Tam buğday unlu ekmek nasıl yapılır
Tam buğday unu ekmeği
Bu gün Dünya Ekmek günü olduğunu okuyunca ben de bir ekmek tarifi paylaşayım diye düşündüm.Uzun zamandır daha sağlıklı olduğu söylendiğinden tam buğday unuyla yapılmış ekmekleri tercih ediyoruz. Genellikle teyzemin köy fırınında biraz fazlaca miktarda bizim için yaptığı ekşi maya ekmeklerin yiyeceğimiz kadarını dondurucudan çıkartarak tüketiyoruz ama o ekmekler bitince de dışarıdan ekmek almaktansa çoğu zaman karışım unlardan alarak yada söke tam buğday unu paketlerinden kullanarak ekmeğimizi kendim yapıyorum.
Malzemeler:- 1 kilogram söke tam buğday unu
- 2 paket Dr.Oetker instant maya
- 3,5 su bardağı ılık su
- 3 yemek kaşığı zeytinyağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
- Elenmiş una iki paket instant maya karıştırılır.
- Tuz, ılık su ve zeytinyağı da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Üzeri örtülerek sıcak bir ortamda 40 dakika mayalanıp, hamur iki katına ulaşana kadar bekletilir.
- Mayalanan hamur tezgaha alınıp, tekrar yoğurulur.
- Çok az yağlanmış fırın tepsisinde hamura şekil verilir.
- Üzeri örtülerek yarım saat tepside mayalandırılır.
- 10 dakika 200 derece ısıtılmış fırında daha sonra da fırının ısısı düşürülerek 180 derecede 30-40 dakika kadar pişirilir.