18 Nisan 2021 Pazar

ÇILDIR

Çıldır Tarifi 
Çıldır Nasıl Yapılır 
Isırganlı Çırpma Tarifi
Çalkama Tarifi
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram karışık ot ( ısırgan, ıspanak, arapsaçı, maydanoz, taze soğan )
  • 3 su bardağı un 
  • 3 su bardağı su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Susam
Yapılışı: 
  • İstenen karışık otlar ayıklanıp, yıkandıktan sonra kuruması için sofra bezi üzerinde bekletilir.
  • Otlar incecik kıyılıp biraz tuz eklenerek çok az ovulur.
  • Taze soğanlar ve karabiber de eklenip, karıştırılır.
  • Başka bir kapta un, su, zeytinyağı, kabartma tozu karıştırılıp sulu kıvamda bir hamur hazırlanır.
  • Fırın tepsisi yağlandıktan sonra hamurun yarısı yayılır.
  • Hamurun üzerine ince kıyılmış otlar da yayıldıktan sonra kalan sulu hamur kaşık yardımıyla üzerine parça parça dökülür.
  • Üstüne zeytinyağı gezdirilip, istenirse susam serpilir. 
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar yaklaşık yarım saat pişirilir. 
  • Altınında iyice pişip çıtır çıtır olması için gerekirse fırının alt rafında bir süre daha bekletilir.


16 Nisan 2021 Cuma

ÜÇGEN MEKİK ÇÖREK

Üçgen Mekik Çörek Tarifi 
Üçgen Mekik Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 -5 su bardağı un 
Aralara sürmek için:
  • 150 gram erimiş soğumuş tereyağı 
İç malzemesi:
  • Peynir veya lor
  • Dereotu 
Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur, üzeri örtülür.
  • Hamur iki katına çıkana kadar, bir saat mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur altı eşit parçaya bölünüp, her parça ince uzun açılır.
  • Aralarına eriyip soğumuş tereyağı sürülerek, üst üste dizilir.
  • Üst üste dizilen hamurlardan sıkıca bir rulo yapılır.
  • On beş dakika yağı donuncaya kadar buzdolabında bekletilir.
  • Keskin bir bıçakla rulodan bir parmak eninde parçalar kesilir.
  • Kesilen kısım üste gelecek şekilde merdane ile biraz açılır.
  • İç malzemesi konulup, üçgen şekli verilerek kapatılır.
  • Ek yeri alta getirilip, yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilir.
  • Üzerine fırça ile istenirse yumurta sarısı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kızarana kadar pişirilir. 


14 Nisan 2021 Çarşamba

KADAYIFLI MUHALLEBİ

Kadayıflı Muhallebi Tarifi 
Kadayıflı Muhallebi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 200 gram taze kadayıf 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı 
  • 1 çay bardağı ceviz 
Muhallebi Malzemeleri:
  • 4 su bardağı süt 
  • 1,5 su bardağı tozşeker 
  • Yarım su bardağı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday  nişastası 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 poşet toz krem şanti 
Yapılışı:
  • Kadayıflar, kolay ufalanabilmeleri için bir gece önceden buzluğa konulup, dondurulur.
  • Buzluktan çıkartılan kadayıflar, didiklenerek tereyağı eritilmiş tencerede rengi kızarana kadar kavrulur.
  • Tencereye 1 çay bardağı şeker eklenip, eriyene kadar karıştırılır.
  • Kadayıfların birazı kenarlar için ayrılıp, kalanına irice dövülmüş cevizler de eklenerek ocaktan alınır.
  • Silikon kek kalıbı tereyağıyla iyice yağlanıp kenarlarına ayırdığımız kadayıflar yapışacak şekilde serpilir.
  • Kalan cevizli kadayıf da kalıbın altına yayılır.
  • Sütün içine toz şeker, un ve buğday nişastası karıştırılarak muhallebi pişirilir.
  • Pişmeye yakın vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Muhallebi soğuduktan sonra bir poşet toz krem şanti eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Muhallebi kalıbın içine dökülüp üzeri düzeltildikten sonra buzdolabına konulur.
  • Katılaşan muhallebi silikon kalıptan ters çevrilerek çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Buzdolabında bekletilip dilim dilim kesilerek, servis edilir.

10 Nisan 2021 Cumartesi

SÜT DİLİMİ

Süt Dilimi Tarifi 
Süt Dilimi Nasıl Yapılır 
Ev Yapımı Süt Dilimi Tarifi

Kek Malzemeleri:
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı yoğurt 
  • 1,5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 su bardağı un 
  • Yarım paket kabartma tozu
Krema Malzemeleri:
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 paket toz krem şanti 
  • 1 yemek kaşığı bal 
  • 3-4 damla limon suyu 
Yapılışı:
  • Karıştırma kabının içine süt kreması, toz krem şanti, bal ve bir kaç damla limon suyu konulup, mikser yardımıyla katı bir kıvam alana kadar çırpıldıktan sonra üzeri örtülerek buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalara toz şeker eklenip, karışım beyazlaşıncaya kadar mikserle çırpılır.
  • Zeytinyağı, yoğurt, kakao, elenmiş un ve kabartma tozu da eklenerek karıştırılır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine üzeri düzleştirilerek yayılır.
  • Önceden 185 derece ısıtılmış fırında kontrol edilerek sadece 10 dakika pişirilir.
  • Pişmiş olan kek altındaki kağıtla birlikte tezgah üzerindeki başka bir pişirme kağıdı üzerine ters çevrilerek yerleştirildikten sonra parçalamamaya dikkat edilerek kağıttan ayrılır.
  • Pişen kekin kenarlarından biraz kesilip düzeltildikten sonra kalan kısım küçük dikdörtgenler oluşturacak şekilde kesilir. 
  • Hazırlanan krema kek parçalarının üzerine sürülüp paylaştırıldıktan sonra üstleri aynı ölçüde birer parça kek ile kapatılır.
  • Tepsiye dizilip, üstleri streçlenerek bir süre buzdolabında dinlendirildikten sonra servis edilir.


6 Nisan 2021 Salı

İRMİK HELVASI

İrmik Helvası Tarifi 
İrmik Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı çam fıstığı 
Yapılışı:
  • Sıcak suyun içinde toz şeker eriyene kadar karıştırılıp, süt de eklenir.
  • Derin bir tencerede orta ateşte önce irmik sonra da fıstıklar eklenerek pembeleşene kadar zeytinyağında kavrulur.
  • İrmiğin ve fıstıkların rengi koyulaşınca su ve süt karışımı eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Kısık ateşte suyunu iyice çekene kadar pişirilir.
  • Ocağın altı kapatılıp, bir iki kez karıştırılır. 
  • Tencerenin kapağı kapalı olarak 15 dakika kadar demlendirilir.
  • İstenirse silikon kalıplarla veya kaşıkla şekil verilerek tabağa alınır.
  • Tercihen ılık servis edilir.



5 Nisan 2021 Pazartesi

HAVUÇ YAPRAĞI SALATASI

Havuç Yaprağı Salatası Tarifi 
Havuç Yaprağı Salatası Nasıl Yapılır 
Havuç Salatası Tarifi
Malzemeler: 
  • 6-7 adet havuç
  • 1 demet havuç yaprağı  
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır tanesi 
  • 1 çay bardağı nar tanesi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Yapılışı:
  • Havuçların kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada yemeklik doğranmış kuru soğanlarla birlikte sotelenir.
  • Soğuduktan sonra havuç yapraklarının taze uç kısımları, nar ve mısır taneleriyle karıştırılıp tuzu da eklenerek servis edilir.


3 Nisan 2021 Cumartesi

ÇİKOLATA KAPLI MOUSSE

Çikolata Kaplı Mousse Tarifi 
Çikolata Kaplı Mousse Nasıl Yapılır 
Çikolatalı Mousse Tarifi
 Mousse Malzemeleri: 
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • 210 gram (70gr x 3 adet) bitter çikolata 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 çay bardağı süt (100 ml)
İçine:
  • Frambuaz, çilek, karadut veya vişne gibi istenen ekşi meyveler
Kek Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı kakao
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı un
Dış Çikolata Kaplaması:
  • 280 gram (70gr x 4 adet ) kare bitter çikolata 
Mousse Yapılışı: 
  • Süt kremasının yarısı ve süt bir kabın içine alınıp, kaynamaya başlayana kadar ısıtılır.
  • Yumurtanın sarısı derin bir kaba alınıp, el çırpıcısı veya çatalla biraz çırpılır.
  • Kaynamaya başlamış süt kreması ve süt karışımı ocaktan alınıp yumurta sarısına azar azar eklenerek, sürekli karıştırılır.
  • Karışım soğumadan çok küçük parçalara ayrılmış bitter çikolata eklenir.
  • Sürekli karıştırılarak çikolatanın içinde erimesi sağlanır.
  • Buzdolabında bekletilip soğumuş çırpma kabına, buzdolabında bekletilmiş kalan yarım paket süt kreması da eklenip katılaşana kadar  mikserle çırpılır.
  • Soğumuş çikolatalı karışıma çırptığımız katılaşmış süt kreması eklenip, kaşık yardımıyla köpüğünü söndürmemeye çalışarak alttan üste doğru yavaş yavaş karıştırılarak homojen bir kıvam alması sağlanıp buzdolabında bekletilir.
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ile toz şeker mikserle beyazlaşana kadar iyice çırpılır.
  • Un, kabartma tozu, kakao da eklenip karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp yayılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kürdan ile kontrol edilerek pişirilir.
  • Soğuyan kekten bardak veya silikon kalıpların çapında bir kalıp ile yuvarlak altlıklar çıkartılır.
  • Dört adet kare bitter çikolata benmari usulü eritilir.
  • Fırça yardımı ile küçük silikon kek kalıplarına tabaka oluşturacak şekilde çikolata sürülür.
  • Dip kısımlarına biraz daha fazla sürülerek, buzdolabında bir gece sertleşmeleri için bekletilir.
  • Dondurulmuş frambuazlar buzdolabındaki mousse ile karıştırılarak çikolata sürülen silikon kalıpların içine doldurulur.
  • Kekten kestiğimiz yuvarlak parçalar mousse üzerine kapak gibi kapatılır.
  • Sertleşmiş çikolata tabakasını kırmamaya çalışarak, parmak uçlarımızla silikon kalıplardan  ayrılır.
  • Kek alta gelecek şekilde ters çevrilip, servis tabağına alınır.
  • Hemen servis edilmeyecekse buzdolabında bekletilir.


2 Nisan 2021 Cuma

FINDIK KREMALI ÇÖREK

Fındık Kremalı Çörek Tarifi 
Nutellalı Çörek Nasıl Yapılır
Çikolatalı Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
İçine: 
  • 6 yemek kaşığı hazır fındık kreması ( nutella, şokella vs. ) 
Yapılışı: 
  • Derin bir kaba un elenir.
  • İnstant maya ılık süt ile karıştırılıp, 15 dakika kadar mayalandırılır.
  • Un, instant mayalı süt, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülüp, yarım saat sıcak bir ortamda mayalandırılır.
  • Mayalanan hamur üç eşit parçaya ayrılır.
  • Hamurlar yağlı kağıt üzerinde fırın tepsisine sığacak ölçüde merdane ile açılır.
  • Açılan hamurların arasına üç yemek kaşığı hazır fındık kreması kaşığın tersiyle sürülüp üst üste konulur.
  • Aynı boyutta açılan üçüncü hamura fındık kreması sürülmeden en üste yerleştirilir.
  • Hamurun tam ortasına bir kase kapatılıp, kalan kısmı önce dörde sonra her parça tekrar dörde bölünerek on altı eşit parçaya bıçakla kesilerek bölünür.
  • Kesilen parçaların biri sağa biri sola doğru burulduktan sonra ikişer ikişer uçları birleştirilir.
  • Ortadaki kase kaldırdıktan sonra alttaki hamur bıçakla önce + sonra x şeklinde kesilir.
  • Orta kısımda oluşan sekiz  üçgen parça dışa doğru çekilip, hamura bastırılır. 
  • Yarım saat daha tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, 15-20 dakika çok çabuk piştiği için kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra soğuması beklenip,  üzerine pudra şekeri serpilerek servis edilir.


31 Mart 2021 Çarşamba

KARIŞIK LAHANA TURŞUSU

Lahana Turşusu Tarifi 
Karışık Lahana Turşusu Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 litre içme suyu (kaynar)
  • 3 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 su bardağı sirke
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker
  • 2 baş sarımsak 
  • Lahana
  • Havuç
  • Kapya biber
  • Yeşil sivri biber
Yapılışı:
  • Lahananın dışındaki bir kaç yaprak atılıp, kalan yaprakları çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Soyulmuş havuç ve çekirdekli kısımları çıkartılmış biberler de doğranır.
  • Sarımsaklar da soyulup, diş diş ayrılır.
  • Kavanozun içine malzemeler sıkıca yerleştirildikten sonra kavanozun ağız kısmına turşunun hava almaması için maydanoz sapları veya kereviz sapları sıkıca yerleştirilir.
  • Bir litrelik bir kabın içine kaya tuzu, sirke ve toz şeker konulup üzerine kaynamakta olan su dökülüp, karıştırıldıktan sonra hemen kavanoza doldurulur.
  • Kavanoz havlu üzerine ters çevrilip soğuyana kadar bekletilir.
  • Sızıntı yoksa serin ve karanlık bir yerde içindeki sebzeler sararıncaya kadar bekletilir.


29 Mart 2021 Pazartesi

SUCUKLU PATATES KAVURMASI

Sucuklu Patates Tarifi 
Sucuklu Patates Nasıl Yapılır 
Patatesli Sucuk Kavurma Tarifi

Malzemeler: 

  • 3-4 adet patates 
  • 10-15 dilim sucuk (ben vegan sucuk kullandım.)
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet kuru soğan
  • 1 adet kapya biber 
  • 1-2 adet yeşil sivri biber 
  • Maydanoz
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik
  • Tuz
  • İstenirse kaşar peyniri rendesi

Yapılışı: 

  • Kuru soğan soyulup, yemeklik doğranır.
  • Patatesler soyulduktan sonra küp küp doğranır.
  • Zeytinyağı konulmuş yapışmaz tabanlı bir tavada kuru soğan ve patatesler arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çekirdekli kısımları çıkartılıp doğranmış biberler ve sucuklar da doğrandıktan sonra tavaya eklenip hepsi beraber kavrulur.
  • Ocaktan almaya yakın tuz, baharatlar ve ince kıyılmış maydanoz da eklenerek sıcak servis edilir.
  • İstenirse sıcakken üzerine rendelenmiş kaşar peyniri serpildikten sonra karıştırılır.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...