Tükenmez Tarifi
Tükenmez Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 20-25 adet muşmula
- 1 adet ayva
- 1 adet armut
- 1 adet tatlı elma
- 1 adet ekşi elma
- 1 adet mandalina
- Yarım adet trabzon hurması
- 1 avuç kadar ekşi nar tanesi
- 2 küçük salkım üzüm
- 1 yemek kaşığı dolusu nohut
- 1,5 yemek kaşığı toz şeker
- 5 litrelik musluklu cam şerbetlik veya cam kavanoz
Yapılışı:
- Meyveler iyice yıkanıp; sap, yaprak ve dalları atıldıktan sonra süzülmesi için bekletilir.
- Meyveler kabukları soyulmadan, çekirdekleri atılmadan iri parçalar halinde doğranır.
- Değişik meyveler üst üste gelecek şekilde tercihen musluklu cam kavanoza yerleştirildikten sonra aralara toz şeker serpilip, çabuk mayalanması için nohut taneleri atılır.
- Meyvelerin üzerine içme suyu da eklenerek kapağı kapatılır.
- Mayalanma süresince köpüreceği için arada kapağı açılarak gazı alınıp, tekrar kapatılır.
- Hava sıcaklığına da bağlı olarak yaklaşık üç hafta içilecek kıvama gelmesi için beklenir.
- Fermente süresince köpüren tükenmez içeceği olgunlaşıp meyve tadında ve kokusunda tatlı turşu suyu kıvamına geldiğinde musluk açılarak bardaklara doldurulur.
- Bardaklara doldurulan içecek miktarı kadar yani eksilen miktar kadarı her defasında takviye ederseniz kış ayları boyunca tükenmeyen tükenmez içeceği içilebilir.
- Takviye için, içilen miktar kadar içme suyu ve arada toz şeker, taze meyve parçaları eklemek yeterli olacaktır.
- Zamanla oluşan tortunun musluğu tıkamaması ve kolay akması için ben bir süre sonra meyveleri içinden alıp tül içine koyarak tekrar kavanoza yerleştirdim.
- Tarifin aslını ve hikayesini okumak isterseniz; ascifok.com
- Tarif için Aşcı Fok Nurdan hanımcığıma çok teşekkürler...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.