20 Ekim 2021 Çarşamba

ISPANAKLI BULGUR KÖFTESİ

Bulgur Köfteli Ispanak Tarifi 
Bulgur Köfteli Ispanak Nasıl Yapılır 
Yumurtasız Bulgur Köftesi Tarifi
Ispanaklı Bulgur Köftesi Tarifi
Malzemeler: 

  • 1 su bardağı köftelik bulgur 
  • 1 su bardağı ılık su 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı acı biber salçası 
  • Tuz 
  • Karabiber 
  • Yoğurmak için 1 su bardağı su 

  • Yarım kilogram ıspanak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 adet olgun domates 
  • 1 diş sarımsak 
  • Tuz 
  • Karabiber 

Üzerine:

  • Yarım kilogram yoğurt
  • 2 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
Yapılışı: 

  • Ispanakların sadece yaprak kısımları iyice yıkanıp, doğranıp, süzülmeye bırakılır. 
  • Köftelik bulgurun üzerine 1 su bardağı sıcak su dökülüp, kapakla kapatılarak demlenmeye bırakılır. 
  • Demlenip yumuşamış olan bulgura tuz, karabiber ve acı biber salçası eklenip beş dakika kadar yoğurulur. 
  • Yarım su bardağı su azar azar eklenerek yoğurmaya devam edilir. 
  • Un ve kalan yarım su bardağı su da azar azar eklenerek, iyice özleşene kadar ele yapışmayacak kıvamda bir hamur yoğurulur. 
  • Hamurdan misket büyüklüğünde parçalar alınıp yuvarlandıktan sonra yan yana bir tepsiye dizilir. 
  • Tencereye su ve köftelerin yapışmaması için bir tatlı kaşığı tuz eklenip kaynatılır.
  • Kaynayan suya azar azar atılan bulgur köfteleri, arada karıştırarak suyun üzerine çıkana kadar yaklaşık 10-15 dakika kadar haşlandıktan sonra kevgir yardımıyla suyun içinden alınır.
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı koyduğumuz tencerede doğradığımız domatesler kavrulduktan sonra dövülmüş bir diş sarımsak eklenir.
  • Doğranmış suyu süzülmüş ıspanaklar, tuz ve karabiberi de eklenip, kapağı kapatılır.
  • Ispanaklar yumuşayıp, rengi değişene kadar arada karıştırılarak pişirilir.
  • Servis tabağına alınan ıspanakların üzerine bulgur köfteleri yerleştirilip, bir kez karıştırılır.
  • Yoğurdun susuz tarafından alınıp biraz tuz ve dövülmüş sarımsaklar da eklenerek karıştırılır.
  • En üstüne sarımsaklı çırpılmış yoğurt yayılıp, zeytinyağında çevrilmiş kırmızı toz biber dökülür.

17 Ekim 2021 Pazar

KEŞKEK ( ÜÇ KARDEŞ )

Keşkek Tarifi 
Keşkek Nasıl Yapılır 
Tavuklu Keşkek Tarifi 
Üç Kardeş Tarifi
Malzemeler: 
Keşkek Malzemeleri:
  • Yarım kilogram yarma (aşurelik) buğday 
  • 2 adet kalçalı tavuk budu 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Tuz
Pirinç Pilavı Malzemeleri: 
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 3 su bardağı su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz
Haşlanmış Nohut Malzemeleri:
  • 2 su bardağı nohut 
  • 1 adet kuru soğan 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz 
Yapılışı: 
  • Bir gece önceden iyice yıkanmış buğday ve nohut ayrı ayrı kapların içinde ıslatılır. 
  • Ertesi gün buğdaylar süzüldükten sonra derin bir tencerede üstlerine 5-6 su bardağı sıcak su eklenerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. 
  • Başka bir tencerede tavuk haşlandıktan sonra kemiklerinden ayrılıp, etleri didiklenir. 
  • Yarma buğdaylar parçalanıp suyunu çektikten sonra didiklenmiş tavuklar ve iki su bardağı kadar da tavuk haşlama suyundan tencereye eklenir. 
  • Tahta bir kaşık yardımıyla kısık ateş üzerinde tavuklar ve buğdaylar macun kıvamı alıp iyice özleşene kadar ezilir. 
  • Gerekirse bir kaç kez mutfak robotunda çevirerek istenen kıvamı alması sağlanabilir. 
  • Akşamdan ıslattığımız nohutların suyu süzüldükten sonra zeytinyağında kavrulmuş yemeklik soğanlar, tuz, karabiber ve sıcak su da eklenerek iyice yumuşayana kadar haşlanır. 
  • Pirinç pilavı için, pirinç soğuk su içinde on dakika bekletilip süzülür. 
  • Tencereye zeytinyağı ve sıcak su konulup, kaynadıktan sonra yıkanmış pirinç ve tuzu da eklenerek bir kez karıştırılır. 
  • Tencerenin kapağı kapatılıp, kısık ateş üzerinde pilav göz göz olana kadar pişirilir. 
  • Ocağın altı kapatılıp, pilav bir kez karıştırıldıktan sonra üzerine kağıt havlu ile örtülüp demlendirilir. 
  • Servis tabağına keşkek, üzerine pirinç pilavı, en üste de haşlanmış nohut konularak servis edilir.
  • İstenirse en üste haşlanmış tavuk parçaları konulup, zeytinyağında kırmızı toz biber biraz yakıldıktan sonra dökülür.


14 Ekim 2021 Perşembe

LİMONLU KUP

Limonlu Kup Tarifi 
Limonlu Kup Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 litre süt 
  • 3 yemek kaşığı un 
  • 2 yemek kaşığı nişasta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 adet limonun suyu 
  • 1 çay kaşığı toz zerdeçal
Yapılışı:
  • Limonlardan birinin kabuğu rendelenip, ikisinin de suyu sıkılır.
  • Süt, un, nişasta, toz şeker ve varsa toz zerdeçal derin bir tencereye alınıp, topaklanmaması için sürekli karıştırılarak muhallebi kıvamında pişirilir.
  • Ocaktan almadan önce limon suyu ve limon kabuğu rendesi de eklenip bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınca tereyağı eklenip, mikserle çırpılır.
  • Kaplara paylaştırıldıktan sonra oda sıcaklığına gelince buzdolabında bekletilip, soğuk servis edilir.


12 Ekim 2021 Salı

EKŞİLİ PATATES KIZARTMASI

Ekşili Patates Kızartması Tarifi 
Ekşili Patates Kızartması Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 kilogram patates 
  • 3-4 diş sarımsak 
  • 1 yemek kaşığı biber salçası 
  • 2 orta boy limonun suyu 
  • 1 demet maydanoz 
  • Karabiber, pul biber, tuz
Yapılışı:
  • Patatesler soyulduktan sonra istenen şekilde doğranıp, tuzlanır.
  • Kızgın yağda kızartılıp, kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Limon suyuna dövülmüş sarımsaklar, salça, baharat ve çok az da tuz eklenerek kızarttığımız patateslerle karıştırılır.
  • Maydanozlar da ince kıyılıp servisten önce hepsi karıştırılır.


10 Ekim 2021 Pazar

FIRINDA BALIK BUĞULAMA

Fırında Balık Buğulama Tarifi 
Fırında Balık Buğulama Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 200-300 gram istenen cins balık 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 1 adet domates 
  • 2 adet yeşil sivri biber 
  • 1 diş sarımsak
  • 1 adet limon 
  • Maydanoz 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Balıkların içi ve varsa pulları temizlenip iyice yıkanıp, kurulanır.
  • İstenirse kılçıkları çıkartılıp, fileto haline getirildikten sonra zeytinyağı, dövülmüş sarımsak, tuz ve karabiberle karıştırılır.
  • Fırına girebilecek bir tepsi veya porsiyonluk servis için tek bir kap biraz zeytinyağı ile yağlanır.
  • Halka halka doğranmış kuru soğanlar, küp doğranmış domatesler, yeşil sivri biberler, ince doğranmış maydanoz ve limon dilimlerinin üzerine balıklar yerleştirilip, pişirme kağıdıyla üzeri kapatılır.
  • Önceden ısıtılmış 200 derece fırında yarım saat kadar pişirilir.
  • İstenirse fırından çıkartıldıktan sonra kağıdı açılıp üzerine zeytinyağı gezdirilip kızarması için 10 dakika kadar daha fırında bekletilip sıcak servis edilir.


9 Ekim 2021 Cumartesi

SOĞANLI PİZZA

Soğanlı Pizza Tarifi
Soğanlı Pizza Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 4 su bardağı un
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı ılık süt 
  • 1 çay bardağı ılık su
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 paket kabartma tozu
Üst malzemeleri :
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 250 gram lor veya beyaz peynir
  • 5-6 adet taze baş soğan 
  • 3-4 adet domates
  • 2-3 adet  yeşil sivri biber 
  • 100 gram kaşar peyniri 
  • 1 demet dereotu
  • Karabiber 
  • Tuz
  • Yarım çay bardağı süt
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • 1 adet yumurta
Pizzanın Yapılışı: 
  • Malzemelerin hepsi karıştırılıp, azar azar da un eklenerek ele yapışmayan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Çok az yağlanmış fırın tepsisine, yarım santim kalınlığında hamur yayılır.
  • Hamurun üzerine zeytinyağı ile açtığımız domates salçası fırçayla sürülür.
  • Halka halka doğranmış taze baş soğanlar, yeşil sivri biberler, dereotu, kabukları soyulup küp küp doğranmış domatesler ve kaşar peynirleri karıştırılıp, hamurun üzerine yayılır.
  • Karabiberi ve tuzu da eklendikten sonra süt, zeytinyağı ve çırpılmış yumurtalı sos her yerine gelecek şekilde üzerine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, içini çekip kenarları kızarana kadar pişirilir.
  • İlk sıcaklığı geçince dilimlenerek servis edilir.

8 Ekim 2021 Cuma

BADEMLİ KURABİYE

Bademli Kurabiye Tarifi 
Bademli Kurabiye Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 çay bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı mısır nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 su bardağı un
  • Yarım su bardağı öğütülmüş badem 
  • 100 gram çiğ badem 
Yapılışı:
  • Yumurta, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Mısır nişastası, öğütülmüş badem, kabartma tozu ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamlı bir hamur yoğurulur.
  • Elimiz unlanarak hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar kopartılıp, yuvarlanır.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Kurabiyelerin üzerine biraz bastırıldıktan sonra irice dövülmüş çiğ bademler üstüne batırılır.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirilir.


5 Ekim 2021 Salı

TAVUK MİDYE

Tavuk Midye Tarifi 
Tavuk Midye Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • Yarım kilogram tavuk göğsü 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karbonat 
  • 2 su bardağı su 
Sosu: 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 diş sarımsak 
  • 1 çay kaşığı kekik, karabiber, pul biber 
  • 1 şişe maden suyu 
  • Bulamak için un 
  • Kızartmak için zeytinyağı 
Yapılışı: 
  • Tavuk göğüsleri çok iri olmayacak küpler şeklinde kesilip, tuz, karbonat ve su karışımında yarım saat kadar bekletildikten sonra çıkartılıp süzdürülür.
  • Sos malzemeleri derin bir kap içinde topak kalmayacak şekilde iyice karıştırılır.
  • Suyu süzülen tavuk etleri tavaya sığması için küçük boy çöp şişlere aralarda biraz boşluk bırakılarak geçirilir.
  • Çöp şişlerin her yeri önce una daha sonra da hazırladığımız sodalı sosa bulanır.
  • Kızdırılmış zeytinyağında arkalı önlü iyice kızartılıp, sıcak servis edilir.


2 Ekim 2021 Cumartesi

ERİKLİ TART

Erikli Tart Tarifi 
Erikli Tart Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 125 gram tereyağı 
  • Yarım çay bardağı yoğurt 
  • Yarım çay bardağı pudra şekeri 
  • Yarım paket kabartma tozu 
  • 4 çay bardağı un 
  • 1 kilogram anjelik erik 
  • 1 su bardağı toz şeker 
Yapılışı:
  • Buzdolabından çıkartılmış soğuk tereyağı bıçakla küçük parçalara ayrıldıktan sonra un, pudra şekeri, yoğurt ve kabartma tozu ile yoğurulur.
  • Streçlenen hamur buzdolabında on beş dakika kadar dinlendirilir.
  • Tartın üzerini süslemek için hamurun bir kısmı ayrılır.
  • Kalan hamur hafif yağlanıp unlanmış bir fırın kabına yayıldıktan sonra fazla kabarmaması için üzerinde çatalla delikler açılıp buzdolabında bekletilir.
  • Erikler yıkanıp çekirdekleri çıkartıldıktan sonra istenen şekilde doğranır.
  • Doğranan erikler hamurun üzerine sıralandıktan sonra şeker serpilir.
  • Ayırdığımız hamurdan kurabiye kalıpları ile yaprak ve çiçekler kesilip, eriklerin üzerine yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında yaklaşık yarım saat kontrol edilerek pişirilir.
  • İstenirse üzerine pudra şekeri elenerek servis edilir.

1 Ekim 2021 Cuma

FIRINDA DOMATES KURUTMASI

Fırında Domates Kurutması Tarifi 
Fırında Kahvaltılık Domates  Kurutması Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • Armut domates 
  • Zeytinyağı 
  • Tuz 
  • Sarımsak
  • Kekik
  • Pul biber 
  • Biberiye
Yapılışı: 
  • Domatesler yıkanıp, kurulandıktan sonra istenen şekilde dilimlenir.
  • Domates dilimleri çok az zeytinyağı ile yağlanmış fırın tepsisine yan yana dizilir.
  • Üstlerine tuz ve kekik serpilip, çok az da zeytinyağı gezdirilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derece fırında domates dilimlerinin kenarları kuruyup karamelize olana kadar arada ters yüz edilerek yaklaşık iki saat pişirilir.
  • Dövülmüş sarımsaklar, çok az kırmızı pul biber ve biberiye yapraklarıyla bir su bardağı kadar zeytinyağı bir kapta karıştırılır.
  • Pişen domates dilimlerinin aralarına sarımsaklı zeytinyağından birer kaşık konularak kavanozlar sıkıca doldurulur.
  • En üste hava almaması için bir iki kaşık daha zeytinyağı eklenip kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.
  • Meze veya kahvaltılık olarak kullanılmak üzere buzdolabında saklanır.
  • İstenirse servis edilirken ceviz, karabiber taneleri ve biberiye yaprakları da eklenir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...