21 Mayıs 2021 Cuma

KEREVİZLİ ARAPSAÇI YEMEĞİ

Kerevizli Arapsaçı Yemeği Tarifi 
Kerevizli Arapsaçı Yemeği Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 4-5 adet kereviz 
  • Yarım kilogram arapsaçı
  • 1 adet kuru soğan 
  • 2 adet havuç
  • 2 adet patates
  • 3-4 adet acı kuru biber
  • 1 çay bardağı domates püresi 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay bardağı sıcak su
  • Karabiber 
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Arapsaçları yıkanıp, taze dallarıyla birlikte irice doğranır.
  • Kerevizler, havuçlar ve patatesler soyulup, yıkanıp, doğranır.
  • Yemeklik doğranan kuru soğan zeytinyağında pembeleştirilip, domates püresi de eklenerek kavrulur.
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, bir kaç parçaya bölünmüş acı kuru biberler, tuz ve sıcak su da eklenerek pişirilir.
  • Ocaktan aldıktan sonra istenirse karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


18 Mayıs 2021 Salı

SİYAH NOHUT SALATASI

Siyah Nohut Salatası Tarifi 
Siyah Nohut Salatası Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı dolusu siyah nohut
  • 1 çay bardağı haşlanmış mısır 
  • 2 adet kırmızı biber
  • 3 adet kornişon turşu
  • 3 adet taze soğan 
  • 1 adet yeşil biber 
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım çay bardağı sirke 
Yapılışı:
  • Nohutlar ayıklanıp, bir gece önceden ıslatılır.
  • Ertesi gün siyah suyu dökülüp, yumuşayana kadar haşlanıp, süzülür.
  • Haşlanmış nohutlar soğuyunca zeytinyağlı, limonlu, sirkeli sosu dökülür.
  • Konserve veya yazdan hazırlanıp dondurulmuş mısırlar eklenir.
  • Taze soğan, kornişon turşu, yeşil ve kırmızı biberlerin çekirdekli kısımları çıkartılıp, doğranır.
  • Maydanoz ve dereotu da doğranarak, eklenir.
  • Bütün malzemeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.

15 Mayıs 2021 Cumartesi

NUMBER CAKES (60 YAŞ PASTASI)

Number Cake Tarifi
Number Cake Nasıl Yapılır
Rakam Pasta Tarifi
Cream Tart Tarifi
Malzemeler:
Kek Malzemeleri:
  • 4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • Yarım su bardağı süt
  • 2 su bardağı un 
  • 1 yemek kaşığı dolusu kakao 
  • 1 paket kabartma tozu 
Krema Malzemeleri:
  • 1 litre süt 
  • 3 çay bardağı toz şeker 
  • 2 çay bardağı buğday nişastası 
  • 2 çay bardağı un 
  • 1 adet yumurta 
  • 125 gram tereyağı 
  • 2 poşet sade krem şanti (150 gram) 
  • 1 su bardağı soğuk süt
Kek Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki yumurtalar ve toz şeker mikser yardımıyla koyulaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt de eklenir.
  • Un, kakao, kabartma tozu da elenerek mikserle karıştırılır.
  • Dikdörtgen bir kalıbın alt kısmına pişirme kağıdı yayılır. 
  • Hamur kalıba dökülüp üzeri düzeltildikten sonra önceden ısıtılmış 170 derece fırında yaklaşık bir saat kontrol edilerek pişirilir.
  • Pişen kek biraz soğuyunca servis edilecek tepsiye ters çevrildikten sonra iki kat olacak şekilde bıçakla kesilir.
  • Her rakam için aynı işlemler yapılarak pişirilen kekin üzerine kağıda çizdiğimiz rakam sabitlenip, bıçakla kenarlarından kesilip çıkarılır. 
Kremanın Yapılışı:
  • Krem şanti poşetleri derin bir kabın içinde bir su bardağı soğuk süt eklenerek mikserle katılaşana kadar çırpılır.
  • Diğer malzemelerin hepsi karıştırılıp, muhallebi gibi pişirildikten sonra soğuması için bekletilir.
  • Soğuduktan sonra oda sıcaklığındaki tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Önceden hazırladığımız krem şanti de eklenip, pürüzsüz kıvam alana kadar mikserle çırpılır.
  • Krema buzdolabına konulup iki üç saat dinlendirilir.
  • Sıkma torbasına parça parça konulan krema kek katları arasına sıkılır.
  • En üst kata da krema sıkılıp üzeri istenen şekilde çikolata, bisküvi, şekerlerle süslenir.



14 Mayıs 2021 Cuma

NESCAFELİ TRUFF

Truff Tarifi
Nescafeli Truff Tarifi 
Nescafeli Truff Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 1 paket süt kreması (200 ml)
  • 2 paket kare bitter çikolata (120 gram)
  • 2 paket sütlü çikolata (120 gram)
  • 2 tatlı kaşığı nescafe 
  • Artmış kek parçaları veya hazır baton kek 
  • Hindistan cevizi, kakao, fındık kırıntıları                                                                
Yapılışı:
  • Süt kreması sos kabına konulup, kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçaları ve nescafe eklenip, kremanın içinde eritilir. 
  • Yuvarlanacak kıvama gelene kadar ufalanmış kek parçaları eklenir.
  • Hindistan cevizi, kakao veya fındık kırıntılarına bulanıp, kahve yanında servis edilir.
  •            

11 Mayıs 2021 Salı

İRAN PİLAVI

İran Pilavı Tarifi 
İran Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 3 su bardağı basmati pirinç 
  • 6 su bardağı sıcak su 
  • 2 adet havuç 
  • 2 adet portakalın kabuğu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı tarçın 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • Yarım çay bardağı antep fıstığı 
  • Yarım çay bardağı ağartılmış badem 
  • 1 çay kaşığı safran 
  • Yarım su bardağı su
  • Dereotu 
  • Karabiber
  • Tuz
Yapılışı: 
  • Basmati pirinç 6 su bardağı sıcak suyun içinde biraz diri kalacak şekilde 5-6 dakika haşlandıktan sonra süzülüp, soğuk sudan geçirilir.
  • Portakal kabukları beyaz kısımları olmayacak şekilde ince uzun kesilir.
  • Havuçlar soyulup, kibrit çöpü gibi ince uzun doğranır veya rendelenir.
  • Yarım çay bardağı sıcak su içinde 3 yemek kaşığı toz şeker eritildikten sonra havuç ve portakal kabukları eklenip suyu bitene kadar pişirilir.
  • Safran yarım su bardağı içinde bekletilip, renginin çıkması sağlanır.
  • Kuş üzümleri de sıcak su içinde bekletilir.
  • Büyükçe bir sahan da zeytinyağında kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Kuru soğanlara basmati pirinç ve safranlı su eklenip 10 dakika pişirilir.
  • Tarçın ve tuz eklenip bir kez karıştırıldıktan sonra kağıt havlu örtülüp demlenmeye bırakılır.
  • Derince bir kaba streç film serilip, üzerine pişirdiğimiz portakal kabuğu, havuç, ağartılıp kavrulmuş bademler, antep fıstıkları ve kuş üzümleri yayılır.
  • Onun üzerine demlenmiş pilav biraz bastırılarak yayılır.
  • Servis edeceğimiz kaba ters çevrilerek alınır.
  • Üzerine ince kıyılmış dereotu ve karabiber serpilip, sıcak servis edilir.


10 Mayıs 2021 Pazartesi

KREMALI LİMONLU TAVUK

Kremalı Limonlu Tavuk Tarifi 
Kremalı Tavuk Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 750 gram kemiksiz tavuk göğsü 
  • 2 adet limon
  • Yarım limonun suyu 
  • 200 ml süt kreması 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 3 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Yarım demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan ve sarımsak ince ince kıyılıp, zeytinyağında sotelenip limon dilimleri de eklenerek rengi dönene kadar pişirilir.
  • Tavuk göğüsleri kısık ateş üzerinde zeytinyağı konulmuş tavada bütün olarak çevire çevire kızartılır.
  • Kızaran tavuk göğüslerinin üzerini geçecek kadar sıcak su konulup, limon dilimleri de eklenerek suyu bitene  kadar pişirilir.
  • Soğanları sotelediğimiz tavaya alınan tavuk göğüslerinin üzerine süt kreması ve limon suyu da eklenip, krema ısınana kadar ocakta çevrilir.
  • Karabiberi, tuzu ve ince kıyılmış dereotu eklenerek sıcak servis edilir.

9 Mayıs 2021 Pazar

LİMONLU GLAZÜRLÜ KEK

Limonlu Glazürlü Kek Tarifi 
Limonlu Glazürlü Kek Nasıl Yapılır 
Limonlu Kek Tarifi
Malzemeler:
  •  4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 adet limonun suyu
  • 1 adet limon kabuğunun rendesi
Glazür Malzemeleri:
  • 1 adet limonun suyu 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un, kabartma tozu, limon suyu ve limon kabuğu rendesi de  eklenip, mikserin düşük ayarı ile bir kez karıştırılır.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, yaklaşık 50 dakika kadar pişirilir.
  • Pişme aşamasında ilk 20 dakikada fırının kapağı asla açılmaz ve pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edildikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek kalıptan hafif soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkartılıp servis tabağına alınır. 
  • Pudra şekerine biraz biraz limon suyu eklenip mikserle çırpılarak koyu bir kıvam alması sağlanır.
  • Soğumuş kekin üzerine dökülen glazür donduktan sonra limon dilimleri, çiçek veya meyvelerle süslenerek servis edilir.  

7 Mayıs 2021 Cuma

ZEYTİNLİ BABKA

Zeytinli Babka Tarifi 
Zeytinli Babka Nasıl Yapılır
Zeytinli Ekmek  Tarifi
Malzemeler: 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 yemek kaşığı toz şeker 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 6-6,5 su bardağı un 
İçine: 
  • 3 yemek kaşığı siyah zeytin ezmesi 
  • 2 su bardağı dövülmüş ceviz 
Yapılışı: 
  • Ilık sütün içinde toz şeker ve instant maya karıştırılıp kabarması için on dakika kadar bekletilir.
  • Elenmiş unun yarısı yoğurma kabına alınıp, instant mayalı süt, ılık su, zeytinyağı ve tuzu da eklenir.
  • Kalan un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Üzeri örtülen hamur bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Tezgahta bir kez daha yoğurulan hamur, hafif unlanarak merdaneyle dikdörtgen şekilde açılır.
  • Her yerine gelecek şekilde siyah zeytin ezmesi sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Uzun kenarı boyunca rulo yapılan hamur tam ortasından uzunlamasına bıçakla ikiye ayrılır.
  • İki parça birbirine dolanarak örgü şekli verilir.
  • Yağlanmış kalıba veya borcam bir tepsiye alınıp, yarım saat daha üzeri örtülerek mayalandırılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.


4 Mayıs 2021 Salı

GÜL SULU SÜTLAÇ

Gül Sulu  Sütlaç Tarifi 
Gül Sulu Sütlaç Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1,5 litre süt 
  • 1 su bardağı pirinç 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 3 su bardağı sıcak su   
  • 1 yemek kaşığı gül suyu
Yapılışı:
  • Pirinçlerin üzerine sıcak su eklenerek, suyunu çekip yumuşayana kadar haşlanır.
  • Yumuşayan pirinçler el blenderı ile parçalanır.
  • Pirinçlerin üzerine süt eklenip, sürekli karıştırılarak kısık ateşte koyulaşana kadar pişirilir.
  • İndirmeye yakın toz şekeri de eklenip, şeker eriyene kadar pişirilir.
  • En son gül suyu da eklendikten sonra karıştırılıp kaselere dökülür.
  • Oda sıcaklığına gelince buzdolabına konulup soğuduktan sonra dövülmüş gültopu eklenerek servis edilir.


3 Mayıs 2021 Pazartesi

ÇİRİŞ OTU BÖREĞİ

Çiriş Otu Böreği Tarifi 
Çiriş Otu Böreği Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 2 adet yufka
  • Yarım kilogram çiriş otu 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Yarım çay bardağı su
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Susam
Yapılışı: 
  • Çiriş otlarının saplarının birleştiği kısım sıyrılır.
  • Otların uç kısımları ve varsa sararan kısımları kesilip atıldıktan sonra yıkanır.
  • Kuru soğan ve çiriş otları incecik doğranıp elimizle biraz ovulur.
  • Tuzu ve karabiberi eklenip, karıştırılır.
  • İstenirse lor veya beyaz peynir de eklenebilir.
  • Yufkalar ortadan ikiye bölünür.
  • Zeytinyağı ve su karıştırılıp, yarım yufkanın her yerine gelecek şekilde sürülür.
  • İç malzemesi de yayılıp, rulo şeklinde sarılır.
  • Sarılan yufkalar yağlanmış tepsiye dizilir.
  • Böreğin üzerine zeytinyağı sürülüp susam serpildikten sonra önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...