23 Eylül 2014 Salı

DOMATES SOSLU SİRKEN OTU

Sirken otu salatası tarifi
Sirken otu salatası nasıl yapılır
Domates soslu sirken otu salatası tarifi
     Ot çeşitlerinin azaldığı yaz aylarında, Ege pazarlarında bol miktarda bulunan yabani ıspanak olarak da bilinen sirken otuyla ıspanak ile yaptığınız her şeyi, kavurmasını, böreğini ve domates soslu salatasını yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 demet sirken otu 
  • 4-5 adet domates
  • 1 adet limonun suyu 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Otların kök ve sert dalları ayıklanıp, taze kısımları bol su ile yıkanır.
  • Sirkeli su içinde 10-15 dakika bekletilir.
  • Süzgeçten geçirilip, iri parçalar halinde doğranır.
  • Kaynayan bol suyun içine, dip kısmı bıçakla + işareti şeklinde kesilen domatesler bütün olarak atılır.
  • Otlar da atılıp biraz diri kalacak şekilde haşlanır.
  • Domatesler çıkartılıp, kabukları soyulur.
  • Ezilen domateslere sarımsaklar, limon suyu, tuz ve zeytinyağı karıştırılır.
  • Süzülen otlarda eklenip, karıştırılarak hepsi servis tabağına alınır.

22 Eylül 2014 Pazartesi

OLGUN İNCİR REÇELİ

İncir reçeli tarifi
Olgun incir reçeli nasıl yapılır
Olgun incir reçeli tarifi
     Her sene yaptığım yeşil incir reçelinden sonra bu sene de olgun incirlerden reçel yaptım.Reçelin marmelat gibi olmaması için; biraz daha diri, orta yumuşaklıktaki incirleri tercih ettim.Günde bir tane bile yenilse yaşamımızı sürdürmeye yetecek kadar çok vitamin ve mineral barındırdığı söylenen incirin reçelini yapmak için pazarlarda birbirinden güzel incirlerin satıldığı bu günleri değerlendirip, olgun incir reçeli yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 1 kilogram olgun taze incir 
  • 1 su bardağı su 
  • 3 su bardağı toz şeker 
  • 1 adet limonun suyu 
Yapılışı:
  • İncirler yıkanıp, soyulur.
  • Büyüklüğüne göre iki veya dört parçaya bölünür.
  • İncirlerin üzerine toz şeker eklenir.
  • Kıvam alana kadar kısık ateşte karıştırmadan pişirilir.
  • En son limon suyu eklenip bir iki taşım daha kaynatılır.
  • Ocaktan alınıp kavanozlara konulur, kapağı kapatılıp, ters çevrilir.

20 Eylül 2014 Cumartesi

LOR PEYNİRLİ YUMURTA

Lor peynirli yumurta tarifi
Lor peynirli yumurta nasıl yapılır
     Kahvaltı sofraları için yapılabilecek bu tarifi biliyorsunuzdur ama o kadar pratik ve doyurucu ki belki bilmeyenler olabilir düşüncesi ile paylaşmak istedim.Ben annemin yaptığı gibi az tuzlu lor peyniri ve zeytinyağı ile yapıp üzerine de sadece karabiber serpiyorum ama siz tereyağında pişirip, istediğiniz baharatları ekleyebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 su bardağı lor veya ezilmiş taze beyaz peynir 
  • 3 adet yumurta 
  • 4-5 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Lor çok az su ile ezilir.
  • Lorun tuz oranına göre gerekirse tuz eklenir.
  • Yanmaz bir tavada zeytinyağında bir kaç defa çevrilir.
  • Yumurtalar kırılıp, arada karıştırılarak pişirilir.
  • Çok kurutmadan ocaktan alınır.
  • Üzerine karabiber, istenirse pul biber ve kekik serpilir.

19 Eylül 2014 Cuma

JALAPENO BİBER TURŞUSU

Jalapeno biber turşusu tarifi
Jalapeno biber turşusu nasıl yapılır
Meksika biberi turşusu tarifi
Acı biber turşusu nasıl yapılır
     Koyu yeşil, sert ve parlak görüntüsüyle çok acı izlenimi veren jalapeno biberi, Meksika biberleri arasında orta acılıkta olanlardanmış, biz de çok acı biber yiyemediğimiz için turşu için bu yenilebilir acılıktaki biberi tercih ettim. Siz de kış aylarında özellikle kısır, kuru fasulye, nohut gibi yemeklerinizin yanında yemek için jalapeno biberlerin sadece yeşil olanından veya kırmızı yeşil renkli olanından karışık  turşu yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram jalapeno biber 
  • 2 su bardağı üzüm sirkesi 
  • 6 su bardağı su 
  • 8 diş dövülmüş sarımsak 
  • 2 yemek kaşığı kaya tuzu 
  • 1 demet maydanoz
Yapılışı:
  • Biberler yıkanıp, havlu ile kurulanır.
  • Sapları çıkartıldıktan sonra dilimlenir.
  • Sirke, kaya tuzu, su ve sarımsak 15 dakika kadar kaynatılıp, soğutulur.
  • Dilimlenmiş biberler kavanoza yerleştirilir.
  • Kavanozun en üstüne maydanozlar konulup, sirkeli karışım dökülür.
  • Kavanozun kapağı sıkıca kapatılır.

18 Eylül 2014 Perşembe

ŞEFTALİ SUYU

Şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu tarifi
Ev yapımı şeftali suyu nasıl yapılır
     Son günlerde belki de sıcaklarda iyi korunamadığından pek çoğu da tanınmış markaların meyve suyu paketlerinin içinde bozulmuş, küflenmiş oluşumlarla ilgili paylaşımlar yapılıyor.Kapalı kutunun içinde neler olduğunu göremediğimizden maalesef neler içtiğimizi de bilemiyoruz.Sizin de benim gibi bu konularda tedirginliğiniz varsa; güvenle içebileceğiniz, içinde hiç bir koruyucu madde barındırmayan çok sağlıklı bir içecek yapabilirsiniz.Şeker ve su oranını damak tadınıza göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 3 adet olgun şeftali 
  • Yarım su bardağı şeker
  • 5 su bardağı su 
Yapılışı:
  • Şeftaliler iyice yıkanıp, kabukları soyulur.
  • Çekirdekleri çıkartılıp, doğranarak tencereye koyulur.
  • Şeker ve su eklenerek yumuşayana kadar pişirilir.
  • Soğuduktan sonra blendırdan geçirilir.
  • Sürahiye alınıp, buzdolabında bekletilir.
  • Bol buz ile servis edilir.

17 Eylül 2014 Çarşamba

ŞAKŞUKA

Şakşuka tarifi
Şakşuka nasıl yapılır
Meze tarifi
     Sağlık nedenleri ile belli bir yaştan sonra kızartmalar önerilmese de, ben arada sırada da olsa yaptığım kızartma hakkımı şakşukadan yana kullanıyorum.Çoğu zaman meze olarak, sofralarımızda yerini alan soğuk, sıcak yada benim tercihim ılık olarak yenilebilen şakşukayı domateslerin ve patlıcanların en lezzetli olduğu bu günlerde yapıp, buzdolabında hazır olarak bekletebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 2 adet patlıcan 
  • 1 adet patates 
  • 2 adet tatlı yeşil biber
  • 2 adet acı yeşil biber 
  • 1 adet kabak
  • 5 adet domates
  • 1 adet havuç(istenirse)
  • 5 diş sarımsak 
  • Kırmızı pul biber, Karabiber, Nane, Tuz
  • Yarım demet maydanoz 
  • Kızartmak için zeytinyağı
Yapılışı:
  • Patlıcanlar alacalı soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanların acısının çıkması için tuzlu su dolu bir kapta bekletilir.
  • Patates soyulup, minik küpler halinde doğranır.
  • Bıçakla kabukları biraz kazınan kabak da minik küpler halinde doğranır.
  • Patlıcanlar tuzlu sudan elimizle iyice sıkılarak alınıp, kağıt havlu üzerinde bekletilir.
  • Derin bir kızartma tenceresinde, bol zeytinyağında önce patatesler olmak üzere sıra ile hepsi kızartılıp, yağını emmesi için kağıt havlu üzerine çıkartılır.
  • Başka bir tencerede çok az zeytinyağında sarımsaklar biraz kavrulur.
  • Kabukları soyulmuş, küp küp doğranmış domateslerde eklenir.
  • Domatesli sos biraz sulu kalacak şekilde pişirilip, ocağın altı kapatılır.
  • Baharatları eklenir.
  • Domatesli sosun yarısı ile kızarttığımız sebzeler iyice karıştırılıp, servis tabağına alınır.
  • Kıyılmış maydanozlar ve sosun kalan yarısı en üste dökülür.
  • Sıcak, soğuk, tercihen ılık olarak servis edilir.

15 Eylül 2014 Pazartesi

TAZE BÖRÜLCE YEMEĞİ

Börülce yemeği tarifi
Börülce yemeği nasıl yapılır
Taze börülce yemeği tarifi

     Taze börülce yemeği aslında tarif edilecek bir yemek değil, her zaman ki usulle yaptığımız yemeklerden biri ama geçen gün pazarda börülce alırken bunun sadece salatası mı olur, yemeği de yapılır mı diye soran bir yazlıkçıdan sonra demek ki bilmeyenler de olabiliyormuş diye düşünerek, arşivimde de bulunması için tarifini paylaşmaya karar verdim.
Malzemeler:
  • 1 kilogram taze börülce 
  • 2-3 adet domates 
  • 1-2 adet biber 
  • 1 adet kuru soğan 
  • 4-5 diş sarımsak 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz 
Yapılışı:
  • Kuru soğan yemeklik doğranıp, zeytinyağında pembeleşene kadar kavrulur.
  • İnce kıyılmış sarımsaklar ve biberler de eklenip, yağda çevrilir.
  • Domateslerin kabukları soyulup, küp küp doğranır.
  • Uçları ayıklanıp ikiye üçe kırılmış börülceler ve domates de eklenip, karıştırılır.
  • 1 su bardağı kadar suyu ve tuzu eklenip, tencerenin kapağı kapatılır.
  • Börülceler yumuşayıncaya kadar pişirilir.

14 Eylül 2014 Pazar

BAKLAVA YUFKASINDAN MUSKA BÖREĞİ

Baklava yufkasından börek tarifi
Baklava yufkasından börek nasıl yapılır
Muska böreği tarifi
Muska böreği nasıl yapılır
     Hazır yufkalara göre daha uzun süre paketini açmadan evde bulundurabileceğiniz baklava yufkası ile çıtır çıtır börekler yapabilirsiniz.Böreğin çıtır çıtır olması için; ben üzerine yumurta veya yoğurt yerine fırça ile sadece zeytinyağı sürüyorum.İstediğiniz iç malzemesi kullanarak yaptığınız bu böreği henüz sıcakken servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • Baklavalık yufka
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • Susam 
Yapılışı:
  • Baklavalık yufkalar üçer yaprak halinde ayrılır.
  • Yufkaların kurumaması için, kullanılmayan kısmının üstü örtülür.
  • Çatalla ezdiğimiz peynire ince kıyılmış dereotu ve karabiber de eklenip, karıştırılır.
  • Üçer yaprak ayırdığımız yufkaların arasına fırça ile çok az zeytinyağı sürülür.
  • Yufkalar uzun kenarı boyunca 5-6 parmak eninde şeritler halinde kesilir.
  • Şeridin uç kısmına iç malzemesi konulup, muska şeklinde sarılır.
  • En üste fırça ile çok az yağ sürülüp, susam serpilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış, 200 derece fırında börekler kızarana kadar pişirilir.

12 Eylül 2014 Cuma

BOSTAN PİZZASI

Bostan pizzası tarifi
Pizza tarifi
Pizza nasıl yapılır
Ev yapımı pizza tarifi
     İlk öğrendiğim tariflerden biri olan ve yıllardır sabah kahvaltılarına, öğlen, akşam yemeklerine, çay sofralarına yaptığım bu pizzayı nedense paylaşmamışım.Ben genellikle domatesli, biberli, peynirli bir karışım hazırlayarak yapıyorum ama siz isterseniz sucuklu, sosisli ya da bölüm bölüm farklı iç malzemeleri koyarak herkesin damak zevkine göre pizzalar yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 4 yemek kaşığı yoğurt 
  • 5 su bardağı un 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • Tuz 
  • 5-6 adet domates 
  • 5-6 adet sivri yeşil biber 
  • 5-6 adet taze soğan 
  • 500 gram peynir veya lor
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • Kırmızı pul biber 
  • Tuz 
Üzerine:
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 adet yumurta 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığındaki tereyağına, yoğurt, kabartma tozu, tuz ve un eklenerek yoğrulur.
  • Hamur yağlanmış fırın tepsisine elimizle yayılır.
  • Kabukları soyulup, çekirdekleri çıkartılan domatesler küp küp doğranır.
  • Yeşil sivri biberler, taze soğanlar, dereotu ve maydanoz da ince ince kıyılır.
  • İstediğimiz cins bir peynir de ufalanıp hepsi karıştırılarak üst malzemesi hazırlanır.
  • Fırın tepsisindeki hamurun üzerine domatesli, peynirli karışım yayılır. 
  • Kırmızı pul biber ve tuzu da eklenir.
  • Yumurta ile süt çırpılıp, pizzanın her tarafına gelecek şekilde dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-45 dakika pişirilir.
  • Dilimlenerek ılık servis edilir.

11 Eylül 2014 Perşembe

ÇİLEKLİ MİNİ PASTACIKLAR

Şu ( choux) hamuru tarifi
Şu ( choux) hamuru nasıl yapılır
Çilekli mini pastacıklar nasıl yapılır
     Bu mini pastacıkların alt ve üst hamurlarını, hazırladığım şu (choux) hamurunu sıkma torbasına doldurup, yuvarlak şekilde yağlı kağıt üzerine sıkarak pişirdim.Siz de, yuvarlak veya ekler pasta gibi ince uzun şeritler sıkıp pişirdikten sonra araya krema veya dondurma koyup, istediğiniz mevsim meyveleri ile süsleyebilirsiniz. 
Malzemeler:
  • 125 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı su 
  • 2 tatlı kaşığı toz şeker 
  • 1 tutam tuz 
  • 8 yemek kaşığı un 
  • 4 adet küçük boy yumurta
Kreması:
  • Yarım kilogram süt 
  • 3 yemek kaşığı buğday nişastası 
  • 2 adet küçük boy yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 100 gram tereyağı
Süsleme için:

  • Yarım kilogram çilek
Yapılışı:

  • Tereyağı,su,toz şeker ve tuz tencerede kaynatılır.
  • Un yavaş yavaş eklenip,hızlı bir şekilde iyice karıştırılır.
  • Soğuyunca yumurtalar birer birer kırılıp, mikserle çırpılarak yedirilir.
  • Hamur sıkma torbasına veya ucu çok az kesilmiş naylon torbaya doldurularak yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yaklaşık 10 santim çapında yuvarlaklar sıkılır.
  • Önceden ısıtılmış 160 derece fırında, kızarana kadar pişirilir.
  • Krema malzemeleri muhallebi gibi pişirilir.
  • Soğuduktan sonra tereyağı eklenip, mikserle iyice çırpılır.
  • Pişirilen yuvarlak hamurların yarısına krema sürülüp, dilimlenmiş çilekler veya istenen meyveler kenarlarına yerleştirilir.
  • Üzerine bir yuvarlak daha konulup, sandviç haline getirilir.
  • Üzerine pudra şekeri serpilip, servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...