14 Şubat 2020 Cuma

KÜÇÜK PRENS KURABİYESİ

Küçük Prens Kurabiyesi
The Little Prince

Sevdiğiniz çiçek milyonlarca yıldızdan yalnız birinde bile bulunsa yıldızlara bakmak mutluluğunuz için yeterlidir.

Küçük Prens Kitabından;
Antoine de Saint-Exupery


13 Şubat 2020 Perşembe

VİTRAY KURABİYE

Vitray Kurabiye Tarifi
Cam Kurabiye Tarifi
Malzemeler: 
  • 250 gram tereyağı 
  • Yarım su bardağı pudra şekeri 
  • 1 çay bardağı mısır nişastası 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 paket vanilya 
  • 4 su bardağı un 
  • Kent Meybon Şekeri

Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı, yumurta, pudra şekeri ve mısır nişastası karıştırılır.
  • Vanilya ve azar azar da un eklenerek ele yapışmayacak kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Yoğurulan hamur streç film ile sarılarak yarım saat kadar buzdolabında dinlendirilir. 
  • Şekerler çok ince olmayacak şekilde havanda veya poşet içerisinde üzerine vurularak kırılır.
  • Buzdolabından çıkartılan hamur iki yağlı kağıt arasında merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Hamurdan istenen kalıpla kurabiyeler kesilir.
  • Yağlı kağıt serili fırın tepsisine dizilen kurabiyelerin orta kısımları daha küçük kalıpla kesilerek içi boşaltılır.
  • Açılan boşluklara kurabiyenin büyüklüğüne göre yaklaşık 4-5 adet havanda irice dövülmüş şeker doldurulur.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında şekerler eriyene kadar yaklaşık 12-15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler iyice soğuduktan sonra tepsiden alınıp, servis edilir.

12 Şubat 2020 Çarşamba

PAVLOVA

Pavlova Tarifi
Pavlova Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 6 adet yumurtanın beyazı 
  • 2 su bardağı toz şeker 
  • 3 çay kaşığı dolusu buğday nişastası 
  • 1 çay kaşığı sirke 
Üzerine: 
  • 200 ml süt kreması 
  • İstenen ekşi meyveler (Çilek, Karadut, Frambuaz, Nar, Güvem, Kivi)


Yapılışı: 
  • Süt kreması mikserle çırpılıp, koyulaştıktan sonra buzdolabına konulup bekletilir.
  • Süt kremasına isterseniz pudra şekeri ekleyebilirsiniz ama pavlova yeterince tatlı olduğundan şekersiz krema ve ekşi meyvelerle tadı ancak dengelenebiliyor.
  • Meyveler ayıklanıp, yıkanıp, süzüldükten sonra kağıt havlu ile kurulanır.
  • Yumurtalar bir gece önceden buzdolabından çıkartılıp, oda sıcaklığında bekletilir.
  • Yumurtaların beyazının içine bir damla bile sarısından karıştırılmadan sarısı ve beyazı iki ayrı kaba ayrılır.
  • Yumurta beyazları mikserle önce yavaş, köpürmeye başladıktan sonra da kıvam alana kadar orta hızda çırpılır.
  • Yumurta akları biraz koyulaşınca toz şeker yemek kaşığı ile azar azar eklenerek, hiç durmadan şeker iyice eriyip hiç pütür kalmayıncaya kadar mikserle çırpılır.
  • Nişasta ve sirke de eklenip, çırpmaya devam edilir.
  • İyice kıvam alıp koyulaşınca yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dökülüp, istenirse kaşığın tersi ile şekil verilir.
  • Önceden ısıtılmış 150 derece fırına konulup, fırının derecesi hemen 120 dereceye düşürülür.
  • 120 derece fırında yaklaşık 1,5 saat beyaz kalacak şekilde pişirilir.
  • Piştikten sonra fırının kapağı aralanıp tahta bir kaşık kapağa sıkıştırılarak bir saat kadar  da neminin gitmesi için fırından çıkartılmadan bekletilir.
  • Fırından çıkartılan pavlovanın altındaki yağlı kağıt çıkartılıp, servis tabağına alınır.
  • Orta kısmına biraz bastırılarak, ortası çırpılmış süt kreması ile doldurulur.
  • İstenen meyvelerle süslenerek hemen servis edilir.

10 Şubat 2020 Pazartesi

MOR LAHANA TURŞUSU

Mor Lahana Turşusu Tarifi
Mor Lahana Turşusu Nasıl Yapılır 
Malzemeler:
  • 1 adet orta boy mor lahana 
  • 1 yemek kaşığı kaya tuzu
  • 1 su bardağı su 
  • 1 su bardağı sirke
  • 2 adet limonun suyu

Yapılışı: 
  • Lahana yıkanıp, en üst yaprağı soyulup atılır.
  • Ortadan ikiye kesilip ince doğranır.
  • Derin bir kaba alınıp, tuz ve limon suyu eklenir.
  • Arada karıştırılarak tuz ve limon suyunu iyice çekene kadar 15 dakika bekletilir.
  • Kavanoza doldurulan lahanaların üzerini geçecek kadar sirkeli su konulur.
  • Kapağı sıkıca kapatılıp, turşu olması için serin bir yerde bir kaç gün bekletilir.

8 Şubat 2020 Cumartesi

HURMALI MAMÜL

Mamül Tarifi
Hurmalı Mamül Tarifi
Şekersiz Kurabiye Tarifi
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı zeytinyağı 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım kilogram irmik 
  • Yarım kilogram un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 1 tatlı kaşığı dolusu mahlep 
  • 500 gram kadar taze hurma 

Yapılışı: 
  • Bir tavada tereyağı eritilir.
  • Süt başka bir kapta kaynatmadan iyice ısıtılır.
  • Derin bir kabın içine  konulan irmiğin üzerine; sıcak süt, erimiş tereyağı ve zeytinyağı dökülür.
  • İrmik kaşıkla iyice karıştırılıp, ılınması beklenir.
  • İrmik ılınınca un, kabartma tozu ve mahlep eklenerek yoğurulur. 
  • Üzeri örtülerek irmiğin şişmesi için karışım bir gece bekletilir.
  • Hamur dinlenirken taze hurmaların çekirdekleri çıkartılıp, bir iki yemek kaşığı suyla mutfak robotunda iyice parçalanıp püre haline getirilir.
  • Hurma püresinden parçalar kopartılıp, arada elimiz ıslatılarak fındıktan biraz büyük parçalar yuvarlanıp tepsiye dizilerek buzdolabında bir gece bekletilir.
  • Ertesi gün hamurdan parçalar kopartılıp, önce elimizde iyice yuvarlandıktan sonra içli köfte yapar gibi ortası açılıp, hurmalı toplardan konularak kapatılır.
  • İçine hurma püresi konulan kurabiye hamurları birer birer kurabiye kalıbına yerleştirilip, elimizin ayası ile iyice bastırılarak kalıbın şeklinin çıkması sağlanır.
  • Kalıp ters çevrilip, tezgahın kenarına vurularak kurabiye kalıptan çıkartılıp, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 30-40 dakika kadar pişirilir.
  • Mamulde yumuşak kıvamlı taze hurma kullanılır.Kullanılan taze hurma püresi yeterince tatlı olduğu için kurabiye hamurunda şeker kullanılmasına gerek yoktur.

7 Şubat 2020 Cuma

FIRINDA SOMON BALIĞI

Fırında Somon Balığı Tarifi
Fırında Patatesli Somon Balığı Tarifi
Malzemeler:
  • Yarım kilogram somon balığı (kişi sayısına göre somon dilimi) 
  • 1 kilogram patates 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Karabiber 
  • Kırmızı pul biber 
  • Kekik 
  • Tuz  
Yapılışı: 
  • Somon balıkları yıkanıp, kurulanır.
  • Patatesler soyulup, elma dilimi dilimlenir.
  • Patatesler ve somon balıkları zeytinyağı ve baharatlarla iyice karıştırılır.
  • Fırın tepsisine konulup, önceden ısıtılmış 200 derece fırında patatesler yumuşayana kadar pişirilir.

5 Şubat 2020 Çarşamba

MERCİMEK KÖFTESİ

Mercimek Köftesi Tarifi
Mercimek köftesi Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 su bardağı kırmızı mercimek 
  • 2 su bardağı köftelik bulgur 
  • 4,5 - 5 su bardağı sıcak su 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 2 yemek kaşığı domates salçası 
  • 3 adet orta boy kuru soğan 
  • 5 adet taze soğan 
  • 1 adet limonun suyu
  • Yarım demet maydanoz 
  • Yarım demet dereotu 
  • 1 tatlı kaşığı pul biber
  • 1 çay kaşığı kimyon 
  • 1 çay kaşığı kırmızı toz biber 
  • 1 çay kaşığı kuru nane 
  • Tuz 
Süslemek için:
  • Salatalık turşusu
  • Domates
  • Kapari turşusu
  • Limon dilimleri 
  • Dereotu

Yapılışı:
  • Mercimek iyice yıkanıp, süzülür.
  • Suyunu çekip püre haline gelene kadar haşlanır.
  • Mercimek cinsine bağlı olarak gerekirse biraz daha sıcak su eklenir.
  • Henüz sıcakken köftelik bulgur eklenip, karıştırılarak üzeri kapatılıp demlenmeye bırakılır.
  • Başka bir tencerede incecik kıyılmış kuru soğanlar pembeleştirilir.
  • Salça eklenip, biraz kavrulur.
  • Limon suyu eklenir.
  • İnce kıyılmış taze soğanlar, maydanoz, dereotu ve baharatlar eklenip, köfte kıvamını alana kadar yoğurulur.
  • Streç film serilmiş tart kalıbına mercimekli köftenin yarısı yayılıp, bastırılarak üzeri düzleştirilir.
  • Kalan kısımdan minik mercimekli köfteler yuvarlanır.
  • Tart kalıbı servis tabağına ters çevrilip, üzerindeki streç film çıkartılır.
  • Kalıbın şeklini alan mercimekli köftenin üzerine yuvarladığımız minik köfteler ve diğer malzemeler istenen şekilde yerleştirilip servis edilir.


3 Şubat 2020 Pazartesi

HAŞHAŞLI ÇÖREK

Haşhaşlı Çörek Tarifi
Haşhaşlı Çörek Nasıl Yapılır
Malzemeler:
  • 2 çay bardağı ılık süt 
  • Yarım çay bardağı toz şeker 
  • 1 paket instant maya 
  • 1 çay bardağı ılık su 
  • 4 su bardağı un                  
  • 250 gram haşhaş ezmesi
  • 1 su bardağı zeytinyağı
  • 1,5 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı irice dövülmüş ceviz

Yapılışı:
  • Ilık süt ve toz şeker karıştırılıp, maya da eklenerek on dakika kadar mayalanması için bekletilir.
  • Ilık su ve azar azar da un eklenerek yumuşak kıvamda hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek bir saat kadar mayalanması için bekletilir.
  • Haşhaş ezmesi, toz şeker ve zeytinyağı karıştırılıp hiç pütür kalmayıncaya kadar ezilir. 
  • Mayalanan hamur altı eşit bezeye ayrılıp, üstleri örtülür.
  • Her beze unlanmış tezgahta yapışmaması için ara ara unlanarak olabildiğince ince açılır.
  • Açılan bezelerin arasına haşhaşlı karışım sürülüp, irice dövülmüş ceviz serpilir.
  • Bezelerin hepsi açılıp aralarına haşhaşlı karışımdan sürülerek üst üste konulur.
  • Hamur kenarlarından çekiştirilerek biraz daha büyütüldükten sonra bıçakla iki parmak kalınlığında şeritler kesilir.
  • Şeritler her iki tarafından bükülür.
  • Her şerit kendi etrafında çevrildikten sonra açılıp dağılmaması için ucu alta gelecek şekilde yağlanmış tepsiye sıralanır.
  • Tepsinin üzeri örtülerek yarım saat daha mayalanması için bekletilir.
  • Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri iyice kızarana kadar pişirilir. 


1 Şubat 2020 Cumartesi

BUĞDAY GEVREKLİ ROCHES ÇİKOLATA

Roches Çikolata Tarifi
Buğday Gevrekli Roches Tarifi
Malzemeler:
  • 240 gram bitter çikolata  (80 gram x 3 adet) 
  • 1 su bardağı Kellogg's coco pops buğday gevreği 
  • 2 yemek kaşığı kabuksuz antep fıstığı 
  • 2 yemek kaşığı badem 
  • 2 yemek kaşığı fındık


Yapılışı: 
  • Çikolatalar parçalanıp, kuru bir kabın içine alınır.
  • Bu kap içi kaynayan su dolu başka bir kabın içine oturtulup, suya değmeden çikolataların benmari usulü erimesi sağlanır.
  • Eriyen çikolataların içine buğday gevreği ve kuru yemişler eklenip karıştırılır.
  • Biraz dinlendirildikten sonra bu karışımdan birer tatlı kaşığı alınarak yağlı kağıt üzerine yan yana sıralanır.
  • Önce serin bir yerde bekletilip, çikolata biraz donduktan sonra kağıttan ayırıp tepsiyle buzdolabına alınır.
  • Buzdolabından çıkartılıp, tatlı olarak veya kahve yanında servis edilir.
  • Buğday gevreği kullanmadan başka bir tarifle roches yapmak isterseniz; 
https://nergismevsimi.blogspot.com/2017/02/kuruyemisli-cikolata-roches.html



31 Ocak 2020 Cuma

YUMURTALI PEYNİRLİ LAVAŞ

Lavaş Tarifi
Yumurtalı Peynirli Lavaş Tarifi
Malzemeler: 
  • 5 su bardağı elenmiş un 
  • 2 su bardağı kadar ılık su 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
Üzerine:
  • Yumurta
  • Beyaz peynir
  • Kaşar peyniri
  • Zeytinyağı
  • Pul biber, karabiber 



Yapılışı: 
  • Derin bir kabın içine un elenir.
  • Tuz eklenip, karıştırılır.
  • Su azar azar eklenerek hafif ele yapışan kıvamda yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üstü örtülerek yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Dinlenmiş hamur sekiz  parçaya bölünüp bezeler halinde yuvarlandıktan sonra üzeri örtülür.
  • Tezgaha biraz un serpilir.
  • Bezeler birer birer alınıp, üstlerine biraz un serpilerek tezgaha ve merdaneye yapışmayacak kıvamda açılır.
  • Yapışmaz bir tava iyice ısıtılıp, açılan hamurun bir tarafı kısık ateşte pişirildikten sonra spatula ile tersi çevrilir. 
  • Lavaşın pişen kısmına bekletmeden fırçayla zeytinyağı sürülüp, rendelenmiş kaşar peyniri, beyaz peynir serpilip, ortasına da bir yumurta kırılır.
  • Yumurtanın bütün olması istenmezse önceden kaşar peyniri, beyaz peynir ve yumurta çırpılıp karıştırılarak hazırlanan iç malzemesi lavaşın üzerine yayılır.
  • Yumurtanın pişmesi için tava büyükçe bir kapakla kapatılır.
  • Kısık ateş üzerinde yumurtanın pişmesi rendelenmiş kaşar peynirlerinin de erimesi sağlanır.
  • Kırmızı pul biber ve karabiber serpilir.
  • Yumurta piştikten sonra ocaktan alınan lavaş, dürüm yapılarak veya tabağa alınıp bıçakla dilimlendikten sonra sıcak servis edilir.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...