7 Şubat 2012 Salı

SADRAZAM LOKUMU

Sadrazam lokumu tarifi
Sadrazam lokumu nasıl yapılır
     Uzun zamandır misafir menülerimde yer alan bu tarifin adı bana biraz abartılı geliyordu ama bloglarda dolaşınca benzer tariflerde, herkesin bu adı kullandığını gördüm.Özgün, bilinen adı bu olduğuna göre böylece kabul edip, sadrazamlara layık görülen bu tarifi, halen yapmayanlar var ise paylaşmak istedim.
Malzemeler:
  • 4 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • 5 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay bardağı damla çikolata
  • 2 su bardağı ıslatmak için süt 
  • 1 çay bardağı hindistan cevizi 
  • 1 paket krem şanti 
  • 1 su bardağı süt  
Yapılışı:
  • Bir paket krem şanti bir su bardağı soğuk süt ile çırpılıp, buzdolabında bekletilir.
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar, toz şeker ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Un, kabartma tozu ve kakao elenip, karıştırılarak yağlanmış fırın tepsisine dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika kadar kontrollü pişirilir.
  • Piştikten sonra tepsinin içinde bıçakla iki parçaya bölünür.
  • Üzerine krem şanti yayılıp, damla çikolata serpilir.
  • Her parça spatula yardımı ile tepsiden ayrılır.
  • Rulo şeklinde sarılıp, süt konulmuş bir kabın içinde her tarafı ıslatılır.
  • Hindistan cevizine bulanıp, buzdolabında bir kaç saat bekletilir.
  • Dilimlenerek servis edilir.

2 Şubat 2012 Perşembe

KREMALI SICAK ÇİKOLATA

Kremalı sıcak çikolata tarifi
Kremalı sıcak çikolata nasıl yapılır
     Sabah uyanıp, dışarıda kar yağdığını görünce, bir an halen Ankara'dayız gibi geldi :) Kardan, buzdan kurtulduğumuzu sanırken, aynı kıvamda olmasa da :) kar peşimize takılıp, İzmir'e kadar gelmişti. Neyse ki, çok ısrarcı davranmadı öğlene doğru bitti. Gerçi herkes kar yağışından memnundu, bulabildikleri kadarıyla mini minicik kardan adamlar yapıp her yerini çiçeklerle süslemişlerdi. Ege'nin kardan adamları bile çiçekli, ne güzel :) Böyle günlerde en güzeli, dışarı çıkmak zorunda olmayıp, pencereden dışarıyı seyrederken sıcak bir şeyler içmek diye düşünüyorum.
Malzemeler: 
  • 80 gram bitter çikolata
  • 3 su bardağı sıcak süt  
  • 1 çay bardağı süt kreması
  • 1 yemek kaşığı kakao 
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Krema küçük bir tencerede kaynatmadan ısıtılır.
  • Çikolata parçalanarak eklenir.
  • Eriyene kadar  karıştırılır.
  • Başka bir kapta kaynatılan süte, kakao eklenir.
  • Krema ve çikolatalı karışım da eklenip, bir taşım hep birlikte kaynatılır.
  • Tencere ocaktan alınıp, karabiber eklenir.
  • Fincanlara paylaştırılıp, sıcak servis edilir.

31 Ocak 2012 Salı

HAYVANAT BAHÇESİ PASTA

Hayvanat bahçesi pastası tarifi
Hayvanat bahçesi pasta nasıl yapılır
Şeker hamurlu pasta tarifi
     Epey zaman önce, yeğenimiz Ceylin için doğum günü pastası yapmış, yayınlamaya fırsatım olmamıştı.O yaşlarda ki çocukların hayvanları çok sevdiğini düşünerek, evcil hayvanlar dışında ki hayvanları da görsün sevsin diye, sadece hayvanat bahçesinde görebileceği hayvanların yer aldığı bir pasta yaptım.Pandispanya pişirdim.Pastanın kremasını hazırlayıp, üç adet muzu küçük küçük doğrayıp kremaya ekledim.Pandispanyanın üzerini daha önce ki tariflerde olduğu gibi şeker hamuru ile kaplayıp, hayvan figürlerini yerleştirdim.

28 Ocak 2012 Cumartesi

MISIR NİŞASTALI PAPATYA KURABİYE

Mısır nişastalı kurabiye tarifi
Mısır nişastalı kurabiye nasıl yapılır
Papatya kurabiye tarifi
Papatya kurabiye buketi nasıl yapılır
     Mısır nişastalı kurabiye hamuruna çok az sarı ve yeşil gıda boyası ekleyip, yoğurarak çiçek şeklinde kurabiyeler yapabilir, bu kurabiyeleri geçmiş olsun, iyi ki doğdun ve  hoş geldiniz ziyaretlerine giderken götürebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı pudra şekeri 
  • 600 gram mısır nişastası 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Çok az sarı ve yeşil gıda boyası 
  • Çöp şişler 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ, yumurtalar  ve şeker karıştırılır.
  • Mısır nişastası yavaş yavaş eklenerek, yumuşak bir hamur yapılır.
  • Hamur yaklaşık üç parçaya ayrılır.
  • Çiçeğin göbeği için sarı, yaprakları için de yeşil gıda boyası çok az konulup, yoğurulur.
  • Sarı ve beyaz minik hamur topları yan yana konulup, çiçek oluşturulur.
  • Açık yeşil hamurdan parçalar kopartılıp, elimiz ile yaprak şekli verilir.
  • Çiçeklere ve yapraklara  çöp şişler geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine, birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 175  derece fırında, 20-25 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra tepsiden alınır.

24 Ocak 2012 Salı

EZOGELİN ÇORBASI

Ezogelin çorbası tarifi
Ezogelin çorbası nasıl yapılır
     Soğuk kış günlerinde içilebilecek, nerede ise tek başına bir öğün sayılabilecek Ezo gelin çorbası, öğrencilik yıllarımda şehirler arası otobüslerin mola verdiği, yol üstü lokantalarının olmazsa olmaz çorbalarındandı. Evde de çok kolay yapılabilecek bu çorba yanında fırında kurutulmuş ekmekler ile servis edilirse, çok daha güzel olur diye düşünüyorum.
Malzemeler:
  • 2 su bardağı mercimek
  • 2 adet kuru soğan 
  • 5 diş sarımsak
  • 1 kahve fincanı pirinç 
  • 1 kahve fincanı köftelik bulgur 
  • 1 çorba kaşığı domates salçası 
  • 1 çorba kaşığı biber salçası 
  • 1 çorba kaşığı kekik 
  • 1 çorba kaşığı kuru nane
  • 2 adet limonun suyu 
  • Yarım su bardağı zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı karabiber
  • 1 çorba kaşığı kırmızı pulbiber 
Yapılışı:
  • Mercimekler ayıklanıp, yıkanır.
  • Üzerinde oluşan köpükler alınarak, pişirilir.
  • Robotta parçalanmış kuru soğan ve sarımsaklar zeytinyağında pembeleştirilir.
  • Domates ve biber salçası eklenip biraz kavrulur.
  • Mercimek, pirinç ve bulgur da eklenir.
  • Çorba kıvamını alınca tuz, karabiber ve limon suyu eklenerek, bir taşım daha kaynatılır.
  • Zeytinyağının içine kekik, kuru nane ve kırmızıbiber atıp, kızdırdıktan sonra çorbanın üzerine dökülür.
  • Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
  • Küp küp kesilip, fırınlanmış ekmek parçaları ile sıcak servis edilir.

18 Ocak 2012 Çarşamba

BALKABAKLI PASTA

Balkabaklı pasta tarifi
Balkabaklı pasta nasıl yapılır
     Eskiden balkabağının sadece tatlısı ve böreği yapılırdı.Özellikle yılbaşı geceleri bol cevizli balkabağı tatlısı olmazsa olmazlardandı.Bazen de köy fırınında bütün olarak pişirilirdi.Neyse ki; son yıllarda farklı tariflerde de kullanılıyor ve benim bildiğim pastası, çorbası, keki ve reçeli de yapılıyor.Bal kabağı pastası  yaparken; bal kabağını pişirdikten sonra süzülmesi için, süzgeçte biraz bekletiyorum.Krem şanti hazırlarken, süt yerine aynı ölçüde süzülmüş olan bu suyu kullanıyorum.Böylece hem suyu değerlendirilmiş oluyor, hem de rengi ve tadı daha güzel oluyor.Eğer biraz vaktiniz var ise, sunumu daha hoş tek kişilik pastacıklar  da yapabilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1 kilogram balkabağı ( temizlenmiş )
  • Yarım kilogram toz şeker
  • 1 paket krem şanti veya dondurma 
  • 100 gram tereyağı
  • 1 paket  kakaolu bisküvi 
Yapılışı:
  • Bisküviler, robotta un haline gelene kadar parçalanır.
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ ile yoğurulur,
  • Balkabağı temizlenip, parçalara ayrılır.
  • Hiç su eklemeden, yumuşayana kadar şeker ile pişirilir.
  • Piştikten sonra süzgece konulup, suyu süzdürülür ve soğuması beklenir.
  • Dikdörtgen tepsiye bir sıra tereyağ ile yoğurduğunuz bisküvili  karışım yayılır.
  • Üzerine püre haline getirilen bal kabağı yayılır.
  • En üste krem şanti hazırlanıp, yayılır.
  • İrice dövülmüş ceviz ile süslenir.
  • Bir gün önceden yapılıp, dinlendirilir.
Farklı bir tarif için,
  • Streç yayılmış silikon kalıplara, püre halinde ki bal kabağı, üzerine de bisküvili karışım yayılır.
  • Streç ile kapatılıp, bir gün buzlukta bekletilir.
  • Buzluktan çıkarılan tatlı, streçten ayrılıp, servis tabağına ters çevrilir.
  • Tatlının üzerine sade dondurma veya bir su bardağı süt veya bal kabağının suyu ile çırpılan krem şanti konulup, servis edilir.

15 Ocak 2012 Pazar

KÖPOĞLU MANCASI

Köpoğlu mancası tarifi
Köpoğlu mancası nasıl yapılır
     Köpoğlu mancası yıllar önce çok severek izlediğim İkinci Bahar dizisinde duyup, nasıl yapıldığını merak ettiğim bir meze idi.Hani Hanım'ın yaptığı meşhur mezelerden...Şu günler de dizinin tekrar bölümleri veriliyor, ben hiç seyretmemişim gibi tekrar seyrediyorum.Diziyi ilk seyrettiğimiz yıllarda oğlum çok küçüktü ve Ulaş'ın hayranıydı.Şimdi kendisi Ulaş yaşında neredeyse...Aslında köpoğlu mancasına benzer tarifler yapıyordum ama bu tarif gerçekten çok güzel...Belki de, o lokanta da, Hanım'ın hala yaptığı bir meze olduğu düşüncesinden kaynaklanan bir duygudur.
Malzemeler:
  • 1 kilogram bostan patlıcanı 
  • 3 adet sivri biber 
  • 2 adet domates 
  • 3 diş sarımsak 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı biber 
  • 250 gram yoğurt 
Yapılışı:
  • Patlıcanlar kabukları yanana kadar ocakta közlenir.
  • Kabukları soyulup yıkamadan temizlenip, irice doğranır.
  • Biberler halka halka doğranıp, zeytinyağında pişirilir.
  • Kabukları soyulup irice küp şeklinde doğranmış domatesler eklenip, biraz diri kalacak şekilde  pişirilir.
  • Hepsi karıştırılıp servis tabağına yayılır.
  • Üzerlerine çırpılmış sarımsaklı yoğurt dökülür.
  • Bir yemek kaşığı kadar zeytinyağında kırmızı biber biraz yakılıp, yoğurdun üzerine gezdirilir. 

10 Ocak 2012 Salı

YENİ YIL PASTASI

Yeni yıl pastası tarifi
Çikolatalı yeni yıl pastası nasıl yapılır
Çikolatalı pasta tarifi
     Geçen seneye girerken yeni yıl dileklerimden biri, 2012 yılına Karşıyaka'nın yeni yıl havai fişeklerini seyrederken girmekti.Gerçi hava biraz sisliydi, biz de o gece akla gelmez pek çok heyecanı bir arada yaşadık ama gene de her şeye rağmen  bu seneye Karşıyaka'nın tam karşısında oturmuş, havai fişekleri seyredip, pasta yiyerek girdim.Yeni yıla tatlı bir başlangıç yapmak için, içi bol bitter çikolatalı bir pasta yaptım. Red berry ve taze nane yaprakları ile süsledim.
Malzemeler:
  • 3 adet yumurta 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • Yarım su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı buğday nişastası 
  • 1 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 paket vanilya
Kreması: 
  • 2 paket krem şanti
  • 2 su bardağı süt
  • 2 adet ( 80 gram ) bitter çikolata
Yapılışı:
  • Krem şanti, paketin üzerinde ki tarife göre hazırlanıp, buzdolabında bekletilir. 
  • Yumurtalar ve toz şeker  beyazlaşana kadar, mikser ile çırpılır.
  • Süt eklenip biraz daha çırpılır.
  • Buğday nişastası, un ve kabartma tozu eklenip, mikserin en düşük hızı ile karıştırılır.
  • Yaklaşık 20x20 santim ölçülerinde ki kalıba, karışım dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 40-50 dakika kadar pişirilir.
  • Fırından çıkartılıp soğuması beklenir.
  • Kalıptan çıkartılan pandispanya, ortadan iki kata ayrılır.
  • Alt parça süt ile ıslatılır.
  • Araya krem şantinin yarısı ve rendelenmiş bitter çikolatanın yarısı yayılır.
  • Pandispanyanın üst parçası da konulup, süt ile ıslatılır.
  • Kalan krem şanti ile pastanın üstü ve kenarları kaplanır.
  • Rendelenmiş bitter çikolata parçaları pastanın kenarlarına bıçak yardımı ile yapıştırılır. 
  • Pastanın üzeri red berry ve taze nane yaprakları ile  süslenir.
  • Buzdolabında birkaç saat dinlendirilir.
  • Bir gün önceden yapıp, buzdolabında bekletebilirsiniz.

9 Ocak 2012 Pazartesi

ISIRGAN OTLU BÖREK

Isırgan otlu börek tarifi
Isırgan otlu börek nasıl yapılır
     Pazarlarda şu aralar bol miktarda ısırgan otu satılıyor.Yemyeşil, taptaze...İster çok az haşlayıp salatasını yapın, ister doğrayıp kavurun, üzerine yumurta kırıp, sarımsaklı yoğurt ile tüketin, isterseniz herkesin beğeneceği ısırgan otlu börek yapın.Özellikle, yaprakların çiğ olarak kullanılmasının daha yararlı olduğu, hücre yenilenmesi başta olmak üzere  bir çok faydası olduğu söyleniyor.Yaprakları, tohumları hatta kökü bile kullanılıyor.Bizim evde en çok tercih edileni böreği...Isırganları yıkayıp, doğrarken elinizi yakmaması için eldiven ile ovup, kullanabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 3 adet yufka 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı süt 
  • Yarım su bardağı sıvı yağ 
  • 2 demet ısırgan otu 
  • 250 gram beyaz peynir veya lor
  • Tuz, karabiber  
Yapılışı:
  • Isırgan yaprakları temizlenip, yıkanır.
  • Suyu süzülene kadar, süzgeçte bekletilir.
  • Eldiven takılarak, ısırgan yaprakları çok az tuz ile ovulur.
  • İçine lor veya ufalanmış  peynir ve karabiber eklenir.
  • Başka bir kapta, süt, yumurta ve sıvı yağ karıştırılır.
  • Yufkalar tek tek tezgaha yayılıp, kaşık ile her yerine sütlü, yağlı karışım sürülür.
  • Isırgan otlu karışım üç parçaya ayrılır.
  • Her yufkanın ortasına ısırgan otlu karışım yayılır.
  • Yufkaların iki kenarı içe doğru katlanarak, rulo yapılır.
  • Yufkaların üçüne de aynı işlem yapılıp, yağlanmış tepsiye konulur.
  • Yufkaların üzerine çırpılmış yumurta sürülüp, susam serpilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.

3 Ocak 2012 Salı

SOYA KIYMALI KÖFTE

Soya kıymalı köfte tarifi
Soya kıymalı köfte nasıl yapılır
Vegan köfte tarifi
     Blog yazmaya başladığımda amaçlarımdan biri de, vejetaryen tarifler bulup paylaşmaktı. Geriye dönüp baktığımda, yapmaktan paylaşmaya vakit bulamadığımı gördüm. Son günlerde, sıkça sayılabilecek kadar soya kıyması kullanılan tarifler deniyorum. En sevilen ve değişik uyarlamalara uygun olan soya kıymasından yaptığım köfteler...Et severler ne düşünür bilemiyorum ama içine konulan soğan, maydanoz ve kimyondan dolayı olsa gerek, bence hayvanların canını yakmaya değmeyecek kadar, köfte tadında bir tarif...Benim de, yıllar önce de olsa et yemişliğim var ama halen et yemekte olanlar da beğendi soya kıymasından yapılan köfteleri...Soya kıyması paket halinde büyük marketlerde veya  aktarlarda kilo ile satılıyor. Fiyatı da ete göre çok daha ekonomik, bir su bardağı soya kıyması ile 10-15 tane köfte yapılabiliyor. Tarifine gelince,
Malzemeler: 
  • 2 su bardağı soya kıyması  
  • 3 su bardağı sıcak su 
  • 5 çorba kaşığı un 
  • 2 çorba kaşığı zeytinyağı 
  • 1 büyük kuru soğan  
  • 1 çorba kaşığı domates salçası 
  • Yarım demet maydanoz 
  • 1 tatlı kaşığı kimyon 
  • 1 tatlı kaşığı tuz 
  • 1 çay kaşığı karabiber  
Yapılışı:
  • Soya kıymasının  üzerine sıcak su dökülür.
  • 10-15 dakika kadar şişmesi için beklenir.
  • Soğuduktan sonra süzgece konulup süzdürülür, kalan suyu da elimiz ile sıkılarak, geniş bir kaba alınır.
  • Rendelenmiş kuru soğan, çok az zeytinyağı ile kavrulur.
  • İnce kıyılmış maydanoz, salça ve baharatlar eklenir.
  • Köfte kıvamına getirene kadar un eklenip, iyice yoğurulur.
  • Köfte şekli verilip bir süre dinlendirilir.
  • Az yağlanmış teflon tava da iki yanı çevrilerek kızartılır veya 200  derece ısıtılmış fırında 30 dakika kadar pişirilir.
  • Köfte kıvamı vermek için, eğer vegan değil iseniz, karışıma  bir yumurta da ekleyebilirsiniz.


31 Aralık 2011 Cumartesi

YENİ YIL KURABİYELERİ

Yeni yıl kurabiyesi tarifi
Yeni yıl kurabiyesi nasıl yapılır
Şeker hamurlu kurabiye tarifi

Yeni yıl da ,Ataol Behramoğlu'nun dizelerinde ki gibi,
                                          Dostları özlemle kucaklamayı unutma 
                                          Çocuk sevmeyi,çiçek koklamayı unutma,
                                          En zorlu anındayken bile kavganın 
                                          Gökyüzüne bakmayı unutma...


     Dilerim, yeni yıl herkes için umutlu, mutlu, sağlıklı, dostların özlemle kucaklandığı bir yıl olur.Tüm kötülükler, mutsuzluklar, hastalıklar eski yılda kalır.
                             

     Yeni yıla girmeden, akraba ve arkadaşlarımıza  süsledikleri çam ağacına asmaları için veya yılbaşı gecelerini tatlandırmada az da olsa payım olsun diye kurabiyeler yaptım.Kurabiyelerin fotoğraflarını ekleyeceğim, belki beğenip yapmak isteyenler olabilir diye tarifini de yazıyorum.Aslında bu hamur çok gevrek olduğu için, şeker hamuru kaplamaya çok uygun değil ama ben bu tadı daha çok sevdiğim için bunu tercih ettim.Geçen yıl yaptığım kurabiyenin tarifi, şeker hamuru kaplamak için daha uygun bir tarif ama biraz dikkat ile bu hamur da oldu.Kurabiyeler dışında değişik bir şey yapmak isterken Sofra Dergisi'nin Aralık sayısında Kurabiye çelengini gördüm.Dergideki tarifi ve şekli kullanmadım ama fikir çok hoşuma gitti.Dergide sadece yıldızlardan oluşan bir çelenk yapılmıştı, ben yeni yıla uygun olsun diye, üst üste yapraklar ve kokinalar yapıp, royal ıcıng ile renklendirdim.Böylece, kurabiyeden rengarenk bir yılbaşı çelengimiz oldu.


Malzemeler:
  • 300 gr tereyağı
  • 4 çay bardağı pudra şekeri 
  • 2 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 adet yumurta 
  • 2 paket kabartma tozu 
  • 9 su bardağı un 
  • 2 tatlı kaşığı tarçın 
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki tereyağ diğer malzemelerle karıştırılarak, yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Hamurun üzeri örtülerek,yarım saat kadar dinlendirilir.
  • Hamur unlanmış tezgah üzerinde, merdane ile yarım santim kalınlığında açılır.
  • Kurabiye kalıbı ile istenen şekillerde kesilir.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 20 dakika kadar pişirilir.
  • Kırılmaması için,pişen kurabiyeler fırından çıkartılır ama tepsisinden soğuyunca alınır.
  • Kurabiye kalıbı ile şeker hamuru kesilir.
  • Kurabiyelere fırça yardımı ile sulandırılmış bal ve su karışımı sürülür.
  • Şeker hamurundan kesilen parçalar, kurabiyelerin üzerine yapıştırılır.
  • Şeker hamurunun üzeri gıda kalemi, hindistan cevizi vb. ile süslenir.

30 Aralık 2011 Cuma

KOZALAK KURABİYE

Kozalak kurabiye tarifi
Kozalak kurabiye nasıl yapılır

     Yeni yıl sofralarına en çok yakışacak kurabiyelerden biri bana göre kozalak kurabiyeler...Kar yağmış  gibi görüntüsü çok hoş, hem yapımı çok kolay hem de özellikle çocukların beğeneceği bir tarif...
Malzemeler:
  • 250 gram çikolatalı buğday veya mısır gevreği 
  • 125 gram eritilmiş tereyağı
  • 2 adet sütlü çikolata ( 80 gr +80 gr ) 
  • 4 yemek kaşığı bal 
  • 4 yemek kaşığı kakao 
  • Hindistan cevizi 
Yapılışı:
  • Çikolatalar benmari usulü eritilir.
  • Diğer  malzemeler de eklenip, buğday gevrekleri  çikolata, bal karışımı ile  karıştırılır.
  • Plastik limonluğun sivri, iç tarafı ıslatılıp, içine karışımdan bir iki kaşık malzeme doldurulur.
  • Limonluk ters çevrilip, hafifçe vurularak malzemenin çıkması sağlanır. 
  • Kozalaklar, servis tabağına dizilir.
  • Çikolataların malzemeye  yapışıp, dağılmadan servis edilebilmesi için bir süre buzdolabında bekletilip, dondurulur.
  • Kar yağmış görüntüsü vermek için, üzerine hindistan cevizi serpilir.
  • Kozalaklar tek tek veya piramit gibi üst üste dizilerek servis yapılır.

25 Aralık 2011 Pazar

KUŞLU KURABİYE

Kuşlu kurabiye tarifi
Şeker hamuru ile kurabiye nasıl yapılır
     Şeker hamurlu kurabiye ve pastalar ile bu kadar çok ilgilenince, takip ettiğim el işleri ile ilgili bloglarda gördüklerime bile kurabiyesi yapılabilir mi diye bakmaktan kendimi alamıyorum :) Yabancı bloglardan birinde sanıyorum bir gözlük kılıfına çiçekli kumaşlarla işlenmiş haliyle gördüğüm bu sevimli figürü ben geleneksel olarak kadını ve erkeği simgeleyen pembe mavi renklerini kullanarak yaptım.
Malzemeler:
  • 250 gram tereyağı 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı 
  • 1,5 su bardağı pudra şekeri 
  • 1 adet yumurta 
  • 1 su bardağı buğday nişastası 
  • 5 su bardağı un   
Yapılışı:
  • Oda sıcaklığında ki yağ ile diğer malzemeler karıştırılır.
  • Un azar azar eklenerek yumuşak bir hamur yoğurulur.
  • Bir saat buzdolabında üzeri örtülerek dinlendirilir.
  • Unlanmış tezgah üzerinde yaklaşık bir parmak kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kalp şeklinde ki kalıpla kesilip, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180 derece fırında, 20-25 dakika kontrollü olarak pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan üzerine ballı su sürülüp, şeker hamuru kaplanır.

23 Aralık 2011 Cuma

PEYNİRLİ HAYDARİ

Haydari tarifi
Haydari nasıl yapılır
Peynirli haydari nasıl yapılır
Kolay meze tarifi
     Malzemesinin azlığı ve yapılışının kolaylığı ile en çok tercih edilen mezelerden haydariye ince kıydığınız dereotlarını ve bir dilim beyaz peyniri rendeleyerek değişik bir lezzet katabilirsiniz. Ben tatlı süzme yoğurt tercih ediyorum ama süzme yoğurdunuz yoksa yoğurdu tülbent veya süzgeçten geçirerek suyunu iyice süzüp daha kıvamlı bir yoğurt elde edebilirsiniz.
Malzemeler:
  • 1,5 su bardağı süzme yoğurt 
  • Yarım su bardağı rendelenmiş beyaz peynir
  • 1 çay kaşığı kuru nane
  • 1 çay kaşığı kırmızı pul biber 
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • 2 diş sarımsak
  • 1 çay kaşığı tuz 
  • Yarım demet dereotu
Yapılışı:
  • Süzme yoğurt çatalla iyice ezilerek pürüzsüz kıvama getirilir.
  • Zeytinyağında önce dövülmüş sarımsaklar sonra da nane yakmadan çevrilir.
  • Dereotu incecik kıyılır.
  • Beyaz peynir rendelenir.
  • Malzemelerin hepsi iyice karıştırılır.
  • Dereotu ve pul biber ile süslenir.
  • Kıvam alıncaya kadar buzdolabında bekletilip, servis edilir.

22 Aralık 2011 Perşembe

CEVİZLİ KEK

Cevizli kek tarifi
Cevizli kek nasıl yapılır
     Çayın yanında yiyecek bir şeyler yapayım diye düşününce, ilk aklıma gelen kek yapmak olur. Herhalde herkes biliyordur diye hiç tarif yazmamışım ama evlendiğim ilk yıllarda ki başarısız kek denemelerim aklıma gelince paylaşmak lazım diye düşündüm. O yıllarda bu kadar yemek kitabı, hele hele bloglar hayalimizde bile yoktu. Arkadaşlardan, komşulardan alınan tariflerle el yordamı ile bir şeyler yapmaya çalışıyordum. Fırın ayarlarından mı, yumurtayı iyi çırpamamaktan mı yoksa sadece tecrübesizlik ve beceriksizlikten mi bilmiyorum, uzun bir zaman mis gibi kokular çıkartıp, fırının kapağını açınca tepsiye yapışıp kalan kekler yemek zorunda kaldık. Sonra yapıp bozarak öğrendim sanıyorum. Bu arada edindiğim mikser, silikon kek kalıpları, çeşit çeşit tarifler ve eşimin kek yeme isteği ve sabrını da unutmamak lazım tabii ki :) Belki hala kekin pişerken çıkardığı koku ile yetinmek zorunda kalanlar vardır diye yazmak istedim. 
Malzemeler:
  •  4 adet yumurta 
  • 1,5 su bardağı toz şeker 
  • 1 çay bardağı süt 
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • 2 su bardağı un 
  • 1 paket kabartma tozu 
  • Yarım su bardağı dolusu ceviz 
Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığında ki yumurtalar ve toz şeker mikser ile beyazlaşana kadar çırpılır.
  • Zeytinyağı ve süt eklenerek çırpmaya devam edilir.
  • Un,kabartma tozu ve iri dövülmüş ceviz de eklenip, mikserin düşük ayarı ile çok az karıştırılır.
  • Yağlanıp unlanmış kek kalıbına dökülür.
  • Önceden ısıtılmış 175 derece fırında, 50 dakika kadar pişirilir.
  • Pişme aşamasında ilk 20 dakikada fırının kapağı asla açılmaz ve pişip pişmediği kürdan batırılarak kontrol edildikten sonra fırından çıkartılır.
  • Kek kalıptan hafif soğuduktan sonra ters çevrilerek çıkartılır.   

14 Aralık 2011 Çarşamba

ÇİÇEK BUKETİ KURABİYE

Royal ıcıngli kurabiye tarifi
Royal ıcıngli kurabiye nasıl yapılır
Çiçek buketi kurabiye tarifi
     Her zaman yaptığınız kurabiyeleri, royal ıcıng ile renklendirip, tüllerle bağlayıp buket haline getirerek çok farklı görüntüde kurabiyeler yapabilirsiniz.
Malzemeler: 
  • 200 gram tereyağı
  • 1 su bardağı pudra şekeri  
  • 4 su bardağı un  
  • 1 adet yumurta  
  • Yarım çay kaşığı kabartma tozu 
  • 1 yemek kaşığı süt  
  • 1 paket vanilya 
  • Renkli bonibon şekerler
   Yapılışı: 
  • Oda sıcaklığındaki tereyağı pudra şekeri ile krema haline gelene kadar çırpılır.
  • Önce sıvı sonra katı malzemeler eklenip, hamur yapılır.
  • Streç filmle sarılan hamur yarım saat kadar dinlendirilir.
  • İki parçaya ayrılan hamur unlanmış tezgahta yarım santim kalınlığında merdane ile açılır.
  • Kurabiye kalıpları ile kesilip, tam ortalarına çöp şişler geçirilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine birbirlerine değmeyecek şekilde dizilir.
  • Önceden ısıtılmış 180  derece fırında, 15 dakika kadar pişirilir.
  • Kurabiyeler soğuduktan sonra  royal ıcıng ve renkli bonibon şekerlerle süslenir.
  • Royal ıcıng kuruması için bekletilir.
  • El değmeyecek bir yerde 5-6 saat kuruması için bekletilir.
  • Kurabiyeler kuruduktan sonra tül ve kurdela ile bağlanarak çiçek buketi haline getirilir.
Royal ıcıng malzemeleri:
  •  1/2 adet yumurta akı   
  •  1 su bardağı pudra şekeri  
  •  3-4 damla limon suyu   
  •  Renklendirmek için gıda boyası
Royal ıcıng yapılışı:
  • Yumurta akı ile pudra şekeri mikserle beyazlaşıp pürüzsüz bir hale gelene kadar çırpılır.
  • Birkaç damla limon suyu eklenir.
  • Kullanılacak renk sayısı kadar ayrı kaplara ayrılır.
  • Her kaba istenen renkten gıda boyası eklenip karıştırılır.
  • Çok az boya renklendirmek için yeterli olduğundan kontrol edilerek eklenir. 
  • Kuruyup kullanımının zorlaşmaması için üzeri kapatılarak kullanılmalıdır.
  • İstenen renkler elde edildikten sonra ucu çok az kesilmiş küçük bir naylon poşete  veya yağlı kağıttan yapılmış külaha doldurulan renkli royal ıcıng ile kurabiyelerin kenarına kontur çekilip içi doldurulur.  

21 Kasım 2011 Pazartesi

YENİ BİR ŞEHİR,YENİ BİR YAŞ,YENİ BİR PASTA


                                           Gemiler geçer rüyalarımda,
                                           Allı pullu gemiler, damların üzerinden;
                                           Ben zavallı,
                                           Ben yıllardır denize hasret,
                                           ''Bakar bakar ağlarım''.
                                           Hatırlarım ilk görüşümü dünyayı,
                                           Bir midye kabuğunun aralığından;
                                           Suların yeşili, göklerin mavisi,
                                           Lapinaların en harelisi...
                                           Hala tuzlu akar kanım
                                           İstiridyelerin kestiği yerden.

      Şu günler de her gün önümüzden geçen gemiler, Orhan Veli'nin şiirinde ki gibi yıllarca rüyalarımda geçti.Şimdi ise, geçen gemilere bakarken kendimi rüyada sanıyorum, inanamıyorum sanki izin bitecek ve geri döneceğiz gibi geliyor.Oysa taşınma, yerleşme derken epey zaman geçmiş, emekli olup yeni bir hayata başlayalı...Taşınmak, yerleşmek, yeni bir düzene alışmak biraz zaman aldı ama insan rahata çabuk alışıyor neyse ki...
       Bu yoğun geçen günlerde, yeni yaşıma girdim.Pasta yapmaya pek vaktim yoktu ama dışarıdan pasta almaya da gönlüm razı olmadı.İnsanın kendisine pasta yapması da biraz garip geliyor ama benden başka evde pasta yapan yok ki...Bitter çikolatalı marzipan ile kapladığım pastanın, kremasına da bitter çikolatalı  damla çikolata ekledim.Taşınma telaşı ile uzun zamandır pasta yapılmadığından mı bilemiyorum, pastayı severek yedik.
Yeni bir şehir, yeni bir yaş haydi bakalım hayırlısı...

28 Ağustos 2011 Pazar

BÖRÜLCE ÇORBASI

Börülce çorbası tarifi
Börülce çorbası nasıl yapılır
Tarhanalı börülce çorbası tarifi
Taze börülce çorbası nasıl yapılır
     İri taneli, karagöz börülcesi dediğimiz iç börülce pişirdiğimde tanelerin birazını ayırıp, tarhana ile birlikte mutlaka börülce çorbası pişirip, yanında közlenmiş biber ve ekşi mayalı köy ekmeği ile servis ediyorum.Siz de bu çorbayı denemek isterseniz, pişirmiş olduğunuz börülcelerin haşlama suyunu dökmeyip, tanelerinin de bir kısmını ayırarak veya sadece çorba yapmak için biraz börülce haşlayarak börülce çorbası pişirebilirsiniz.Börülce haşladığınız suya domates rendeleyerek suyunun kararmasını önleyebilirsiniz.Çorbanın kıvamını ve içine koyacağınız börülce miktarını damak zevkinize ve tercihinize göre azaltıp, çoğaltabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • Yarım  kilogram iç börülce
  • 2,5  litre su  
  • 2 adet olgun domates 
  • 1 adet acı yeşil sivri biber  
  • 5 yemek kaşığı tarhana 
  • 5-6 yemek kaşığı zeytinyağı  
  • Tuz  

Yapılışı:
  • İri taneli börülceler ayıklanıp, çorba için sadece taneleri ayrılır.
  • Derin bir tencerede kaynayan bol suyun içinde yumuşayana kadar haşlanır.
  • Haşlama suyunun  kararmaması için, bekletmeden içine domates rendelenir.
  • Bir su bardağı soğuk su içinde tarhana ezilip, inceltilerek tencereye eklenir.
  • Çok ince kıyılmış acı biber ve  tuzu da eklenir.
  • Dibini tutmaması için, sürekli karıştırılarak tarhana çorbası gibi pişirilir.
  • Kaselere alınan çorbanın üzerine zeytinyağı gezdirilir.
  • Tercihen yanında, közlenmiş yeşil biberle servis edilir.

27 Ağustos 2011 Cumartesi

İÇ BÖRÜLCE SALATASI

Börülce salatası tarifi
İç börülce salatası nasıl yapılır
İç börülce salatası tarifi

     Pazarlarda iç börülce çok daha uzun süre ve çok daha uygun fiyatlara satılmasına rağmen pek çok kişi genellikle börülce olarak taze yeşil börülceyi bilir ve sadece onun salatasını yapar ama bizim için iç börülce de en az diğeri kadar sofralarımızda yer bulur. İç börülce ile de çok lezzetli ve besin değeri yüksek salatalar yapabilir yada bizim gibi ana öğün, ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Börülce haşladığınız suyu dökmeyip, biraz iç börülce ve tarhana ilavesi ile börülce suyuna çok lezzetli börülce çorbası da yapabilirsiniz.
 Malzemeler:
  • 1 kilogram taze iç börülce 
  • 2 litre kadar su 
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı 
  • Tuz  
Yapılışı:
  • İri taneli tercihen karagöz börülcelerin taneleri ayıklanır.
  • Taze börülceler varsa uç kısımları elle kopartılır.
  • Uzunluğuna göre üçe dörde bölünür.
  • Derin bir tencerede bol kaynar suda yumuşayana kadar haşlanır.
  • Üzerinde biriken köpükler alınır.
  • Suyundan çorba yapılacak ise, süzgece alınan börülcenin suyu tencereye süzülür.
  • Servis tabağına alınan iç börülcenin üzerine zeytinyağı ve tuz eklenir.



7 Ağustos 2011 Pazar

MİLFÖY AÇMA BÖREK

Milföy açma börek tarifi
Milföy açma börek nasıl yapılır
     Milföy hamuru hayatımıza girdiğinden beri börek yapmak ne kadar kolaylaştı.Çoğu zaman iç malzemesi bile koymadan, tuzlu, tatlı çok değişik, çok çabuk  misafire ikram edilebilecek, puf puf kabaran börekler yapılabiliyor.Tatil günlerinde, mutfak da fazla zaman harcamak istemeyenler ve bizim gibi şu günlerde göçebe hayatı yaşayanlar için  :) yapımı son derece kolay ve lezzetli bir börek tarifi.
Malzemeler:
  • 10 adet kare milföy hamuru 
  • 5 yemek kaşığı un 
  • 250 gram beyaz peynir 
  • Yarım demet maydanoz  
  • 1 çay kaşığı karabiber 
Yapılışı:
  • Milföy hamurlar ikişer ikişer yan yana konulur.
  • Unlanmış tezgah üzerinde  merdane ile açılır.
  • Peynirli, maydanozlu iç malzemesi yayılır.
  • Rulo yapılıp, gül böreği şekli verilir.
  • Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak yerleştirilir.
  • Üzerine çırpılmış yumurta sarısı sürülüp, susam serpilir.
  • 200 derece önceden ısıtılmış fırında,20-25 dakika böreklerin üzeri kızarana kadar pişirilir.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...