Poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
Çiçek poğaça nasıl yapılır
En çok yaptığımız ve en sevilen hamurişlerimizden poğaçaları hep tek tek görmeye alışık olsak da; ben tek tek yaptığım poğaçaları ortada birleştirerek çiçek şekline getirdim.Birer birer koparılarak yenilebilecek bu poğaçanın iç malzemesine ben kaşar loru ve ince kıydığım dereotu koydum, siz istediğiniz bir iç malzemesi ile yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 125 gram tereyağı
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı süt
- 2 adet yumurta
- 4,5 su bardağı un
- 1 paket kabartma tozu
- Tuz
- Kaşar loru, dereotu, karabiber
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Susam
- Çörekotu
- Unun yarısı geniş bir kaba dökülüp, ortası açılır.
- Yoğurt ve kabartma tozu dökülüp, karıştırılır.
- Oda sıcaklığındaki tereyağı, süt ve tuz eklenir.
- Yumurtalardan birinin sarısı ayrılıp, kalanı da eklenerek karıştırılır.
- Karışıma kalan un da azar azar eklenip, yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Üzeri örtülen hamur dinlendirilir.
- Hamur bir tanesi biraz daha büyük olmak üzere 12 parçaya ayrılır.
- Büyük parça elimizde açılıp, yuvarlak şekil verilip iç malzemesi konularak kapatılır.
- Diğer parçalar da elimizde açılıp; içine lorlu, dereotlu iç konulup, kapatılır.
- Poğaçaların ek yeri alta gelecek şekilde, çiçek şekli verilerek yan yana yağlanmış kalıba veya yuvarlak bir fırın kabına dizilir.
- Ayrılan yumurta sarısı biraz zeytinyağı ile çırpılarak poğaçaların üzerine fırça ile sürülür.
- Ortaya çörekotu, diğerler poğaçalara ise susam serpilir.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 45 dakika kadar pişirilir.