Nohut Dürüm Nasıl Yapılır
Malzemeler:
- 3 su bardağı haşlanmış nohut
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- 1 yemek kaşığı acı biber salçası
- 1 çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı pul biber
- 1 çay kaşığı kimyon
- Yarım çay kaşığı karabiber
- Tuz
- 5-6 adet ev yapımı veya hazır lavaş
- 2 adet kuru soğan
- 2 adet kapya biber
- 1 demet maydanoz
- 1 adet limonun suyu
- Sumak
- Nohutlar bir gece önceden ıslatılıp, ertesi gün yumuşayıncaya kadar pişirilir.
- (Yöresel olarak pişirilme işlemi ilikli kemik veya etle birlikte yapılıyormuş ama ben nohutları sadece su ile yumuşayana kadar haşladım.)
- Tavaya konulan zeytinyağında salçalar iyice ezilerek kavrulur.
- Haşlanmış nohutlar ve baharatlar da tavaya eklendikten sonra nohutların birazı kaşığın tersi ile bastırılarak ezilir.
- Piyazlık doğranmış kuru soğanlar, çekirdekleri çıkartılmış kapya biberler ve maydanozlar doğranarak hazırlanır.
- Ev yapımı lavaş kullanmak isterseniz; derin bir kabın içine un elenip, azar azar ılık su ve tuzu da eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
- Üzeri streç film ile kapatılan hamur yarım saat dinlendirildikten sonra bezelere ayrılır.
- Tezgah biraz unlanarak pişireceğimiz tavanın çapında merdane ile açılır.
- Lavaşlar yağsız tavada, kısık ateş üzerinde gevreyip kurutmadan iki taraflı pişirilir.
- Tavadan alınan lavaşların içine önce nohutlar sonra kuru soğanlı, kapya biberli karışım yayılır.
- Sumak serpilip, limon suyu da gezdirilerek dürüm yapılır.