19 Kasım 2020 Perşembe

LİMONLU MUHALLEBİ

Limonlu Muhallebi Tarifi 
Limonlu Muhallebi nasıl yapılır 
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 2 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım çay bardağı limon suyu 
  • 2 adet limonun kabuklarının rendesi
Yapılışı: 
  • Tencerenin içine toz şeker, un ve buğday nişastası konulup, karıştırılır.
  • Süt azar azar eklenip, sürekli karıştırılarak orta ateş üzerinde koyulaşana kadar kaynatılır.
  • Kaynamaya başlayınca limon kabuğu rendesi ve limon suyu da eklenip, bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Kaselere paylaştırılıp, oda sıcaklığına gelince buzdolabına alınıp soğuk servis edilir.


17 Kasım 2020 Salı

SUSAMLI ÇİÇEK EKMEK

Susamlı Çiçek Ekmek Tarifi
Çiçek Ekmek Nasıl Yapılır
Ekmek Tarifi
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un 
  • 2,5 su bardağı ılık su 
  • 1 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 paket  yaş mayanın dörtte biri (10 gram ) 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine: 
  • 1 adet yumurtanın sarısı 
  • Çörekotu 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Derin bir yoğurma kabının içine ılık su konulup, maya elimizle iyice ezilir.
  • Zeytinyağı, tuz ve azar azar da un eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Mayalanan hamur tezgah üzerinde bir kez daha yoğurulup, yedi eşit bezeye ayrılır.
  • Bezeler yuvarlanarak hafif yağlanmış kelepçeli kalıba veya yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine çiçek şekli verilerek aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzeri örtülerek yarım saat kadar da tepsi mayası için bekletilir.
  • Bezelerin üstüne fırçayla yumurta sarısı sürülüp, susam ve çörekotu serpilir.
  • Ekmeğin dışının çıtır içinin de yumuşak olması için fırının içine su dolu kase konulur.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstü kızarana kadar yaklaşık bir saat pişirilir.
  • Fırından aldıktan sonra sofra bezine sarılıp, bekletildikten sonra dilimlenir.

15 Kasım 2020 Pazar

CENNET HURMALI MILKSHAKE

Cennet Hurmalı Milkshake Tarifi
Cennet Hurmalı Milkshake Nasıl Yapılır
Trabzon Hurmalı Milkshake Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 adet olgun cennet (trabzon) hurması 
  • 1 bardak süt 
  • 1 yemek kaşığı bal
Yapılışı: 
  • Cennet hurmaları yıkanıp, dörde bölündükten sonra varsa çekirdekleri çıkartılır.
  • Milkshake için kullanacağınız bardakla ölçülen süt, bir adet olgun cennet hurması ve istenirse bal da eklenerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar blenderde iyice karıştırılır.
  • Durdukça kıvamı koyulaştığı için bardaklara paylaştırılıp, bekletmeden hemen servis edilir.

14 Kasım 2020 Cumartesi

PATATESLİ PEYNİRLİ TART

Patatesli Peynirli Tart Tarifi
Patatesli Peynirli Tart Nasıl Yapılır
Tart Hamuru Malzemeleri:
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 çay bardağı yoğurt
  • 80 gram tereyağı
  • 1 çay kaşığı kabartma tozu
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 3 su bardağı un 
Üzerine:
  • 10 adet haşlanmış orta boy patates
  • Yarım su bardağı süt
  • 1 adet yumurta
  • 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 200 gram beyaz peynir
  • 100 gram kaşar peyniri
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • Dereotu
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, susuz tarafından yoğurt ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Un, tuz, kabartma tozu da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulup, streç film ile örtülerek buzdolabında yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Haşlanmış patateslerin yarısı; yarım su bardağı süt, bir yumurta, nişasta, tuz ve karabiberle  karıştırılıp püre olacak şekilde ezilir.
  • Patateslerin kalan yarısı ve beyaz peynir minik küpler halinde doğranıp, kaşar peyniri rendesinin yarısı, tuzu ve karabiberi eklenir.
  • Tart kalıbı yağlanıp, tabanına pişirme kağıdı konulur.
  • Hamur kenar oluşturacak şekilde elimizle kalıba yayılıp, fazla kabarmaması için çatalla delikler açılır.
  • Tart hamuru önceden ısıtılmış 190 derece fırında 15 dakika kadar pişirilip, çıkartılır.
  • Patates püresinin yarısı hamurun üzerine yayılır.
  • Pürenin üzerine küp küp kestiğimiz patatesler, beyaz peynirler ve kalan kaşar peyniri rendesi yayılır.
  • Pürenin kalan kısmı sıkma torbasına doldurulup, tartın üzerinde açıklık bırakmadan istenen şekilde sıkılır.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında hamurun kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • Fırından almaya yakın fırının ızgarası açılarak üstü de biraz kızartılıp, çıkartılır.
  • İnce kıyılmış dereotu serpilerek sıcak servis edilir.



12 Kasım 2020 Perşembe

YOĞURTLU YARMA ÇORBASI

Yoğurtlu Yarma Çorbası Tarifi  
Yoğurtlu Dövme Çorbası Nasıl Yapılır
Yoğurtlu Yarma Buğday Çorbası Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram süzme yoğurt 
  • 1 su bardağı dövülmüş yarma buğday
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 3 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu un 
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı dolusu kuru nane 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 1,5 litre kadar su
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Dövülmüş yarma buğday üzerini geçecek kadar suyun içinde bekletilir.
  • Süzme yoğurda azar azar soğuk su karıştırılıp, çatalla ezilerek kıvamı açılır.
  • Derin bir tencerede yağda un kokusu çıkana kadar kavrulur.
  • Önce soğuk su sonra da suyla açılmış süzme yoğurt azar azar karıştırılarak eklenir.
  • Kaynayan çorbaya yarma ve haşlanmış nohut eklenir.
  • Çorba koyu bir kıvam alana kadar kısık ateşte sürekli karıştırılarak pişirilir.
  • Tuzu ve kıvamına göre gerekirse sıcak su eklenir.
  • Sos tenceresinde yağda kırmızı biber yakmadan çevrilir.
  • Çorbanın üzerine yağlı kırmızı biber ve kuru nane dökülür.


11 Kasım 2020 Çarşamba

SİRKELİ YUVARLAMA ZEYTİN

Sirkeli Yuvarlama Zeytin Tarifi 
Sirkeli Yuvarlama Zeytin Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 3 kilogram kadar siyah zeytin         
  • 1 çay bardağı zeytinyağı          
  • Yarım çay bardağı sirke                       
  • 1,5 su bardağı salamuralık tuz     
Yapılışı: 
  • Zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik, çürük, kurtlu olanları ayıklanır.
  • Yıkanıp, süzülen zeytinler tepsi içine yayılıp iyice kuruması için bekletilir.
  • Beş litrelik pet su şişesinin içine bir sıra zeytin bir sıra salamuralık tuz konularak doldurulur.
  • Tuz, sirke ve zeytinyağı da eklenip, pet şişenin kapağı sıkıca kapatılır.
  • Mutfakta uygun bir yere yan yatırılıp, günde birkaç defa yuvarlanıp alt üst edilecek şekilde çevrilir.
  • Zeytinlerin olgunluk derecesine göre bir ayla üç ay arasında tuzu eriyip suyunu salana kadar yuvarlanmaya devam edilir.
  • Zeytinler hemen tüketilmeyecekse suyu dökülmeden yenileceği zamana kadar bekletilir.
  • Hemen tüketilecekse pet şişenin kapağı yavaşça açılıp havasının çıkması sağlanır.
  • Zeytinlerin tadına bakılıp yenilecek kıvamdaysa kara suyu dökülüp, yıkandıktan sonra suyu süzülür.
  • Tepsi içine yayılan zeytinler açık havada suyu iyice gidene kadar kurutulur.
  • Zeytinler pet şişe içerisindeyken açık kahverengiyken dış havayla temas edince siyah renge dönüyor, tepsiye yayılıp açık havada bekletildikten sonra buruşuk bir hal alınca servis edilebilir.
  • Kavanoza alınan zeytinlerin üzerine bir su bardağı kadar zeytinyağı dökülüp, dolaba kaldırıldıktan sonra yenileceği kadarı çıkartılır.



29 Ekim 2020 Perşembe

TAVUK FAJİTA

Tavuk Fajita Tarifi
Fajita Tarifi
Tavuk Fajita Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 adet kemiksiz tavuk göğsü 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet kapya biber 
  • 3-4 adet yeşil biber 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Kekik 
  • Tuz 
Sosu: 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 3 yemek kaşığı limon suyu 
  • 3-4 yemek kaşığı soya sosu 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz


Yapılışı: 
  • Tavuk göğsü biraz inceltilip, bir parmak boyunda jülyen şeklinde doğranır.
  • Zeytinyağı, limon suyu, soya sosu, ezilmiş sarımsak, karabiber ve tuz eklenerek karıştırılan sosun içine tavuk göğüsleri de konulup en az yarım saat tercihen bir gece bu sos da bekletilir.
  • Kuru soğan piyazlık doğranır.
  • Biberlerin çekirdekleri çıkartılıp, jülyen şeklinde doğranır.
  • Zeytinyağı konulan tavada kuru soğanlar ve biberler beş dakika kadar sotelenip, karabiber ve tuzu eklenir.
  • Başka bir tavada soslu tavuk göğüsleri rengi değişene kadar pişirilir.
  • İki tavadaki malzemeler karıştırılır.
  • Tercihen ev yapımı tortilla içine konulup, rulo yapılarak sıcak servis edilir.


27 Ekim 2020 Salı

SELE ZEYTİNİ

Sele Zeytini Tarifi 
Sele Zeytini Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 3 kilogram siyah zeytin 
  • 4 su bardağı iri taneli salamura tuzu 
  • 1 adet çuval veya benzeri torba


Yapılışı: 
  • Siyah zeytinlerin sapları, yaprakları varsa ezik ve çürük olanları ayrıldıktan sonra  yıkanıp, iyice süzülür.
  • Bez torbanın en altına tuz sonra siyah zeytin ve en üste tekrar tuz gelecek şekilde zeytinler bitene kadar sıra sıra yerleştirilir.
  • Leğenin üzerine süzgeç ters çevrilerek konulduktan sonra ağzı bağlanmış zeytin torbası üzerine yerleştirilir.
  • Torbanın üzerine ağırlık yapması için içi su dolu bir pet şişe konulur.
  • Her gün çuvalın ağzı açılmadan sallanıp, zeytinlerin karışması sağlanarak üzerine tekrar ağırlık konulup yerine yerleştirilir.
  • Yaklaşık üç hafta sonra üzerindeki ağırlık sayesinde kara suyu leğene akan zeytinlerin yenilecek kıvama gelip gelmediği kontrol edilir.
  • Zeytini az miktarda yapmış ve hemen tüketecekseniz tuzu gidene kadar yıkadıktan sonra suyun içinde biraz bekletilip, süzgece alınır.
  • İyice süzüldükten sonra tepsiye yayılıp, güneş altında biraz bekletilerek suyunu tamamen çekip kuruması sağlanır.
  • Kuruyan zeytinler kavanozlara alınıp, üzerine zeytinyağı eklenir.
  • Zeytinler hemen yenilip, bitirilmeyecekse tuzları biraz silkelenerek yıkanmadan kavanoza alınır.
  • Yenileceği zaman bir miktar zeytin çıkarılıp, bir süre su içinde bekletilip, yıkandıktan sonra zeytinyağı ve istenirse baharat eklenerek servis edilir.



26 Ekim 2020 Pazartesi

KİNOA PİLAVI

Kinoa Pilavı Tarifi 
Kinoa Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı kinoa 
  • 4,5 su bardağı sıcak su
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet domates 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • Maydanoz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Kinoalar su dolu derin bir kaba alınıp, bir süre bekletildikten sonra süzülür.
  • Yemeklik doğranmış kuru soğanlar zeytinyağında kavrulur.
  • Doğranmış yeşil sivri biberler ve kabukları soyulup, küp küp doğranmış domateslerde eklenip yağda yumuşayana kadar çevrilir.
  • Suyu süzülmüş kinoa, tuz ve sıcak suda eklenerek pilav suyunu çekene kadar kısık ateş üzerinde pişirilir.
  • İnce kıyılmış maydanoz da eklenerek sıcak servis edilir.

25 Ekim 2020 Pazar

SOMON TAVA

Somon Tava Tarifi
Somon Tava Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 kilogram somon balığı yada kişi sayısına göre somon dilimi 
  • 1 su bardağı kadar mısır unu veya un
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Somon dilimleri yıkanıp, kurulanır.
  • Mısır unu ve tuz karıştırılıp, dilimlerin iki tarafı da una bulanır.
  • Tavaya zeytinyağı konulup, kızdırıldıktan sonra dilimler yan yana yerleştirilir.
  • Orta hararetli ateş üzerinde balıkların iki tarafı da çevrilerek kızartılır.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...