Ayva marmelatı nasıl yapılır
En çok yapılan, geleneksel marmelatlarımızdan biri olan ayva marmelatı yapıp, kahvaltılarda veya kurabiyelerinize dolgu olarak kullanabilirsiniz. Pazarda ayvaların büyüklükleri cazip gelince değişik boylarda ayvalar aldım ve 850 gram gelen tek bir ayvadan marmelat yaptım :) Öyle olunca da ayvayı sayı olarak vermenin çok da doğru olmayacağını düşünüp; temizlenip, çekirdekleri çıkartılmış kullanılmaya hazır ayvaya göre tarif verdim. Bir tek ayvadan 2,5 küçük kavanoz ayva marmelatı çıktı, siz daha çok olmasını isterseniz miktarı arttırabilirsiniz.
Malzemeler:- 650 gram temizlenmiş ayva
- 3 su bardağı toz şeker
- 2 su bardağı su
- 1 yemek kaşığı kadar limon suyu
- 1 adet tarçın çubuğu
- 10-15 adet karanfil
Yapılışı:
- Ayvalar iyice yıkanır.
- Derin bir tencereye su ve şeker konulur.
- Ayvalar dörde bölünerek çekirdek yatakları çıkartılıp, çekirdekleri ayrılır.
- Ayvalar kabukları ile birlikte mutfak robotuna atılıp, irice rendelenir.
- Mutfak robotu yerine elde rendelenecekse işlem uzun süreceğinden kararmaması için ayvalar limonlu su doldurulmuş derin bir kaba atılıp, bekletilir.
- Rendelenen ayvalar kaynayan şerbetin içine atılır.
- Tülbentin içine ayıklanmış ayva çekirdekleri, tarçın çubuğu ve karanfil taneleri konularak bağlanır.
- Tülbentte tencereye konulup, on dakika orta ateşte kaynatıldıktan sonra kıvam alana kadar kısık ateşte pişirilir.
- İndirmeye yakın limon suyu da eklenerek, bir taşım daha kaynatılıp, ocaktan alınır.
- Kavanozlara doldurulup, soğuyunca kapakları kapatılır.