Itır çiçeği reçeli tarifi
Itır çiçeği reçeli nasıl yapılır
Çiçek reçelleri
Ege bölgesinde ki hemen her evde, bahçede hatta minicik balkonlarda bile bulunan ıtır çiçeklerinin yaprakları şerbetlerimizde, tatlılarımızda o mis kokusunu vermesi için zaten çok eskilerden beri kullanılıyordu.Çiçeklerine kıyamasam da, o güzel kokulu çiçeğin bir de reçelini denemek istiyordum.Geçen kışı ağır geçiren ve bir gecede yarısından fazlası donan ıtırımın kalan yaprak ve çiçeklerinin birazından da olsa, çok az denemeye karar verdim. Neyse ki, havalar ısınmaya başlayınca ıtır da eskisi kadar sağlıklı olamasa da kendine gelmeye, tekrar toparlanmaya başladı.Itıra eskiler Mis Çiçeği de derdi, gerçekten de şerbetlere, tatlılara verdiği o mis kokusu reçelinde kat kat daha fazla hissedilir oldu :)
Malzemeler:
- 1 su bardağı dolusu ıtır çiçeğinin taç yaprakları
- 10 adet büyük ıtır yaprağı
- 1 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı limon suyu
- Itır çiçeğinin taç yaprakları kopartılıp, su dolu bir kabın içinde bekletilir.
- Toz şeker ve su derin bir kabın içinde şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Itırın sadece yeşil yaprakları yıkanıp, kurulanıp kaynayan şerbetin içine atılır.
- Kısık ateşte koyulaşana kadar kaynatılır.
- Reçel kıvamına gelince içinden yeşil yapraklar kaşıkla süzülerek çıkartılır.
- Süzülüp, kurulanmış çiçeklerin taç yaprakları ve limon suyu eklenir.
- Bir iki taşım kaynadıktan sonra ocaktan alınır.