Kapari Tomurcuğu Turşusu Tarifi
Gebere Turşusu Tarifi
Malzemeler:
- Yarım kilogram kadar kapari tomurcuğu
- Yarım litre içme suyu
- 1 yemek kaşığı salamura tuzu
- Yarım çay bardağı elma sirkesi
Yapılışı:
- Kapari tomurcukları dallarından ayrılıp, yaprakları temizlenir, iyice yıkanır.
- Derince bir kabın içine konulup, kaparilerin üzerini geçecek kadar soğuk su ile doldurulur.
- Sabah ve akşam günde iki defa olmak üzere suyu değiştirilip, her defasında suyu yenilenir.
- Acı kokusu kalmayıncaya kadar yaklaşık bir hafta günde iki kez suyu değiştirilmeye devam edilir.
- Tatlanıp acısı giderilen kapari tomurcuklarının suyu süzülüp, kavanozlara paylaştırılır.
- Kaynatılıp soğutulmuş içme suyuna salamura tuzu eklenip, tuz eriyene kadar karıştırılır.
- Kavanozun üçte biri tuzlu su ile doldurulur.
- Kavanozun kalan kısmına kaparilerin üzerini tamamen örtene kadar sirke doldurulur.
- Kavanozun ağzı sıkıca kapatılarak serin bir yerde rengi değişip, tatlanana kadar yaklaşık bir ay bekletilir.
- İstenirse servis edilirken üzerine zeytinyağı gezdirilir.