12 Temmuz 2019 Cuma

BAYKUŞ TART

Tart Tarifi
Mürdüm Erikli Tart Tarifi
Baykuş Tart Tarifi
Malzemeler: 
  • 200 gram tereyağı (oda sıcaklığında)
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • Yarım çay bardağı süt
  • 1 adet yumurta  
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 kilogram mürdüm eriği 
  • Yarım limonun suyu
  • 1 çay bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı badem
  • 1 adet yumurtanın sarısı 


Yapılışı: 
  • Eriklerin çekirdekleri çıkartılıp, toz şeker ve limon suyu ile birlikte suyunu bırakıp çekene kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Soğuyan erikler mutfak robotuna alınıp, püre haline gelene kadar parçalandıktan sonra bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, süt, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Elenmiş un da azar azar eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile örtülerek buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur tezgah üzerinde tekrar yoğrulduktan sonra iki parçaya ayrılır.
  • Hamurlar iki yağlı kağıt arasında pişirmede kullanacağımız tart kalıbı çapında merdane ile açılır.
  • Açtığımız hamurun biri yağlanmış tart kalıbına yayılır.
  • Hamurun üzerine koyulaşıp, soğumuş olan mürdüm erikli sos ve dövülmüş bademler yayılır.
  • İkinci hamur şekildeki gibi bıçakla kesilip, baykuşların gözleri için de yuvarlaklar kesilir.
  • Hazırlanan hamur yerleştirildikten sonra kalan hamurdan kesilen şekiller de yan yana yerleştirilir.
  • Hamurların üzerine fırçayla yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında yarım saat kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuduktan sonra iki tabak yardımıyla ters yüz edilerek servis tabağına alınır.

11 Temmuz 2019 Perşembe

CEVİZLİ ISPANAK SOSLU MAKARNA

Ispanak soslu makarna tarifi
Ispanak soslu makarna nasıl yapılır
Cevizli sos tarifi
Cevizli sos nasıl yapılır

Malzemeler:
  • 250 gram ıspanaklı makarna
  • Haşlamak için sıcak su
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz
Sos malzemeleri:
  • 1 bağ ıspanak
  • 100 gram parmesan peyniri 
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 2-3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Makarna bol sıcak su içine zeytinyağı ve tuz eklenerek istenen yumuşaklığa gelene kadar 15-20 dakika pişirilir.
  • Süzgece alınıp, suyu süzdürülür.
  • Sos ile makarnalar karıştırılarak sıcak servis edilir.
Sosun yapılışı:
  • Ispanakların sadece yaprakları ayrılıp, iyice yıkanır.
  • Tavaya alınıp suyunu çekene kadar biraz zeytinyağı ile kavrulur. 
  • Ceviz içleri yağsız tavada yakmadan kavrulur.
  • Sarımsaklar çok az tuz eklenerek havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsi mutfak robotuna alınıp, iki üç yemek kaşığı zeytinyağı eklenerek özleşene kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan alınan karışıma rendelenmiş parmesan peyniri eklenir.
  • Kavanoza alınıp buzdolabında bekletilerek kullanılır.

10 Temmuz 2019 Çarşamba

PEYNİR KIZARTMASI

Peynir Kızartması Tarifi
Peynir Kızartması Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 kilogram taze köy peyniri veya hellim peyniri
  • 1 su bardağı un 
  • Kızartmak için zeytinyağı


Yapılışı:
  • Peynirler yıkanıp, kağıt havluyla iyice kurulanır.
  • Kalın dilimler halinde doğranıp, her tarafı una bulanır.
  • Fazla unu silkelendikten sonra kızdırılmış bol zeytinyağına atılıp, çevrilerek kızartılır.
  • Kevgirle kağıt havlu üzerine çıkartılıp, fazla yağı alınır.
  • Sıcak servis edilir.

9 Temmuz 2019 Salı

YOĞURTLU PATATESLİ CACIK

Yoğurtlu Patates Salatası Tarifi
Yoğurtlu Patatesli Cacık Tarifi
Malzemeler: 

  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 3-4 adet salatalık 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 2-3 diş sarımsak
  • Dereotu
  • Zeytinyağı 
  • Tuz

Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulduktan sonra küp küp doğranır.
  • Salatalıklar soyulup, küp küp doğranır.
  • Süzme yoğurda biraz suluca yoğurt karıştırılarak çırpılır.
  • Dövülmüş sarımsaklar ve tuz da eklenerek bütün malzemeler karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine zeytinyağı gezdirilerek soğuk servis edilir.



8 Temmuz 2019 Pazartesi

KABAK ÇİÇEKLİ KİŞ

Kabak Çiçekli Kiş Tarifi
Kabak Çiçekli Kiş Nasıl Yapılır
Lorlu Kabak Çiçekli Tart Tarifi

Malzemeler:
Hamuru için:
  • 125 gram yumuşak tereyağı 
  • 1,5 su bardağı un
  • 1 adet yumurta sarısı 
  • 3 yemek kaşığı soğuk süt 
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri rendesi
  • Tuz 
Üzerine:
  • 25 adet kabak çiçeği 
  • 500 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • Tuz
Yapılışı:
  • Un, yumurta sarısı, kaşar peyniri rendesi, süt, tuz ve tereyağı derin bir kap içinde iyice yoğurulur.
  • Streç filme sarılarak bir saat kadar buzdolabında dinlendirilir.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur merdane ile pişireceğimiz kaptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Yağlanmış fırın kabına hamurun kenarları biraz yükseltilerek yayılır.
  • Hamurun kabarmaması için çatalla delikler açılır.
  • Hamurun pişerken kabarmaması için; hamurun üzerine aynı çapta yağlı kağıt yayılıp, bakliyatlar yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15 dakika kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra çıkartılıp, üzerindeki kağıt ve bakliyatlar daha sonra kullanmak üzere kaldırılır.
  • Lor, yumurta, bir iki kaşık kaşar peyniri, ince kıyılmış dereotu ve karabiber bir kapta karıştırılır.
  • Kabak çiçekleri yıkanıp, süzüldükten sonra lorlu karışım içlerine doldurulur.
  • Doldurulmuş kabak çiçekleri tart hamurunun üzerine sıralanır.
  • Üzerine zeytinyağı gezdirilir, aradaki boşluklar lor ve kaşar peyniri karışımı ile doldurulur.
  • Tekrar fırına konularak tart hamuru ve çiçekler kızarıp, kaşar peyniri eriyene kadar 20 dakika kadar daha fırında tutulup, çıkartılır.
  • Sıcak servis edilir.

7 Temmuz 2019 Pazar

SUCUKLU VEGAN ÇÖREK

Sucuklu Çörek Tarifi
Sucuklu Vegan Çörek Tarifi
Vegan Çörek Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4-4,5 su bardağı un 
  • 1 adet vegan sucuk 
  • 1 yemek kaşığı pekmez
  • Yarım çay bardağı su
  • Susam
Yapılışı:
  • Unun yarısı, instant maya ve toz şeker derin bir yoğurma kabının içinde karıştırılır.
  • Ilık su, zeytinyağı ve tuz da eklenir.
  • Kalan un da azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur yarım saat kadar mayalanması için bekletilir. 
  • Tezgahta yoğurulan hamurdan parçalar kopartılıp, üçer üçer şeritler yuvarlanır.
  • Şeritlerin üst kısmı birleştirilip, aralarına sucuk dilimleri konularak şekil verildikten sonra alt kısmı da içe doğru kıvrılarak kapatılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilen çöreklere fırçayla sulandırılmış pekmez sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saatte tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

6 Temmuz 2019 Cumartesi

ÜZÜMLÜ ŞAM KURABİYESİ

Üzümlü Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Tarifi
Şam Kurabiyesi Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karbonat 
  • 3-4 damla limon suyu 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı kuru üzüm
  • 6-7 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Yumurta ve toz şeker mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, kabartma tozu, yoğurdun üzerine karbonat ve limon suyu dökülüp karıştırılır.
  • Önceden ıslatılıp, kurulanmış kuru üzümler de eklenir.
  • Hafif ele yapışacak kıvamda bir hamur olana kadar elenmiş un azar azar eklenip, yoğurulur.
  • Elimiz çok az yağlanarak hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak şekil verilir.
  • Şekil verildikten sonra toz şekere batırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15 dakika pişirildikten sonra fırının ayarı 180 dereceye düşürülerek 15 dakika kadar daha pişirilir.

5 Temmuz 2019 Cuma

VİŞNELİ EKMEK KADAYIFI

Vişneli Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Tarifi
Ekmek Kadayıfı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 adet küçük boy ekmek kadayıfı 
  • 1 litre su 
  • 5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım kilogram olgun vişne 
  • Bir kaç damla limon suyu
Üzerine:
  • Kaymak veya Dondurma



Yapılışı: 

  • Su, toz şeker ve ayıklanmış vişne taneleri derin bir tencerede kaynatılır.
  • Limon suyu da eklenerek bir iki taşım daha kaynatılıp ocaktan alınır.
  • Ekmek kadayıfı su dolu bir kaba batırılıp, çıkartıldıktan sonra kağıt havluyla kurulanır.
  • Kadayıf şerbeti çekince iki katı büyüdüğünden, iki katı büyüklükte bir pişirme kabının içine alınır.
  • Şerbetin içindeki vişneler süzülür.
  • Kısık ateşli ocağın üstüne alınan ekmek kadayıfının her yerine gelecek şekilde sıcak vişne şerbeti dökülür.
  • Kadayıf iki katına ulaşana kadar yanlardan kaşıkla alınan şerbet üzerine döküle döküle şerbeti çektirilir.
  • Şerbetini çekip, her yeri sünger gibi yumuşadıktan sonra ocaktan alınıp soğuması beklenir.
  • Üzerine kaymak, dondurma veya vişne taneleri konularak dilimlenip servis edilir.


4 Temmuz 2019 Perşembe

YULAFLI ŞEKERSİZ DİYET KURABİYE

Yulaflı Kurabiye Tarifi
Kuru Meyveli Kurabiye Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Diyet Kurabiye Tarifi
             
Malzemeler:
  • 1 su bardağı yulaf ezmesi 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım su bardağı kuru üzüm 
  • 1 su bardağı hindistan cevizi 
  • Yarım su bardağı ceviz 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı bal veya pekmez 
  • 3 yemek kaşığı su 
  • 1 paket karbonat (5 gram )
 
Yapılışı:
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, elimizle sıktığımızda dağılmayacak kıvam alıncaya kadar yoğurulur.
  • Bu aşamada gerekirse biraz daha bal veya su eklenir.
  • Hamurdan parçalar kopartılıp elimizle yuvarlanır veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine yayılıp merdane ile üzerinden geçilerek, dilimlenir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri biraz kızarana kadar 12 dakika pişirilir.

2 Temmuz 2019 Salı

BEYAZ KİRAZ REÇELİ

Beyaz Kiraz Reçeli Tarifi
Kiraz Reçeli Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram beyaz kiraz 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Kirazların sapları yaprakları ayıklanıp, yıkanır.
  • Dar ağızlı bir şişenin üzerine konulan kirazın  tam üstüne pipetle bastırılarak düzgün bir şekilde kirazların çekirdekleri çıkartılır.
  • Derin bir tencereye çekirdekleri çıkartılmış kirazlar ve toz şeker konulup,  bir gece bekletilir.
  • Suyu da eklenip, kısık ateşte köpükleri alınarak koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Reçel kıvam alıp ocaktan indirmeye yakın limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...