27 Ocak 2018 Cumartesi

PALMİYE KURABİYE

Palmiye kurabiye tarifi
Palmiye kurabiye nasıl yapılır
     Palmiye kurabiye ani misafir geleceğinde, çayın kahvenin yanında yenilebilecek ve en kısa sürede yapılabilecek, en bereketli, en pratik lezzetlerdendir sanıyorum. Aslen Fransız mutfağına ait, Fransızların tatlı ve tuzlu olarak değişik çeşitlerde yaptıkları, Büyükada'nın da meşhur kurabiyelerindenmiş :) Hazırda milföy hamurunuz varsa fırın ısınana kadar hazırlayabileceğiniz bu kurabiyelerin içine ben toz şeker ve tarçın karışımı kullandım ama siz nutella benzeri sürülebilir bir çikolata veya tahin kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 5 adet dikdörtgen milföy hamuru 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 


Yapılışı:
  • Milföy hamurlarının kullanacağımız kadarı buzluktan çıkartılır.
  • Toz şekere tarçın karıştırılıp, bir tepsiye yayılır.
  • Milföy hamurları oda sıcaklığında biraz yumuşayınca birer birer alınıp bir yüzü veya istenirse her iki yüzü de tarçınlı toz şekere bulanır.
  • Merdane ile üzerinden hamuru çok fazla inceltmeden geçilir.
  • Merdane ile enine ve boyuna biraz büyütülen hamurun her iki kısa kenarından tam ortada buluşacak şekilde rulo yapılır.
  • Yapılan rulodan bir parmak kalınlığında parçalar kesilip, yan yan yatırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üzerlerine bir bardağın altıyla biraz bastırılıp, düzleştirilir. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.
  • Dikdörtgen milföy hamuru bulamazsanız, iki kare milföy hamurunu ortadan biraz üst üste getirerek bastırıp birleştirdikten sonra da kullanabilirsiniz.

26 Ocak 2018 Cuma

PORTAKALLI REVANİ

Revani tarifi
Portakallı revani tarifi
Porsiyonluk revani tarifi
     En geleneksel tatlılarımızdan revaniyi biraz daha farklı bir sunumu olsun diye yuvarlak yuvarlak kesip üzerine de krem şanti sıkarak minik porsiyonluk pastacıklar haline getirdim. Yuvarlaklar arasında kalan parçalar bizim evde nerede ise o anda yenilip bitirildiğinden hiç zayiat olmadı ama siz isterseniz revaniyi kare kare kesip kenarlarını hindistan cevizine buladıktan sonra üzerine krem şanti sıkarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 su bardağı un 
  • Portakal kabuğu rendesi
Şerbeti için: 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • 1 paket vanilya
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • Yarım su bardağı süt
  • Hindistan cevizi 

Yapılışı: 
  • Tencereye portakal suyu, su ve toz şeker konulup, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra vanilya eklenip bir taşım daha kaynatılıp, soğumaya bırakılır.
  • Yarım su bardağı süt veya portakal suyuyla krem şanti sertleşene kadar mikserle çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, karışım beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemeler ve portakal kabuğu rendesi de eklenip, bir iki kez kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanmış büyük boy kare borcama karışım dökülüp, üzeri kaşığın tersi ile düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan revaninin üzerine soğuk şerbet yavaş yavaş dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra yuvarlak bir kalıp veya su bardağı ile üzerine yuvarlak izler çıkartılır.
  • İzlerin kenarından bıçakla gidilerek yuvarlaklar dibine kadar kesilir.
  • Kesilen yuvarlaklar spatula ile borcamdan tek tek alınıp, yan kısımları hindistan cevizi dökülmüş bir tepside yuvarlanarak hindistan cevizine bulanır.
  • Buzdolabından çıkartılan krem şanti sıkma torbasına doldurulup, istenen bir uç ile revanilerin üzerine sıkılır.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine rendelenmiş portakal kabuğu serpilir.

24 Ocak 2018 Çarşamba

TABAKTA KUMPİR

Tabakta kumpir tarifi
Tabakta kumpir nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Dışarıda yemek yemeyi pek tercih etmesem de, zorunlu kaldığımda kumpir ilk tercih ettiklerimden olurdu. Kumpirin içi kadar dışının yanık kabuk kısmını sıyırmayı da sevdiğimden evde yaptığımda genellikle orjinaline bağlı kalarak yapıyorum ama zamanınız yoksa tabakta kumpir denilen bu pratik halini sosis, rus salatası, mantar, zeytin gibi istediğiniz malzemeleri de ekleyerek veya hazır satılan garnitürlerden kullanarak yapabilirsiniz. Kalabalık misafir grupları içinde aynı tarifi cupcake kapsüllerine doldurup, üzerine kaşar peyniri rendesi ilave ettikten sonra fırınlayarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye 
  • 8-10 adet zeytin 
  • 3-4 adet kornişon turşu 
  • Ketçap 
  • Mayonez
  • Karabiber  
  • Tuz

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken el ezicisiyle iyice ezilir.
  • Kaşar peynirinin yarısı, tereyağ ve tuz eklenerek pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırılır.
  • Havuç haşlanıp soğutulduktan sonra minik küpler halinde doğranır.
  • İstenen diğer malzemelerde hazır edildikten sonra patates püreleri tabaklara yerleştirilip, ortasında boşluk açılır.
  • Açılan boşluklara istenen sebzeler konulup, üzerine kaşar peyniri rendesi serpildikten sonra tekrar fırına sokulup kaşar peynirleri eridikten sonra çıkartılır.
  • İstenirse ketçap ve mayonez  de gezdirilerek sıcak servis edilir.

22 Ocak 2018 Pazartesi

KREM ŞANTİLİ KURABİYE

Krem şantili kurabiye tarifi
Krem şantili kurabiye nasıl yapılır
Üç malzemeli kurabiye tarifi
     Evde  bulunan sadece üç malzeme ile çay demlenene kadar hazırlanabilecek un kurabiyesi lezzetindeki bu kurabiyeleri iki yağlı kağıt arasında merdane ile açarak kalp şeklindeki kalıpla kesip, toz şekere buladım. Sizin vaktiniz yoksa elinizle yuvarlayarak çok kısa zamanda şekil verebilirsiniz. 
Malzemeler: 
  • 1 poşet krem şanti 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 2,5-3 su bardağı un 

Yapılışı:
  • Malzemeler karıştırılıp, un azar azar eklenerek yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılarak buzdolabında dinlendirilir.
  • İki yağlı kağıt arasında merdane ile bir parmak kalınlığında açılır.
  • İstenen kalıpla veya su bardağı ile kesilip bir yüzü toz şekere batırılır.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış fırında 15-20 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Fırından çıkan kurabiyelerin ilk sıcaklığı geçince tepsiden alınır. 

21 Ocak 2018 Pazar

ATOM MEYVE SUYU

Atom meyve suyu tarifi
Atom meyve suyu nasıl yapılır
     Grip, nezle gibi hastalıkların çoğaldığı kış aylarında hasta olduktan sonra ilaç içmektense, vitamin takviyesi olarak narenciyeye ve diğer meyvelere daha çok yer veriyorum. Bir oturuşta bu kadar çok çeşit meyve de yenilmeyeceğinden ve evde yenilmeden kalan meyvelerde olunca hepsinden birer ikişer de olsa koyup suyunu çıkarıyorum.Yıllardır her Kemeraltı'na gittiğimizde mutlaka uğradığımız şerbetçilerde bunun gibi meyve suları atom adıyla satıldığından ben de öyle yazdım ama siz isterseniz ayrıca süt veya yoğurtta ekleyerek meyveli smoothie de yapabilir yada kıvamı koyu olursa biraz daha portakal suyu ekleyebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 adet muz 
  • 1 adet elma 
  • 1 adet kivi 
  • 1 adet portakal 
  • 2 adet mandalina 
  • 15-20 adet çilek 
Yapılışı: 
  • Portakal ve mandalinaların suyu sıkılır.
  • Diğer meyvelerle birlikte blendere alınıp, iyice parçalanana kadar çevrilir.
  • Kıvamı çok koyu olursa biraz daha portakal suyu eklenebilir.
  • Tatlı sevenler için, istenirse bir yemek kaşığı bal veya toz şeker eklenir.

20 Ocak 2018 Cumartesi

ÇİKOLATALI KİRPİ KURABİYE

Kirpi kurabiye tarifi
Kirpi kurabiye nasıl yapılır
Çikolatalı kirpi kurabiye tarifi
Çikolatalı kirpi kurabiye nasıl yapılır
     Okulları yarıyıl tatiline giren, bu kış günlerinde dışarıya çıkarmak istemediğiniz çocuklarınızı oyalamak için, onlarında çok seveceğini düşündüğüm bu çikolata kaplı kirpi kurabiyelerden yaparak mutfakta birlikte vakit geçirebilirsiniz. Kurabiyelerin üzerindeki çikolata çok çabuk donduğundan kurabiyelere hindistan cevizi veya çikolata kırıntılarının iyice yapışması, dökülmemesi için kurabiyeleri tek tek önce çikolataya sonra tercihinize göre hindistan cevizi veya çikolata kırıntılarına bulayıp en son hepsinin birlikte gözlerini ve burunlarını yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 adet yumurta  
  • 2 su bardağı pudra şekeri 
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 8 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 80 gramlık 2-3 paket çikolata 
  • Hindistan cevizi
  • Dr Oetker pasta süsü ( kakaolu çubuk )

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ, yumurta, zeytinyağı ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Elenmiş un, kabartma tozu ve vanilya karıştırılıp, azar azar kontrol edilerek eklenip yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, ucu sivri damla şeklinde yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş tepsiye aralıklı olarak dizilen kurabiyeler, önceden ısıtılmış 175 derece fırında 20-25 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Bitter veya sütlü çikolata küçük parçalara bölünüp, benmari usulü eritilir. (Yani; büyükçe bir tencereye su konulup, üzerine alttaki tencerede kaynayan suya değmeyecek yükseklikte ve büyüklükte bir başka tencere yerleştirilir. Üstteki küçük tencereye bölünmüş çikolata parçaları konulup, arada karıştırarak altta kaynayan suyun buharı ile çikolata parçalarının erimesi sağlanır.)
  • Soğumuş kurabiyelerin uç kısmından tutularak hızlıca önce eritilmiş çikolataya sonra da çikolata kırıntılarına veya hindistan cevizine bulanarak yağlı kağıt üzerine sıralanır.
  • Kürdan çikolataya batırılıp çıkarılarak, kirpilere göz ve burun yapılır.
  • Çikolata iyice kuruyunca servis edilir.

19 Ocak 2018 Cuma

CİPSLİ PARMAK TAVUK

Cipsli parmak tavuk tarifi
Cipsli tavuk kızartması tarifi
Cipsli tavuk tarifi
     Çalıştığım yıllarda hafta içinde daha pratik yemekler yaptığımdan  bir kaç tavuk göğsü veya tavuk kanadı alarak çok kısa sürede hazırlanabilen cipsli parmak tavukları bazen ana yemek bazen de meze veya ara sıcak olarak yapardım. Epey uzun zamandır yapmadığımdan unutmuşum ve dolayısıyla paylaşmamışım. İsterseniz bir gece önceden tavuk göğüslerini sos içinde bekletebilir yada aceleniz varsa beklemeden baharatlı cips kırıntılarına bulayarak da kızartabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram kadar tavuk göğsü
  • 1 paket baharatlı mısır cipsi 
  • 2 adet yumurta
  • 1 su bardağı un 
  • Karabiber, Tuz
  • Kızartmak için zeytinyağı

Yapılışı: 
  • Tavuk göğüsleri yıkanıp, kurulanıp parmak boyutunda ince uzun kesilir.
  • Tavuk parçaları önce çırpılmış yumurtaya sonra tuz ve baharat eklenmiş una sonra tekrar çırpılmış yumurtaya  ve en sonda ufalanmış cipslere iyice bulanır.
  • Azar azar kızgın yağa atılıp, çevrilerek kızartılır.
  • Yanında pilav veya patates kızartması ile sıcak servis edilir.

17 Ocak 2018 Çarşamba

BİBERLİ İSTİRİDYE MANTARI

İstiridye mantarı sote tarifi
İstiridye mantarı sote nasıl yapılır
Kavak mantarı sote tarifi
     Kış ayları boyunca pazarlarda bol miktarda yabani mantarlar bulunur, her hafta değişik bir çeşidini alırdık ama iki yıldır mantarlar mı tükendi ben mi göremiyorum bilmem bu yıl ancak iki kez çıntara rastlayabildim.Yabani mantar bulamayınca her pazarda bulunan kültür mantarlarından kavak mantarı da denilen istiridye mantarı alıyorum. Sap kısımlarını ince doğrayıp önceden biraz pişirdikten sonra bazen sade bazen de değişik renklerdeki biberlerle birlikte soteliyorum.
Malzemeler:
  • 1 kilogram istiridye mantarı 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet kırmızı biber, sarı biber, turuncu biber, yeşil biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • Yarım çay kaşığı karabiber 
  • Maydanoz
  • Tuz 

Yapılışı:
  • Mantarlar bir kez soğuk su ile zedelenmeden yıkanıp, kağıt havlu ile iyice kurulanır.
  • Mantarın sert sap kısımları minik minik doğranıp yumuşayana kadar zeytinyağı ile kavrulur.
  • Halka halka doğranan kuru soğanlara, mantarlar ve renkli biberlerde eklenir.
  • Parçalamadan karıştırarak, mantarlar suyunu salıp tekrar çekene kadar iyice kavrulur.
  • Baharatları ve tuzu da eklenerek, ocaktan alınır.
  • İnce kıyılmış maydanoz eklenerek, sıcak servis edilir.

16 Ocak 2018 Salı

KARANFİLLİ KURABİYE

Karanfilli kurabiye tarifi
Karanfilli kurabiye nasıl yapılır
     Kurabiye yapmak için çok fazla zamanınız yoksa toz karanfil veya toz tarçın ekleyerek yoğuracağınız hamuru tezgahta uzunca rulolar yapıp yuvarladıktan sonra keskin bir bıçakla verev verev keserek şekillendirerek çok kısa zamanda karanfil kokulu kurabiyeler yapıp isterseniz üzerine ayrıca pudra şekeri ile karıştırdığınız toz karanfil eleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 100 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı pudra şekeri
  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu  
  • 1 tatlı kaşığı dolusu toz karanfil

Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, zeytinyağı, yumurta ve pudra şekeri iyice karıştırılır.
  • Elenmiş un ve kabartma tozu karıştırılıp bir kaç defada yağlı karışıma eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur iki parçaya bölünerek ince uzun iki adet rulo yapılır.
  • Rulodan bıçakla verev parçalar kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri ile karıştırılmış bir çay kaşığı toz karanfil elenir.

15 Ocak 2018 Pazartesi

KREMALI PATATES ÇORBASI

Kremalı patates çorbası tarifi
Kremalı patates çorbası nasıl yapılır
Patates çorbası tarifi
     Patatesle yapılmış her şeyi sevenler ve çorbasız sofraya oturmak istemeyenler için kış aylarında içinizi ısıtacak bu çorbayı yaparken isterseniz, rendelediğiniz bir havucu da ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet orta boy patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 yemek kaşığı un 
  • 200 ml süt kreması 
  • 5 su bardağı su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz

Yapılışı: 
  • Zeytinyağında un ve ince ince doğranmış kuru soğanlar yakmadan kavrulur.
  • Soyulup, minik parçalara bölünmüş patatesler eklenir.
  • Suyu da eklenip, patatesler iyice yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Bu aşamada istenirse blender ile patatesler iyice parçalanır.
  • Ocaktan almaya yakın süt kreması da eklenip, karıştırılır.
  • Kuru nane ve karabiberi de eklenerek sıcak servis edilir.
  • İstenirse bir iki yemek kaşığı yağa kırmızı biber eklenip, ocakta yakmadan çevrilerek çorbanın üzerine gezdirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...