21 Haziran 2020 Pazar

KAYISILI KEK

Kayısılı Kek Tarifi
Kayısılı Kek Nasıl Yapılır
Taze Meyveli Kek Tarifi
Malzemeler: 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 10 adet kayısı 

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker beyazlaşana kadar mikserle çırpılır.
  • Eritilmiş soğutulmuş tereyağı, kabartma tozu ve un da eklenip mikserle bir kez karıştırılır.
  • Yağlanmış kalıba dökülüp üzeri düzeltilir.
  • Orta sertlikte kayısıların çekirdekleri çıkartılıp, istenen şekilde kek hamurunun üzerine dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri serpilip, soğuyunca dilimlenip servis edilir.


18 Haziran 2020 Perşembe

İNCİR UYUTMASI

İncir uyutması Tarifi
İncir Uyutması Nasıl Yapılır
İncir Telemesi Tarifi
Malzemeler: 
  • 10-12 adet kuru incir 
  • 4 su bardağı süt

Yapılışı:
  • Kuru incirler derin bir kabın içine alınıp, üzerine sıcak su dökülerek en az bir saat kadar yumuşaması için bekletilir.
  • Yumuşayan incirlerin sap ve dip kısımları kesilip atıldıktan sonra olabildiğince minik doğranır.
  • Süt tencerede ısıtılıp kaynatmadan alınır.
  • El yakmayacak sıcaklıktaki sütün içine doğranmış incirler eklenip, blenderden geçirilerek iyice parçalanır.
  • Kaselere paylaştırılıp, oda sıcaklığına gelmesi için bekletilir.
  • Oda sıcaklığına gelen tatlı buzdolabına alınıp, iyice koyulaşması sağlanır.
  • Üzeri süslenip, soğuk servis edilir.

16 Haziran 2020 Salı

KARNABAHAR KÖFTESİ

Karnabahar Köftesi Tarifi
Karnabahar Köftesi Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 adet orta boy karnabahar 
  • 1 su bardağı kaşar peyniri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1-1,5 su bardağı un 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2-3 adet taze soğan 
  • Maydanoz 
  • Dereotu 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Karnabahar çiçeklere ayrılıp, üzerini geçecek kadar sıcak suyla yumuşayana kadar haşlanır.
  • Suyu süzülen karnabaharlar elimizle parçalanır.
  • Rendelenmiş kuru soğanlar, rendelenmiş kaşar peyniri, yumurta, ince kıyılmış taze soğan, maydanoz ve dereotu karıştırılır.
  • Baharatlar, tuz  ve un da eklenerek, karıştırılır.
  • Kaşık kaşık alınıp, kızgın yağa atılarak kızartılır.
  • Kızarınca kağıt havlu serili tepsiye alınarak yağı çektirilir.
  • Sarımsaklı yoğurtla tercihen sıcak servis edilir.

14 Haziran 2020 Pazar

MUHAMMARA

Muhammara Tarifi
Muhammara Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 çay bardağı domates salçası 
  • 1 çay bardağı acı biber salçası 
  • 1 çay bardağı galeta unu veya bayat ekmek kırıntısı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • Tercihe bağlı 1-2 adet közlenmiş kapya biber
  • Tercihe bağlı 2 diş sarımsak 
  • Yarım çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 1 çay kaşığı kimyon
  • Tuz 

Yapılışı: 
  • Kapya biberler fırın ızgarasında közlenip, çekirdekleri çıkartılıp, kabukları soyulur.
  • Mutfak robotunda parçalanır veya olabildiğince minik doğranır.
  • Sarımsaklar ezilir.
  • Cevizler havanda biraz irice dövülür.
  • Tüm malzemeler eklenerek iyice karıştırılır.
  • Karışım kavanoza alınıp, üzerini bir parmak geçecek kadar zeytinyağı konulduktan sonra  kavanozun kapağı kapatılarak  hava alması engellenirse uzun süre buzdolabında saklanabilir.

12 Haziran 2020 Cuma

MALAGA PASTA

Malaga Pasta Tarifi
Malaga Pasta Nasıl Yapılır
Malzemeler:
Pasta Kekinin Malzemeleri: 
  • 4 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1,5 çay bardağı un 
  • Yarım çay bardağı süt 
  • Yarım çay bardağı buğday nişastası 
  • Yarım çay bardağı kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Pastacı Kreması Malzemeleri:
  • 2,5 su bardağı süt 
  • 1 çay bardağı silme un 
  • 1 yemek kaşığı tepeleme buğday nişastası 
  • 1 çay bardağı silme toz şeker 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı 
  • 1 paket vanilya
Ganaj Malzemeleri: 
  • 200 ml süt kreması 
  • 120 gram bitter çikolata  (60+60 gram)  
  • 1 çay bardağı fındık kırıntısı 
İç Malzemesi: 
  • 7 adet muz




Yapılışı:
Pasta Kekinin Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki yumurtaların sarısı ve beyazı ayrı kaplara kırılır. 
  • Toz şekerin yarısı yavaş yavaş yumurtanın beyazlarına eklenip, mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Yumurtaların sarısına kalan toz şekerin yarısı eklenip mikserle çırpıldıktan sonra süt, un, nişasta, kakao, kabartma tozu ve vanilya da eklenip karıştırılır.
  • Yumurta akları azar azar alınıp, köpüğü söndürülmeden aynı yönde kaşıkla karıştırılarak yumurta sarılarının olduğu kaba karıştırılır.
  • Pişirme kağıdı yayılmış büyük boy borcama alınıp, kaşığın tersi ile her yeri eşit kalınlıkta olacak şekilde yayılır. 
  • Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 20-25 dakika kadar kontrol edilerek pişirilir.
  • Piştikten sonra kağıtla birlikte borcamdan alınıp ızgara tel üzerinde soğumaya bırakılır.
Pastacı Kremasının Yapılışı:
  • Derin bir tencerenin içine süt, un, nişasta, toz şeker ve yumurta sarısı konulup, el çırpıcısı ile karıştırılarak koyulaşana kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan kremaya tereyağ ve vanilya eklenerek mikserle çırpılır.
  • Çırpılan kremanın kabuk bağlamaması için üzeri streç film ile örtülüp soğuması beklenir.
  • Soğuyan krema istenirse sıkma torbasına doldurulur.
Ganaj Yapılışı: 
  • Sos tenceresine konulan süt kreması içi su dolu başka bir tencere içine konularak ocak üzerinde benmari usulü ısıtılır.
  • Isınan kremaya parçalara ayrılmış çikolatalar konulup eriyene kadar kaynatmadan karıştırılıp ocaktan alınır.
  • Oda sıcaklığına gelince içine fındık kırıkları da eklenip, buzdolabında bekletilir.
Pastanın Yapılışı:
  • Kek ters çevrilip altındaki yağlı kağıt çıkartıldıktan sonra biraz da muzların büyüklüğüne bağlı olarak 12-14 dikdörtgen parçaya kesilir.
  • Altına yağlı kağıt serilmiş ızgara tel üzerine alınan kek parçalarına kaşık yardımıyla veya sıkma torbası ile krema sıkılır.
  • Muzlar soyulup ortadan iki parçaya kesilerek kremanın üzerine bastırılır.
  • Muzun kenarlarını da kaplayacak şekilde taşan krema ile sıvanıp buzdolabında bekletilir.
  • Buzdolabından alınıp, her tarafı hazırladığımız ganaj ile kaplanıp, kenarları fındık kırıkları ile süslenir. 

11 Haziran 2020 Perşembe

KAJU FISTIKLI PATLICAN EZMESİ

Patlıca Ezme Tarifi
Patlıcan Ezme Nasıl Yapılır
Kaju Fıstıklı Patlıcan Ezme Tarifi
Malzemeler: 
  • 7-8 adet kemer patlıcanı 
  • 1 su bardağı kaju fıstık 
  • 1 çay bardağı yoğurt 
  • 1-2 diş sarımsak
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz  

Yapılışı: 
  • Patlıcanlar ocak üzerinde veya fırının ızgarasında közlenir.
  • Biraz soğuyunca kaşık yardımıyla kabuklarından sıyrılarak içleri alınıp, irice doğranır.
  • Zeytinyağında kaju fıstıklar kavrulup, kırmızı pul biber eklenir.
  • Suyu süzülmüş yoğurt, ezilmiş sarımsaklar, kaju fıstıklar ve doğranmış patlıcanlar karıştırılır.
  • Servis tabağına alınıp, kalan kaju fıstıklar yağıyla birlikte patlıcanların üzerine gezdirilir.

9 Haziran 2020 Salı

PATATES GRATEN

Patates Graten Tarifi
Patates Graten Nasıl Yapılır
Fırında Kremalı Patates Tarifi
Malzemeler: 
  • 5-6 adet patates 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 paket süt kreması 
  • 150 gram kaşar peyniri 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Dereotu


Yapılışı: 
  • Patatesler soyulup yıkandıktan sonra ince ince halka şeklinde dilimlenir.
  • Derin bir kapta süt, süt kreması ve tuz karıştırılıp, patatesler de eklenerek karıştırılır.
  • Fırın kabının kenarları yağlanıp, patates dilimleri yan yana dizilir.
  • Fırın kabına alınan patatesler önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Piştikten sonra fırından alınıp üzerine kaşar peyniri rendesi serpilerek tekrar fırına konulur.
  • Kaşar peyniri eridikten sonra alınıp dereotu da eklenerek sıcak servis edilir.

7 Haziran 2020 Pazar

DALGONA KAHVE

Dalgona Kahve Tarifi
Dalgona Kahve Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 tatlı kaşığı granül kahve 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 2 tatlı kaşığı sıcak su 
  • 1 su bardağı soğuk süt 
  • Buz parçaları
Yapılışı: 
  • Kahve ve toz şeker sürahi gibi derin bir kabın içine konulup, üzerine sıcak su eklenir.
  • El çırpıcısı ile veya daha da kolayı mikserle rengi iyice açılıp, krema kıvamına gelene kadar 10-15 dakika ara vermeden çırpılır. 
  • Servis yapılacak bardağa buz parçaları konulup, süt eklenir.
  • Çırptığımız krema da bardağa konulup, bir kez karıştırıldıktan sonra buzlar erimeden servis edilir.
  • Kişi sayısına göre bardak ölçüleri arttırılır.

6 Haziran 2020 Cumartesi

SİMİT

Simit Tarifi
Simit Nasıl Yapılır
 Malzemeler: 
  • 4,5 su bardağı un 
  • 1,5 su bardağı ılık su 
  • 1 paket instant maya
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 2 yemek kaşığı pekmez 
  • 2 yemek kaşığı su
  • 1 tatlı kaşığı un
  • 1 çay bardağı kavrulmuş susam 
Yapılışı: 
  • Yoğurma kabına elenen un, instant maya ve toz şeker ile karıştırılır.
  • Ilık su azar azar eklenerek, hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için beklenir.
  • Hamur önce dört sonra her beze ikiye bölünerek sekiz parçaya ayrılır.
  • Sekiz beze ince uzun çubuk şeklinde yuvarlanıp, ikişer ikişer uçlarından birleştirilerek burulur.
  • Burulan ikili çubuklar uçlarından birleştirilerek, simit şekli verilir. 
  • Kasede su, pekmez ve un karıştırılıp, hazırlanır.
  • Simitler önce pekmezli karışıma sonra da kavrulmuş susama batırılır.
  • Pişirme kağıdı serilmiş fırın tepsisine yerleştirilip, on beş dakikada tepsi mayası için bekletilir.
  • Simitlerin içinin yumuşak dışının çıtır olması için, fırının alt rafına içi su dolu ısıya dayanıklı bir kase konulur.
  • Simitler önceden ısıtılmış 190 derece fırında üstleri kızarana kadar pişirilir.

5 Haziran 2020 Cuma

TARÇINLI KITIR KURABİYE

Tarçınlı Kurabiye Tarifi
Tarçınlı Kurabiye Nasıl Yapılır
 Malzemeler:
  • 2 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı buğday nişastası 
  • 1,5 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı toz tarçın 
  • 1 paket kabartma tozu 
Yapılışı:
  • Yumurtalar ve toz şeker el çırpıcısı veya çatalla iyice çırpılır.
  • Diğer malzemelerde eklenip, karıştırılır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında yarım saat kadar kontrollü olarak pişirilir.
  • Soğuduktan sonra kağıttan ayrılıp, servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...