Simit çörek tarifi
Mayalı çörek nasıl yapılır
Instant mayalı tarifler
Eskiden evde her zaman yaş maya bulunmadığından pek fazla mayalı hamurlu tarifler yapmazdım ama instant mayalar çıktıktan sonra yaptığım mayalı hamurlara değişik şekiller vermek bana terapi gibi gelmeye başladı.Daha önce yaptığım; közlenmiş biberli çörek, domatesli peynirli simit, çikolatalı cevizli çörek, ayçiçeği böreği, yıldız çöreği, örgülü çörek, ayçiçeği çöreği gibi tariflere şekil vermek size uğraştırıcı geldiyse, istediğiniz iç malzemesini kullanarak ınstant mayalı çörekler yapmaya, yapılışı en kolay simit çörek yaparak başlayabilirsiniz.
Mayalı çörek nasıl yapılır
Instant mayalı tarifler
Eskiden evde her zaman yaş maya bulunmadığından pek fazla mayalı hamurlu tarifler yapmazdım ama instant mayalar çıktıktan sonra yaptığım mayalı hamurlara değişik şekiller vermek bana terapi gibi gelmeye başladı.Daha önce yaptığım; közlenmiş biberli çörek, domatesli peynirli simit, çikolatalı cevizli çörek, ayçiçeği böreği, yıldız çöreği, örgülü çörek, ayçiçeği çöreği gibi tariflere şekil vermek size uğraştırıcı geldiyse, istediğiniz iç malzemesini kullanarak ınstant mayalı çörekler yapmaya, yapılışı en kolay simit çörek yaparak başlayabilirsiniz.
Malzemeler:
- 3,5 su bardağı un
- 1 paket Dr.Oetker ınstant maya
- 5 yemek kaşığı zeytinyağı
- Yarım su bardağı ılık süt
- Yarım su bardağı ılık su
- 1 yemek kaşığı toz şeker
- 1 adet yumurtanın beyazı
- 2-3 adet haşlanmış patates
- 1 adet kuru soğan
- 150-200 gram tuzsuz lor
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 1 adet yumurtanın sarısı
- Maydanoz
- Karabiber
- Tuz
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soyulur, sıcakken çatalla parçalanır.
- Kuru soğanlar yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar çevrilir.
- Ezilmiş patatesler, tuz, baharat ve ince kıyılmış maydanoz da eklenerek iç hazırlanır.
- Un, ınstant maya, toz şeker geniş bir kap içinde karıştırılır.
- Yumurtanın akı, süt, zeytinyağı ve su da eklenir.
- Ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Hamurun üzeri örtülüp on dakika bekletilir.
- Fırın kağıdı üzerinde merdane ile hamur dikdörtgen açılır.
- Hamurun uzun kenarı boyunca, bıçakla bir veya iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
- Kesilmeyen kısıma patatesli iç malzemesi uzun rulo gibi yayılır.
- Hamur kesilen şeritlere kadar rulo yapılıp, kesilen şeritler de üzerine sarılır.
- Bu şekilde bırakılır veya iki ucu birleştirilerek simit şekli verilir.
- Üzerine fırça ile yumurta sarısı sürülür.
- Oluşan şeritlerin birine susam, birine çörek otu serpilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında, yarım saat kadar pişirilir.