Çalkama tarifi
Çalkama nasıl yapılır
Ege Otlarıyla Kolay Börek Tarifi
Kolay Otlu Börek Nasıl Yapılır
Pazarlarda çeşit çeşit otlar yerini almışken, genellikle bu otlarla yapılan eskilerden bir anneanne tarifini paylaşmak istedim. Eskiden anneannem el çabukluğu ile yapıverdiği çalkamayı maşıngada (kuzine) pişirirdi. Bizim pazarlarda karışık ot adı altında; ebegümeci, ısırgan, arapsaçı, iğnelik gibi pek çok ot böreklik, kavurmalık olarak hazır halde satılıyor ama sizin böyle bir olanağınız yoksa sadece ıspanak, pazı, taze soğan, maydanoz, dereotu gibi bulabildiğiniz otlarla da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
- 2 su bardağı un
- 1,5 su bardağı su
- Yarım su bardağı zeytinyağı
- 250 gram lor veya peynir
- 1 adet kuru soğan
- 4-5 adet taze soğan
- Yarım kilogram karışık ot ( gelincik, iğnelik, arapsaçı, ebegümeci, ısırgan, ıspanak, pazı, maydanoz, dereotu )
- Karabiber
- Nane
- Tuz
Yapılışı:
- Un, su, zeytinyağı, tuz ve baharatlar pürüzsüz bir karışım olana kadar el çırpıcısı ile karıştırılır.
- Kuru soğan ince kıyılır.
- Yıkanıp, suyu süzülmüş, doğranmış yeşilliklerle birlikte ince doğranmış kuru soğan iyice ovulup, çıkan su ayrılır.
- Unlu, zeytinyağlı krep kıvamındaki karışımın yarısı yağlanmış fırın tepsisine yayılır.
- İnce bir kat olarak yayılan otların üzerine lor veya küp küp doğranmış peynirler serpilir.
- Unlu, zeytinyağlı karışımın kalanı otların üzerini kapatacak şekilde dökülür.
- Tepsiye zeytinyağı gezdirilip, önceden ısıtılmış 200 derece fırında, 40-50 dakika kızarana kadar pişirilir.