17 Temmuz 2021 Cumartesi

SUSAMLI PİDE

Pide Tarifi 
Pide Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı un 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 1 su bardağı ılık su
  • 1 adet yumurtanın akı
İç malzemesi:
  • Yarım kilogram tatlı lor 
  • 2-3 adet domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Dereotu
  • Karabiber
  • Tuz
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam
Yapılışı: 
  • Domateslerin çekirdekli kısımları sulanmaması için çıkartılıp, minik minik doğranır.
  • Biberler, taze soğanlar ve dereotu da doğranıp hepsi tatlı lorla karıştırılır.
  • Karabiberi, zeytinyağı ve tuzu da eklenerek iç malzemesi hazırlanır. 
  • Un elendikten sonra üç su bardağı kadarı yoğurma kabına alınır.
  • İnstant maya, toz şeker ve ılık süt karıştırılıp on dakika kadar bekletilir.
  • Ilık su, tuz, yumurtanın akı ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar mayalandırılır.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, merdaneyle elips şeklinde açılır.
  • İç malzemesi konulduktan sonra pide şekli verilerek uçları sıkılarak kapatılır.
  • Kenarlarına fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca istenirse kenarlarına tereyağı sürülüp, sıcak servis edilir.


16 Temmuz 2021 Cuma

ANJELİK ERİKLİ TURTA

Anjelik Erikli Turta Tarifi 
Anjelik Erikli Turta Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 çay bardağı un 
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 su bardağı toz şeker 
Üzerine: 
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 su bardağı toz şeker
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılmış soğuk tereyağı bıçakla küçük parçalara ayrıldıktan sonra un, pudra şekeri, yoğurt ve kabartma tozu ile yoğurulur.
  • Streçlenen hamur buzdolabında on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Turtanın üzerini süslemek için hamurun bir kısmı ayrılır.
  • Kalan hamur hafif yağlanıp unlanmış tart kalıbına yayıldıktan sonra fazla kabarmaması için üzerinde çatalla delikler açılıp buzdolabında bekletilir.
  • Erikler yıkanıp çekirdekleri çıkartıldıktan sonra doğranır.
  • Doğranan eriklere şeker eklenip, pişirildikten sonra blender ile parçalanır.
  • Hamurun üzerine soğumuş erik püresi yayılır.
  • İstenirse; ayırdığımız hamurdan kurabiye kalıpları ile istenen şekiller kesilerek erik püresinin üzeri süslenir. 
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.


15 Temmuz 2021 Perşembe

KABAK TEMPURA

Kabak Tempura Tarifi 
Kabak Tempura Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4-5 adet kabak 
  • 1 çay bardağı maden suyu 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta 
  • 5-6 yemek kaşığı un 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • Kırmızı biber 
  • Kekik 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Kabaklar olabildiğince ince halka halka doğranıp tuzlandıktan sonra süzgeç içinde bekletilir.
  • Derin bir kapta süt ve yumurta çırpıldıktan sonra un, baharatlar, tuz, kabartma tozu ve azar azar da maden suyu eklenerek pürüzsüz koyu bir kıvam alana kadar karıştırılır.
  • Kabaklar birer birer alınıp, sosa batırıldıktan sonra kızdırılmış zeytinyağlı tavaya atılarak iki tarafı da kızartılır.
  • Kızaran kabaklar kağıt havlu üzerine alınıp fazla yağı süzdürüldükten sonra servis tabağına alınır.
  • İstenirse tuz, taze nane ve dövülmüş sarımsak eklenerek çırpılmış yoğurtla servis edilir.

12 Temmuz 2021 Pazartesi

SAMSIRA

Samsıra Tarifi 
Samsıra Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı susam 
  • 1 su bardağı kadar pekmez 
Yapılışı:
  • Susamlar yanmaz tabanlı bir tavada 10-15 dakika kadar kavrulur.
  • Kavrulan susamlar ocaktan alınıp, pekmez eklenerek karıştırılır.
  • Ocağın altı tekrar açılıp, yarım saat kadar karıştırılarak pişirilir.
  • Fırın tepsisine incecik yayılır.
  • İlk sıcaklığı geçince kare kare kesilip, istenirse yuvarlanarak şekil verilir.


11 Temmuz 2021 Pazar

PAPALİNA TAVA

Papalina Tava Tarifi 
Papalina Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram papalina 
  • 1 su bardağı mısır unu
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı: 
  • Papalinalar ayıklanıp, yıkandıktan sonra kurulanır.
  • Poşetin içine un, tuz ve papalinalar konulup sallanarak her yerlerinin unlanması sağlanır. 
  • Fazla unları silkelenerek kızdırılmış zeytinyağlı tavada 4-5 dakika kadar kurutmadan kızartılır.
  • Fazla yağının gitmesi için kağıt havlu üzerine alınıp daha sonra sıcak servis edilir.


8 Temmuz 2021 Perşembe

TENCEREDE ISLAK KEK

Tencerede Islak Kek Tarifi 
Tencerede Islak Kek Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 3 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 su bardağı süt  
  • 4 adet yumurta 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 su bardağı kadar dövülmüş ceviz
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı, süt, toz şeker ve kakao karıştırılır.
  • Bu karışımdan kek piştikten sonra üzerine dökmek için bir su bardağı ayrılır.
  • Ayrı bir kapta oda sıcaklığındaki yumurtalar mikserle çırpılır.
  • Yumurtalara zeytinyağlı, kakaolu karışım, kabartma tozu ve dövülmüş cevizler de eklenir.
  • Un da azar azar eklenip, el çırpıcısıyla karıştırılır. 
  • Dibi biraz yağlanıp, unlanmış 28 santim çapında yapışmaz tabanlı bir tencereye hamur dökülür.
  • Tencere kapağında buhar deliği varsa kağıt havlu ile kapatılıp, hava alması engellenir.
  • Kısık ateş üzerine konulan kek tenceresi yaklaşık 50 dakika kadar kapağı hiç açılmadan kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten beş dakika kadar sonra tencereden çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Kekin üzerine ayırdığımız bir su bardağı karışım her yerine gelecek şekilde dökülür.
  • Cevizlerle süslenir.

2 Temmuz 2021 Cuma

SEMİZOTLU KAŞIK SALATASI

Semizotlu Kaşık Salatası Tarifi 
Semizotu Salatası Nasıl Yapılır 
Kaşık Salatası Tarifi  
Malzemeler: 
  • 1 bağ semizotu 
  • 2-3 adet olgun domates 
  • 2-3 adet yeşil sivri biber 
  • Yarım demet dereotu 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 3-4 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Semizotlarının taze dalları ve yaprakları bıçakla ince ince kıyılır.
  • Domatesler, taze soğan, biberler, dereotu ve maydanoz da incecik kıyılır. 
  • Nar ekşisi, limon suyu, zeytinyağı ve tuzu da eklenip sos hazırlanır.
  • Bütün malzemeler iyice karıştırıldıktan sonra sosu da eklenip, servis edilir.


30 Haziran 2021 Çarşamba

PATLICAN ŞAYAN

Patlıcan Şayan Tarifi 
Patlıcan Şayan Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 4-5 adet patlıcan
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım su bardağı irice dövülmüş ceviz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar fırının ızgarasında veya tercihen odun ateşinde közlenir.
  • Kabuklarının içinden kaşık yardımıyla sıyrılıp, alınır.
  • İri parçalar halinde doğranarak, servis tabağına yayılır.
  • Biraz tuz eklenerek dövülmüş sarımsak, süzme yoğurt ve yoğurdun sulu tarafından alınarak pürüzsüz hale gelene kadar iyice karıştırılır.
  • Patlıcanların üzerine sarımsaklı yoğurt yayılır.
  • Sos kabına iki yemek kaşığı zeytinyağı konulup, irice dövülmüş cevizler orta ateşte yakmadan kavrulur.
  • Baharatlarda eklenip, bir iki kere çevrildikten sonra yoğurdun üzerine dökülür.
  • Ilık servis edilir.

28 Haziran 2021 Pazartesi

FINDIKLI KROKAN

Fındıklı Krokan Tarifi 
Fındıklı Krokan Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı fındık 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 3 damla limon suyu 
Yapılışı: 
  • Yapışmaz tabanlı bir tavaya fındıklar ve toz şeker konulur.
  • Kısık ateşte bir süre tutulduktan sonra erimeye başlayınca karıştırılır.
  • Toz şeker tamamen eridiğinde limon suyu eklenip bir kaç defa daha karıştırılır.
  • Yağlı kağıt üzerine dökülen karışım yayılır.
  • 7-8 dakika soğuması beklendikten sonra bir ucundan kaldırılıp, kağıttan ayrılması sağlanır.
  • Soğuyunca istenen büyüklükte elimizle kırılıp, servis edilir.
  • Hemen tüketilmeyecekse yapış yapış olmaması için ağzı kapalı bir kavanozda saklanır.

26 Haziran 2021 Cumartesi

SUSAMLI RULO POĞAÇA

Susamlı Rulo Poğaça Tarifi 
Susamlı Rulo Poğaça Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3,5 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağı 
  • Yarım kg tatlı lor 
  • Tuz
  • Dereotu
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam 
Yapılışı:
  • Süt, toz şeker ve instant maya karıştırılıp, on dakika kadar bekletilir.
  • Unun yarısı derin bir kaba elenip, mayalı süt eklenir.
  • Tuz ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun mayalanması beklenilmeden altı bezeye ayrılır.
  • Tezgaha biraz un serpilip bezelerden biri, ince uzun açıldıktan sonra her yerine yumuşak tereyağı sürülür.
  • Lorlu, dereotlu karışım yayılıp, tuz ve karabiber serpilir.
  • Üzerine açılmış ikinci beze de yerleştirildikten sonra uzun kenarı boyunca iki parmak kalınlığında şeritler halinde kesilir.
  • Kesilen şeritler rulo şeklinde sarılıp, yan çevrildikten sonra elimizle hafifçe bastırılır.
  • Kalan bezelere de aynı işlem yapılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülüp, bolca susam serpilir.
  • Tepsi de yarım saat kadar mayalandırıldıktan sonra önceden ısıtılmış 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...