19 Mart 2013 Salı

ENGİN'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Kitap şeklinde pasta nasıl yapılır
      
     Nazım Hikmet'in şiirinin bir bölümünün yer aldığı bu kitap şeklinde ki şeker hamurundan pastayı çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın doğum günü için yaptım. Hayatının 53. sayfasını kapatıp, 54. sayfasını açan arkadaşımız Engin'in önünde açılan bembeyaz sayfalara dilerim hep mutluluk, sağlık, huzur yazılır. Nice Yıllara Sağlıkla...                                  
                 YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ,
                 TEK VE HÜR
                 VE
                 BİR ORMAN GİBİ KARDEŞCESİNE...




18 Mart 2013 Pazartesi

TAHİNLİ YUFKA TATLISI

Tahinli cevizli yufka tatlısı tarifi
Tahinli cevizli yufka tatlısı nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Tahinli tarifleri seviyorsanız; baklava yufkası kullanarak çok kısa sürede çıtır çıtır herkesin beğeneceğini umduğum, bol cevizli tahinli yufka tatlısı yapabilirsiniz.İçindeki bol cevizi ile kuru baklava tadındaki bu tatlının üzerine pudra şekeri serperek özellikle ılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklavalık yufka 
  • 2 su bardağı tahin 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer üçer ayrılır.
  • Cevizler havanda irice dövülür.
  • Tahin, toz şeker ve cevizler karıştırılır.
  • Üst üste konan üç yufkanın üzerine tahinli karışım yayılır.
  • Yufka uzun kenarı boyunca sarılıp rulo yapılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamadan küçük verev parçalar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

14 Mart 2013 Perşembe

TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

     Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)

13 Mart 2013 Çarşamba

BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE

Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
         Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibonlar 
  • Renkli şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
  • Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
  • Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
  • İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
  • Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.

12 Mart 2013 Salı

TRUFF

Truff tarifi
Truff nasıl yapılır
Çikolatalı truff tarifi
     Değişik tarifler deneme isteğimden dolayı evde hemen her gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Böyle olunca da bir iki gün önceden kalan kekler, kurabiyeler pek rağbet görmüyor.Sizin evinizde de bu şekilde artmış kek parçaları kalıyorsa; hem bunları değerlendirebilir, hem de kahve yanına çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.Evde artmış kekiniz yok ise hazır satılan keklerden alıp, isterseniz içine fındık, ceviz ekleyerek  hindistan cevizi veya kakao üzerinde yuvarlayıp, şekil verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 ml krema 
  • 240 gram bitter çikolata 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao                                                                                                            
Yapılışı:
  • Krema sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizine ve kakaoya bulanıp, servis edilir.

11 Mart 2013 Pazartesi

PATATESLİ BÖREK

Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır 
Hazır yufka börekleri
     Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler  yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 5-6 adet haşlanmış patates 
  • 500 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu:
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
  • Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
  • Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
  • Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
  • İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
  • Yufka önce ortadan dört  parçaya bölünür.
  • Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit  parçaya ayrılır.
  • Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
  • Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
  • Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

10 Mart 2013 Pazar

LEYLEK GAGASI ( İĞNELİK ) OTU YEMEĞİ

Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
     Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.

Malzemeler:
  • 1 bağ leylek gagası otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı pirinç 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı:
  • Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
  • Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
  • Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

8 Mart 2013 Cuma

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar günü
Dünya emekçi kadınlar günü
8 mart dünya emekçi kadınlar günü
                                                                                                         
Kadınlar gittiklerinde arkalarında büyük boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde yetim-öksüz kalan çok olur.
Mutfakta ki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların
Sık sık boynunu büker sarıkız
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının 
Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, 
      bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci,
Bir anne gider
Bir dost
Bir arkadaş
Bir sevgili
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
     Bekir Coşkun'un da yazdığı gibi bir kadın gidince çok şey değişir insanın hayatında.
     Annesinin, kadınının, kızının, kız kardeşinin kıymetini bilenlerin çoğalacağı, kadınlara eşit hakların sağlandığı, ayrımcılığın olmadığı, kadınların kendi bedeni hakkında söz sahibi olduğu, kadınlar arası dayanışmanın yaşanacağı bir yıl olması dileği ile...
Emekçi kadınların günü kutlu olsun.

5 Mart 2013 Salı

EBEGÜMECİ SARMASI

Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
     Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 5 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 2 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • İri ebegümeci yaprakları
Yapılışı:
  • Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
  • Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
  • Pirinç eklenerek, karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
  • Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
  • Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
  • Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
  • Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

3 Mart 2013 Pazar

İLKBAHAR KURABİYELERİ






İlkbahar kurabiyesi tarifi
Şeker hamurundan kurabiye nasıl yapılır
        İlkbahar; dağlarımıza, köylerimize, kentlerimize ve sizlere bin bir çiçekli, tertemiz havalı, güllük gülistanlık, mutlu, sağlıklı, huzurlu günler getirsin.

                                            Dağlarına bahar gelmiş memleketimin...

                               Köylerine bahar gelmiş memleketimin,
 

                         
                              Kentlerine bahar gelmiş memleketimin...

                                   

                                       HABERİN VAR MI ?






                         

1 Mart 2013 Cuma

BADEM AĞACI

                                                 Sen ağaçların aptalı
                                                 Ben insanların
                                                 Seni kandırır havalar
                                                 Beni sevdalar
                                                 Bir ılıman hava esmeye görsün
                                                 Düşünmeden gelecek karakış
                                                 Açarsın çiçeklerini
                                                 Bense hayra yorarım gördüğüm düşü
                                                 Bir güler yüz bir tatlı söz
                                                 Açarım yüreğimi hemen
                                                 Yemişe durmadan çarpar seni karayel
                                                 Beni karasevda
                                                 Hem de bilerek kandırıldığımızı
                                                 Kaçıncı kez bağlanmışız bir olmaza 
                                                 Koo desinler bize şaşkın
                                                 Sonu gelmese de hiç bir aşkın
                                                 Açalım yine de çiçeklerimizi
                                                 Senden yanayım arkadaşım
                                                 Havanı bulunca aç çiçeklerini
                                                 Nasıl açıyorsam yüreğimi
                                                 Belki bu kez kış olmaz
                                                 Bakarsın sevdan düş olmaz
                                                 Nasıl vermişsem kendimi son sevdama
                                                 Vur kendini sen de bu güzel havaya
                                                                                      Aziz Nesin

28 Şubat 2013 Perşembe

BİLGEHAN'IN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
Iphone lu çocuk pastası
    Çok yakın arkadaşlarımızın biricik oğlu Bilgehan'ın bu gün doğum günü.Günümüzde ki pek çok genç gibi bir elinde ıphone sürekli mesaj çekerken, bir eli laptopunda olan, aynı anda televizyonda belgesel seyredip, müzik dinleyebilen yani teknolojiye çok yakın yaşayan bir genç.Yaptığım pastada teknolojiye bu kadar yakınlığından esinlenerek, onu hep hatırladığım şekilde elinde ıphone ile yapmak istedim.
  Bilgehan'cığım, doğum günün kutlu olsun.Dilerim, ıphone ile güzel müzikler dinlerken, hep iyi haberler, mesajlar alırsın. Nice nice yıllara, mutlulukla, sağlıkla, teknoloji ile :)

26 Şubat 2013 Salı

TAVUKLU MAKARNA SALATASI

Tavuklu Makarna Salatası Tarifi
Makarna Salatası Tarifi
     Boncuk makarna, zor bulunan bir makarna mı bilmiyorum, ben epey bir arama sonucunda bulabildim. Siz de boncuk makarna bulamaz iseniz, salata için bulabildiğiniz en küçük boy makarna çeşidini kullanabilirsiniz. Ben biraz mayonez ekledim ama sadece yağlı süzme yoğurt kullanarak da gerçekten doyurucu bir salata yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı boncuk makarna 
  • 2 adet tavuk şnitzel 
  • 1 su bardağı süzme yoğurt 
  • 3 yemek kaşığı mayonez 
  • 1 büyük boy havuç 
  • 1 adet kırmızı dolma biber 
  • 1 adet sarı dolma biber 
  • 1 adet yeşil dolma biber 
  • Yarım demet dereotu 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Tencerede çok az zeytinyağı ve tuz eklenen su kaynatılır.
  • Boncuk makarnalar kaynayan suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Makarnalar süzgece alınıp, suyu süzülür.
  • Havuç soyulup, haşlanır, soğuması için bekletilir.
  • Tavuk şnitzellerin iki tarafı çevrilerek, çok az yağ ile teflon tavada kızartılır.
  • Soğuduktan  sonra küp küp doğranır.
  • Biberlerin çekirdekli kısımları temizlenir.
  • Bütün malzemeler tavla zarı büyüklüğünde küp küp doğranır.
  • Dereotu ince ince kıyılır.
  • Yoğurt ve mayonezle bütün malzemeler karıştırılıp, servis edilir.

22 Şubat 2013 Cuma

DENİZ YILDIZI KURABİYE

Deniz yıldızı kurabiye tarifi
Deniz yıldızı kurabiye nasıl yapılır
Yıldız kurabiye tarifi

     Kasvetli kış günlerinden sıkılıp, yazın güler yüzünü hatırlamak için yaptığım kurabiyeleri yıldız kalıpla kesip, şeker hamuru ile kapladım. Şeker hamuru kullanmak istemez iseniz, kurabiyelerin üzerine sadece pudra şekeri serperek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 4,5-5 su bardağı un 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile diğer malzemeler karıştırılır.
  • Unu azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yapılır.
  • Üzeri örtülerek yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Hamurdan kalıpla yıldızlar kesilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında, pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir veya şeker hamuru kaplanır.

21 Şubat 2013 Perşembe

HAVUÇLU PATATESLİ AVOKADO SALATASI

Avokado salatası tarifi
Havuçlu, patatesli avokado salatası nasıl yapılır
     Avokado ile tanışmamız bundan on, on beş yıl kadar önceye dayanıyor. İlk zamanlar pek bilinmediğinden mi yoksa kivi ile hemen hemen aynı tarihlerde satılmaya başlandığından mı bilmiyorum, pek çoğumuz avokadonun meyve olduğunu düşünüp o şekilde tüketmek istedik. Çoğu zaman aldığımız olgunlaşmamış avokadolar ve meyve gibi tüketme isteğimiz hüsranla sonuçlandı. Uzunca bir dönem avokadodan yana bakmadım. Çok sonraları dip sos ve salata olarak bir yerlerde yedim, beğendim ve tekrar almaya başladım. Bu arada olmamış avokadoların gazeteye sarılıp bekletildiğinde olgunlaşıp, kullanılır hale geldiğini ve ezildikten sonra çekirdeği içinde bekletildiği sürece kararmadığını öğrendim. Vitamin değerlerinin yüksekliğini dikkate alıp, özellikle dip sos olarak sık sık yapıyorum. Ben farklı bir sunum olsun düşüncesi ile patates, havuç ve avokado katlarından oluşan bir salata yapıp, tek kişilik porsiyonlar olarak servis ettim. İsterseniz sadece olgunlaşmış avokadoyu kaşık yardımı ile çıkartıp, çatalla ezerek tuz, limon suyu, sarımsak ekleyerek de servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 adet olgunlaşmış avokado 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış patates 
  • 1 adet büyük boy haşlanmış havuç 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1-2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Dereotu, maydanoz, kiraz domates 
Yapılışı:
  • Olgun avokadonun içi kaşık ile sıyrılıp, çıkartılır.
  • Çatal ile ezilip; tuz, limon suyu ve ezilmiş bir diş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış patates çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Haşlanmış havuç çatal ile ezilip; tuz, kırmızı pul biber, zeytinyağı, limon suyu ve ezilmiş sarımsak eklenip, karıştırılır.
  • Tek kişilik porsiyonlar için, kalıp veya kalıp yerine geçebilecek nescafe fincanı içine streç film yerleştirilir.
  • Avokado, patates, havuç, avokado, patates karışımı kat kat streç film içine yerleştirilir.
  • Bir saat kadar buzdolabında dinlendirilip, servis tabağına ters çevrilir.
  • Streç film çıkartılıp, dereotu, maydanoz ve kiraz domatesle süslenir.

20 Şubat 2013 Çarşamba

BALKABAĞI TATLISI

Balkabağı tatlısı tarifi
Balkabağı tatlısı nasıl yapılır

     Balkabağının en çok yapılan, en bilinen hali, herhalde kabak tatlısıdır.Tencerede, fırında, kuzinede hatta eskiden köy evlerinde ki fırınlarda kabak hiç parçalanmadan bütün olarak pişirilirdi. Kabak tatlısı her kış, özellikle de yılbaşı sofralarında mutlaka olurdu. Ben tencerede pişirirken de, fırında pişirirken de şekerini bir gece önceden ekleyip, bekletiyorum. Hiç su eklemeden, kendi suyunda karamelize oluncaya kadar pişiriyorum. Kabağın kabuklarını pazarcıların sebze soyacağı ile soyduğunu görünce bizde öyle soyduk, çekirdeklerini çıkarttıktan sonra her zamankinden farklı olarak kabağın doğal çizgilerini takip ederek girintili, çıkıntılı soyup çiçek şeklinde enine dilim dilim doğrayıp, pişirdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram temizlenmiş balkabağı 
  • Yarım kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı ceviz 
Yapılışı:
  • Balkabağının kabukları soyulur, çekirdekli iç kısmı temizlenir.
  • İki parmak kalınlığında dilimlenip, yıkanır.
  • Derin bir fırın tepsisine bir sıra kabak, bir sıra şeker olacak şekilde sıralanır.
  • Bir gece şekerini çekmesi için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında suyunu çekip, karamelize olana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca servis tabağına alınıp, üzerine irice dövülmüş cevizler serpilir.

18 Şubat 2013 Pazartesi

KARIŞIK OTLU BÖREK

Karışık otlu börek tarifi
Otlu börek tarifi
Karışık otlu börek nasıl yapılır
     Pazarlarda, arapsaçı, radika, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik gibi yabani otlar karıştırılmış halde, karışık ot adıyla satılıyor.Karışık ot yemeği annemin en sevdiği yemekti.O yüzden yemeğini yapmak içimden gelmediğinden genellikle böreğini yapıyorum.Ev halkı tarafından sevilerek yenilen böreğinin içine; o an evde bulunan ıspanak, leylek gagası, hardal otu ve turp otunun yeşil taze yapraklarından da karıştırarak iyice karışık hale getirdim.Egeli olmayanların pek alışık olmadıkları arapsaçının keskin, anasonlu tadını sevmiyorsanız, satın aldığınız karışık otların arasından arapsaçını çıkartabilirsiniz ama bence arapsaçı karışık ota lezzetini veren olmazsa olmazlardan diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram yufka 
  • 1 kilogram karışık ot                                                                                     
  • (ıspanak, arapsaçı, ısırgan otu, ebegümeci, gelincik, hardal otu, leylek gagası, turp otunun taze yaprakları ) 
  • Yarım kilogram peynir veya lor 
  • 2 adet yumurta
  • Yarım su bardağı süt
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • Susam
Yapılışı:
  • Otların sert sapları, sararmış yaprakları ayrılır.
  • Yeşil taze yapraklar bol su içinde bir kaç defa diplerinde hiç kum kalmayana kadar iyice yıkanır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • İri parçalar halinde kopartılıp, çok az tuz ile elimizde sıkılır.
  • Çukur bir kabın içine alınan, elimizle sıkılmış yapraklara, lor ve karabiber eklenip, karıştırılır.
  • Zeytinyağı, yumurta ve süt bir kasede çırpılarak sos hazırlanır.
  • Yufka ortaya yakın ikiye katlanıp, üzerine iç malzemesi ve bir kaç kaşık sos yayılarak rulo yapılır.
  • Diğer yufkalarda iç malzemesi konulup, rulo yapılır.
  • Yufka ruloları yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Üzerine kalan sos dökülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

14 Şubat 2013 Perşembe

SEVENLERİN GÜNÜ KUTLU OLSUN


                                        ... Yaşamak sadece sevmektir, inan bana
                                            Sevmeyenler dünyamızda yaşamıyor
                                            Yaşamak suda, toprakta, insanlarda görünerek,
                                            Bir zeytin ağacı gibi.
                                            Bir zeytin ağacı gibi, ne güzel
                                                                          denize yakın olacaksın,
                                                       uzayan dallarında, yapraklarında ışık
                                                                            ta derinlerde köklerin.
                                            Bir zeytin ağacı gibi, bin yıl severek
                                            Yaşamak her gün...                                    

     Bu günün sevgililer günü diye sınırlanması,bende diğer bütün sevgilere haksızlık ediliyormuş duygusu uyandırıyor.Bu gün, sadece sevgilileri olanların günü mü  :) Oysa ki, Cemal Süreya'nın dediği gibi, ''Sevmek Ne Uzun Kelime '' Sevgi, sadece kadın erkek sevgisine indirgenebilir, bu kadar dar kalıplara sığdırılabilir mi? Bu günün sevgililer günü yerine sevenlerin günü olması bana çok daha anlamlı geliyor.Renk, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insanları sevmek; denizi, zeytin ağacını, gökyüzünü, kedileri, kuşları yani hayatı, hayata bağlanmanızı sağlayan her şeyi, sevdiğiniz her ne ise, her kim ise önemli olan sadece sevmek. Değerli şairlerimizden Arif Damar'ın dizelerinde ki gibi, ''Yaşamak Sadece Sevmektir''
   Gerçi; son yıllarda ne yazık ki sevmenin de tanımı değişti, şartları ağırlaştı.İnternette gördüğüm bir yazıda, bu gün için ''Dünya Çiçekçiler ve Kuyumcular Günü Kutlu Olsun'' deniliyordu :) Gerçekten son yıllarda, sevgililer gününde yolunuz pırlanta satan firmalardan geçmiyorsa, karşınızdakini sevginize inandırmak oldukça zorlaştı. Oysa,geçen sene pastasını yaptığım, Selvi boylum,al yazmalım filminde ki repliklerde kaldı benim aklım. Sevgi neydi: Sevgi iyilikti, dostluktu. Sevgi emekti.Sevgi dostça uzanan insan eliydi.
     Bu sene Kadınlar Günü kutlamalarına alternatif olarak,son zamanlarda kadınlara karşı artan şiddet olaylarını protesto etmek amacı ile dünya kadınları ayaklanıyor.Dünya çapında bir milyon kadına ulaşmayı hedefleyen bu kampanya ''1 Billion rising'' adıyla yürütülüyor ve pek çok şehirde yapılacak bu etkinliğe çok geniş bir katılım bekleniyor. Umarım, hedeflenen kitleye ulaşılır,toplumda bir farkındalık yaratılır ve hemen her gün bir kadının ölümüne neden olan kadına şiddet sorunun çözümünde bir adım atılır.

13 Şubat 2013 Çarşamba

ÜÇ RENKLİ TOP TARATOR

Havuçlu Turplu Mor havuçlu tarator tarifi
Tarator nasıl yapılır
     Mor havuçlar, antioksidan ve vitamin deposu olduğunu öğrenmeden önce de şalgam suyu olarak tükettiğimiz, rengi dolayısıyla ilgimi çeken bir havuç cinsiydi.Havuç salatası, havuçlu tarator derken, tarifi biraz daha değiştirerek üç renkli, üç ayrı tat olarak denedim.Açıklayıcı bir şekilde yazmaya çalıştığım için, malzeme listesi çok kalabalık gibi görünse de, aslında çok basit, tekrardan ibaret, hepimizin bildiği bir tarif.Servis tabağına yan yana koyup servis yapabilirsiniz.Ben, top top şekil verince dondurma kabında sunmak daha hoş olur diye düşündüm.Aslında, üzerine sos olarak da çok az sulandırılmış sarımsaklı yoğurt dökmüştüm.Soslu fotoğrafı çekmem akşam saatlerini bulunca, ışık yetersizliğinden fotoğraf pek hoş çıkmamış, onun için sos öncesi halinin fotoğrafını koydum.
Malzemeler:
  • 5-6 adet büyük boy mor havuç 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • Tuz  
  • 5-6 adet büyük boy havuç 
  • 1 edat kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • Tuz 
  • 2-3 adet kırmızı turp 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 yemek kaşığı irice dövülmüş ceviz 
  • 4 yemek kaşığı süzme yoğurt 
  • 1 yemek kaşığı mayonez
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • Tuz 

 Yapılışı:
  • Kurusoğanlar ince ince doğranır.
  • Üç ayrı tavaya paylaştırılıp zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Mor havuç, havuç, kırmızı turp soyulup, ayrı ayrı kaplara rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • Soğanları pembeleştirdiğimiz tavalardan  birine mor havuç, ikincisine havuç, üçüncüsüne de kırmızı turp konulup, yumuşayıncaya kadar ayrı ayrı kavrulur.
  • Ocaktan alınıp, soğumaları için bekletilir.
  • Soğuyan her karışıma ayrı ayrı süzme yoğurt, mayonez, iri dövülmüş ceviz, sarımsak, tuz ve pul biber eklenip, iyice karıştırılır.
  • Bir demet maydanoz ince ince kıyılıp, üçe ayrılıp karışımlara paylaştırılır.
  • Üç ayrı renkten toplar yapılıp, servis edilir.


12 Şubat 2013 Salı

İSTİRİDYE KURABİYE

İstiridye kurabiye tarifi
İstiridye kurabiye nasıl yapılır
     Soğuk, yağmurlu ve puslu havalardan canım sıkılınca ve inci tanesi gibi beyaz çikolata kaplı fındıklı drajeleri görünce aklıma istiridye kurabiye yapmak geldi.İstiridye şekli vermek için evde ki en uygun kalıbı arayıp, buldum.Biraz zamanımı aldı ama sonunda hepsinin içinde iri inci taneleri olan istiridye kurabiyeleri yapabildim.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta 
  • 1,5  su bardağı pudra şeker 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 100 gram beyaz çikolata kaplı fındıklı draje 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, nişasta, pudra şekeri ve kabartma tozu karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülüp, yarım saat dinlendirilir.
  • Hafif unlanmış tezgahta merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kalıpla kesilip, yuvarlakların bir tarafına bıçağı tersi ile derin olmayan çizgiler atılır.
  • Çizgili taraf üste gelecek şekilde katlanan hamurun içine beyaz çikolata kaplı fındıklı draje konulur.
  • İstiridye şekli verilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında pembeleşene kadar pişirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...