27 Ağustos 2012 Pazartesi

GÜLLAÇ

Güllaç tarifi
Güllaç nasıl yapılır
     Güllaç, Ramazan aylarında hemen her yerde gördüğümüz geleneksel tatlılarımızdan.Son yıllarda özellikle büyük marketlerde her zaman bulunabiliyor.O kadar hafif bir tatlı ki, bence her zaman yapılabilir.Güllaç olarak Saffet Abdullah markasını kullanıp, üzerine de ceviz ekliyorum.Ceviz dışında; badem, fındık, fıstık hatta değişik meyve taneleri ekleyebilirsiniz.Geleneksel tarifinde sanıyorum gül suyu da ekleniyor ama ben gül suyunun  kokusunu sevmediğimden kullanmıyorum.
Malzemeler:
  • 1 paket güllaç 
  • 3 litre süt 
  • 1 kilogram toz şeker 
  • 1 su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı:
  • Süt ve tozşeker karıştırılıp, bir iki taşım kaynatılır.
  • Süt ılıması için ocaktan alınır.
  • Tepsiye konulan her güllaç yaprağının parlak tarafına bir kepçe ılık süt gezdirilir.
  • Güllaç yaprakları bittiğinde kalan süt güllaç yaprakları üzerine dökülür.
  • Kare kare kesilip, servis tabağına alınır.
  • Üzerine dövülmüş ceviz eklenir.
  • Sütün bozulmaması için buzdolabında bekletilir.

9 yorum:

  1. Güllaçla hikayem çok komiktir. Ben her ramazan güllaç alırım yapacağım diye ama bir türlü fırsat bulamam..Aaaa bir bakmışım yeni ramazan gelmiş.Eskisi atılır. Bu arada koca dalga geçer. Bende hırsla eskisi atar yenisini alırım. Bu defa yapacağım derim. Ama bu ramazanda bir türlü yapamam.. Bir köşede hala güllaç yapılmayı bekliyor...İşte benim güllaçla hikayem..

    YanıtlaSil
  2. Zaman öyle çabuk geçiyor ki,pek çok şeye fırsat bulamıyoruz :(
    Güllaç her ne kadar Ramazan ayı ile özdeşleşse de aslında her zaman yenilebilecek bir tatlı.Bence Ramazan'ı beklemeyin :)

    YanıtlaSil
  3. Ellerine sağlık.Üzerindeki cevizleriyle çok güzel görünüyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler.Ben de cevizlisini daha çok seviyorum,ilk defa cevizlisini yediğimden belki de.

      Sil
  4. bayılırım! Kavala'da yaptım ama hangi makineyle çektiysek o resimleri bulamıyorum =( Hatta o gün 15 Ağustos Meryem Ana bayramıydı. Arkadaşlarım klasik anlamda dinle ilgili olmamalarına rağmen, üzerine yaptığım stavrozu görünce çok hoşlarına gitti. Sonra onu isimlerimizin baş harflerine dönüştürdük birlikte hem de bahçeden, ağaçlardan toplayıp kırdığımız bademlerle =) sen bir tanesin Nergis!

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim Özlemaki.
      Nasıl olsa bir yerden çıkar fotoğraflar o zaman görürüz artık :)
      Kavala'da da güllaç bulunuyor mu,giderken mi götürmüştün?Sevgiler.

      Sil
  5. tabi giderken götürmüştüm, bayılıyorlar çünkü ve orada yok.
    aslında yapılabilir, karmaşık da değil. Mısır nişastası olsun yeter.

    YanıtlaSil
  6. Belgesel bir programda seyretmiştim,değişik sac gibi bir şeyin üzerine hamur akıtılarak yapılıyordu.Evde nasıl olur bilemiyorum.

    YanıtlaSil
  7. sondajlamak lazım elbette Nergis'im ama bildiğim kadarıyla sadece nişasta ve su, çok ince bir krep gibi pişiyor azıcık.

    YanıtlaSil

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...