7 Ekim 2017 Cumartesi

LİMONLU LOR KURABİYESİ

Lor kurabiyesi tarifi
Limonlu lor kurabiyesi nasıl yapılır
Limonlu lor kurabiyesi tarifi
     İzmir'e geldiğimizden beri her yerde kolaylıkla tatlı lor bulabildiğimizden hamurişlerinde kaşar ve tulum loru, cheesecake ve kurabiyelerde de tatlı lor kullanıyorum. Ev ahalisi tarafından da çok sevildiği için bizim evde damla sakızlı lor kurabiyesi veya limonlu lor kurabiyesi  nerede ise hiç bitmiyor. Lorlu kurabiyelerde lezzeti veren lor olduğundan umarım siz de bu lezzette kremamsı bir tatlı lor bulabilirsiniz. Damla sakızlı lor kurabiyesi veya limonlu lor kurabiyesi tariflerinden birini olsun seveceğinizi düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 250 gram tatlı lor 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 su bardağı un 
  • 1 paket karbonat (5 gram)
  • 1 adet limonun suyu ve kabuğunun rendesi 
Üzerine:
  • Toz şeker 

Yapılışı:
  • Yumurta, zeytinyağı ve toz şeker iyice karıştırılır.
  • Tatlı lor da eklenip, karıştırılarak pürüzsüz hale getirilir.
  • Limonun suyu küçük bir kaba sıkılır, kabukları da rendelenir.
  • Karbonatla limon suyu karıştırılarak eklenir.
  • Un azar azar eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurdan mandalina büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanarak üstü toz şekere bulanır. 
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

2 Ekim 2017 Pazartesi

SEBZE KAPAMA

Kapama tarifi
Sebze kapama nasıl yapılır
     Yaz boyunca her gün yapılsa yenilebilecek hafiflikte ve lezzetteki sebze kapama yemeğini halen domateslerin ve patlıcanların en lezzetlilerinin bulunabildiği şu günlerde biraz gecikerek de olsa yayınlamak istedim. Sebze kapamayı istediğiniz sebzelerle yapabilirsiniz ama ben annemin yaptığı gibi patates ve patlıcan dilimlerini birer sıra olacak şekilde yayvan bir tencereye sıralayıp aralarına da biber ve bol olgun domates ile hiç su eklemeden sadece domatesin suyuyla pişiriyorum.
Malzemeler: 

  • 3-4 adet patates 
  • 3-4 adet patlıcan 
  • 4-5 adet yeşil sivri biber 
  • 5-6 adet olgun domates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı  
  • Karabiber 
  • Tuz


Yapılışı: 
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, bir parmak kalınlığında dilimlenir.
  • Tuzlu su içinde acısının çıkması için bekletilir.
  • Patatesler soyulup, bir parmak kalınlığında dilimlenir. 
  • Biberler doğranır.
  • Domateslerin kabuğu soyulup, küp küp doğranarak biberlerle karıştırılıp üçe ayrılır.
  • Yayvan bir karnıyarık tenceresinin en altına doğradığımız domateslerin birazı yayılıp, üzerine dilimlenmiş patatesler bir sıra olacak şekilde sıralanıp, tuzlanır.
  • Araya domatesler ve biberler yayılır.
  • Tuzlu suyun içinden elimizle sıkılarak alınan patlıcanlar da bir sıra olacak şekilde sıralanıp, tuzlanır.
  • En üste kalan domatesler ve biberler de yayılıp, zeytinyağı ve tuzu eklenir.
  • Tencerenin kapağı kapatılarak önce orta sonra kısık ateşte hiç su eklenmeden pişirilir.
  • Sıcaklığı geçince tencerenin kapağı açılıp, üzerine karabiber serpilerek ılık olarak servis edilir.

26 Eylül 2017 Salı

GAVURDAĞI SALATASI

Gavurdağı salatası tarifi
Gavurdağı salatası nasıl yapılır
Salatalar
       Gaziantep mutfağına ait bu salatayı meze olarak hatta benim gibi suyuna ekmek banarak ana öğün olarak tüketebilirsiniz. Ben domateslerin çekirdeklerini çıkarmadan yaptığımdan olması gerekenden biraz daha sulu kıvamda oldu ama siz de suyuna ekmek banmayı sevenlerdenseniz sorun olmaz :) Çekirdeklerini çıkarıp, kabuklarını soyduğunuz domatesleri ve diğer malzemeleri olabildiğince minik parçalar halinde doğrayarak bu çok lezzetli salatayı yapabilirsiniz.   
Malzemeler:
  • 4-5 adet domates 
  • 3-4 adet yeşil sivri biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet taze soğan
  • 1 su bardağı ceviz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım limonun suyu 
  • 3 yemek kaşığı nar ekşisi 
  • 5-6 dal maydanoz 
  • 5-6 dal taze nane 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Domateslerin kabukları soyulur.
  • Domates, biber, kuru soğan ve taze soğanlar olabildiğince küçük küçük doğranır.
  • Maydanoz ve taze nane de ince ince kıyılır.
  • Cevizler irice dövülerek birazı süsleme için ayrılır.
  • Malzemeler derin bir kaba alınıp, nar ekşisi, limon suyu ve zeytinyağı da eklenerek karıştırılır.
  • Kalan cevizlerle süslenip, servis edilir.

21 Eylül 2017 Perşembe

GÜVEM REÇELİ

Güvem reçeli tarifi
Güvem eriği reçeli nasıl yapılır
Çakal eriği reçeli tarifi
Çakal eriği reçeli nasıl yapılır
     Pazarda Kazdağlarından köylülerin getirdiği güvem eriklerini görünce dayanamadım biraz fazla aldım. Bir kısmını reçel yaptım ama çekirdeklerini çıkarmak zor olduğundan az miktarda deneyip kalanını marmelat ve güvem şerbeti olarak değerlendirdim. Benim aldığım meyveler epey olgun olunca bir gece önce şekerde bekleterek biraz sulandıktan sonra kullandım. Eğer meyveler olgun değil ise su oranını biraz daha arttırabilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 2 su bardağı güvem eriği 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı su 
  • Yarım limonun suyu
Yapılışı:
  • Güvem eriklerinin yaprakları, dalları ayıklanır iyice yıkanıp, süzülür.
  • Derin bir tencerede üzerine su ve şeker eklenerek yumuşayıp, koyulaşana kadar pişirilir.
  • Limon suyu da eklenip, reçel kıvamını alınca ocaktan indirilir.
  • Kavanozlara paylaştırılıp, kapağı kapatılarak ters çevrilir.

19 Eylül 2017 Salı

DENİZ KIZI PASTA

Deniz kızı pastası
Şeker hamurlu pastalar
Doğum günü pastası
     Deniz kızı figürlerini çok seven kuzenimiz Belgin'in bu yıl ki tatili uzun sürüp, yurt dışı gezilerini bir türlü bitiremeyince, bizim de programımız bir türlü uymayınca buluşamadık ve doğum gününü biraz gecikmeli olarak İzmir dönüşü kısa süreli de olsa işyerinde kutlayabildik. Belgin'ciğim, doğum günün kutlu olsun sağlıkla, mutlulukla nice yıllara hep beraber...

15 Eylül 2017 Cuma

ACILI EZME

Acılı ezme tarifi
Acılı ezme nasıl yapılır
Meze tarifi
Acılı domates ezme tarifi
     En sevdiğimiz mezeler arasında yer alan acılı ezme, genellikle içki sofralarına meze olarak yapılsa da eğer bizim gibi her öğünde yiyecek kadar seviyorsanız çay saatlerinde hatta kahvaltılarda bile sofraya konulabilir :) Lokantalarda meze tabaklarında servis edilen ve hemen bitiveren acılı mezeyi doya doya yemek isterseniz bu tarifle yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 adet domates 
  • 2 adet sivri biber 
  • 1 adet kurusoğan 
  • 2 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı acı biber salçası 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 çay kaşığı pul biber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı nar ekşisi veya 1 adet limonun suyu
Yapılışı:
  • Domateslerin kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartıldıktan sonra mümkün olduğu kadar küçük küçük doğranır.
  • Kuru soğan soyulup, küp küp olabildiğince küçük doğranır.
  • Sivri biberler uzunlamasına dörde bölündükten sonra çekirdekli kısmı çıkartılarak küçük küçük doğranır.
  • Ezilmiş sarımsaklar ve maydanoz da incecik kıyılıp, malzemelere karıştırılır.
  • Domatesler olgunsa ve meze sulanacak gibiyse bir süre süzgeçte bekletilir.
  • Suyu süzülen sebzelere tuz, pul biber, zeytinyağı, biber salçası eklenip iyice karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, nar ekşisi de gezdirilerek servis edilir.

11 Eylül 2017 Pazartesi

LAVANTALI KURABİYE

Lavantalı kurabiye tarifi
Lavantalı kurabiye nasıl yapılır
     Kozmetik ve temizlik malzemelerinde severek kullandığımız lavanta kokusunu daha çok hissedebilmek için, bu sene biraz da komşuların lavantalarına özenerek yazlığın bahçesine bir sıra lavanta diktik. Çiçeklerine pek kıyamasam da yaz bitip çiçekleri geçmeye başlayınca lavantalı muhallebi ve lavantalı kurabiye yapabilmek için ilk hasadımızı da yapmış oldum :) 
Malzemeler:
  • 150 gram oda sıcaklığında tereyağı 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta
  • 3 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2 yemek kaşığı kurutulmuş lavanta 
  • 1 çay bardağı süt

Yapılışı:
  • Lavantanın kurumuş çiçekleri toz şekerle birlikte mutfak robotunda parçalanır.
  • Elekten geçirilip, iri parçalar elenir.
  • Sıcak sütün içine eklenip, karıştırılır.
  • Soğuduktan sonra aromasının çıkması için bir gece buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığındaki tereyağ ve diğer malzemeler de karıştırılıp, gerekirse biraz daha un ilave edilerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamur streç film ile sarılıp, yarım saat buzdolabında dinlendirilir.
  • Hamurdan kopartılan parçalara şekil verilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 15 dakika kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Üzerine istenirse pudra şekeri serpilir.

7 Eylül 2017 Perşembe

KAVUNLU SMOOTHİE

Smoothie tarifi
Kavunlu smoothie tarifi
Kavunlu smoothie nasıl yapılır
     Yaz bitti ama halen sıcaklar ve kavunlar bitmediğine göre; çilek, muz, karadut, kavun gibi uyacağını düşündüğüm her meyve ile yaz boyunca yapıp, severek tükettiğimiz, nerede ise öğün yerine geçebilecek bu içecekleri sıcaklar devam ettiği sürece değişik meyveler ile yapmaya devam edebiliriz diye düşündüm :) Ben bu ölçülere göre yaptım ama kavun dilimleri farklı büyüklüklerde olabileceğinden, malzemeleri kendi damak zevkinize göre ayarlayabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1,5  su bardağı süt
  • 1 yemek kaşığı yoğurt
  • 2 dilim kavun
  • Buz parçaları 

Yapılışı : 
  • Temizlenip, kabukları soyulmuş kavun dilimleri bir süre dondurucuda bekletilip, iyice soğutulur.
  • Kavun, yoğurt, istenirse bir miktar toz şeker veya bal da eklenerek blenderde kavunlar püre haline gelene kadar parçalanır.
  • Süt de eklenerek birbirlerine iyice karışmaları sağlanır.
  • Ortasına batırılan pipet dik durabilecek kıvama gelene kadar gerektiğinde biraz daha kavun püresi eklenir.
  • İstenirse buz da eklenerek, bekletmeden servis edilir.

5 Eylül 2017 Salı

KAPARİ KARPUZU TURŞUSU

Kapari Turşusu Tarifi
Kapari Turşusu Nasıl Yapılır
Karpuz Kapari Karpuzu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
     Bu yaz bir doğa yürüyüşü sırasında yollar, duvarlar boyunca hemen her yerde kendi kendine yetişmiş kaparileri görünce daha önce satın aldığımız kapari turşusunu bu yıl kendim denemek istedim. Ben kapari meyvelerini temmuz ayı ortalarında keşfedince turşumda biraz geç kaldı ve çoğunluğu kapari karpuzu da denilen büyük boy meyvelerinden yaptım. Hazır aldığımız turşulara göre kendi yaptığımızın tadını daha çok beğendiğimizden önümüzdeki yıl mayıs haziran aylarında buralarda olur da zamanında biraz daha fazla miktarda toplayabilirsem, çiçek tomurcuklarından ve taze filizlerinden de turşusunu yapmayı düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram kadar kapari meyvesi
  • 1 litre içme suyu
  • 1,5 yemek kaşığı salamura tuzu 
  • 1 çay bardağı elma sirkesi 
Yapılışı:
  • Kapariler dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
  • Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
  • Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
  • Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir. 
  • Tatlanıp acısı giderilen kaparilerin suyu süzülüp, büyüklüklerine göre ayrı ayrı kavanozlara paylaştırılır.
  • Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
  • Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
  • Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtünceye kadar sirke doldurulur.
  • Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
  • İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir.

31 Ağustos 2017 Perşembe

MİLFÖY PİZZA

Milföy pizza tarifi
Milföy hamurundan pizza nasıl yapılır
Kolay pizza tarifi
     Birbirinden farklı şekiller verilebilen ve çok kısa zamanda çıtır çıtır börekler yapılabilen milföy hamurlarından birer paket de olsa buzlukta bulunduruyorum. Ben iç malzemesi olarak domates, zeytin ve peynir çeşitlerinden kullanarak, tek porsiyonluk pizzalar yaptım. Siz isterseniz sucuk, salam gibi tercih ettiğiniz ürünlerden de istediğiniz miktarlarda kullanarak bu pizzalardan yapabilirsiniz.
Malzemeler:

  • 20 adet milföy hamuru 
  • 5 adet kiraz domates 
  • Lor 
  • Beyaz peynir 
  • Kaşar peyniri
  • Siyah zeytin 
  • Maydanoz 
  • Kurutulmuş fesleğen veya kuru nane
  • 1 adet yumurta
  • Susam 

Yapılışı:

  • Milföy hamurları buzluktan çıkartılıp, biraz yumuşayınca on tanesinin ortası yuvarlak kurabiye kalıbı veya su bardağı ile yuvarlak kesilip çıkartılır.
  • Çıkan yuvarlak parçalar hemen kullanılmayacaksa tekrar streç film ile sarılarak buzluğa konulur veya istenen iç malzemesi konularak onlar da ayrıca pişirilir.
  • İncecik kıyılmış maydanozlar, küp küp doğranmış veya rendelenmiş diğer peynirler çırpılmış yumurtanın akıyla karıştırılır.
  • Bütün olan milföylerin tam ortasına gelecek şekilde istenen malzemeler konulur.
  • En üstte kaşar peynirleri ve ikiye bölünmüş kiraz domates yerleştirilir.
  • Ortası çıkarılmış milföyler de iç malzemesi ortada görünecek şekilde alttaki milföyün üzerine yerleştirilip, kenarlarından biraz bastırılır.
  • Kenarlara fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden 200 derece ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Sıcak olarak servis edilir.

28 Ağustos 2017 Pazartesi

BÖRÜLCE KABAĞIYLA BÖRÜLCE SALATASI

İç börülce salatası tarifi
Kabaklı börülce salatası nasıl yapılır
Börülce kabağı salatası

     Karadenizlilerin hamsisi gibi bizim de börülce üzerine tariflerimiz bitmiyor, hatta pazarlarımızda adı börülce kabağı olarak bilinen ayrı bir cins kabak  satılıyor ve bu kabakla birlikte kabaklı börülce salatası yapılıyor :) Kış aylarında kuru börülceli yemekler, yaz ayları boyunca da Börülce salatası, İç börülce salatası, Börülce yemeği, Börülce çorbası gibi nerede ise hemen her gün börülceli bir yemek sofralarımızda yer alınca, bu tarifi de ekleyeyim diye düşündüm. İsterseniz sosuna limon suyu ve sarımsak ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze iç börülce 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
  • Börülce kabağı
Yapılışı:
  • İri taneli tercihen karagöz börülcelerin taneleri ayıklanır.
  • Taze börülceler varsa uç kısımları elle kopartılır.
  • Uzunluğuna göre üçe dörde bölünür.
  • Derin bir tencerede bol kaynar suda yumuşayana kadar üzerinde oluşan köpükler alınarak haşlanır.
  • Börülce kabağı dörde bölünüp, içinde çekirdekli kısım varsa birazı alınır.
  • Çatala gelecek büyüklükte küp küp doğranır. 
  • Börülce kabağı ister börülcenin haşlandığı suya sonradan eklenerek, istenirse ayrı bir tencerede çok da yumuşamayacak şekilde haşlanır.
  • Börülceler ve kabaklar karıştırılarak servis tabağına alınır.
  • Börülcenin üzerine zeytinyağı, tuz ve istenirse sarımsak ve limon suyu eklenir.
  • Tercihen ılık olarak servis edilir.

26 Ağustos 2017 Cumartesi

ÇİZİK POĞAÇA

Çizik poğaça tarifi
Çizik poğaça nasıl yapılır
Poğaça tarifi
     Çay saatleri için hem doyurucu, hem de servisi kolay olunca ve son yıllarda da birbirinden farklı ve güzel görünümlü poğaçalar yapılmaya başlanınca ben de bu güzellikler arasından birini seçip çay saatleri hatta kahvaltılar için poğaça yapıyorum.Bu poğaçaların da şeklini ilk gördüğümde çok beğenmiştim.Patatesli iç malzemesini iyice karıştırıp, köfte şekli vererek poğaçaların içine yerleştirince hem iç malzemesi eşit yayıldı hem de şekil vermek çok daha kolay oldu.
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 yemek kaşığı kuru maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 su bardağı un 
İç malzemesi:
  • 3-4 adet haşlanmış patates 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 200 gram lor 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pulbiber 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • Tuz
  • Yarım demet dereotu 
Üzerine:
  • Yumurta sarısı 
  • Susam
Yapılışı:
  • Ilık sütün içine toz şeker ve kuru maya eklenip, karıştırılır.
  • 10 dakika kadar kabarması beklenir.
  • Mayalanmış şekerli süt, zeytinyağı ve yumurtalara elenmiş un iki defada eklenerek ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülü olarak yarım saat kadar bekletilerek kabarıp iki katı hacme ulaşması sağlanır.
  • Zeytinyağı konulmuş tavada ince doğranmış yemeklik soğanlar pembeleştirilir.
  • Haşlanıp soyulan patatesler soğuyunca rendenin iri tarafıyla rendelenir.
  • Soğanlar, patatesler, lor ve ince kıyılmış dereotu karıştırılır.
  • Tuz ve baharatlar da eklenip, yoğurularak köfte şekli verilir.
  • Mayalanan hamur bir kez daha yoğurulup, merdane ile tezgahta yarım parmak kalınlığında açılır.
  • Açılan hamurdan büyükçe bir su bardağının ağzı ile yuvarlaklar kesilir.
  • Yuvarlakların içi bıçakla dört beş adet çizik atılarak kesilir.
  • Çiziklerin ortasına köfte şekli verilmiş patatesli içler konulup, iki taraf birbirinin üzerine gelecek şekilde kapatılır.
  • Kapanan kısım alta gelecek şekilde fırın tepsisine dizilir.
  • Üstlerine yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • Poğaçalar yarım saatte tepsi mayası için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

24 Ağustos 2017 Perşembe

KARIŞIK KIZARTMA

Kızartma tarifi
Karışık kızartma nasıl yapılır
Domates soslu karışık kızartma tarifi
Karışık sebze kızartması
     Kızartmaların sağlık açısından zararlı olduğu söylense de; patlıcanın, domatesin en güzel zamanlarında olunca mevsimi geçmeden hem de odun ateşinde kızartma yapıp, yemenin keyfini kaçırmak istemedim. Zaten nasılsa kış aylarında patlıcan ve domates aradığımız lezzette olmayınca kızartma yapmıyoruz, yaz aylarında yılda iki üç defa kızartma yemenin de zararı göz ardı edilebilir diye düşünüyorum :) Sebze miktarlarını kendiniz belirleyebilir domates sosu ve yoğurtla birlikte tercihen ılık olarak servis edebilirsiniz.
Malzemeler:

  • 5-6 adet patates 
  • 5-6 adet patlıcan 
  • 5-6 adet kabak 
  • 10-15 adet yeşil sivri biber 
  • Kızartmak için zeytinyağı

Sos malzemeleri: 

  • 5-6 adet olgun büyük boy domates 
  • 5-6 diş sarımsak 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı:

  • Patlıcanlar siyah kabuk kısımları az kalacak şekilde alacalı olarak soyulur.
  • Ortadan ikiye kesilen patlıcanlar bir parmak kalınlığında enine veya boyuna dilimlenir.
  • Derin bir kabın içinde tuzlu suda acısının çıkması için bekletilir.
  • Patateslerin kabukları soyulup, elma dilimi şeklinde dilimlenir, tuzlanır.
  • Kabaklar soyulup, dilimlenir, tuzlanır.
  • Kızarma tenceresinin yarısına kadar zeytinyağı doldurulup, iyice kızdırılır.
  • Kızgın zeytinyağına zeytinyağının soğumaması için azar azar patatesler atılarak iyice kızartılır.
  • Kağıt havlu serilmiş bir tepsiye patatesler çıkartılır.
  • Kabaklar kızgın yağa atılıp, kızardıktan sonra onlar da kağıt havlu üzerine alınır.
  • Patlıcanlar tuzlu suyun içinden hiç su kalmayıncaya kadar elimizle iyice sıkılarak alınıp, kızgın yağın içine atılarak kızartılır.
  • Patlıcanlarda kağıt havlu serilmiş bir tepsiye alınır.
  • Yıkanıp, iyice kurulanıp sap kısmı kesilmiş biberler de bütün veya ikiye bölünerek kızartılır.
  • Kızaran sebzelerin hepsi servis tabağına alınır.
  • Kızartma yağından bir kaç kaşık sos tenceresine eklenip, doğranmış domatesler, tuz ve dövülmüş sarımsaklarla birlikte koyulaşıp sos kıvamını alana kadar pişirilir.
  • Karabiberi de eklenip, sos sıcakken kızartmaların üzerine dökülerek servis edilir.

22 Ağustos 2017 Salı

ÇİLEKLİ TATLI

Çilekli tatlı tarifi
Muhallebili çilekli tatlı tarifi
Jöleli tatlı tarifi
     Muhallebi, jöle ve krem şanti katlarından oluşan bu tatlıda jelin içine pazarda bulduğum minik minik çilekleri bütün olarak ekledim.Ben tatlıyı önceden hazırlayıp bekletmek istediğim için krem şanti sıktım ama hemen servis edecekseniz krem şanti yerine birer top dondurma da ekleyebilirsiniz. Siz de çilekli, vişneli, limonlu, muzlu, kivili gibi değişik çeşitleri bulunan bitkisel jellere uyum sağlayacağını düşündüğünüz çilek, vişne, karadut, frambuaz gibi orman meyveleriyle veya istediğiniz meyveleri kullanarak yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 5 su bardağı süt 
  • 6 yemek kaşığı toz şeker 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 5 yemek kaşığı un 
Üzerine:
  • Dr.Oetker çilek aromalı bitkisel jel
  • 2,5 su bardağı kaynamış su 
  • 1paket krem şanti 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Çilek
Yapılışı:
  • Krem şanti paketi çırpma kabına dökülüp, bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Derin bir tencereye elenmiş un, nişasta ve toz şeker konulur.
  • Süt azar azar eklenerek ve sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Muhallebi piştikten sonra servis kaplarının yarısına kadar dökülerek paylaştırılır.
  • Başka bir kaba pakette ki çilek aromalı jel dökülüp, üstüne kaynamış su eklenerek eriyinceye kadar iyice karıştırılır.
  • Oda sıcaklığında on, on beş dakika bekletilerek ılıması sağlanır.
  • Yıkanıp kurulanmış çilekler bütün veya iri parçalar halinde muhallebinin üzerine paylaştırılır. 
  • Çileklerin üzerine üstten biraz boşluk kalacak şekilde çilek aromalı jel dökülür.
  • Buzdolabında sertleştikten sonra çıkartılıp, sıkma torbasına alınan krem şanti tatlının üzerindeki boşluğu dolduracak şekilde sıkılır.
  • Tatlı buzdolabında bekletilip, soğuk olarak servis edilir.

17 Ağustos 2017 Perşembe

AYÇİÇEĞİ SALATASI

Ayçiçeği salatası tarifi
Ayçiçeği salatası nasıl yapılır
Patatesli ayçiçeği salatası tarifi
Patates salatası tarifi
     Çay saatlerinde genellikle tatlılardan çok tuzlular tercih edilince, tuzlu hamurişlerinin, böreklerin yanına daha sağlıklı ve hafif lezzette değişik salatalar yapmaya çalışıyorum. Ayçiçeği salatasını da bir zaman önce yabancı sitelerde gezinirken görmüş, şeklini çok beğenmiştim. Adını ve kullanılan malzemeleri bilmeden tamamen evde olan malzemelerle doğaçlama olarak yaptım. Bloga yazma aşamasında, ayçiçeğine benzediği için bu isimle araştırınca gördüm ki aynı isimle ama tavuk göğsü, ton balığı gibi malzemeler kullanılarak yapılıp, paylaşılmış. Tavuklusu, balıklısı nasıl olur bilemiyorum ama bu haliyle daha hafif oldu ve daha çok sevildi sanıyorum. Son yıllarda cips tüketmediğimizden kutu içindeki cips miktarını bilemeyip büyük boy aldım ama küçük boyunu da alsam bol bol yetermiş :) Ben çay saati hazırlıklarına biraz erken başlayınca salatanın kenarlarına cipslerini dizip, bekletmiştim ama cipslerin çıtır kalması için son anda eklenmesi daha iyi olurmuş diye düşünüyorum.
Malzemeler:

  • 4-5 adet patates 
  • 2-3 adet havuç 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 1,5 su bardağı haşlanmış mısır
  • 5-6 adet kornişon turşu 
  • 5 yemek kaşığı mayonez 
  • Yarım su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı labne peyniri 
  • 2 diş sarımsak 
  • 1 bağ dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • 15-20 adet Pringles cips
Yapılışı:

  • Patatesler haşlanıp, kabukları soyulur.
  • Sıcakken iyice ezilerek püre haline getirilir.
  • Havuçlar soyulup, yumuşayana kadar haşlanır.
  • Soğuyan havuçlar, kırmızı biber ve kornişon turşu minik küpler halinde doğranıp, patates püresine eklenir.
  • Başka bir kapta süzme yoğurt, mayonez ve labne peyniri de karıştırılıp, eklenir. 
  • Haşlanmış mısır tanelerinin birazı, dövülmüş sarımsaklar, karabiber ve tuzu da eklenerek karıştırılır.
  • Karışım derince bir tabağın içine alınıp, üzeri kaşığın tersiyle düzleştirilir.
  • Salatanın çevresi incecik kıyılmış dereotu ile çevrelenip, ortasına kalan mısır taneleri serpiştirilir.
  • Cipslerin yumuşamaması için, servise yakın bir zamanda etrafına cipsler de batırılarak ayçiçeği şekli verilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...