Perde Pilavı Tarifi
Perde Pilavı Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 adet büyük tavuk budu
- 1 adet kuru soğan
- 2-3 adet defne yaprağı
- 4-5 adet tane karabiber
- 2 su bardağı baldo pirinç
- 1 çay bardağı dolmalık fıstık
- 1 yemek kaşığı kuş üzümü
- 200 gram ağartılmış badem
- 150 gram tereyağı
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kırmızı toz biber
- 1 çay kaşığı toz tarçın
- 1 çay kaşığı yenibahar
- Yarım çay kaşığı toz karanfil
- 2,5 su bardağı sıcak tavuk suyu
- Tuz
- 2 adet yumurta
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 3 su bardağı un
- Tuz
Yapılışı:
- Tavuk butları yıkandıktan sonra defne yaprağı, tane karabiberler ve kuru soğanla birlikte bol suda tuz da eklenerek kemiklerinden ayrılana kadar pişirilir.
- Tavuğun kemikleri, derileri ayrılıp, etleri lif lif küçük parçalara bölünür.
- Pirinçler bol su içinde yıkanıp, su soğuyana kadar sıcak su içinde bekletilir.
- Kuş üzümleri sıcak su içinde yumuşaması için bekletilir.
- Bademler sıcak su içinde bir süre bekletildikten sonra elimizle sıkılarak kabukları çıkartılıp ağartılır.
- İki yemek kaşığı tereyağı konulan tavada ağartılmış bademlerin yarısı ile dolmalık fıstıklar pembeleşene kadar kavrulur.
- Pilav tenceresine iki yemek kaşığı daha tereyağı konulup eritildikten sonra iyice süzülen pirinçler de eklenip, biraz kavrulur.
- Tuz ve sıcak tavuk suyu da eklenip, orta ateş üzerinde pilav suyunu çekene kadar pişirilir.
- Ocaktan alınan pilava bademler, dolmalık fıstıklar, suyu süzülen kuş üzümleri ve diğer baharatlarda eklenerek karıştırılır.
- Üzerine kağıt havlu örtülüp, kapağı kapatılarak demlenmeye bırakılır.
- Perde hamuru için; oda sıcaklığında ki yumurtalar, yoğurt, zeytinyağı ve tuz karıştırılır.
- Un da azar azar eklenerek ele yapışmayan bir hamur yoğurulur.
- Kullanılacak olan derin küçük bir tencere veya kek kalıbı tereyağı ile iyice yağlanır.
- Kalan bademler tereyağı sürülmüş kalıba yağın üzerine biraz bastırılarak yapışması sağlanır.
- Hazırlanan hamur merdane yardımıyla çok kalın olmayacak şekilde açılır.
- Hamur kullanacağımız kalıbın kenarlarından sarkıp pilavı kapatacağı için kalıptan biraz daha büyük çapta açılır.
- Açılan hamur kenarlardan dışarı sarkacak şekilde, yapıştırdığımız bademleri düşürmemeye dikkat edilerek kalıbın içine yerleştirilir.
- Küçük parçalara ayrılmış tavuk da demlenmiş pilava eklenip, karıştırıldıktan sonra kalıba boşaltılıp hafifçe bastırılarak düzleştirilir.
- Kenarlardan sarkan hamur pilavın üzerine doğru çevrilerek hiç açıklık kalmayacak şekilde sıkıca kapatılıp üzerine tereyağı sürülür.
- Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar yaklaşık 45 dakika pişirilir.
- Büyük bir servis tabağına ters çevrilip, bıçakla dilimlenerek sıcak servis edilir.
Ellerine sağlık, nefis görünüyor.
YanıtlaSilÇok teşekkür ediyorum, sevgilerimle...
Sil