domates salçası ve 1 su bardağı su eklenir.
- Suyunu çekene kadar pişirilir.
- Başka bir kapta,un zeytinyağı ile kavrulur.
- Yavaş yavaş sürekli karıştırılarak soya sütü eklenir.
- Közlenmiş patlıcanlar da eklenerek biraz daha pişirilir.
- Patlıcanlı karışım,servis tabağına yayılır.
- Patlıcanların üzerine ,domates soslu soya eti yayılır.
- Sıcak servis edilir.
Etiketler:
Vegan,
Vejetaryen yemekler
EGE OMLETİ
Malzemeler:
- 3 adet yumurta
- 1 çay bardağı un
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- 3 adet taze soğan
- Maydanoz,nane,dereotu veya istenen çeşitte ot
- Zeytinyağı
- Otlar ve taze soğanlar ince ince kıyılır.
- Yumurta,un,tuz ve baharatlar çatal ile çırpılır.
- Malzemeler karıştırılır.
- Yağlanmış teflon tavaya birer kaşık konulur.
- Üzeri hafif düzleştirilerek iki taraflı pişirilir.
- Yoğurtla servis edilir.
15 Haziran 2011 Çarşamba
BONİBONLU KURABİYE
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 200 gram tereyağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1 adet yumurta
- 3 paket bitter çikolata (80 gram x 3)
- 3 kutu bonibon
Yapılışı:
- Oda sıcaklığında ki tereyağ, toz şeker ve yumurta karıştırılır.
- Un, karbonat ve küçük küçük kesilmiş çikolatalar da eklenip, iyice karıştırılır.
- Üzeri streç film ile kapatılıp, buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine bir defada altı kurabiye aralıklı dizilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, sadece 12 dakika pişirilir.
- Fırından çıkarılan henüz sertleşmemiş kurabiyelere, renk renk bonibonlar batırılır.
- Soğuyunca servis edilir.
Etiketler:
Kurabiyeler
10 Haziran 2011 Cuma
BAGET DOLMA
Evde her zaman bulunan malzemelerle yapabileceğiniz;ister kahvaltılarınızda,isterseniz buzdolabında hazır bekletip misafir ikramı olarak da servis edebileceğiniz yapılışı çok kolay bir tarif,
Malzemeler:
- 1 adet baget ekmek
- 2 adet domates
- 2 adet yeşil sivri biber
- Beyaz peynir
- Maydanoz
- Taze soğan
- Baget ekmek ortadan iki eşit parçaya bölünür.
- Ekmeğin içi kenarları parçalanmadan bıçakla çıkartılır.
- Domateslerin suyu ve biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılır.
- İnce ince doğranır,diğer malzemelerle karıştırılır.
- İç malzemesi tercihe göre hazırlanıp,bagetlerin içine doldurulur.
- Bagetler streç filme sıkıca sarılıp, buzdolabında bekletilir.
- Yenileceği zaman çıkartılıp,keskin bir bıçakla dilimlenir.
- İstenirse üzerine çok az yağ gezdirilip,fırınlanır.
Etiketler:
Hamurişleri,
Kahvaltılıklar
5 Haziran 2011 Pazar
ENGİNARLI PİLAV
Enginarlı Pilav Tarifi
Enginarlı Pilav Nasıl Yapılır
Enginarlı pilav yapmak için hazır soyulmuş çanak enginar alabilirsiniz ya da kendiniz bütün enginarın yapraklarını ve tüylü kısımlarını temizleyerek doğrayıp, kararmaması için limonlu su içinde bekleterek kullanabilirsiniz.
Malzemeler:
- 5 adet enginar çanağı
- 3 adet taze soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 3 su bardağı sıcak su
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 çay kaşığı karabiber
- Yarım demet dereotu
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Pirinçler sıcak su içinde, su soğuyana kadar bekletildikten sonra yıkanıp, süzülür.
- Enginar çanakları üzerini geçecek kadar limonlu su da biraz yumuşayana kadar haşlanır.
- Zeytinyağında pirinçler biraz çevrilir.
- Doğranmış taze soğanlar ve enginarlar da eklenir.
- Tuzu ve sıcak su eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
- Kısık ateşte pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
- Üzerine kağıt havlu örtülüp, dinlendirilir.
- Piştikten sonra karabiberi ve ince kıyılmış dereotu eklenip, bir kez karıştırılır.
31 Mayıs 2011 Salı
LOR TATLISI
Malzemeler:
- 250 gram tatlı lor
- 2 adet yumurta
- 1 su bardağı un
- 1 su bardağı irmik
- Yarım su bardağı toz şeker
- 1 paket kabartma tozu
- 3,5 su bardağı toz şeker
- 3 su bardağı su
- Bir kaç damla limon suyu
- 3-4 adet karanfil
- Toz şeker, su ve karanfil tencereye konulur.
- Şeker eriyip kıvam alana kadar kaynatılarak, şerbeti hazırlanır..
- Diğer malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yapılır.
- Hamurdan irice parçalar kopartılıp, yuvarlandıktan sonra yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Fırından çıkan tatlı soğuduktan sonra üzerine, sıcak şerbet dökülür.
- Üzeri kapatılıp, şerbeti çektirildikten sonra istenirse üzerine hindistan cevizi vb. serpilerek soğuk servis edilir.
Etiketler:
Tatlılar
ÖDÜL KURABİYELERİM
Tuz Biber Dergisinin, Cupcake ve Kurabiye Etkinliğinin ödülü için,çikobiye.com Seval hanım tarih ve konsept bildirmemi istemişti.Oğlumun geleceği tarihte ,deniz konseptli kurabiye tercih etmiştim.Geçen hafta kurabiyelerim geldi.Hepsi birbirinden güzel ve tatlı kurabiyeler için çok çok teşekkürler,elinize emeğinize sağlık...
Etiketler:
Kurabiye Ödülüm
25 Mayıs 2011 Çarşamba
KARAVAN PASTA - AMBULANS PASTA
Bu yıl,eşim ve yeğenimiz Elif'in doğum günü tarihlerinin yakın olması , hepimizin çok yoğun günler geçirmemiz ve en önemlisi canım oğlum Can'ın da tatil nedeni ile yanımızda olması sebebi ile ikisi bir arada pasta ve kutlama yaptık.Bir pastada iki figür ve konsept fikri fena olmadı ama zaman dar,pasta boyutu da biraz büyük olunca, işçilik çok da istediğim gibi olmadı.Gerçi,doğum günü çocukları yarısı karavan,yarısı ambulans şeklinde ki pastalarını beğendiler.İkisi de kendisi ile ilgili kısıma geçip mumları üfleyince, ikisi bir arada bir kutlama yapmış olduk.Ben de, bir pastada iki konsept ile değişik bir pasta denemesi yapmış oldum. Hem eşsiz eşime, hem de güzel kızımıza nice nice yıllarda mutluluk ve sağlık diliyorum. Elif,doğum günlerinde yaptığım figürleri sakladığından,ona pastada yer alan figür dışında,ayrıca hatıra kalması için,Ataol Behramoğlu'nun çok sevdiğim dizelerinin de yer aldığı bir figür yaptım.
Bütün insanları dostun bil,
kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan ,
nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım...
Bütün insanları dostun bil,
kardeşin bil kızım
Sevincin ürünüdür insan ,
nefretin değil
Zulmün önünde dimdik tut onurunu
Sevginin önünde eğil kızım...
Ataol Behramoğlu
Pandispanya Malzemeleri:
- 4 adet yumurta
- 3/4 su bardağı toz şeker
- 3/4 su bardağı elenmiş un
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 çimdik tuz
- Yumurta akları ve sarıları ayrılır.
- Pandispanyanın kabarması için, yumurta aklarına , sarılarının kesinlikle karışmaması gerekir.
- Yumurta akları, bir çimdik tuz ile yaklaşık üç katı olana kadar çırpılır.
- Kabartma tozu kullanılmadığı için,yumurta akları çok iyi çırpılarak pandispanyanın kabarması sağlanır.
- Toz şekerin yarısı eklenip, yüksek hızda ki mikser ile katılaşana kadar çırpılır.
- Ayrı bir kapta yumurta sarıları,şekerin kalan yarısı ile açık sarı krema kıvamına gelene kadar çırpılır.
- Yumurta akları ile sarıları , akların çökmemesi için kaşıkla aynı yönde çok az karıştırılır.
- Elenmiş un ve zeytinyağı eklenir.
- Kaşık veya spatula kullanarak ,yavaş hareketlerle, alttan yukarıya doğru malzemeler karıştırılır.
- Yağlanmış kek kalıbına yağlı kağıt kesilip yayılır.
- Yağlı kağıdın üzerine karışım dökülür.
- Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir.
- İlk 20 dakikada pandispanyanın çökmemesi için, fırın kesinlikle açılmamalıdır.
- Yarım saat sonra pandispanya fırından çıkartılıp,kürdan batırılarak içinin piştiği kontrol edilir.
- Biraz soğuduktan sonra, kalıbın kenarlarından plastik bir bıçakla geçilip,kalıptan ayrılarak tabağa alınır.
- Soğuyunca iki veya üç kat olacak şekilde kesilip,kreması aralara yayılarak pasta yapılır.
- 1 adet yumurtanın sarısı
- 7 yemek kaşığı toz şeker
- 2 yemek kaşığı un
- 2 yemek kaşığı buğday nişastası
- 2 su bardağı süt
- 1 yemek kaşığı tereyağı
- 100 gr damla çikolata
- Yumurta sarısı ve şeker tencereye konulup,karıştırılır.
- Un ve nişasta eklenir.
- Süt yavaş yavaş eklenip ve sürekli karıştırılarak, koyulaşana kadar pişirilir.
- Tereyağı eklenip karıştırılır,soğuması beklenir.
- Pandispanya yatay olarak iki veya üç parçaya kesilir.
- Pasta üç kat yapılacak ise,krema iki kaba eşit ayrılır.
- Pandispanyanın her katı çok az şekerli süt ile ıslatılır, kat aralarına krema yayılır.
- Damla çikolatalar, krema üzerine eşit olarak yayılır.
- Pandispanyanın en üst katı yerleştirilip,çok az şekerli süt ile ıslatılır.
- Nişasta serpilmiş tezgahta şeker hamuru açılıp,pandispanyanın üzeri kaplanıp,süslemeleri yapılır.
24 Mayıs 2011 Salı
FIRINDA SOMON
Fırında somon balığı nasıl yapılır
Fırında zencefilli somon balığı tarifi
Somon balığı, kabuklu fırın patates ve roka salatası, yapım aşamaları çok kolay ve lezzetli, sağlıklı bir menü... Yani Rakı, Balık, Ayvalık gibi bir üçleme...
Malzemeler: - 500 gram ( 2 adet )somon balığı
- 1 adet kuru soğan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- Fındık büyüklüğünde taze zencefil
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı tuz
- Somon balıkları yıkanıp, kurulanır.
- Kuru soğan ve zencefil rendelenir.
- Tuz ve karabiber eklenir.
- Yağlanmış borcama, somon balıkları konulur.
- Balıkların üzerine zencefilli karışım yayılır.
- Borcamın üzeri alüminyum folyo ile kapatılır.
- Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 40 dakika kadar pişirilir.
- Balıkların kızarması için, alüminyum folyo çıkartılıp, balıkların üzeri kızarana kadar bekletilir.
Etiketler:
Balıklar
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)