27 Eylül 2014 Cumartesi

DOMATES DİLİMLİ PİZZA

Pizza tarifi
Domatesli pizza nasıl yapılır
Domatesli peynirli pizza tarifi
     Hafta sonları uzun süren kahvaltılarda hatta akşam saatlerinde okuldan, işten, alışverişten yorgun dönüldüğünde herkesi memnun edebilecek, başka hiç bir yemekle uğraşmadan tek başına doyurucu ve üzerine herkesin tercihine göre malzemeler ekleyebileceği bu pizzayı ben henüz yaz domatesleri bitmeden bol domatesli ve beyaz peynirli yaptım.
Malzemeler:
  • 3,5 su bardağı un 
  • Yarım paket instant maya
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
Üzerine:
  • 1 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 3-4 adet domates 
  • 2 adet sivri biber
  • 100 gram beyaz peynir 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kuru fesleğen 
Yapılışı:
  • Un derince bir kaba elenir; maya, tuz, toz şeker de eklenip karıştırılır.
  • Ortası havuz gibi açılıp zeytinyağı ve suyu konulur.
  • Ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri streç film ve mutfak havlusu ile örtülüp sıcak bir yerde mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur çok az unlanmış tezgahta yuvarlanır.
  • Merdane ile fırın kabının ölçüsünden biraz büyük olacak şekilde açılır.
  • Domates salçası veya domates püresi zeytinyağı ile inceltilip, her yerine sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırının alt rafında, 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkınca doğranmış peynirler, ince dilimlenmiş biberler ve domatesler yerleştirilir.
  • Üzerine iki yemek kaşığı  zeytinyağı gezdirilir.
  • Tekrar fırına konulup, domatesler pişene kadar tutulur.

26 Eylül 2014 Cuma

COCO KURABİYE

Coco kurabiye tarifi 
Coco kurabiye nasıl yapılır
Hindistan cevizli kurabiye tarifi
Hindistan cevizli kurabiye nasıl yapılır
     Geçtiğimiz yıllarda iş yerimize yani çalıştığımız şantiyelere yakın olsun diye uzun süre şehir dışında oturduğumuzdan; halen üzerimden atamadığım bir alışkanlıkla savaş çıkacakmış gibi her aldığımdan bir kaç paket birden alıyorum. Sanıyorum hindistan cevizini de böyle bir ruh hali içinde almış olmalıyım ki, cocostar ve coco kurabiye yaptığım halde hindistan cevizlerimi bitiremedim :) Sadece üç malzeme ile çok hafif lezzetli kurabiyelerden yapmak isterseniz; 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı hindistan cevizi 
  • 2 adet yumurta akı 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Derin bir kabın içinde yumurta akları ve toz şeker mikserle iyice çırpılır.
  • Hindistan cevizi eklenerek, karıştırılır.
  • Ele yapışmayacak kıvama gelene kadar gerekirse biraz daha hindistan cevizi eklenir.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine iki kaşık yardımıyla aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 15-20 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.

25 Eylül 2014 Perşembe

PEMBE SULTAN

Pembe sultan tarifi
Yoğurtlu pancar salatası tarifi
Yoğurtlu pancar salatası nasıl yapılır
     Yıllardır yoğurtlu pancar salatası diye bilip, yaptığımız bu salatanın bir adı da Pembe Sultanmış, Muhteşem Yüzyıl dizisinden sonra mı sultan oldu yada sultanlığı kim layık gördü bilmiyorum ama ben de unvanını elinden almayayım diye düşündüm :) Aslında herkesin bildiği, sadece iki üç malzeme ile yapılan bu salatanın ölçülerini istediğiniz gibi arttırıp, eksiltebilirsiniz.Ben bekleme aşamasında salatanın sulanmasını önlemek için, yoğurdun susuz kısımlarıyla yada daha iyisi süzme yoğurt kullanarak yapıyorum.
Malzemeler:
  • Yarım kilogram kırmızı pancar  
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2-3 diş sarımsak 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Pancarlar yumuşayana kadar haşlanır.
  • Kabukları soyulduktan sonra rendelenir.
  • Ezilmiş sarımsak, zeytinyağı, tuz ve yoğurt ile karıştırılır.
  • Servis tabağına alınır.

24 Eylül 2014 Çarşamba

BADILCAN BALIĞI

Badılcan balığı tarifi
Badılcan balığı nasıl yapılır

     Her bölgemizin kendine has şivesi olunca; buralarda da domatese domat, mısıra darı, incire yemiş, patlıcana badılcan denildiğinden ve kızarmış görüntüsü de balığa benzediğinden bu kızartmaya badılcan balığı denilmiş :) Badılcan balığını denemek isterseniz; patlıcanların çiğ kalmaması için ince ince şeritler halinde dilimleyerek hazırladığınız karışıma iyice bulayıp, kızarttıktan sonra henüz çıtır çıtırken sıcak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2-3 adet kemer patlıcanı 
  • 1 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Yarım su bardağı su
  • Yarım çay kaşığı karbonat 
  • Kızartmak için zeytinyağı  
Yapılışı:
  • Patlıcanlar yıkanıp, soyulur, ince uzun şeritler halinde doğranır.
  • Acısının çıkması için, tuzlu su dolu bir kabın içinde bekletilir.
  • Acı suyu çıkan patlıcanlar elimizle sıkılarak alınır.
  • Başka bir kapta unun içine yumurta kırılır.
  • Tuz, karabiber ve karbonat eklenir.
  • Yavaş yavaş su eklenerek koyu kıvamlı bir bulamaç yapılır.
  • Patlıcanlar bu karışıma iyice  bulanır.
  • Derin bir kapta kızdırılmış zeytinyağına atılarak kızartılır.
  • Yağını emmesi için kağıt havlu üzerine alınır.
  • Sıcakken, istenirse yanında sarımsaklı yoğurt ile servis edilir.

23 Eylül 2014 Salı

DOMATES SOSLU SİRKEN OTU

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
Domates soslu sirken otu salatası tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında, Ege pazarlarında bol miktarda bulunan yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otuyla ıspanak ile yaptığınız her şeyi, kavurmasını, böreğini ve domates soslu salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet sirken otu 
  • 4-5 adet domates
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, taze kısımları bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynayan bol suyun içine, dip kısmı bıçakla + işareti şeklinde kesilen domatesler bütün olarak atılır.
  • Otlar da atılıp biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Domatesler çıkartılıp, kabukları soyulur.
  • Ezilen domateslere sarımsaklar, limon suyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Süzülen otlarda eklenip, karıştırılarak hepsi servis tabağına alınır.

22 Eylül 2014 Pazartesi

OLGUN İNCİR REÇELİ

İncir reçeli tarifi
Olgun incir reçeli nasıl yapılır
Olgun incir reçeli tarifi
     Her sene yaptığım yeşil incir reçelinden sonra bu sene de olgun incirlerden reçel yaptım.Reçelin marmelat gibi olmaması için; biraz daha diri, orta yumuşaklıktaki incirleri tercih ettim.Günde bir tane bile yenilse yaşamımızı sürdürmeye yetecek kadar çok vitamin ve mineral barındırdığı söylenen incirin reçelini yapmak için pazarlarda birbirinden güzel incirlerin satıldığı bu günleri değerlendirip, olgun incir reçeli yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram olgun taze incir 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • İncirler yıkanıp, soyulur.
  • Büyüklüğüne göre iki veya dört parçaya bölünür.
  • İncirlerin üzerine toz şeker eklenir.
  • Kıvam alana kadar kısık ateşte karıştırmadan pişirilir.
  • En son limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp kavanozlara konulur, kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Eylül 2014 Cumartesi

LOR PEYNİRLİ YUMURTA

Lor peynirli yumurta tarifi
Lor peynirli yumurta nasıl yapılır
     Kahvaltı sofraları için yapılabilecek bu tarifi biliyorsunuzdur ama o kadar pratik ve doyurucu ki belki bilmeyenler olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.Ben annemin yaptığı gibi az tuzlu lor peyniri ve zeytinyağı ile yapıp üzerine de sadece karabiber serpiyorum ama siz tereyağında pişirip, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı lor veya ezilmiş taze beyaz peynir 
  • 3 adet yumurta 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Lor çok az su ile ezilir.
  • Lorun tuz oranına göre gerekirse tuz eklenir.
  • Yanmaz bir tavada zeytinyağında bir kaç defa çevrilir.
  • Yumurtalar kırılıp, arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çok kurutmadan ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber, istenirse pul biber ve kekik serpilir.

19 Eylül 2014 Cuma

JALAPENO BİBER TURŞUSU

Jalapeno biber turşusu tarifi
Jalapeno biber turşusu nasıl yapılır
Meksika biberi turşusu tarifi
Acı biber turşusu nasıl yapılır
     Koyu yeşil, sert ve parlak görüntüsüyle çok acı izlenimi veren jalapeno biberi, Meksika biberleri arasında orta acılıkta olanlardanmış, biz de çok acı biber yiyemediğimiz için turşu için bu yenilebilir acılıktaki biberi tercih ettim. Siz de kış aylarında özellikle kısır, kuru fasulye, nohut gibi yemeklerinizin yanında yemek için jalapeno biberlerin sadece yeşil olanından veya kırmızı yeşil renkli olanından karışık  turşu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram jalapeno biber 
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi 
  • 6 su bardağı su 
  • 8 diş dövülmüş sarımsak 
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 demet maydanoz
Yapılışı:
  • Biberler yıkanıp, havlu ile kurulanır.
  • Sapları çıkartıldıktan sonra dilimlenir.
  • Sirke, kaya tuzu, su ve sarımsak 15 dakika kadar kaynatılıp, soğutulur.
  • Dilimlenmiş biberler kavanoza yerleştirilir.
  • Kavanozun en üstüne maydanozlar konulup, sirkeli karışım dökülür.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

18 Eylül 2014 Perşembe

ŞEFTALİ SUYU

Şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu nasıl yapılır
     Son günlerde belki de sıcaklarda iyi korunamadığından pek çoğu da tanınmış markaların meyve suyu paketlerinin içinde bozulmuş, küflenmiş oluşumlarla ilgili paylaşımlar yapılıyor.Kapalı kutunun içinde neler olduğunu göremediğimizden maalesef neler içtiğimizi de bilemiyoruz.Sizin de benim gibi bu konularda tedirginliğiniz varsa; güvenle içebileceğiniz, içinde hiç bir koruyucu madde barındırmayan çok sağlıklı bir içecek yapabilirsiniz.Şeker ve su oranını damak tadınıza göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet olgun şeftali 
  • Yarım su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Şeftaliler iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, doğranarak tencereye koyulur.
  • Şeker ve su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra blendırdan geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında bekletilir.
  • Bol buz ile servis edilir.

17 Eylül 2014 Çarşamba

ŞAKŞUKA

Şakşuka tarifi
Şakşuka nasıl yapılır
Meze tarifi
     Sağlık nedenleri ile belli bir yaştan sonra kızartmalar önerilmese de, ben arada sırada da olsa yaptığım kızartma hakkımı şakşukadan yana kullanıyorum.Çoğu zaman meze olarak, sofralarımızda yerini alan soğuk, sıcak yada benim tercihim ılık olarak yenilebilen şakşukayı domateslerin ve patlıcanların en lezzetli olduğu bu günlerde yapıp, buzdolabında hazır olarak bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet patlıcan 
  • 1 adet patates 
  • 2 adet tatlı yeşil biber
  • 2 adet acı yeşil biber 
  • 1 adet kabak
  • 5 adet domates
  • 1 adet havuç(istenirse)
  • 5 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber, Karabiber, Nane, Tuz
  • Yarım demet maydanoz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta bekletilir.
  • Patates soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Bıçakla kabukları biraz kazınan kabak da minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanlar tuzlu sudan elimizle iyice sıkılarak alınıp, kağıt havlu üzerinde bekletilir.
  • Derin bir kızartma tenceresinde, bol zeytinyağında önce patatesler olmak üzere sıra ile hepsi kızartılıp, yağını emmesi için kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Başka bir tencerede çok az zeytinyağında sarımsaklar biraz kavrulur.
  • Kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domateslerde eklenir.
  • Domatesli sos biraz sulu kalacak şekilde pişirilip, ocağın altı kapatılır.
  • Baharatları eklenir.
  • Domatesli sosun yarısı ile kızarttığımız sebzeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.
  • Kıyılmış maydanozlar ve sosun kalan yarısı en üste dökülür.
  • Sıcak, soğuk, tercihen ılık olarak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...