Çaydanlık kapağı böreği tarifi
Çaydanlık kapağı böreği nasıl yapılırZeytin ezmeli börek tarifi
Hazır yufka böreği tarifi
Vegan börek tarifi
Eskilerden kalma tarif defterime bakarken, bir zamanlar çok yaptığım zeytin ezmeli börekleri uzun zamandır yapmadığımı hatırlayıp, paylaşmak istedim.Bu böreğin adını çaydanlık kapağı ile kesildiğinden olsa gerek çaydanlık kapağı böreği diye yazmışım ama yuvarlak herhangi bir kalıpla da kesebilirsiniz. Ben zeytin ezmesi olarak, kendi yaptığım ev yapımı siyah zeytin ezmesinden kullanıyorum ama siz hazır zeytin ezmesi kullanacak iseniz kıvamına göre zeytinyağı ve su karışımı eklemeyebilirsiniz. Aralardan artan yufka parçalarını kullanarak kırpık börek denilen börekten yapabilir, kalan yufka parçalarını da değerlendirebilirsiniz.
Malzemeler:- 3 adet yufka
- 5 yemek kaşığı zeytin ezmesi
- 1 çay bardağı zeytinyağı, su karışımı
- 2 adet büyük boy haşlanmış patates
- Maydanoz
- Karabiber
- Tuz
- Susam
Yapılışı:
- Patatesler haşlanıp, soyulur,çatalla ezilir.
- İnce kıyılmış maydanoz, tuz ve karabiber eklenip karıştırılır.
- Tezgahın üzerine yufkanın biri yayılır.
- Yufkanın üzerine kapakla çok az bastırılarak, yuvarlaklar işaretlenir.
- Yuvarlakların ortasına bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
- İkinci yufka da serilip, bir çay kaşığı zeytin ezmesi yayılır.
- Üçüncü yufka da yayılıp, tam ortaya gelecek şekilde bir yemek kaşığı patatesli iç malzemesi konulur.
- Çaydanlık kapağı ile yufkadan yuvarlaklar kesilip, ikiye katlanarak kapatılır.
- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir.
- Önceden ısıtılmış 190 derece fırında üzeri kızarana kadar pişirilir.
- Kapakla kesilen yuvarlakların arasından çıkan parça yufkalar kırpık börek yapmak için kullanılır.