3 Şubat 2020 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 4 su bardağı un                  
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz

Yapılışı:
  • Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
  • Ilık su ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Haşhaş ezmesi, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
  • Her beze unlanmış tezgahta yapışmaması için ara ara unlanarak olabildiğince ince açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaşlı karışım sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezelerin hepsi açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülerek üst üste konulur.
  • Hamur kenarlarından çekiştirilerek biraz daha büyütüldükten sonra bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler her iki tarafından bükülür.
  • Her şerit kendi etrafında çevrildikten sonra açılıp dağılmaması için ucu alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye sıralanır.
  • Tepsinin üzeri örtülerek yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 


1 Şubat 2020 Cumartesi

BUĞDAY GEVREKLİ ROCHES ÇİKOLATA

Roches Çikolata Tarifi
Buğday Gevrekli Roches Tarifi
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata  (80 gram x 3 adet) 
  • 1 su bardağı Kellogg's coco pops buğday gevreği 
  • 2 yemek kaşığı kabuksuz antep fıstığı 
  • 2 yemek kaşığı badem 
  • 2 yemek kaşığı fındık


Yapılışı: 
  • Çikolatalar parçalanıp, kuru bir kabın içine alınır.
  • Bu kap içi kaynayan su dolu başka bir kabın içine oturtulup, suya değmeden çikolataların benmari usulü erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolataların içine buğday gevreği ve kuru yemişler eklenip karıştırılır.
  • Biraz dinlendirildikten sonra bu karışımdan birer tatlı kaşığı alınarak yağlı kağıt üzerine yan yana sıralanır.
  • Önce serin bir yerde bekletilip, çikolata biraz donduktan sonra kağıttan ayırıp tepsiyle buzdolabına alınır.
  • Buzdolabından çıkartılıp, tatlı olarak veya kahve yanında servis edilir.
  • Buğday gevreği kullanmadan başka bir tarifle roches yapmak isterseniz; 
https://nergismevsimi.blogspot.com/2017/02/kuruyemisli-cikolata-roches.html



31 Ocak 2020 Cuma

YUMURTALI PEYNİRLİ LAVAŞ

Lavaş Tarifi
Yumurtalı Peynirli Lavaş Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı elenmiş un 
  • 2 su bardağı kadar ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • Yumurta
  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri
  • Zeytinyağı
  • Pul biber, karabiber 



Yapılışı: 
  • Derin bir kabın içine un elenir.
  • Tuz eklenip, karıştırılır.
  • Su azar azar eklenerek hafif ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlenmiş hamur sekiz  parçaya bölünüp bezeler halinde yuvarlandıktan sonra üzeri örtülür.
  • Tezgaha biraz un serpilir.
  • Bezeler birer birer alınıp, üstlerine biraz un serpilerek tezgaha ve merdaneye yapışmayacak kıvamda açılır.
  • Yapışmaz bir tava iyice ısıtılıp, açılan hamurun bir tarafı kısık ateşte pişirildikten sonra spatula ile tersi çevrilir. 
  • Lavaşın pişen kısmına bekletmeden fırçayla zeytinyağı sürülüp, rendelenmiş kaşar peyniri, beyaz peynir serpilip, ortasına da bir yumurta kırılır.
  • Yumurtanın bütün olması istenmezse önceden kaşar peyniri, beyaz peynir ve yumurta çırpılıp karıştırılarak hazırlanan iç malzemesi lavaşın üzerine yayılır.
  • Yumurtanın pişmesi için tava büyükçe bir kapakla kapatılır.
  • Kısık ateş üzerinde yumurtanın pişmesi rendelenmiş kaşar peynirlerinin de erimesi sağlanır.
  • Kırmızı pul biber ve karabiber serpilir.
  • Yumurta piştikten sonra ocaktan alınan lavaş, dürüm yapılarak veya tabağa alınıp bıçakla dilimlendikten sonra sıcak servis edilir.

28 Ocak 2020 Salı

LEBLEBİ TOZU HELVASI

Leblebi Tozu Helvası Tarifi
Leblebi Tozu Helvası Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı leblebi tozu 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1,5 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Süslemek için leblebi

Yapılışı:
  • Sütün içinde şeker karıştırılarak iyice eritilir.
  • Yapışmaz tabanlı bir tavada zeytinyağında leblebi tozu çevrilerek kavrulur.
  • Şekerli süt yavaş yavaş kavrulan leblebi tozuna eklenerek, karıştırılır.
  • Helva kıvamı alınca kaşıkla veya kalıplara konularak şekil verilir.

23 Ocak 2020 Perşembe

PEYNİRLİ BURGU ÇÖREK

Peynirli Burgu Çörek Tarifi
Burgu Çörek Tarifi
Kurutulmuş Domatesli Çörek Tarifi
Malzemeler:
  • 1 su bardağı ılık süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 4 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket instant maya 
  • 2 adet yumurtanın beyazı 
  • 6,5-7 su bardağı un
İç malzemeleri:
  • 1 su bardağı tulum loru
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
  • 5-6 adet domates kurusu
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
Üzerine:
  • 2 adet yumurtanın sarısı
  • Susam
Yapılışı:
  • Domates kuruları ağzı kapalı bir kap da kaynar su içinde su soğuyana kadar bekletilir.
  • Süzülen domatesler ince ince kıyılıp, dereotu, lor ve rendelenmiş kaşar peyniri ile karıştırılır.
  • Derin bir kap da ılık su, ılık süt, toz şeker ve instant maya karıştırılıp, üzeri örtülür.
  • Yumurtaların sarıları üzerine sürmek için ayrılır.
  • Hamur on dakika kadar mayalandıktan sonra zeytinyağı, yumurtaların akları ve un azar azar eklenerek yoğurulup, üzeri örtülür ve bir saat kadar daha mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur iki parçaya ayrılıp, dikdörtgen şeklinde fazla inceltmeden merdane ile açılır.
  • Üzerine domates kurusu, lor, dereotu ve rendelenmiş kaşar peyniri karışımı yayılır.
  • Karabiber ve tuz da serpilerek düzeltilir.
  • Hamurun üçte bir kadarı uzun tarafından ortaya katlanır.
  • Diğer tarafı da ortaya katlanıp, iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler iki ucundan tutulup, bir ucu sağa bir ucu sola doğru burulur.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilip, üstlerine fırçayla yumurta sarısı sürülüp susam serpilir.
  • Yarım saat kadar tepside mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında, kontrol edilerek üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirilir.
  • Ayırdığımız ikinci parça hamura da aynı işlemler yapıldıktan sonra pişirilir.

21 Ocak 2020 Salı

UN ÇORBASI

Un Çorbası Tarifi
Un Çorbası Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • Yarım su bardağı un 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 5 su bardağı su 
  • 1 yemek kaşığı kuru nane 
  • Tuz
  • Karabiber 
Yapılışı: 
  • Zeytinyağı veya tereyağı konulmuş tencereye un eklenip, rengi hafif pembeleşip un kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Kavrulan unun üzerine soğuk su eklenip sürekli karıştırılarak çorba kıvamı alana kadar kısık ateş üzerinde pişirilir.
  • Ocaktan almaya yakın kuru nane ve karabiberi eklenip, sıcak servis edilir.

18 Ocak 2020 Cumartesi

LORLU POĞAÇA

Poğaça Tarifi
Poğaça Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 adet yumurtanın beyazı 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 paket Dr.Oetker instant maya 
  • 5,5 - 6 su bardağı un 
İçine: 
  • 250 gram lor
  • Dereotu
  • Karabiber
Üzerine:
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Susam
Yapılışı: 
  • Geniş bir kaba dört su bardağı elenmiş un konulur.
  • Toz şeker, tuz ve instant maya da eklenip, karıştırılır.
  • Yumurtanın akı, zeytinyağı, su ve süt de eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek, ele hafif yapışan çok yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek sıcak bir yerde bir saat kadar mayalanıp kabarması için bekletilir.
  • Mayalanan hamurdan parçalar kopartılıp, elimizle yuvarlanarak fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Üzerlerine çırpılmış yumurta sarısı fırça ile sürülüp, susam serpilir.
  • Bir saat kadar da tepsi de mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında kızarana kadar pişirilir.

17 Ocak 2020 Cuma

PORTAKALLI ÇATLAK KURABİYE

Portakallı Çatlak Kurabiye Tarifi
Portakallı Çatlak Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı portakal suyu
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 portakal kabuğu rendesi 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 2,5 su bardağı un 
  • 1 su bardağı pudra şekeri
Yapılışı: 
  • Portakalın kabuğu rendelenip ayrıldıktan sonra suyu sıkılır.
  • Derin bir kapta yumurtalar, zeytinyağı, portakal suyu, toz şeker ve portakal kabuğu rendesi el çırpıcısı ile karıştırılır.
  • Kabartma tozu ve elenmiş un azar azar eklenerek, ele yapışacak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurdan alınan ceviz büyüklüğünde parçalar yuvarlandıktan sonra, bol pudra şekerine bulanıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 180 derece ısıtılmış fırında kontrollü olarak yarım saat kadar pişirilir.

15 Ocak 2020 Çarşamba

KARAMELLİ TEPSİ MUHALLEBİ

Karamelli Muhallebi Tarifi
Tepside Karamelli Muhallebi Tarifi
 Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 kahve fincanı nişasta 
  • 1 adet bademli çikolata
Yapılışı:
  • Nişastaya sütün yarısı azar azar eklenip, pütür kalmayıncaya kadar iyice ezilir. 
  • Toz şekerin yarısı derin bir tencerede yakmadan eritilip, karamel haline getirilir.
  • Şeker yanmaya başlamadan sütün kalanı eklenerek, hızlıca karıştırılır.
  • Süt ısınıp, tenceredeki şeker eriyince nişastalı süt ve kalan toz şeker de eklenip, karıştırılarak pişirilir.
  • Dikdörtgen borcam bir kap ıslatılıp suyu süzülür.
  • Muhallebi borcama dökülüp, üzeri düzeltilir.
  • Oda sıcaklığına geldikten sonra dilimlenip, buzdolabına konulur.
  • Üzeri bıçakla kıyılmış bademli çikolata parçaları ile süslenir.

13 Ocak 2020 Pazartesi

FIRINDA TAVUK ÇÖP ŞİŞ

Tavuk Şiş Tarifi
Tavuk Çöp Şiş Tarifi
Fırında Tavuk Şiş Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram tavuk kalça eti
  • 1 yemek kaşığı yoğurt 
  • 3-4 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 tatlı kaşığı kekik 
  • 2-3 adet domates 
  • 4-5 adet yeşil sivri biber 
  • Çöp şiş

Yapılışı:

  • Yoğurt, zeytinyağı, tuz ve baharatlar karıştırılır.
  • Tavuk kalça etleri küp küp doğranıp, bir gece veya en az iki üç saat önceden sosa iyice bulanarak bekletilir.
  • Ertesi gün domates ve biberler doğranıp; biber, tavuk, domates, tavuk olacak şekilde istenen sayıda çöp şişe geçirilir.
  • Pişirme kağıdı serili fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden 250 derece ısıtılmış fırında kızarana kadar arada çevrilerek pişirilir.
  • Sıcak servis edilir.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...