9 Şubat 2018 Cuma

ZARF BÖREK

Zarf börek tarifi
Zarf börek nasıl yapılır
Hazır yufka böreği tarifi
     Evde iki adet hazır yufkanız varsa, nerede ise tava böreğinden bile kısa sürede yapılacak kadar kolay olan bu böreği istediğiniz iç malzemesini kullanarak yapabilirsiniz. Açlık seviyesine göre böreği dörde, sekize hatta on altı üçgen parçaya bölerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 adet yufka 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • 1 adet yumurta  
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • Tuz 
  • Karabiber
  • Maydanoz 
  • Susam 

Yapılışı: 
  • Lora ince kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenip, bekletilir.
  • Zeytinyağı, yoğurt, yumurtanın akı iyice çırpılır.
  • Yufkanın biri tezgaha yayılıp, yoğurtlu sosun hepsi kaşığın tersiyle üzerine yayılır.
  • İkinci yufkada sosun üzerine yayılır.
  • Yufkaların kenarları içe doğru kıvrılarak büyükçe bir kare elde edilir.
  • Karenin köşelerine iç malzemesi konulup, her köşe tekrar içe doğru katlanır.
  • Üzerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince sekiz veya on altı üçgen parçaya kesilip, servis edilir.

6 Şubat 2018 Salı

BULGURLU PIRASA BÖREĞİ

Bulgurlu pırasa böreği tarifi
Bulgurlu pırasa böreği nasıl yapılır
     Geçtiğimiz günlerde yaptığımız geleneksel Blogger Buluşmamızda ki ikramlıklar arasında Sofra Keyfim blogunu yazan arkadaşımız Müjgan'ın yaptığı bulgurlu pırasa böreğini yemiş ve beğenmiştim.Yapılacaklar arasındaki sırasını beklerken, arkadaşımız katıldığı bir televizyon programında da aynı böreği yapınca, hepimiz tekrar hatırlamış olmalıyız ki son günlerde pek çok blogger arkadaşımın yaptığı börekler arasına girdi. Ben orjinal tariften farklı olarak; böreği üçgen dilimleyip, biraz baharat ekledim, hazır yumurta akı da sürülmüşken börek görüntüsü tam olsun diye üzerine de biraz susam serptim.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram pırasa 
  • 3 adet yumurta ( birinin akı ayrılacak ) 
  • 1 su bardağı ince köftelik bulgur 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 demet dereotu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Köftelik bulgurun üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, kapak kapatılarak kabarması sağlanır.
  • Pırasalar yıkanıp, ince ince doğranır.
  • Yumurtalardan birinin akı ayrıldıktan sonra diğer malzemeler derin bir kabın içinde karıştırılır. 
  • Yağlanmış fırın tepsisine karışım yayıldıktan sonra üzeri düzeltilir.
  • Ayrılan yumurtanın akı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

5 Şubat 2018 Pazartesi

PİRİNÇLİ ENGİNAR YEMEĞİ

Pirinçli enginar yemeği tarifi
Enginar yemeği tarifi
Enginar borani nasıl yapılır
     Enginarın her halini sevip, her çeşidine soframızda yer vermeye çalışınca sık yaptığımız tariflerin yanı sıra bazen de denesem nasıl olur diye yola çıkıp denediklerim de oluyor :) Enginarlı pilav adı üstünde pilav olunca enginarını çok, pirincini az koysam nasıl olur diye düşünüp borani mantığıyla pirinçli enginar yemeği yaptım. Enginarlı yemekler yaparken enginarı pazardan bütün alıp genellikle kendim soyup hazırlıyorum, zeytinyağı ve dereotu da olmazsa olmazlardan ama siz bütün enginar bulamazsanız artık her yerde bulunan hazır soyulmuş enginar çanaklarının en küçüklerinden alıp kullanabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 10 adet küçük boy enginar çanağı
  • Yarım çay bardağı pirinç
  • Yarım demet dereotu
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet limonun suyu
  • Zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  • Enginar çanakları ayıklanıp, yıkanıp kurulandıktan sonra limonla iyice ovulur.
  • Limon suyu ve tuz konulmuş suda bekletilir.
  • Yayvan bir tencerede yemeklik doğranmış kuru soğanlar pembeleştirildikten sonra bir çay kaşığı kadar un eklenip çevrilir.
  • Dörde beşe bölünmüş enginarlar, bir limonun suyu, tuz ve üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, kapağı kapatılır.
  • Pirinç de eklenerek, kısık ateşte enginarlar yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın ince kıyılmış dereotu da serpilip, ılık servis edilir.

3 Şubat 2018 Cumartesi

KASIMPATI POĞAÇA

Kasımpatı poğaça tarifi
Kasımpatı poğaça nasıl yapılır
Mayalı tarifler
     Misafir sofralarınız yada çay saatleriniz için yaptığınız ikramlıklarınızda lezzet kadar görünüşü de güzel olsun istiyorsanız, dizilişiyle kasımpatı çiçeğine benzeyen bu poğaçaları ben lor, dereotu karışımı ile yaptım siz kıymalı, patatesli, peynirli hatta zeytin ezmeli gibi istediğiniz iç malzemesini kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 1 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 5 - 5,5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • Dereotu 
  • Karabiber 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu

Yapılışı:
  • İç malzemesi için; lor, karabiber ve ince kıyılmış dereotu karıştırılıp bekletilir.
  • Yumurtanın sarısı üstü için ayrılır.
  • Derin bir kaba un elenip, maya, toz şeker ve tuz eklenir. 
  • Ortası havuz gibi açılan unun yarısına zeytinyağı, su, süt ve yumurtanın akı karıştırılıp, kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri kapatılarak yarım saat mayalandırılır. 
  • Hamur unlanmış tezgahta merdane ile yarım santim kalınlığında açılıp, su bardağı veya yuvarlak kalıp ile kesilir. 
  • Kesilen yuvarlak parçaların içine lorlu karışımdan konulup, kapatılır.
  • Kapatılan parçalar dıştan içe doğru yan yana yağlanmış yuvarlak fırın kabına dizilir.
  • Tam ortaya içine lorlu karışım konulmuş yuvarlak bir parça konulur. 
  • Yumurta sarısı sürülüp, orta göbek kısmına çörekotu serpilip, yarım saatte tepsi de mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kontrollü olarak pişirilir.

2 Şubat 2018 Cuma

FELLAH KÖFTESİ

Fellah köftesi tarifi
Fellah köftesi nasıl yapılır
Bulgur köftesi tarifi
     Fellah  köftesine ana yemek olarak da, çay saatlerinde doyurucu ve değişik bir alternatif olarak da sofralarınızda yer verebilirsiniz.Tek tek yuvarlamak biraz zaman aldığından vaktiniz yoksa hamurdan parçalar kopartıp, ince uzun rulolar yaparak bıçakla bir parmak eninde kesip kesip arada elinizi ıslatarak parmağınızı batırıp çukurlar oluşturarak da şekil verebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 2 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su 
Haşlamak için; 
  • 3 litre sıcak su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Sosu: 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 2 yemek kaşığı biber salçası 
  • 1 tatlı kaşığı kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber 
  • 5 diş sarımsak 
  • 2 su bardağı sıcak su ( haşlama suyundan )
Üzerine: 
  • Maydanoz

Yapılışı: 
  • Köftelik bulgurun üzerine sıcak su dökülüp, demlenip kabarması için üzeri örtülerek bekletilir.
  • Bulgur kabardıktan sonra un, yumurta, kimyon, karabiber, tuz eklenip karıştırılır.
  • 2,5 su bardağı kadar sıcak su eklenip özleşene kadar iyice yoğurulur. 
  • Kurumaması için üzeri örtülür.
  • Hamurdan minik minik parçalar alınıp yuvarlanıp, serçe parmağımızla bastırılarak çukurlar oluşturulur.
  • Yapışmaması için tek sıra tepside biriktirilir. 
  • Üç litre suya bir tatlı kaşığı kadar tuz konulan yayvan tabanlı bir tencereye atılan köfteler, yirmi yirmi beş dakika kadar haşlanır.
  • Ayrı bir tencerede salçalı, sarımsaklı sosu hazırlanıp, haşlama suyundan da iki su bardağı kadar konulup karıştırılır.
  • Kevgirle alınan köfteler sosun içine atılıp, parçalamadan karıştırılır. 
  • Servis tabaklarına sıcakken paylaştırılıp, üzerine ince kıyılmış maydanoz serpilir.

30 Ocak 2018 Salı

KURUTULMUŞ TAZE FASULYE YEMEĞİ

Kurutulmuş sebzeler
Fasulye kurusu yemeği tarifi
Kurutulmuş sebzelerle yemek tarifi
Kurutulmuş taze fasulye yemeği nasıl yapılır
     İzmir'de havalar soğuk olmasa da nerede ise kış aylarının ortasına gelince kurutulmuş sebzelerimizi ortaya çıkarmanın artık zamanı geldi diye düşündüm. Pek çok sebzenin en az tazesi kadar kurusunu da sevdiğimden; kurutulmuş domates biber kavurması, kurutulmuş sebze dolması, kuru domates ezmesi, kurutulmuş sebze yoğurtlaması gibi yemeklerde, çeşitli salatalarda, mezelerde hatta kahvaltılıklarda bile en azından kurutulmuş domateslerden kullanarak bu lezzetlere olabildiğince soframızda yer vermeye çalışıyorum. Siz de kendiniz yaz aylarında sebze kurutmadıysanız bile artık her yerde hazır satılan kurutulmuş sebzelerden alıp bu tariflerden birini denemek isterseniz, kırmızı olan yazılara tıklayarak o tariflere de ulaşabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 su bardağı kadar kurutulmuş taze fasulye 
  • Yarım su bardağı kurutulmuş biber 
  • 4-5 adet kurutulmuş acı biber 
  • 3-4 yemek kaşığı kışlık şişe domatesi 
  • 1 adet kuru soğan
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kurutulmuş taze fasulyeler iyice yıkanıp, biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Sıcak su içinde bekletilen kurutulmuş biberler de süzüldükten sonra kuru soğanlara eklenir.
  • Kış için hazırlanıp şişelenmiş domates püresinden de bir kaç kaşık eklenip, hepsi birlikte kavrulur.
  • Suyu süzülen kurutulmuş taze fasulyeler ve acı biberlerde eklenip, biraz çevrilir.
  • Üzerini geçecek kadar sıcak su ve tuzu da eklenip, fasulyeler yumuşayıncaya kadar pişirilir.
  • İstenirse sarımsaklı yoğurtla servis edilir.

28 Ocak 2018 Pazar

KARNIYARIK POĞAÇA

Poğaça tarifi
Karnıyarık poğaça nasıl yapılır
Peynirli poğaça tarifi
İnstant mayalı tarifler
     Çok eski yıllarda hemen her misafirime yufka ile yaptığım karnıyarık börek ten sonra bu defa da mayalı hamurdan karnıyarık poğaça yaptım. Hamuru ister ceviz büyüklüğünde parçalara bölüp, tek tek, isterseniz biraz büyükçe iki üç parça halinde açıp bardak veya kalıpla yuvarlaklar çıkararak ve istediğiniz iç malzemesini kullanarak bu güzel görünüşlü poğaçalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı süt 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 4 su bardağı un
İç malzemesi: 
  • 250 gram beyaz peynir veya kaşar loru
  • Maydanoz 
  • Karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı
  • Susam
Yapılışı:
  • Unun yarısı yoğurma kabına alınıp, instant maya ile karıştırılır.
  • Ilık şekerli süt, zeytinyağı, tuz ve kalan un da azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur. 
  • Üzeri örtülen hamur mayalanması için yarım saat kadar sıcak bir ortamda bekletilir.
  • Hamur hafif unlanmış tezgahta su bardağından biraz büyük bir bardakla yuvarlaklar kesilir.
  • Kesilen her parçanın iki tarafına bıçakla kesik atılır.
  • Ortaya peynirli, maydanozlu iç malzemesi konulur.
  • Kesilen kısım sağdaki sola, soldaki sağa olacak şekilde birbirlerinin üzerinden geçirilir.
  • Yağlanmış tepsiye aralıklı olarak dizilip, yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Yarım saatte tepside mayalandırılıp, önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

27 Ocak 2018 Cumartesi

PALMİYE KURABİYE

Palmiye kurabiye tarifi
Palmiye kurabiye nasıl yapılır
     Palmiye kurabiye ani misafir geleceğinde, çayın kahvenin yanında yenilebilecek ve en kısa sürede yapılabilecek, en bereketli, en pratik lezzetlerdendir sanıyorum. Aslen Fransız mutfağına ait, Fransızların tatlı ve tuzlu olarak değişik çeşitlerde yaptıkları, Büyükada'nın da meşhur kurabiyelerindenmiş :) Hazırda milföy hamurunuz varsa fırın ısınana kadar hazırlayabileceğiniz bu kurabiyelerin içine ben toz şeker ve tarçın karışımı kullandım ama siz nutella benzeri sürülebilir bir çikolata veya tahin kullanarak da yapabilirsiniz.
Malzemeler: 

  • 5 adet dikdörtgen milföy hamuru 
  • Yarım su bardağı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tarçın 


Yapılışı:
  • Milföy hamurlarının kullanacağımız kadarı buzluktan çıkartılır.
  • Toz şekere tarçın karıştırılıp, bir tepsiye yayılır.
  • Milföy hamurları oda sıcaklığında biraz yumuşayınca birer birer alınıp bir yüzü veya istenirse her iki yüzü de tarçınlı toz şekere bulanır.
  • Merdane ile üzerinden hamuru çok fazla inceltmeden geçilir.
  • Merdane ile enine ve boyuna biraz büyütülen hamurun her iki kısa kenarından tam ortada buluşacak şekilde rulo yapılır.
  • Yapılan rulodan bir parmak kalınlığında parçalar kesilip, yan yan yatırılarak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Üzerlerine bir bardağın altıyla biraz bastırılıp, düzleştirilir. 
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında 15-20 dakika kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenir.
  • Dikdörtgen milföy hamuru bulamazsanız, iki kare milföy hamurunu ortadan biraz üst üste getirerek bastırıp birleştirdikten sonra da kullanabilirsiniz.

26 Ocak 2018 Cuma

PORTAKALLI REVANİ

Revani tarifi
Portakallı revani tarifi
Porsiyonluk revani tarifi
     En geleneksel tatlılarımızdan revaniyi biraz daha farklı bir sunumu olsun diye yuvarlak yuvarlak kesip üzerine de krem şanti sıkarak minik porsiyonluk pastacıklar haline getirdim. Yuvarlaklar arasında kalan parçalar bizim evde nerede ise o anda yenilip bitirildiğinden hiç zayiat olmadı ama siz isterseniz revaniyi kare kare kesip kenarlarını hindistan cevizine buladıktan sonra üzerine krem şanti sıkarak da servis edebilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1,5 su bardağı irmik 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 paket vanilya 
  • 1 su bardağı un 
  • Portakal kabuğu rendesi
Şerbeti için: 
  • 4 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı su
  • 2 su bardağı portakal suyu 
  • 1 paket vanilya
Kreması:
  • 1 paket krem şanti 
  • Yarım su bardağı süt
  • Hindistan cevizi 

Yapılışı: 
  • Tencereye portakal suyu, su ve toz şeker konulup, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra vanilya eklenip bir taşım daha kaynatılıp, soğumaya bırakılır.
  • Yarım su bardağı süt veya portakal suyuyla krem şanti sertleşene kadar mikserle çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Yumurtalara toz şeker eklenip, karışım beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Diğer malzemeler ve portakal kabuğu rendesi de eklenip, bir iki kez kaşıkla karıştırılır.
  • Yağlanmış büyük boy kare borcama karışım dökülüp, üzeri kaşığın tersi ile düzeltilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 45 dakika pişirilir.
  • Fırından çıkan revaninin üzerine soğuk şerbet yavaş yavaş dökülür.
  • Şerbetini çektikten sonra yuvarlak bir kalıp veya su bardağı ile üzerine yuvarlak izler çıkartılır.
  • İzlerin kenarından bıçakla gidilerek yuvarlaklar dibine kadar kesilir.
  • Kesilen yuvarlaklar spatula ile borcamdan tek tek alınıp, yan kısımları hindistan cevizi dökülmüş bir tepside yuvarlanarak hindistan cevizine bulanır.
  • Buzdolabından çıkartılan krem şanti sıkma torbasına doldurulup, istenen bir uç ile revanilerin üzerine sıkılır.
  • Servis tabağına alınıp, üzerine rendelenmiş portakal kabuğu serpilir.

24 Ocak 2018 Çarşamba

TABAKTA KUMPİR

Tabakta kumpir tarifi
Tabakta kumpir nasıl yapılır
Kolay kumpir tarifi
     Dışarıda yemek yemeyi pek tercih etmesem de, zorunlu kaldığımda kumpir ilk tercih ettiklerimden olurdu. Kumpirin içi kadar dışının yanık kabuk kısmını sıyırmayı da sevdiğimden evde yaptığımda genellikle orjinaline bağlı kalarak yapıyorum ama zamanınız yoksa tabakta kumpir denilen bu pratik halini sosis, rus salatası, mantar, zeytin gibi istediğiniz malzemeleri de ekleyerek veya hazır satılan garnitürlerden kullanarak yapabilirsiniz. Kalabalık misafir grupları içinde aynı tarifi cupcake kapsüllerine doldurup, üzerine kaşar peyniri rendesi ilave ettikten sonra fırınlayarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5-6 adet patates 
  • 2-3 yemek kaşığı tereyağı 
  • 250 gram kaşar peyniri 
  • 1 adet haşlanmış havuç 
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 1 çay bardağı haşlanmış bezelye 
  • 8-10 adet zeytin 
  • 3-4 adet kornişon turşu 
  • Ketçap 
  • Mayonez
  • Karabiber  
  • Tuz

Yapılışı:
  • Patatesler haşlanıp, soyulduktan sonra sıcakken el ezicisiyle iyice ezilir.
  • Kaşar peynirinin yarısı, tereyağ ve tuz eklenerek pürüzsüz bir kıvam elde edene kadar iyice karıştırılır.
  • Havuç haşlanıp soğutulduktan sonra minik küpler halinde doğranır.
  • İstenen diğer malzemelerde hazır edildikten sonra patates püreleri tabaklara yerleştirilip, ortasında boşluk açılır.
  • Açılan boşluklara istenen sebzeler konulup, üzerine kaşar peyniri rendesi serpildikten sonra tekrar fırına sokulup kaşar peynirleri eridikten sonra çıkartılır.
  • İstenirse ketçap ve mayonez  de gezdirilerek sıcak servis edilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...