Zencefil reçeli tarifi
Zencefil reçeli nasıl yapılır
Oğlum küçükken öksürüğe iyi gelir diyerek, ilaç vermektense balın içine toz zencefil ve zerdeçal karıştırarak yedirmeye çalışırdım.Kendine özgü o acımsı tadı ile tüketilmesi zor olan bu karışımın yerine daha sonra kış çaylarımıza şifa niyetine birer parça kök zencefil eklemeye başladım.Zencefilin reçelinin de yapıldığını duyunca, aklıma gelen her şeyden reçel denemeleri olan ben, bu reçeli de denemesem olmazdı :) Zencefil, şekerle buluşunca tadı biraz kırılsa da gene de genzi yakan hafif bir acılık kalıyor ama bu haliyle tüketilmesi çok kolay olan zencefili, özellikle kış aylarında şifa niyetine bile yapabilirsiniz.
Malzemeler:- 200 gram zencefil
- 3 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su
- Yarım limonun suyu
- 1 adet tarçın çubuğu
- 10 adet karanfil
- Kök zencefiller hiç kabuğu kalmayacak şekilde soyulur.
- Mümkün olduğunca ince yapraklar halinde bıçakla doğranır.
- Tencereye su, toz şeker, çubuk tarçın ve karanfiller konulup, toz şeker eriyene kadar kaynatılır.
- Kaynayınca zencefil yaprakları eklenir.
- Zencefiller şeffaflaşıp, reçel kıvamını alana kadar orta ateşte kaynatılır.
- Ocaktan almaya yakın limon suyu eklenir.
- Bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Çubuk tarçın ve karanfiller içinden alınıp, kavanoza konulur.