16 Ekim 2017 Pazartesi

TAM BUĞDAY UNLU EKMEK

Tam buğday unlu ekmek tarifi
Tam buğday unlu ekmek nasıl yapılır
Tam buğday unu ekmeği
     Bu gün Dünya Ekmek günü olduğunu okuyunca ben de bir ekmek tarifi paylaşayım diye düşündüm.Uzun zamandır daha sağlıklı olduğu söylendiğinden tam buğday unuyla yapılmış ekmekleri tercih ediyoruz. Genellikle teyzemin köy fırınında biraz fazlaca miktarda bizim için yaptığı ekşi maya ekmeklerin yiyeceğimiz kadarını dondurucudan çıkartarak tüketiyoruz ama o ekmekler bitince de dışarıdan ekmek almaktansa çoğu zaman karışım unlardan alarak yada söke tam buğday unu paketlerinden kullanarak ekmeğimizi kendim yapıyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram söke tam buğday unu 
  • 2 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 3,5 su bardağı ılık su 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz

Yapılışı:
  • Elenmiş una iki paket instant maya karıştırılır.
  • Tuz, ılık su ve zeytinyağı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek sıcak bir ortamda 40 dakika mayalanıp, hamur iki katına ulaşana kadar bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgaha alınıp, tekrar yoğurulur.
  • Çok az yağlanmış fırın tepsisinde hamura şekil verilir. 
  • Üzeri örtülerek yarım saat tepside mayalandırılır.
  • 10 dakika 200 derece ısıtılmış fırında daha sonra da fırının ısısı düşürülerek 180 derecede 30-40 dakika kadar pişirilir.

13 Ekim 2017 Cuma

PESTO SOS

Pesto sos tarifi
Pesto sos nasıl yapılır
Fesleğen sosu tarifi
     Fesleğen kokusunu seviyorsanız hazırlayacağınız pesto sosu pişirdiğiniz makarna soslarınıza, pizzalarınıza, salatalarınıza, kanepelerinize hatta kızarmış ekmeğinizin üzerine sürdüğünüzde bile bir kaşık pesto sos ile bambaşka lezzetler yaratabilirsiniz. Pesto sos da diğer pek çok sos gibi kavanozlarda hazır olarak satılıyor ama halen fesleğen satılırken, bence bu aromatik sosu yapıp buzdolabınızda hatta daha uzun süre kullanmak için derin dondurucunuzda her an kullanmak üzere saklayabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 demet taze fesleğen 
  • 100 gram parmesan peyniri 
  • 50 gram çam fıstığı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Taze fesleğenin yaprakları ayrılıp, iyice yıkanıp suyu süzdürülür.
  • Çam fıstıkları yağsız tavada yakmadan kavrulup, havanda dövülür.
  • Sarımsaklar da çok az tuz eklenerek havanda dövülür.
  • Malzemelerin hepsi mutfak robotuna alınıp azar azar zeytinyağı eklenerek özleşene kadar iyice karıştırılır.
  • Robottan alınan karışıma rendelenmiş parmesan peyniri de eklenir.
  • Kavanoza alınarak buzdolabında bekletilir.

12 Ekim 2017 Perşembe

MÜRDÜM ERİĞİ MARMELATI

Mürdüm eriği marmelatı tarifi
Mürdüm eriği marmelatı nasıl yapılır
Erik marmelatı tarifi
     En çok sevdiklerimiz arasındaki mürdüm eriği marmelatını kahvaltılar kadar kurabiye ve cheesecakelerin dolgularında da kullandığımdan, her sene bir kaç küçük kavanozda olsa mürdüm eriği reçeli ve marmelatını yapıyorum. Reçellerde ekşi tatları seviyorsanız şu sıralar pazarlarda her yerde mürdüm erikleri satılırken siz de bu güzel renkli ve lezzetli marmelattan yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram mürdüm eriği 
  • Yarım su bardağı su 
  • 2 su bardağı toz şeker
  • Yarım limonun suyu 

Yapılışı:
  • Erikler yıkanıp, sapları ve çekirdekleri çıkartılır.
  • Derin bir tencereye alınan eriklere yarım su bardağı su eklenip, on dakika yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğuduktan sonra mutfak robotuna alınıp, püre haline gelinceye kadar parçalanır.
  • Parçalanan erikler ve toz şeker tencereye alınıp, kısık ateşte koyulaşıncaya kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, bir taşım daha kaynattıktan sonra ocaktan alınıp, kavanozlara paylaştırılır.

11 Ekim 2017 Çarşamba

KANEPELER

Kanepe tarifi
Soğuk kanepe tarifi
Aperatifler
     Davet sofralarında yemek hazırlanana kadar ordövr tabağı yerine soğuk ikramlık olarak veya çay saatlerinde, kahvaltılarda, meze veya gün içinde atıştırmalık olarak yapılabilecek kanepeler de istediğiniz malzemeleri tat ve renk uyumuna biraz dikkat ederek kullanabilirsiniz.Çok kısa sürede çoğu zaman evde olan malzemelerle hazırlanabilecek olan kanepelere diyet yapanlar için de sofranızda  yer verebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 10-12 adet büyük boy tost ekmeği 
  • 300 gram dilimlenmiş kaşar peyniri 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez 
  • Bir kaç dal dereotu 
  • 2 adet salatalık 
  • 1 çay bardağı paprika sos 
  • 10-15 adet kiraz domates 
  • 1 çay bardağı siyah zeytin ezmesi 
  • 5-6 adet siyah zeytin 


Yapılışı:
  • Tost ekmeklerinin içlerinden kare veya kurabiye kalıbı ile yuvarlak parçalar çıkartılır.
  • Fırın tepsisine dizilip, biraz kızartılır.
  • Fırından çıkartılan ekmeklerin üzerine soslar taşırmadan sürülüp, kaşar peyniri ve diğer malzemeler konulur.
  • Ekmeğin üzerine paprika sos ve ince kıyılmış domates karışımı sürülür. Onun üzerine kurabiye kalıbı ile kesilmiş kaşar peyniri  ve ikiye bölünmüş kiraz domates konulur.
  • Ekmeğin üzerine süzme yoğurt, mayonez, ince kıyılmış salatalık ve dereotu karışımı sürülür. Onun üzerine de kaşar peyniri ve salatalık dilimi konulur.
  • Ekmeğin üzerine siyah zeytin ezmesi sürülür. Onun üzerine kaşar peyniri ve çekirdeği çıkartılmış siyah zeytin konulur.

10 Ekim 2017 Salı

TAZE KEKİK SOSU

Kekik sosu tarifi
Kekikli sos nasıl yapılır
Taze kekik sosu tarifi
Taze kekik sosu nasıl yapılır
     Aklımıza gelebilecek her türlü gıdaya hazır bir şekilde paketlerde, kavanozlarda ulaşabildiğimiz günümüzde salata sosları da epey bir zamandır hazır satılmaya başlandı. İşlenmiş gıdalara soframızda ne kadar az yer verirsek o kadar iyi olur diye düşünerek pazardan aldığım taze kekiklerle kahvaltılarda domates söğüş veya zeytinin üzerine gezdirilebilecek yada salatalarda sos olarak kullanılabilecek  taze kekik sosu yaptım.
Malzemeler: 
  • 1 demet taze kekik 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 adet limonun suyu 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Taze kekiklerin sapları kopartılıp, yaprakları ayrılır, yıkanıp, süzülür.
  • Kekik yaprakları, dövülmüş sarımsaklar, zeytinyağı, limon suyu ve tuz da eklenerek mutfak robotunda iyice parçalanır.
  • Kavanoza alınarak, buzdolabında saklanır.
  • Kahvaltılarda domates söğüş, zeytin üzerine ve salatalara sos olarak birer ikişer kaşık kullanılır.

9 Ekim 2017 Pazartesi

PİRİNÇLİ SEMİZOTU YEMEĞİ

Semizotu yemeği tarifi
Pirinçli semizotu yemeği tarifi
Pirinçli semizotu yemeği nasıl yapılır
   Yaz boyunca yazlığın bahçesinde kendi kendine çıkan yabani semizotlarından yemek ve salatalar yapmıştım.Yazlıktan dönünce bir de baktım ki kuruyan çiçek saksılarımızın içinden de semizotları çıkmış :) Ben semizotunun yemeğini de çiğinden yapılan yoğurtlu veya  domatesli semizotu salatasını  da seviyorum. Genellikle bütün bütün sarımsaklar koyduğum annem usulü semizotu yemeği yapsam da, bu defa pirinçli semizotu yemeği de yaparak arşivde bulunsun istedim.
Malzemeler: 
  • 1 büyük demet semizotu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 adet olgun domates 
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı su

Yapılışı:
  • Semizotlarının kökleri kopartılıp, ayıklanır.
  • Hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Çatala gelecek büyüklükte doğranır.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağı konulmuş tencerede pembeleştirilir.
  • Domateslerin kabuğu soyulup, küp küp doğranarak eklenir.
  • Doğranmış semizotları, pirinç, tuz ve yarım çay bardağı kadar suyu da eklenerek, karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak kısık ateşte pişirilir.

7 Ekim 2017 Cumartesi

LİMONLU LOR KURABİYESİ

Lor kurabiyesi tarifi
Limonlu lor kurabiyesi nasıl yapılır
Limonlu lor kurabiyesi tarifi
     İzmir'e geldiğimizden beri her yerde kolaylıkla tatlı lor bulabildiğimizden hamurişlerinde kaşar ve tulum loru, cheesecake ve kurabiyelerde de tatlı lor kullanıyorum. Ev ahalisi tarafından da çok sevildiği için bizim evde damla sakızlı lor kurabiyesi veya limonlu lor kurabiyesi  nerede ise hiç bitmiyor. Lorlu kurabiyelerde lezzeti veren lor olduğundan umarım siz de bu lezzette kremamsı bir tatlı lor bulabilirsiniz. Damla sakızlı lor kurabiyesi veya limonlu lor kurabiyesi tariflerinden birini olsun seveceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 250 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • 1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi 
Üzerine:
  • Toz şeker 

Yapılışı:
  • Yumurta, zeytinyağı ve toz şeker iyice karıştırılır.
  • Tatlı lor da eklenip, karıştırılarak pürüzsüz hale getirilir.
  • Limonun suyu küçük bir kaba sıkılır, kabukları da rendelenir.
  • Karbonatla limon suyu karıştırılarak eklenir.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak üstü toz şekere bulanır. 
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

2 Ekim 2017 Pazartesi

SEBZE KAPAMA

Kapama tarifi
Sebze kapama nasıl yapılır
     Yaz boyunca her gün yapılsa yenilebilecek hafiflikte ve lezzetteki sebze kapama yemeğini halen domateslerin ve patlıcanların en lezzetlilerinin bulunabildiği şu günlerde biraz gecikerek de olsa yayınlamak istedim. Sebze kapamayı istediğiniz sebzelerle yapabilirsiniz ama ben annemin yaptığı gibi patates ve patlıcan dilimlerini birer sıra olacak şekilde yayvan bir tencereye sıralayıp aralarına da biber ve bol olgun domates ile hiç su eklemeden sadece domatesin suyuyla pişiriyorum.
Malzemeler: 

  • 3-4 adet patates 
  • 3-4 adet patlıcan 
  • 4-5 adet yeşil sivri biber 
  • 5-6 adet olgun domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • Karabiber 
  • Tuz


Yapılışı: 
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Tuzlu su içinde acısının çıkması için bekletilir.
  • Patatesler soyulup, bir parmak kalınlığında dilimlenir. 
  • Biberler doğranır.
  • Domateslerin kabuğu soyulup, küp küp doğranarak biberlerle karıştırılıp üçe ayrılır.
  • Yayvan bir karnıyarık tenceresinin en altına doğradığımız domateslerin birazı yayılıp, üzerine dilimlenmiş patatesler bir sıra olacak şekilde sıralanıp, tuzlanır.
  • Araya domatesler ve biberler yayılır.
  • Tuzlu suyun içinden elimizle sıkılarak alınan patlıcanlar da bir sıra olacak şekilde sıralanıp, tuzlanır.
  • En üste kalan domatesler ve biberler de yayılıp, zeytinyağı ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak önce orta sonra kısık ateşte hiç su eklenmeden pişirilir.
  • Sıcaklığı geçince tencerenin kapağı açılıp, üzerine karabiber serpilerek ılık olarak servis edilir.

26 Eylül 2017 Salı

GAVURDAĞI SALATASI

Gavurdağı salatası tarifi
Gavurdağı salatası nasıl yapılır
Salatalar
       Gaziantep mutfağına ait bu salatayı meze olarak hatta benim gibi suyuna ekmek banarak ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Ben domateslerin çekirdeklerini çıkarmadan yaptığımdan olması gerekenden biraz daha sulu kıvamda oldu ama siz de suyuna ekmek banmayı sevenlerdenseniz sorun olmaz :) Çekirdeklerini çıkarıp, kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve diğer malzemeleri olabildiğince minik parçalar halinde doğrayarak bu çok lezzetli salatayı yapabilirsiniz.   
Malzemeler:
  • 4-5 adet domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 su bardağı ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • 5-6 dal maydanoz 
  • 5-6 dal taze nane 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Domateslerin kabukları soyulur.
  • Domates, biber, kuru soğan ve taze soğanlar olabildiğince küçük küçük doğranır.
  • Maydanoz ve taze nane de ince ince kıyılır.
  • Cevizler irice dövülerek birazı süsleme için ayrılır.
  • Malzemeler derin bir kaba alınıp, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı da eklenerek karıştırılır.
  • Kalan cevizlerle süslenip, servis edilir.

21 Eylül 2017 Perşembe

GÜVEM REÇELİ

Güvem reçeli tarifi
Güvem eriği reçeli nasıl yapılır
Çakal eriği reçeli tarifi
Çakal eriği reçeli nasıl yapılır
     Pazarda Kazdağlarından köylülerin getirdiği güvem eriklerini görünce dayanamadım biraz fazla aldım. Bir kısmını reçel yaptım ama çekirdeklerini çıkarmak zor olduğundan az miktarda deneyip kalanını marmelat ve güvem şerbeti olarak değerlendirdim. Benim aldığım meyveler epey olgun olunca bir gece önce şekerde bekleterek biraz sulandıktan sonra kullandım. Eğer meyveler olgun değil ise su oranını biraz daha arttırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı güvem eriği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Güvem eriklerinin yaprakları, dalları ayıklanır iyice yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencerede üzerine su ve şeker eklenerek yumuşayıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, reçel kıvamını alınca ocaktan indirilir.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

19 Eylül 2017 Salı

DENİZ KIZI PASTA

Deniz kızı pastası
Şeker hamurlu pastalar
Doğum günü pastası
     Deniz kızı figürlerini çok seven kuzenimiz Belgin'in bu yıl ki tatili uzun sürüp, yurt dışı gezilerini bir türlü bitiremeyince, bizim de programımız bir türlü uymayınca buluşamadık ve doğum gününü biraz gecikmeli olarak İzmir dönüşü kısa süreli de olsa işyerinde kutlayabildik. Belgin'ciğim, doğum günün kutlu olsun sağlıkla, mutlulukla nice yıllara hep beraber...

15 Eylül 2017 Cuma

ACILI EZME

Acılı ezme tarifi
Acılı ezme nasıl yapılır
Meze tarifi
Acılı domates ezme tarifi
     En sevdiğimiz mezeler arasında yer alan acılı ezme, genellikle içki sofralarına meze olarak yapılsa da eğer bizim gibi her öğünde yiyecek kadar seviyorsanız çay saatlerinde hatta kahvaltılarda bile sofraya konulabilir :) Lokantalarda meze tabaklarında servis edilen ve hemen bitiveren acılı mezeyi doya doya yemek isterseniz bu tarifle yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi veya 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Domateslerin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra mümkün olduğu kadar küçük küçük doğranır.
  • Kuru soğan soyulup, küp küp olabildiğince küçük doğranır.
  • Sivri biberler uzunlamasına dörde bölündükten sonra çekirdekli kısmı çıkartılarak küçük küçük doğranır.
  • Ezilmiş sarımsaklar ve maydanoz da incecik kıyılıp, malzemelere karıştırılır.
  • Domatesler olgunsa ve meze sulanacak gibiyse bir süre süzgeçte bekletilir.
  • Suyu süzülen sebzelere tuz, pul biber, zeytinyağı, biber salçası eklenip iyice karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, nar ekşisi de gezdirilerek servis edilir.

11 Eylül 2017 Pazartesi

LAVANTALI KURABİYE

Lavantalı kurabiye tarifi
Lavantalı kurabiye nasıl yapılır
     Kozmetik ve temizlik malzemelerinde severek kullandığımız lavanta kokusunu daha çok hissedebilmek için, bu sene biraz da komşuların lavantalarına özenerek yazlığın bahçesine bir sıra lavanta diktik. Çiçeklerine pek kıyamasam da yaz bitip çiçekleri geçmeye başlayınca lavantalı muhallebi ve lavantalı kurabiye yapabilmek için ilk hasadımızı da yapmış oldum :) 
Malzemeler:
  • 150 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş lavanta 
  • 1 çay bardağı süt

Yapılışı:
  • Lavantanın kurumuş çiçekleri toz şekerle birlikte mutfak robotunda parçalanır.
  • Elekten geçirilip, iri parçalar elenir.
  • Sıcak sütün içine eklenip, karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra aromasının çıkması için bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ ve diğer malzemeler de karıştırılıp, gerekirse biraz daha un ilave edilerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılıp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalara şekil verilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Üzerine istenirse pudra şekeri serpilir.

7 Eylül 2017 Perşembe

KAVUNLU SMOOTHİE

Smoothie tarifi
Kavunlu smoothie tarifi
Kavunlu smoothie nasıl yapılır
     Yaz bitti ama halen sıcaklar ve kavunlar bitmediğine göre; çilek, muz, karadut, kavun gibi uyacağını düşündüğüm her meyve ile yaz boyunca yapıp, severek tükettiğimiz, nerede ise öğün yerine geçebilecek bu içecekleri sıcaklar devam ettiği sürece değişik meyveler ile yapmaya devam edebiliriz diye düşündüm :) Ben bu ölçülere göre yaptım ama kavun dilimleri farklı büyüklüklerde olabileceğinden, malzemeleri kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1,5  su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 dilim kavun
  • Buz parçaları 

Yapılışı : 
  • Temizlenip, kabukları soyulmuş kavun dilimleri bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Kavun, yoğurt, istenirse bir miktar toz şeker veya bal da eklenerek blenderde kavunlar püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Süt de eklenerek birbirlerine iyice karışmaları sağlanır.
  • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama gelene kadar gerektiğinde biraz daha kavun püresi eklenir.
  • İstenirse buz da eklenerek, bekletmeden servis edilir.

5 Eylül 2017 Salı

KAPARİ KARPUZU TURŞUSU

Kapari Turşusu Tarifi
Kapari Turşusu Nasıl Yapılır
Karpuz Kapari Karpuzu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
     Bu yaz bir doğa yürüyüşü sırasında yollar, duvarlar boyunca hemen her yerde kendi kendine yetişmiş kaparileri görünce daha önce satın aldığımız kapari turşusunu bu yıl kendim denemek istedim. Ben kapari meyvelerini temmuz ayı ortalarında keşfedince turşumda biraz geç kaldı ve çoğunluğu kapari karpuzu da denilen büyük boy meyvelerinden yaptım. Hazır aldığımız turşulara göre kendi yaptığımızın tadını daha çok beğendiğimizden önümüzdeki yıl mayıs haziran aylarında buralarda olur da zamanında biraz daha fazla miktarda toplayabilirsem, çiçek tomurcuklarından ve taze filizlerinden de turşusunu yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar kapari meyvesi
  • 1 litre içme suyu
  • 1,5 yemek kaşığı salamura tuzu 
  • 1 çay bardağı elma sirkesi 
Yapılışı:
  • Kapariler dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
  • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
  • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
  • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
  • Tatlanıp acısı giderilen kaparilerin suyu süzülüp, büyüklüklerine göre ayrı ayrı kavanozlara paylaştırılır.
  • Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
  • Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
  • Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtünceye kadar sirke doldurulur.
  • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
  • İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...