25 Aralık 2020 Cuma

PERDE PİLAVI

Perde Pilavı Tarifi 
Perde Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler: 
  • 3 adet büyük tavuk budu 
  • 1 adet kuru soğan
  • 2-3 adet defne yaprağı 
  • 4-5 adet tane karabiber 
  • 2 su bardağı baldo pirinç 
  • 1 çay bardağı dolmalık fıstık 
  • 1 yemek kaşığı kuş üzümü 
  • 200 gram ağartılmış badem 
  • 150 gram tereyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı toz tarçın 
  • 1 çay kaşığı yenibahar 
  • Yarım çay kaşığı toz karanfil 
  • 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
  • Tuz 
Perde Hamuru Malzemeleri: 
  • 2 adet yumurta 
  • 2 yemek kaşığı yoğurt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 3 su bardağı un 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Tavuk butları yıkandıktan sonra defne yaprağı, tane karabiberler ve kuru soğanla birlikte bol suda tuz da eklenerek kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.
  • Tavuğun kemikleri, derileri ayrılıp, etleri lif lif küçük parçalara bölünür.
  • Pirinçler bol su içinde yıkanıp, su soğuyana kadar sıcak su içinde bekletilir.
  • Kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşaması için bekletilir.
  • Bademler sıcak su içinde bir süre bekletildikten sonra elimizle sıkılarak kabukları çıkartılıp ağartılır.
  • İki yemek kaşığı tereyağı konulan tavada ağartılmış bademlerin yarısı ile dolmalık fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
  • Pilav tenceresine iki yemek kaşığı daha tereyağı konulup eritildikten sonra iyice süzülen pirinçler de eklenip, biraz kavrulur.
  • Tuz ve sıcak tavuk suyu da eklenip, orta ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Ocaktan alınan pilava bademler, dolmalık fıstıklar, suyu süzülen kuş üzümleri ve diğer baharatlarda eklenerek karıştırılır.
  • Üzerine kağıt havlu örtülüp, kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
  • Perde hamuru için; oda sıcaklığında ki yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
  • Un da azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
  • Kullanılacak olan derin küçük bir tencere veya kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır.
  • Kalan bademler tereyağı sürülmüş kalıba yağın üzerine biraz bastırılarak yapışması sağlanır.
  • Hazırlanan hamur merdane yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açılır.
  • Hamur kullanacağımız kalıbın kenarlarından sarkıp pilavı kapatacağı için kalıptan biraz daha büyük çapta açılır.
  • Açılan hamur kenarlardan dışarı sarkacak şekilde, yapıştırdığımız bademleri düşürmemeye dikkat edilerek kalıbın içine yerleştirilir.
  • Küçük parçalara ayrılmış tavuk da demlenmiş pilava eklenip, karıştırıldıktan sonra kalıba boşaltılıp hafifçe bastırılarak düzleştirilir.
  • Kenarlardan sarkan hamur pilavın üzerine doğru çevrilerek hiç açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatılıp üzerine tereyağı sürülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
  • Büyük bir servis tabağına ters çevrilip, bıçakla dilimlenerek sıcak servis edilir.

2 yorum:

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...