19 Aralık 2020 Cumartesi

TÜKENMEZ

Tükenmez Tarifi 
Tükenmez Nasıl Yapılır 
Malzemeler: 
  • 20-25 adet muşmula 
  • 1 adet ayva 
  • 1 adet armut 
  • 1 adet tatlı elma 
  • 1 adet ekşi elma 
  • 1 adet mandalina 
  • Yarım adet trabzon hurması 
  • 1 avuç kadar ekşi nar tanesi 
  • 2 küçük salkım üzüm 
  • 1 yemek kaşığı dolusu nohut 
  • 1,5 yemek kaşığı toz şeker 
  • 5 litrelik musluklu cam şerbetlik veya cam kavanoz
Yapılışı:
  • Meyveler iyice yıkanıp; sap, yaprak ve dalları atıldıktan sonra süzülmesi için bekletilir.
  • Meyveler kabukları soyulmadan, çekirdekleri atılmadan iri parçalar halinde doğranır.
  • Değişik meyveler üst üste gelecek şekilde tercihen musluklu cam kavanoza yerleştirildikten sonra aralara toz şeker serpilip, çabuk mayalanması için nohut taneleri atılır.
  • Meyvelerin üzerine içme suyu da eklenerek kapağı kapatılır.
  • Mayalanma süresince köpüreceği için arada kapağı açılarak gazı alınıp, tekrar kapatılır.
  • Hava sıcaklığına da bağlı olarak yaklaşık üç hafta içilecek kıvama gelmesi için beklenir.
  • Fermente süresince köpüren tükenmez içeceği olgunlaşıp meyve tadında ve kokusunda tatlı turşu suyu kıvamına geldiğinde musluk açılarak bardaklara doldurulur.
  • Bardaklara doldurulan içecek miktarı kadar yani eksilen miktar kadarı her defasında takviye ederseniz kış ayları boyunca tükenmeyen tükenmez içeceği içilebilir.
  • Takviye için, içilen miktar kadar içme suyu ve arada toz şeker, taze meyve parçaları eklemek yeterli olacaktır.
  • Zamanla oluşan tortunun musluğu tıkamaması ve kolay akması için ben bir süre sonra meyveleri içinden alıp tül içine koyarak tekrar kavanoza yerleştirdim.
  • Tarifin aslını ve hikayesini okumak isterseniz; ascifok.com
  • Tarif için Aşcı Fok Nurdan hanımcığıma çok teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

BLOG HESABI OLMADAN YORUM BIRAKMAK İSTEYENLER ;
''Yorumlama Biçimi'' isimli kutucuğa tıkladıktan sonra ''Anonim'' ayarını seçerek yorumunuzu bırakabilirsiniz.Yorum bıraktığınızda adınızı da yazarsanız sevinirim.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...