Somata tarifi
Badem şerbeti nasıl yapılır
Kış aylarında yapıp, sıcak olarak ikram ettiğim Somata yani bademli, damla sakızlı şerbeti bu defa da yaz ayları için soğuk olarak yaptım. Somatayı konsantre olarak hazırlayıp ağzı kapalı bir sürahide bekletip, içileceği zaman üzerine soğuk su ve istenirse buz ekleyerek servis edebilirsiniz.
Malzemeler:
- 1 su bardağı tuzsuz ağartılmış badem
- 2 su bardağı toz şeker
- 1,5 su bardağı su
- 3-4 parça damla sakızı
- Toz tarçın
Yapılışı:
- Bademler kaynar su içinde 5-10 dakika bekletildikten sonra yumuşayan kabukları çıkartılır.
- Ağartılmış bademler blender yardımıyla iyice parçalanır.
- Tencereye su ve toz şeker konulup, kısık ateşte kaynatılır.
- Parçalanmış bademler ve havanda dövülmüş damla sakızları da eklenerek karıştırılır.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Ilıyınca ince telli süzgeçten geçirildikten sonra şişelere doldurulup saklanabilir.
- İçileceği zaman bardaklara bu konsantre karışımdan birer parmak konulup üzerine soğuk su ve istenirse buz eklenip tarçın serpilerek servis edilir.