9 Nisan 2013 Salı

KÜÇÜK KARA BALIK PASTASI

Vegan doğum günü pastası tarifi
Vegan doğum günü pastası nasıl yapılır
Şeker hamurlu doğum günü pastası tarifi
     Çocukluk yıllarında okunan kitaplar unutulmuyor, insanın ufkunu açıyor ve çoğu zaman düşünce yapısını, geleceğini şekillendiriyor diye düşünüyorum. Kitaplar önemli olmasaydı; bu kadar yasaklı, yakılan, yok edilen kitap olur muydu ?
     Oğlum da çocukluk yıllarında çok sayıda kitap, dergi hatta ansiklopedileri ezberleyerek okudu. Bu kitapların hangileri bu günkü düşünce yapısını ne kadar etkiledi bilemiyorum. Hatırladığım Pollyanna'dan hiç hoşlanmadı ve daha sonraları da hiç bir zaman olaylara Pollyanna gibi iyimser bir bakış açısı ile bakmadı. Çocukluk yıllarında bile dünyaya, olaylara, her şeye farklı bir bakışı vardı. Behrengi'nin yazdığı Küçük Kara Balık beni etkilediği kadar, oğlumu da etkileyen kitaplardan biri diye düşünüyorum. Behrengi; küçük bir balığın sınırlarını zorlamasını, özgürlüğüne kavuşabilmek için, diğer balıklarla, tehlikelerle savaşmasını, bulunduğu ortam dışına çıkarak su birikintisinden, nehirlere; nehirlerden denizlere; denizlerden okyanusa ulaşmasını ve bu yolda karşılaştığı engelleri aşmasını balık ninenin ağzından masalı dinleyen yavru balıklara  anlatıyor. Balık ninenin anlattığı masalı dinleyen on bir bin dokuz yüz doksan dokuz balık masaldan sonra yatıp uyuyor ama masalın sonunda o masalı dinleyen balıklar arasında ki küçük kırmızı balığı uyku tutmuyor, bu defa da o sabaha kadar denizi ve küçük kara balığı düşünüyor. Bu hikayede ki o küçük kara balık bana her zaman kabına sığamayan, gözü hep dışarıda ki dünyada olan oğlumu hatırlatıyor. Oğlumun çocukluğunu ve bu günlerini bilenler eminim bana hak vereceklerdir. Çünkü oğlum her yaşta, her şeyiyle, her ortamda farklıydı ve o hep ırmağın sonunu, sonunda ki denizi merak eden bizim küçük kara balığımızdı. Bir daha ki doğum gününde belki de başka ırmaklarda, denizlerde olacak oğlumun bu sene ki doğum günü için Küçük Kara Balık pastası yapmayı düşündüm. Dilerim, önünde hiç bir engel, hiç bir tehlike olmadan denizlere, okyanuslara ulaşabilirsin...Ve unutma ki, kaç yaşına gelirsen gel, sen bizim Küçük Kara Balığımızsın. Sen çok yaşa, mutlu ve özgür yaşa benim Küçük Kara Balığım...
     Aslında çok bilinen çocuk kitaplarından biri ama çocuklar kadar büyüklerin de bir kez daha okumalarında fayda olan bir hikaye bence. Bilmeyenler ya da hatırlamak isteyenler için, Samed Behrengi'den Küçük Kara Balık ve onun tüm engellere rağmen denize ulaşma hikayesi...
     Oğlum vegan beslenmeyi tercih ettiği için, pastasının bazı malzemelerini değiştirerek de olsa, Lama Mutfakta'nın kek tarifinden iki ölçü yapıp, çilekli muhallebi ile kremasını yaptım ve şeker hamuru ile kapladım. Oğlumun ilk yaş gününden bu yana pastaları hep çilekli olduğundan, geleneği bozmayıp bu defa da kremasına çilekler ekledim.

Çilekli Vegan Pasta Malzemeleri:
  • 3 su bardağı un 
  • 2,5 su bardağı toz şeker 
  • 8 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çimdik tuz 
  • 1,5 su bardağı soğuk su 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi 
  • 2 paket vanilya 
  • 2 paket karbonat 
Yapılışı:
  • Un elenerek geniş bir kaba alınır.
  • Tozşeker, kakao ve vanilya eklenip, karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılarak kabartma tozu, karbonat ve üzerine elma sirkesi eklenir.
  • Tuz, zeytinyağı ve su da eklenerek çatal ile hiç pürüz kalmayana kadar karıştırılır.
  • Karışım yağlanıp, unlanmış dikdörtgen fırın kabına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kontrol edilerek yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından alınan tepsi soğuyunca iki parçaya kesilir.
  • Arasına muhallebi ve ince ince kesilmiş çilekler konularak ikinci katı kapatılır.
  • Pastanın üzeri şeker hamuru ile kaplanır.

Krema Malzemeleri:
  • 4 su bardağı soya sütü 
  • 8 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 250 gram çilek 
  • Kaplamak ve süslemek için şeker hamuru
Yapılışı:
  • Un, buğday nişastası, tozşeker derince bir tencereye konulur.
  • Üzerine yavaş yavaş ve sürekli karıştırarak soya sütü eklenir.
  • Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınır.
  • Soğuyunca kekin arasına yayılır, ince ince doğranmış çilekler yerleştirilir, bir kat daha muhallebi kaşıkla yayılır.
  • Kekin ikinci katı konulup, kapatılır.

5 Nisan 2013 Cuma

DANSÇI PASTASI

Dansçı pastası 
Şeker hamurundan dansçı pastası
Flamenko dansçı pastası
      Dans kurslarına devam eden, ailemizin hali hazırda ki tek dansçısı kuzenimiz Narin'in doğum günü için ona şeker hamuru ile kapladığım sürpriz bir pasta yaptım. Dikdörtgen bir pandispanya pişirip, dans pisti şekli verdim. Kremasına da nescafe, damla çikolata ve Narin'in sevdiği Baileys coffee liköründen ekledim. Umarım dansçı figürlü, baileys aromalı pastasını beğenmiştir. Çünkü, Narin'in sürpriz doğum günü partisinden henüz haberi olmadığından ve ben de sürprizi bozmak istemediğimden postu biraz geç saatte yayınlamaya karar verdim. Dans pisti üzerinde dans eden bir çiftin yer aldığı  figürlü pastayı yapmaya karar verdiğimde, dansçı arkadaşları ile birlikte doğum gününün dans gecelerinin düzenlendiği bir mekanda kutlanacağından haberim yoktu. Bilmeden yaptığım bu dansçı pastasının kutlamanın zaman ve mekanına uygun olması yani tam yerine denk gelmesi de benim için güzel bir sürpriz oldu.
         Narin'ciğim; yeni yaşın kutlu, mutlu, sağlıklı olsun, nice nice yıllara...



2 Nisan 2013 Salı

BENİM MESKENİM DAĞLARDIR



65 YILDIR MESKENİ DAĞLAR OLAN SABAHATTİN ALİ ANISINA;

                                           Başım dağ, saçlarım kardır,
                                           Deli rüzgarlarım vardır,
                                           Ovalar bana çok dardır,
                                           Benim meskenim dağlardır. 

                                           Şehirler bana bir tuzak,
                                           İnsan sohbetleri yasak,
                                           Uzak olun benden,uzak,
                                           Benim meskenim dağlardır.

                                           Kalbime benzer taşları,
                                           Heybetli öter kuşlar,
                                           Göğe yakındır başları,
                                           Benim meskenim dağlardır.

                                           Yarimi ellere verin,
                                           Sevdamı yellere verin,
                                           Yelleri bana gönderin,
                                           Benim meskenim dağlardır.

                                           Bir gün kadrim bilinirse,
                                           İsmim ağza alınırsa,
                                           Yerim soran bulunursa,
                                           Benim meskenim dağlardır.

                                                                     Sabahattin Ali

1 Nisan 2013 Pazartesi

AYLARDAN NİSAN...İLKBAHAR GELDİ

Royal ıcıngli kurabiye
Bahar çelengi kurabiye

                                            Bu sabah mutluluğa aç pencereni,
                                            Bir güzel arın dünkü kederinden,
                                    Bahar geldi, bahar geldi güneşin doğduğu yerden,
                                                   Çocuğum, uzat ellerini.

                                            Şu güzelim bulut gözlü buzağıyı,
                                                Duy böyle koşturan sevinci,
                                            Dinle nasıl telaş telaş çarpıyor,
                                                   Toprak ananın kalbi.

                                            Şöyle yanıbaşıma çimenlere uzan,
                                            Kulak ver gümbürtüsüne dünyanın,
                                                  Baharın,gençliğin ve aşkın,
                                            Türküsünü söyleyelim bir ağızdan.
                                   
     Takvimlere göre, ilkbahar mart ayı ile birlikte başlıyor ama çoğu zaman kışı aratmayan soğuk havaları sebebiyle benim için ilkbahar, Nisan ayı demek.Çiçeklerin açtığı, kasvetli günlerin bittiği, yeni bir hayatın başladığı günler...
    Ataol Behramoğlu'nun dizelerinde ki gibi, ''Mutluluğa açalım pencerelerimizi, çimenlere uzanıp baharın, gençliğin ve aşkın türküsünü söyleyelim bir ağızdan''

30 Mart 2013 Cumartesi

KUZU KULAĞI SALATASI

Kuzu kulağı salatası tarifi
Ekşi kulak otu salatası nasıl yapılır
Narlı, cevizli, peynirli, rokalı kuzu kulağı salatası tarifi
     Kuzu kulağı, ekşi kulak otu ya da eşi gulak adıyla bilinen; C vitamini, demir ve fosfor  mineralleri açısından çok zengin olan kuzu kulağının genellikle salatası yapılıyor.Sadece böbrek rahatsızlığı ve romatizmal hastalıkları olanların tüketmesi önerilmiyor.Eskiden, domatesli peynirli salatasını yapardım ama bu defa arkadaşlarımızın katıldığı bir etkinlikte yaptıkları nar taneli, cevizli tarifi denemek istedim ve sonuçta herkesin beğendiği bir salata oldu.Onlar tere ile yapmışlardı ama bizim evde roka olunca ben tere yerine roka kullandım. Adı üstünde ot ekşi, nar taneleri de ayrıca ekşilik katınca sosa limon ya da nar ekşisi eklemeye gerek kalmadı.
Malzemeler:
  • 1 demet kuzu kulağı 
  • 1 demet roka 
  • 1 adet narın taneleri 
  • 1 su bardağı ceviz içi 
  • Bir kaç dilim İzmir tulum peyniri 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuzu kulağı ve rokanın yaprakları ayıklanıp, bir kaç defa yıkanıp,süzgece alınır.
  • Kuruduktan sonra iri parçalar halinde yapraklar elle kopartılıp, salata kasesine alınır.
  • Ayıklanan nar taneleri ve irice bölünmüş cevizler eklenip, karıştırılır.
  • Peynir ince ince dilimlenip eklenir.
  • Zeytinyağı ve tuz eklenerek üzerine dökülüp, karıştırılır.

25 Mart 2013 Pazartesi

SANATÇININ EVİ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Sanatçının evi pastası
Çetin Kültür Köyü pastası
     Kuşadası, Pamucak, Selçuk yol ayrımında ki Çetin Maket Köyü'ne  yolunuz düştü mü bilmiyorum.Her santimi emek ve özveri ile oluşturulan bu müze de Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin çocukluklarını geçirdikleri köylerinin 1950 yıllarında ki halini  canlandırmışlar.Müze de o kadar ince ayrıntılar, köylerine ait adetler var ki, kendinizi sanki o yıllarda orada yaşamışsınız gibi, oranın bir parçası hissediyorsunuz.Özellikle belli bir yaşın üzerinde ki ziyaretçiler geçmişe, çocukluklarına gidip çoğu zaman duygusal anlar yaşayıp, gözyaşları ile müzeyi geziyorlar.Sanki zaman makinasında, geçmiş zamana yolculuk yapıyorlar.Müze de, gelin alma, sünnet, askere uğurlama, safiye sayma, çocuk oyunları, ayı oynatma, eve su taşıma, değişik yörelere ait halk oyunları figürleri, harman yeri, köy meydanı, okul, cami gibi bir köyde bulunan hemen hemen bütün mekanlar ve adetler yer alıyor. Müzenin bir köşesinde, sanatçı evinin damında etrafında güvercinleri, merdivene oturmuş uçurtmasını uçururken, ninesi de yanında kurutmalık biber yapmak için biberleri ipe dizerken canlandırılmış.
     Bu müzeyi hayata geçirip, çocukluk hayallerini herkesle paylaşan, Ayhan Çetin eşimin amcası, Nazmiye Çetin ise teyzesi.Bu gün de Ayhan amcamızın doğum günü, ben de onun için yaptığım pastada bu kompozisyonu kullanmayı düşündüm.Müzede sanatçının yaşadığı ev o kadar büyüktü ve ayrıntılar o kadar çoktu ki, ben pasta yaparken bu kompozisyonun sadece bir bölümünü kullandım. Bir bölümünü kullanmama rağmen, biz doğum günü kutlarken gelen bazı ziyaretçilere ve müze çalışanlarına da yeten yirmi beş santim yüksekliğinde, ev şeklinde büyük bir pasta oldu.Müze için yüzlerce bebek, ev ve değişik figürler üreten amca ve teyzemizin böyle bir pasta yapma cesaretimi mazur görüp, pastayı beğenmeleri de benim için ayrıca güzel bir anı oldu.
     Ayhan amca, dilerim uzun yıllar adetleri ile anıları ile güzel köyler üretmeye, ziyaretçilerini geçmiş güzel günlerine götürmeye devam edersin. Doğum günün kutlu olsun, nice mutlu, sağlıklı yıllara...

                            Çetin Maket Köy sanatçıları Ayhan Çetin ve Nazmiye Çetin

                    Çetin Maket Köy'de ki Sanatçının Evi'nin pastasını yaptığım küçük bir bölümü
     Sanatçının kendi yaşadığı, çocukluk yıllarının geçtiği ev de müzenin bir  köşesinde ''Sanatçının Evi '' adıyla sergilenmektedir.

22 Mart 2013 Cuma

SARI LALELER KURABİYE BUKETİ

Kurabiye Buketi Nasıl Yapılır
Royal Icıngli Kurabiye Tarifi
Royal Icıngli Kurabiye Nasıl Yapılır
                             Uykulu gözlerle, döndüm rüyamdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından
                             Yeniden başlasam, bu sefer korkmadan
                             Koklayıp birbirimizi, çöpe atmadan
                             Satırlar uçar gider aklımdan
                             Sana sarı laleler aldım çiçek pazarından...                          
Kurabiye Malzemeleri:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 adet yumurta
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 2 - 2,5 su bardağı un 
  • 1 paket vanilya 
Kurabiyenin Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile laleler ve yaprakları kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler fırından çıkartılıp, soğumaya bırakılır.
  • Royal ıcıng hazırlanıp, kurabiyeler renklendirilir.
Royal Icıng Malzemeleri:
  • 200 gram pudra şekeri 
  • 1 adet yumurtanın akı 
  • 2 çay kaşığı limon suyu 
  • 3 çay kaşığı süt 
  • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası
  • Çöp şişler
Royal Icıng Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yumurtanın akı, sarısından bir damla bile karıştırılmadan ayrılır.
  • Yumurtanın akı köpük haline gelene kadar önce düşük, sonra yüksek devirde mikserle çırpılır.
  • Yumurta akına, çırpmaya devam ederken bir kaç defa da pudra şekeri eklenir.
  • Beş dakika boyunca mikserle tek yönde çırpılır.
  • Renklerin parlak olması ve kuruması için limon suyu eklenip, kısa süre daha karıştırılır.
  • Royal ıcıngin üç parçaya ayrılır.Beyaz, sarı ve yeşil renk verilir.
  • Kürdanın ucu ile birine az miktarda sarı ,diğerine yeşil gıda boyası karıştırılır.
  • Beyaz royal ıcıng ucu çok az kesilmiş naylon bir torbaya konulur.
  • Kurabiyelerin kenarına naylon torbayı sıkarak, incecik beyaz kontur çekilir.
  • Konturların 15 dakika kadar kuruması beklenir.
  • Sarı ve yeşil royal ıcıng içine süt eklenip iyice karıştırılarak, inceltilir.
  • Kuruyan konturların arasında ki boşluklara birer çay kaşığı royal ıcıng konulup, yayılır.
  • En az bir saat boyunca el değmeden kuruması sağlanır.

21 Mart 2013 Perşembe

KEREVİZ YAPRAĞI SALATASI

Kereviz yaprağı salatası
Kereviz salatası
Yoğurtlu kereviz yaprağı salatası
     Kereviz kadar faydalı ama faydalarına rağmen pek tercih edilmeyen sebze azdır herhalde. Kereviz yemeği sevmeyenler için, kerevizi çiğden rendeleyip sarımsaklı yoğurt ve mayonezle karıştırarak salata yapardım.Son zamanlarda taze, yemyeşil kerevizin yapraklarını turşular dışında nasıl değerlendireceğimi düşünürken yaptığım bu tarif, kereviz yemek istemeyenlerin bile beğendiği meze tadında bir salata hatta zeytinyağlı yemek gibi oldu.
Malzemeler:
  • 10-15 dal taze kereviz yaprağı 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 adet havuç 
  • 1 çay bardağı süzme yoğurt 
  • 3 diş sarımsak 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane
  • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı:
  • Kerevizin kalın dalları ayrılıp, ince dalları ve yeşil yaprakları doğranır.
  • Tavada çok az zeytinyağında sarımsaklar kavrulur.
  • Önce rendelenmiş havuç, sonra kereviz yaprakları eklenerek, yumuşayana kadar pişirilir.
  • Çırpılmış yoğurda, çok az tuzla havanda dövülmüş sarımsaklar eklenir.
  • Pişen kereviz yaprakları ve havuç servis tabağına alınır.
  • Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Yoğurdun üzerine pul biber ve nane serpilir.

20 Mart 2013 Çarşamba

GELİNCİK OTU BÖREĞİ

Gelincik Otu Böreği Tarifi
Gelincik Otlu Börek Tarifi
      Ege bölgesinde yenilebilen o kadar çok ot ve o kadar çok ot salatası, böreği, yemeği, kavurması var ki, bahar aylarının gelmesi ile çoğalan bu taze, yemyeşil otlarla nerede ise her gün yeni bir tarif yayınlamak mümkün ama bu otları bulamayanlar ya da sevmeyenler de olabilir düşüncesi ile ara ara yayınlıyorum. Bu böreği sadece gelincik otu ile ya da isterseniz ısırgan ve ıspanak yaprakları ile karıştırarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet yufka 
  • Yarım kilogram gelincik otu 
  • 250 gram lor 
  • 1 adet orta boy soğan 
  • 1,5 çay bardağı yoğurt  
  • 1,5 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Susam 

Yapılışı:
  • Otların sert kısımları ve sararmış yaprakları temizlenir.
  • Diplerinde hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanır.
  • Kök kısımları yemeğini yapmak için ayrılır.
  • Süzgece konulup, suyu iyice süzülene kadar bekletilir.
  • Doğranan otlar derin bir kabın içine alınıp, çok az tuz ile ovulur.
  • Suyu süzülen otlara; lor, karabiber ve rendelenmiş kuru soğan eklenip, karıştırılır.
  • Yoğurt, süt ve zeytinyağı karıştırılıp, sosu hazırlanır.
  • Sosun birazı böreğin üzerine sürmek için ayrılır.
  • Yufkalar birer birer tezgaha serilip, üzerine kaşıkla sos yayıldıktan sonra ikiye katlanır.
  • Yufkanın kenar kısmına iç malzemesi konulup, kaşıkla biraz daha sos yayıldıktan sonra rulo şeklinde sarılır. 
  • Sarılan yufkalar fırın tepsisine dizilip, bıçakla dilimlere kesilir.
  • Yufkaların üzerine ayrılan sos sürülerek, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında böreğin üzeri kızarana kadar pişirilir.



19 Mart 2013 Salı

ENGİN'İN DOĞUM GÜNÜ PASTASI

Şeker hamurlu doğum günü pastası
Kitap şeklinde pasta nasıl yapılır
      
     Nazım Hikmet'in şiirinin bir bölümünün yer aldığı bu kitap şeklinde ki şeker hamurundan pastayı çok sevdiğimiz bir arkadaşımızın doğum günü için yaptım. Hayatının 53. sayfasını kapatıp, 54. sayfasını açan arkadaşımız Engin'in önünde açılan bembeyaz sayfalara dilerim hep mutluluk, sağlık, huzur yazılır. Nice Yıllara Sağlıkla...                                  
                 YAŞAMAK BİR AĞAÇ GİBİ,
                 TEK VE HÜR
                 VE
                 BİR ORMAN GİBİ KARDEŞCESİNE...




18 Mart 2013 Pazartesi

TAHİNLİ YUFKA TATLISI

Tahinli cevizli yufka tatlısı tarifi
Tahinli cevizli yufka tatlısı nasıl yapılır
Baklava yufkalı tarifler
     Tahinli tarifleri seviyorsanız; baklava yufkası kullanarak çok kısa sürede çıtır çıtır herkesin beğeneceğini umduğum, bol cevizli tahinli yufka tatlısı yapabilirsiniz.İçindeki bol cevizi ile kuru baklava tadındaki bu tatlının üzerine pudra şekeri serperek özellikle ılık olarak tüketebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 15 adet baklavalık yufka 
  • 2 su bardağı tahin 
  • 10 yemek kaşığı toz şeker 
  • 2 su bardağı ceviz 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri

Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer üçer ayrılır.
  • Cevizler havanda irice dövülür.
  • Tahin, toz şeker ve cevizler karıştırılır.
  • Üst üste konan üç yufkanın üzerine tahinli karışım yayılır.
  • Yufka uzun kenarı boyunca sarılıp rulo yapılır.
  • Keskin bir bıçakla parçalamadan küçük verev parçalar kesilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Soğuyunca üzerine pudra şekeri serpilir.

15 Mart 2013 Cuma

BEBEK ENGİNAR YEMEĞİ

Bebek enginar yemeği tarifi
Bebek enginar yemeği nasıl yapılır
     Ege bölgesi dışında taze bütün enginar bulmak zor, bu kadar küçük enginar bulmak ise nerede ise imkansız. İzmir'de bazen pazarlarda bu minik bebek enginarları ayrıca demet haline getirip satıyorlar.Ben bulabilenler için bu rafine lezzeti paylaşmak istedim.Biz Kuşadası'nda tam anlamı ile üreticiden tüketiciye aracısız bir şekilde tarladan kendimiz topladık.Gerçekten o kadar tazeydi ki, nerede ise hiç bir yaprağını, sapını atmadan pişirdim.

Malzemeler:
  • 10-15 adet bebek enginar 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 1 demet dereotu
Yapılışı:
  • Geniş bir kabın içindeki suya bir limonun suyu sıkılarak bekletme suyu hazırlanır.
  • En büyüğü yumruk büyüklüğünde ki taze enginarlar yıkanır.
  • Enginarların üst yapraklarından bir parmak kadar kesilir.
  • Göbek kısmında varsa tüylü kısımlar çay kaşığı ile temizlenir.
  • Küçük olanlar bütün olarak  bırakılır.
  • Biraz büyükçe olanlar ortadan ikiye kesilir.
  • Saplarının sert dış kısımları kesilip, içindeki taze yumuşak kısım iki üç parçaya bölünür.
  • Enginarlar ve sapları önceden hazırlanan limonlu suyun içine atılıp,bekletilir.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Bir yemek kaşığı un eklenip, kavrulur.
  • Enginarların üzerini geçecek kadar su eklenip unlu karışım inceltilir.
  • Tencereye enginarlar, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak enginarlar yumuşayana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınıp, üzerine ince kıyılmış dereotu serpilerek ılık olarak servis edilir.

14 Mart 2013 Perşembe

TIP BAYRAMINIZ KUTLU OLSUN

     Tıp mesleğini icra eden ve edecek olan tüm hekimlerin ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını mini can kurabiyelerimden doktor mini canlar aracılığı ile kutluyorum.Figen,Belgin,Dilek,Halil,Emre ve Elif'ciğim sizin Tıp Bayramınızı tüm sağlık çalışanlarından ayrı,ayrıca kutluyorum :)

13 Mart 2013 Çarşamba

BONİBONLU ÇİÇEK KURABİYE

Bonibon şekerli çiçek kurabiye tarifi
Şeker hamurlu kurabiye nasıl yapılır
Çiçek demeti kurabiye nasıl yapılır
         Geçen yıl arkadaşım Dilek için güllü bir pasta yapmıştım.Bu sene farklı olsun diye, hazır baharın da ilk günlerini yaşarken bir demet çiçek ile doğum gününü kutlamayı düşündüm.İyi ki doğdun Dilek'ciğim, nice mutlu, sağlıklı yıllara.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibonlar 
  • Renkli şeker hamuru
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağına diğer malzemelerde eklenir.
  • Yoğurulan hamurun üzeri örtülüp yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • Hamurdan kalıp ile çiçekler kesilir.
  • Kesilen çiçekler birbirlerine değmeyecek şekilde yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Her çiçeğin ortasına hamuru parçalamayacak şekilde çöp şiş çubuğu geçirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, kurabiyeler pembeleşene kadar pişirilir.
  • Pişen kurabiyeler soğumaya bırakılır.
  • Şeker hamuru ince açılıp, aynı çiçek kalıbı ile kesilir.
  • Kesilen şeker hamurları ballı su ile kurabiyeye yapıştırılıp, kenarları düzeltilir.
  • İstenen renkte şeker hamuru veya hazırlanan royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarlarından renkli kontur geçilir.
  • Tam ortasına bonibon bastırılarak yerleştirilir.

12 Mart 2013 Salı

TRUFF

Truff tarifi
Truff nasıl yapılır
Çikolatalı truff tarifi
     Değişik tarifler deneme isteğimden dolayı evde hemen her gün yeni bir şeyler yapmaya çalışıyorum.Böyle olunca da bir iki gün önceden kalan kekler, kurabiyeler pek rağbet görmüyor.Sizin evinizde de bu şekilde artmış kek parçaları kalıyorsa; hem bunları değerlendirebilir, hem de kahve yanına çok güzel atıştırmalıklar hazırlayabilirsiniz.Evde artmış kekiniz yok ise hazır satılan keklerden alıp, isterseniz içine fındık, ceviz ekleyerek  hindistan cevizi veya kakao üzerinde yuvarlayıp, şekil verebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 200 ml krema 
  • 240 gram bitter çikolata 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao                                                                                                            
Yapılışı:
  • Krema sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizine ve kakaoya bulanıp, servis edilir.

11 Mart 2013 Pazartesi

PATATESLİ BÖREK

Patatesli börek tarifi
Yoğurt soslu börek nasıl yapılır 
Hazır yufka börekleri
     Kalabalık misafir gruplarına hazırlanabilecek, bereketli bir börek tarifi.Bence asıl lezzetini veren yoğurtlu sosu. İstediğiniz iç malzemesi kullanarak hazırlayabilirsiniz.Ben patatesli, lorlu olarak yaptım.Bu ölçülerle dört adet yufkadan, kırk sekiz adet küçük börek çıkıyor.Bu malzemeleri yarıya indirip, iki yufkadan daha az sayıda soslu, yumuşacık börekler  yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 4 adet yufka 
  • 5-6 adet haşlanmış patates 
  • 500 gram kaşar loru 
  • 1 demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu:
  • 2 su bardağı yoğurt 
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soğuyunca kabukları soyulur.
  • Rendenin iri tarafı ile rendelenir.
  • İnce kıyılmış dereotu, tuz, baharatlar ve lor da eklenerek börek içi hazırlanır.
  • Yoğurt, yumurta, süt ve tuz karıştırılıp, çatalla çırpılarak sosu hazırlanır.
  • Yufkalardan biri bütün olarak tezgaha yayılır.
  • Üzerine sos sürülüp, ikinci yufka serilir.
  • İkinci yufkanın üzerine de sos sürülür.
  • Yufka önce ortadan dört  parçaya bölünür.
  • Sonra her parça altı parçaya bölünerek, yufka yirmi dört eşit  parçaya ayrılır.
  • Her üçgen parçaya birer yemek kaşığı patatesli iç malzemesinden koyulur.
  • Yufkanın kenarları içe doğru katlanıp, rulo yapılır.
  • Kalan iki yufka da araya sos sürülerek aynı şekilde hazırlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Kalan sos böreklerin üzerine sürülür, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

10 Mart 2013 Pazar

LEYLEK GAGASI ( İĞNELİK ) OTU YEMEĞİ

Leylek gagası otu yemeği tarifi
Leylek gagası pirinçli yemeği nasıl yapılır
İğnelik otu yemeği tarifi
     Leylek gagası veya iğnelik diye bilinen otun yemeği, ekşili salatası yapılır veya peynir, lor eklenip, börek içi olarak tüketilir.Ben biraz pirinç de ekleyerek yemeğini pişirdim.

Malzemeler:
  • 1 bağ leylek gagası otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı pirinç 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1,5 su bardağı sıcak su 
Yapılışı:
  • Otların sert ve sararmış kısımları ayıklanır.
  • Bol suda hiç kum kalmayana kadar bir kaç defa yıkanıp, süzülmeye bırakılır.
  • Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • Otlar irice parçalar halinde doğranıp, bir süre kavrulur.
  • Pirinç ve sıcak su eklenerek, pirinçler pişene kadar tencerenin kapağı kapalı olarak pişirilir.
  • Ilık olarak servis edilir.

8 Mart 2013 Cuma

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Kadınlar günü
Dünya emekçi kadınlar günü
8 mart dünya emekçi kadınlar günü
                                                                                                         
Kadınlar gittiklerinde arkalarında büyük boşluklar bırakırlar.
Onlar bir gün çekip gittiklerinde, peşlerinde yetim-öksüz kalan çok olur.
Mutfakta ki dolap, perdeler, kavanozun içindeki eski düğmeler, özenle saklanmış küçülmüş giysiler, dolap diplerindeki kurdeleler
Sabah karanlığında mutfaktan gelen tıkırtılar susar, yetim kalmıştır tabaklar
Bir kadın gittiğinde hep suyu unutulur saksıların
Sık sık boynunu büker sarıkız
O teki kalmış eski bardağın anlamını bilen olmaz, değerini kimse anlayamaz krom hac tasının 
Balkon artık sessizdir, koridor kimsesiz.
Bir kadın gittiğinde
Bir kadın gittiğinde ne çok kişi gider aslında; bir ağır işçi, 
      bir temizlikçi, bir bakıcı, bir bahçıvan, bir muhasebeci,
Bir anne gider
Bir dost
Bir arkadaş
Bir sevgili
Ne çok kişi yok olur bir kadın gittiğinde.
     Bekir Coşkun'un da yazdığı gibi bir kadın gidince çok şey değişir insanın hayatında.
     Annesinin, kadınının, kızının, kız kardeşinin kıymetini bilenlerin çoğalacağı, kadınlara eşit hakların sağlandığı, ayrımcılığın olmadığı, kadınların kendi bedeni hakkında söz sahibi olduğu, kadınlar arası dayanışmanın yaşanacağı bir yıl olması dileği ile...
Emekçi kadınların günü kutlu olsun.

5 Mart 2013 Salı

EBEGÜMECİ SARMASI

Ebegümeci sarması tarifi
Ebegümeci sarması nasıl yapılır
     Pazardan iki bağ ebegümeci alıp iri yapraklarını ayırarak sarma sarabilir, kalan küçük yaprakları ile ince ince kıyarak börek içi hazırlayabilir ya da kavurarak üzerine yumurta kırıp servis edebilirsiniz.Ben sarmayı her zaman zeytinyağlı sardığım için ayrıca zeytinyağlı diye belirtmeye gerek duymadım ama siz isterseniz içine çok az kıymada ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 5 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı yeni bahar 
  • 2 tatlı kaşığı nane 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • İri ebegümeci yaprakları
Yapılışı:
  • Ebegümeci yapraklarının irice olanları saplarından ayrılır.
  • Geniş bir kapta yıkanıp, kaynar suyun içine batırılıp çıkartılır.
  • Pirinçler ayıklanıp, yıkanır. 
  • Kuru soğanlar ince ince yemeklik doğranır, pembeleşinceye kadar zeytinyağında kavrulur.
  • Zeytinyağında ezilen salçaya, kabuğu soyulup rendelenmiş domatesler veya yazdan hazırlanmış domates sosu da eklenip, kavrulur.
  • Pirinç eklenerek, karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar eklenir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su eklenip, suyunu çekene kadar ağzı kapalı olarak pişirilir.
  • İnce ince kıyılmış maydanoz, dereotu da eklenerek karıştırılır.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak soğuyana kadar bekletilir.
  • Ebegümecinin kopartılan sapları tencerenin dibine konulur.
  • Yaprakların parlak tarafı alta gelecek şekilde yayılıp,üzerine iç malzemesi konulur.
  • Yaprağın önce iki yanı daha sonra üst kısmı iç malzemesine doğru katlanarak sarılır.
  • Sarma işlemi bittikten sonra, tencereye sarmalar dizilir.
  • Sarmaların üzerini bir iki parmak geçecek kadar sıcak su, yarım çay bardağı kadar zeytinyağı, bir limonun suyu ve tuz eklenir.
  • Sarmaların üzerine büyükçe bir kapak kapatılıp, kapağın üzerine ağırlık konulur.
  • Sarmalar suyunu çekene kadar önce harlı sonra kısık ateşte pişirilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...