Kumkuat reçeli tarifi
Kumkuat reçeli nasıl yapılır
Kamkat reçeli tarifi
Kamkat reçeli nasıl yapılır
Turunçgiller ailesinin küçük mücevheri olarak da adlandırılan kumkuat ya da kamkat; incecik aromatik kabuğu soyulmadan da yenilebilen, portakal renginde, şekli limona benzeyen, bergamot gibi kokan yani nerede ise bütün narenciyeyi içinde barındıran minyatür bir meyve...Özellikle kabuğu ile yenildiğinde C vitamini kaynağı olduğu söylenen bu meyve, balkonlarda hatta kapalı mekanlarda dekoratif amaçlı yetiştiriliyor.Meyvelerinden marmelat, şekerleme, meyve suyu ve reçeli yapılıyor. Ben deneme amacıyla kumkuatların birazını bütün bırakarak, birazını da dikine ortadan keserek reçel yaptım. Bütün olarak yaptıklarımın içlerinde ki çekirdekleri çıkaramadım, piştikten bir kaç gün sonra şekil bütünlüğü bozuldu, bazılarının içleri de boşalmış gibi oldu. Ortadan kesip çekirdeklerini çıkartarak yaptıklarım ise hem çekirdeksiz hem de şekli bozulmadığı için, bundan sonra yaptığımda ikiye bölerek yapmak daha uygun diye düşünüyorum.
Malzemeler:
- 1 kilogram kumkuat
- 1 kilogram toz şeker
- 3 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
Yapılışı:
- Kumkuatların yaprakları ve sapları ayıklanır, yıkanır.
- Bütün olarak tencereye konularak, sadece 10 dakika acısının çıkması için haşlanır.
- Süzgece konulup, soğuması beklenir.
- Bütün olarak kullanılacak ise, iğne ile birkaç delik açılır.
- Bütün olması istenmiyorsa, meyveler ortadan dikine ikiye bölünür.
- Çekirdekleri ayıklanır.
- Bir sıra kumkuat bir sıra toz şeker olacak şekilde konulup, bir gece bekletilir.
- Ertesi gün şekerlenmiş kumkuatlara üç su bardağı su eklenerek tencereye alınır.
- Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte reçel kıvamı alıncaya kadar kaynatılır.
- Ocaktan almadan önce limon suyu eklenip, bir kaç taşım daha kaynatılır.
- Reçel temiz ve kuru bir kavanoza alınıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.